Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Bach Sándor Közszolgálati Egyetem - lábjegyzet egy hírhez

2011. január 02. - Tanbácsi

 Egy év múlva, 2012. január 1-jén kezdheti meg működését a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézménye, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely egy egyetem, egy főiskola és egy egyetemi kar egyesülésével jön létre - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. Az erről szóló törvényjavaslat február végéig elkészül. A három intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara.


  MTI - Egy év múlva megkezdheti működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A hír egyes elemi nem meglepőek, de azért jellemzőek. Már megszoktuk, hogy fogja magát a kormány, és egy ködös délelőtt hip-hop bármirők dönt. Most épp arról, hogy könnyedén összevon egymással két és fél felsőoktatási intézményt, mert mint tudjuk az egyetemi autonómia csak addig érvényes, amíg a kormány nevű közérdek mást nem kíván. Annak semmi jele, hogy az érintetteket megkérdezték volna. Vegyenek Magyar Közlönyt, ha kiváncsiak, hol dolgoznak majd egy év múlva!

Hatástanulmány  a döntés után születik majd, "Nézd meg, hogy mit csináltál ... " jeligére. Az érintettek lelkesedésének mértéke borítékolható, négy éve abból is botrány lett, amikor a kormány egy telekre akarta költöztetni a Zrínyit és a Rendőrtisztit.

Ami még izgalmasabb, az kormány közszolgálatról alkotott képe. Rendőr, katona, köztisztviselő, teljesen mindegy. Míg a világ más részein az egyenruhás testületeket "civilesítésén" dolgoznak, és próbálnak a közigazgatásba is minél több szakembert bevonni sokféle jó nevű felsőoktatási intézményekből, itt egy bezárkózó, uniformizált közigazgatás képe bontakozik ki.  Igaz járhatnak együtt páncéltörő szakmai napra, jó móka lesz.

A javaslat fejlesztésére azt ajánljuk, hogy még egy papneveldét is csatoljanak az intézményhez. Hiszen az "huszárosított közigazgatás" eddig legjobb példája, a Bach korszak a kortársak szerint: " az álló katonaságra, az ülő hivatalnokságra, a térdeplő papságra és a csúszó-mászó titkosrendőrségre" épült.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr372553369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása