Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Három dudás egy csárdában

2018. május 08. - Tanbácsi

Lehet, hogy Bódis József jó szakember, de ebben a kormányszerkezetben semmi esély sincs arra, hogy javuljon azt oktatás helyzete. 

Mint olvasom Bódis József volt pécsi rektor lesz az új kormány oktatási államtitkára. Személyében viszonylag jó választás lehetne. Politikailag persze nem semleges, de ettől még rektorként időnként még a kormányzati oktatáspolitika  óvatos kritikáját is megengedte magának. Azt mondta például, hogy "Minden intézmény a gúzsba kötve táncolás művészetét mutatja be" utalva a felsőoktatási intézmények megszüntetett autonómiájára.  Annak is volt néni sajátos bája, amikor az Brüsszel megállítása közben kitüntette a Európai Tanács elnökét.Nagy kérdés persze, hogy az önálló véleménye az államtitkári bársonyszékben is megmarad-e.

Ami borzasztó az a koncepció, a kormányszerkezet. Továbbra sem lesz ugyanis oktatásért érdemben felelős minisztérium, hanem marad az óriás vízfej EMMI, ami sokkal inkább az oktatás és egészségügy problémáinak elrejtésére, mint megoldására alkalmas. 

Bódisnak tehát főnöke lesz a szintén orvosprofesszor Kásler Miklós, aki Rogán Antal szerint ugyan alkalmas az oktatás irányítására, de ő már rugaszkodott messzebb is az igazság talajáról. Valójában a leendő miniszter nem sok hozzáértést árult el ezen a területen. 

Ráadásul ott lesz még Palkovics László is a maga meglehetősen bizonytalan minisztériumi portfóliójával, nem csoda, hogy már áll is felek között a balhé. Teljesen biztos, hogy ebben a helyzetben elkerülhetetlenek a folyamatos konfliktusok, szakmai viták, esetleg érdekellentétek a szereplők között. Nem, hogy nem fog normalizálódni a helyzet a felsőoktatásban, hanem további átgondolatlan kapkodás, vagy éppen a bénult tehetetlenség vérható, mint ahogy arra is bátran lehet fogadni, hogy ez a szerkezet sem húzza ki túl sokáig, és előbb utóbb megint beindul a körhinta. Államtitkárok és miniszterek cserélnek majd irodákat és névtáblákat, csak az egyetemeken és főiskolákon nem változik semmi.

Ennél rosszabbul csak a közoktatás jár, aminek továbbra sem lesz nem hogy hozzáértő minisztere, hanem államtitkára sem. Ez pedig nagyon komoly hátrány, amikor a prioritások kijelöléséről, a források elosztásáról van szó, pedig bőven lenne mit tenni a Magyar Tudományos Akadémia szerint is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr1713900194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása