Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Oktatási törvények tűzön-vízen át

2011. január 09. - Tanbácsi

Megszokhattuk, hogy a tanítási szünet minden alkalommal felpiszkálja az oktatási államtitkárság cselekvési vágyát. Így aztán az elmúlt héten is csak kapkodhattunk a fejünket az oktatási törvényeket érintő hírek kapcsán.Az oktatás irányítói veszélytől nem rettegve tartanak céljaik felé, és erőből győznek le minden akadályt. Ám az elszántság, úgy tűnik, most sem találkozik a szükséges józan ésszel. A meseszámok mindenesetre jelentős szerepet játszanak a törvényalkotásban.

Többek között értesültün a jó hírről, hogy lezárult az oktatási törvények "nemzeti konzultációja". Állítólag az közoktatási törvényhez pont 490, (meseszámok: 7x7x10, három sárkány szorzata!), a felsőoktatási törvényhez pedig 333 (az ördögi 666 fele!) érkezett. Az oktatási államtitkárság  valamennyi értékes javaslatot beépítette a tervezetkbe, ismét állítólag. Azért van ez a sok bizonytalanság, mert a mert magukat a javaslatokat senki sem látta, így aztán a szájhagyományra hagyatkozhatunk. A javaslatok ismerői kicsit bizonytalanabbak: a FN szerint az egész konzultáció sok hűhó semmiért.

Ha már ekkora a siker, az államtitkárság gyorsítani akarja a jogalkotást, szemben a kormány munkatervével. A felsőoktatási törvényről például már januárban döntést akarnak. Ez elég nyugtalanító, tudva, hogy a legizgalmasabb kérdésekről nincs megállapodás. Sőt úgy tűnik, hogy a hallgatók felsőoktatás egészéből való kizárásáról maga az államtitkár is össze-vissza beszél. Tekintve, hogy a rektori konferencia szerint a javaslat "indokolatlanul csökkenti az intézmények autonómiáját, a "gyakorlati" és "akadémiai" fokozatok bevezetése pedig áttekinthetetlen helyzetet eredményez", a mostanában meglehetően kevéssé harcias HÖOK pedig éppen tüntetni készül nem igen hihető, hogy itt hetekenben belül szakmailag elfogadható törvénykoncepció készül. Részletesebb elemzés az FTV bajairól itt.

Hasonló a helyzet a közoktatásban is, ahol mint már korábban írtam, a rövid határidő és az ügyes időzítés miatt csak most kezdenek ébredezni a szakmai szervezetek - bár terepmunkás szerint elég lassan. Ezen a héten épp a nagyobbik pedagógus szakszervezet rakta az asztalra szerény 21 oldalban (újabb 3x7) részletes szakmai javaslatát. Ehhez képest már kész is van az új javaslat, bár azt természetesen csak a kiválasztott kebelbéli újságírók látták.

Szóval az oktatás bátran és határozottan vágtat a káoszba. Én a sárkányokkal vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr132570716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rest kétszer fizet 2011.01.10. 11:13:06

Kedvesen, épp karácsony előtt két nappal jelentette be a kormány, hogy a tanulmányaikat elhúzó főiskolások/egyetemisták magasabb tandíjat fognak fizetni. A szóban forgó összeg nem kis pénz, évi 3000 euró, az ország pedig Hollandia.Nem, ilyesmi nálunk n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása