Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Felsőoktatás elhalasztva, közoktatás elnapolva

2011. január 02. - Tanbácsi

 Bár a Magyar Közlöny csak az ügyvédbojtárok fantáziájában ilyen színes, az érdeklődő olvasó (és a karácsonykor is szorgos újságíró) találhat benne izgalmas dolgokat.

 Hiába készült el december 3-ra az új közoktatási törvény tervezete és a pedagógus-életpályamodell, júliusig valószínűleg egyik koncepció sem kerül majd a kormány elé – legalábbis a Magyar Közlöny december 23-i számában megjelent 2011 első félévi munkarend alapján. Ez akár azt is jelentheti, hogy az oktatási államtitkárság nyári ígéreteivel ellentétben a 2011/2012-es tanévet még a jelenlegi jogszabályok alapján kezdik az iskolák.

  Közoktatás : - Kimaradt a kormány programjából az új közoktatási törvény? - eduline.hu

Amit ma tudni: a felsőoktatási törvény április 20-án tervezi a kormány megtárgyalni és utána még júniusban elfogadni.

Ez mindenképpen haladás ahhoz képest, hogy eredetileg december 10-ig le akarták zárni a vitát és januárban kormánydöntést  kérni - anélkül, hogy a törvényjavaslat valós szövegét bárki látta volna. Az óvatosság amúgy indokolt, mert például a rektorok egyenlőre csak az Oktatási Államtitkárság nem PISA kompatibilis olvasatában találják elfogadhatónak koncepciót , a hallgatókról nem is beszélve, akik beleszeretve a nemzeti ünnepek aktualizálása, most épp március 14-re terveznek tüntetést. Szóval lenne mivel tölteni a következő négy hónapot: kezdve annak bizonyításával, hogy egyáltalán szükség van az újt törvényre.

Hasonló a helyzet a közoktatási törvénnyel is, amiről még kevesebbet tudni, és érdemi szakmai vitája el sem kezdődött.  Ezek után teljesen irreális volt a szakmai vita tervezett december végi lezárása. Legjobb lenne visszamenni Piliscsabára a kályhához és újrakezdeni az egészet, mondjuk a jelenlegi helyzet korrekt és nem pártpolitikai elemzésével.

4. §-ában meghatározott jogalkotási tájékoztatóját,
b) 8. § (2)–(4) bekezdése alapján kötelezõen közzéteendõ jogszabálytervezetet, koncepciót – az ezekhez tartozó
elõzetes hatásvizsgálati összefoglalóval együtt –,
c) 12. § (1) bekezdése alapján utólagos véleményezésre bocsátott jogszabályt,
d) 13. § (5) bekezdése alapján a Törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott stratégiai partneri megállapodást,
valamint
M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2010. évi 197. szám 30175
e) 15. § (2) bekezdésének megfelelõen a személyes részvétellel történõ egyeztetésrõl készült összefoglalót
az összkormányzati portálnak a jogszabályt elõkészítõ miniszter által vezetett minisztériumi aloldalán (a
továbbiakban: honlap) kell közzétennie.

Megnyugtató, hogy legalább valakinek a kormány környékén van fogalma arról, hogy mi is az a jogalkotás, és legalább utólag igyekszik a szorgos oktatási államtitkárságot is felvilágosítani. Igaz, ehhez alighanem kellett a szakmai és kormányoldalon belüli politikai tiltakozás is.

Ha ezen túl vannak, második leckeként vehetnék a 301/2010. kormányhatározatot, a közlöny ugyanazon számában, amely szerint közzé kell tenni: a jogszabálytervezetet, koncepciót – az ezekhez tartozó elõzetes hatásvizsgálati összefoglalóval együtt, valamint a személyes részvétellel történõ egyeztetésrõl készült összefoglalót. Ebből egyenlőre csak valami koncepciószerűt láttunk, pedig szívesen látnánk a törvényszövegeket és különösen a hatásvizsgálatokat is. Így kezdődhetne érdemben a szakmai vita.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr772553366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása