Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Oktatási évértékelő

2012. február 25. - Tanbácsi

   

Mivel lassan a busójáráshoz hasonló farsangi népszokássá vált az évértékelés ilyentájt  (pro éskontra), a Népiskola sem maradhat ki ebből a kedves hagyományból.

Következzék hát  pár szám és néhány történet a mögöttünk maradt egy évből.

 

Néhány tény


A köznevelési törvényhez készült háttérszámítás szerint  14ezer pedagógus elbocsátásával, valamint 633 feladatellátási hely megszűnésével számol a kormány, 50 ezer diák kerülhet új iskolába.


Évente több mint 30 ezer diák kényszerülhet rövidített, zsákutcás szakképzésbe vagy kerül képzettség nélkül az utcára. Azok közül a 19 év alattiak közül, akik már nem járnak iskolába csak minden ötödik talál munkahelyet.

240 ezer szakközépiskolás diák érettségije válik másodosztályúvá.

25-30 ezer óvodai férõhely hiányzik a kötelezővé tett óvodai ellátáshoz.

Három év alatt 88 milliárd forint forráskivonás a felsőoktatásból.

10 ezerrel csökken az államilag finanszírozott helyre felvehető diákok száma: hetekkel a felvételi beadása előtt zúzták szét  a diákok álmait.

A népszavazáson leszavazott 105 ezer forinttal szemben most általában évi 250-700 ezer forintos tandíjat kényszerülnek fizetni a hallgatók, a megélhetéssel együtt  egy hallgató átlagos költsége 1-1,5 millió forint körül lesz.

A 2%-os diákhitellel újabb a lakáshitelhez hasonló több száz milliárdos költségű állami piramisjáték indul.

A szakképzési hozzájárulás centralizálás 1000 felnõttképzési intézményt hozhat nehéz helyzetbe, és jelentõsen csökkenhet a felnõtt nyelvoktatás, miközben Magyarország sereghajtó a felnõttképzésben résztvevõk száma szerint Európában.

82 iskola került az elmúlt idõszakban az egyházakhoz. Várhatóan 10 milliárd forint körüli többlettámogatást juttat az egyházi iskoláknak a kormány.

És ami számszerűsíthetlen: elveszik a közoktatási és felsõoktatási intézmények szakmai önállóságát. A kormány nevez ki minden iskolaigazgatót és rektort. Nemzetieskedõ alaptanterv és kötelező tantervek készülnek, kötelező lesz a hit vagy erkölcstan.



Egy tanár a keretszámokról (Népszabadság):


Egy szakközép-iskolai tanár, aki 37 éve pedagógus, azt mondja: nehéz elmagyarázni a gyerekeknek, mi is történik valójában. Kényes a helyzet, hiszen egy pedagógus nem kelthet pánikot. "Ha azt mondom, katasztrofális a helyzet, amit a kormány a keretszűkítéssel előidézett, akkor kétségbeesnek a diákok, de ha elbagatellizálom, akkor meg elaltatom az éberségüket. Én még a pályámon soha ilyen nehéz helyzetbe nem kerültem: amikor nyilvánossá váltak a keretszámok a különböző képzési területeken, és megláttuk, hogy a gazdasági szakokon mindöszsze 250 államilag finanszírozott hely van, azt hittük, elírás történt. Nem tudom, mit mondhatnék a gyerekeknek, hiába tanulnak kőkeményen, céltudatosan, ők is tudják, hogy ez csak egy kerületi középiskola, tisztában vannak azzal, hogy nem ők lesznek a kiválasztottak. A szülők egy része azt mondja, inkább pénzzé teszik mindenüket és kifizetik a tandíjat, csak mehessen a gyerekük tanulni. De sokan járnak ide olyanok, akiknek egyébként is gondot okoz az iskoláztatás, ők nem tudják egyetemre küldeni a gyereket. Ez most már vérre megy."


Néhány vélemény a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen Facebook oldalról

"Nem hiszem, h aki 4 évig (esetleg több évig) jogász vagy közgazdász képzésre akart volna menni, az most 2 hét alatt gondol egyet és műszaki vagy természet tudományos szakot fog választani..".
" Folyamatosan kritizálják a bölcsészképzést. Mi a baj azzal, ha az emberek megtanulnak gondolkodni? ja, hogy azt nem lehet manipulálni? Alig várom a  az időt, amikor közlik, hogy valójában növelték az állami támogatottak számát, és akkor ismét szeretettel gondolhatok Orwell-re...."
"Arról nem beszélve, hogy hiába hazudtak a műszaki és term.tud. szakokra létszámemelést, valójában ott is csökkentés van."
"Lehet, hogy helyes az, hogy csökkenteni kell bizonyos szakok létszámát, de nem ilyen gyors, irracionális mértékben. Meg hát időzíteni is tudni kell, ne hogy valaki is át tudja gondolni."
"És ha nekem nincs kellően univerzális elmém a pályamódosításhoz, és milliós fizetésem sincs, hogy ezeket az összegeket ki tudjam fizetni? Ebben az esetben milyen további értelmes tanácsai vannak??"
"Nem igazán tudom már eldönteni, hogy ezek tényleg ennyire hülyék, vagy betanítják nekik ezeket a szövegeket :/"

.
A Keceli példa

Kecel város egyetlen (és 2005-ben 350 millió forint állami támogatással felújított) általános iskoláját a katolikus egyháznak adta át az önkormányzat, ám az új vezetőség ultimátumot adott a pedagógusoknak: "ha nem elfogadható a szentmisén való részvétel, akkor nem kell aláírni a
szerződést". Solti Kálmán a Klubrádióban azt mondta, a tanároknak nem kell részt venniük a szertartáson, csak "kulturáltan, csendben kell ülniük".
Amelyik diák nem kér az egyházi iskolából az 20-30 kilométert kell utazzon.

Igaz, a kötelező hit vagy erkölcstan az állami iskolában is utoléri a gyereket.


Iskolabezárások


Azt, hogy milyen lesz az állami iskolafenntartás jól mutatja, hogy a Fideszes önkormányzatok hogyan bánnak  a saját iskoláikkal. Emlékezetes, például a budapesti Janikovszky és a kaposvári Toldi iskola ügye. Hiába tiltakoznak a szülők és sorolják  a szakmai érveket a tanárok, a helyi fideszesek meg se hallgatják őket. És ha már Kaposvár:  a korábban, szintén a tiltakozások ellenére bezárt Petőfi iskola hűlt helyén nemrég nyitotta meg a boltját a "nem multi"
kormánykedvenc üzlethálózat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr984194048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása