A nagy Palkovics kamu

Bár alig hiszem, hogy van olyan naiv polgára Magyarországnak, aki elhiszi, hogy a CEU ügy felsőoktatási szakmai kérdésekről szól, de a korábban jobb sorsra érdemes Palkovics álomtitkár kínos magyarázkodása kudarcos brüsszeli útja során mégiscsak megér pár karaktert.

Mit is állít Palkovics? Először azt mondta " Senki nem fog bezárni egyetlen egyetemet sem, a magyar kormány egyetemeket alapít, új oktatási helyeket nyit meg, nem pedig bezárja őket". Először is senki sem emlékszik arra, hogy a magyar kormány egyetemeket alapítana. Az elmúlt időszakban a Nemzeti Közszolgálatai Egyetemet sikerült összehozni, azt is úgy, hogy hozzáadták a  Zrínyihez a más intézményektől elvett karokat, botrányos körülmények között kiköltöztettek egy jó középiskolát, és minderre szabálytalanul elköltöttek egy csomó uniós pénzt. Szép teljesítmény. Az pedig, hogy nem akarnak bezárni egyetemet, nevetséges, Balog miniszter világosan elmondta, hogy az a cél, hogy a "A magyar kormány nem szeretné, ha a CEU ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani". Palkovics mire gondolt, amikor a főnöke ezt mondta? Azt hitte, hogy azért más formában, mondjuk síkkötő BT-kén, vagy polgári körként tovább működhet majd a CEU?

Valószínűleg érezhette, hogy ez így kicsit karcsú lesz arra, hogy bebizonyítsa Washingtonnak, Brüsszelnek, Berlinnek, a világ komolyabb tudósainak és 80 ezer dühös honpolgárnak, hogy nincs itt semmi látnivaló, Újabb zseniális ötlete támadt. Hirtelen "eszébe jutott", hogy ugyan az új törvény lehetetlenné teszi, hogy a CEU Magyarországon működjön, de van megoldás, mert akkor az amerikai CEU majd "licenszmegállapodást" köt a magyar szabályok szerint működő Közép Európai Egyetemmel, és minden mehet tovább.

Úgy tűnik, hogy az államtitkár, amellett, hogy szánalmas módon próbálja letagadni a főnökei valódi szándékát, a modern felsőoktatás működését sem érti. Attól ugyanis, hogy a  CEU  New York államban van akkreditálva, még Budapesten működik. Ez amúgy nem valami egyedi trükk, a legtöbb külföldi amerikai egyetemnek (például a Bejrúti Amerikai Egyetemnek) hasonló a státusza. Ha tehát a CEU nem működhet Budapesten, akkor el kell mennie valahova máshova, de akkor persze semmi értelme sincs, hogy Budapesten is adjon ki diplomákat a  KEE-ben. Ezzel persze elsősorban a CEU magyar diákjai szívnának. Nem véletlen, hogy a CEU nem túl lelkes.

De hát a kormány pont azt akarja, hogy a CEU elhúzzon Pestről. Orbán és barátai ezt világossá is teszik.  Az egész történet a politikai fegyvernek gondolt sorosozáson túl arról szól, hogy nem bírja a kormány, hogy a valódi egyetem lényege a függetlenség és a kritikus szellem. Ebbe fognak belebukni.