Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

A vízfej visszatér

2012. szeptember 24. - Tanbácsi

Hogyan működik a központosítás a gyakorlatban?

A korábbi megyei szakképző iskolákban már működik jövő. Ezek az intézmények ugyanis már ettől az évtől állami fenntartásban és abban a központosított rendszerben dolgoznak, amilyet jövőre az többi oktatási intézményben is bevezetnek. Nézzük hát a nagyszerű új gyakorlatot!

Történt, hogy a mezőhegyesi szakképző iskolában szükség volt egy magyartanárra. A helyi vezető fel is vett egyet, nevezetesen Bod Pétert. Régebben ez egyszerűen úgy történt, hogy megtalálták a megfelelő oktatatót, megegyeztek, aztán az igazgató kiszólt Jucikának, a gazdaságisnak, megírták a papírokat, és a felvételt meg is oldották.

Most azonban kicsit bonyolultabb volt a dolog. A papír ugyanis hosszú-hosszú vándorútra indult. Először beküldték a közoktatási intézmény központjába Gyulára, aztán onnan tovább a magasságos Megyei Intézményfenntartói Központba Békéscsabára.

A lelkes tanerő közben elkezdett tanítani, egészen addig, amíg négy nap után meg nem jött az ukáz a megyétől, hogy szemben a többi újonnan kinevezett kollégájával, az ő, és pont az ő munkája nem kell. Hogy ezt pontosan hogyan is állapította meg a tagintézménytől 50 kilométerre lévő intézményvezetést további 20 kilométerről ellenőrző központ, ezt  nem tudhatjuk, hiszen a döntéshez nem jár indoklás.

Az már csak emeli a dolog szépségét, hogy az érintettek meglehetősen nehezen tudták azt is eldönteni, hogy egyáltalán ki hozta meg a döntést, és főleg ki jogosult a fő gonosszal, a sajtóval szóba állni.

A legszerényebb állás betöltéséről is a kormányhivatalban döntenek? - nol.hu

Azóta aztán az is felmerült, hogy az egyenetlen óraterhelésen túl az is szerepet játszik esetleg, hogy az érintett magyartanár testvére újságíróként itt-ott kellemetlenkedett a helyi fideszes politikusoknak. De persze nekik semmi közül sem volt a döntéshez, mint ezt autentikus forrásból, a Tóth István volt sarkadi fideszes polgármestertől és országgyűlési képviselőtől megtudtuk, aki jelenleg véletlenül éppen a Békés Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetője.

Fideszes bosszú egy újságíró testvérén? - FN.hu

Központosítás, bürokrácia és politikai döntések - ez vár ránk. Csak azt nem tudni, hogy a magyarórákat ki fogja megtartani Mezőhegyesen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr84800341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.01.21. 11:23:10

Srácok, Tóth Imre a volt sarkadi polgármester... az azért nem mindegy. Nem mellesleg mikor polgármester volt, akkor is ilyen módszerekkel válogatott a tanerőben, tehát sok minden nem változott, a helyiek tudnának mesélni mást is...
süti beállítások módosítása