Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Hittan az iskolában: kötelező hit

2011. február 14. - Tanbácsi

  "Melyik naplóba is írjuk Pistikét: a zöld katolikus naplóba, a kék reformátusba, a piros ate..., bocs, erkölcstanoktatásba? Vagy ő is olyan izé, akinek csak bibiliaismeret van? És az akkor most beszámít a hittanba? Hogy buddhista? Kaphat felmentést?" Az oktatási államtitkár és az evangélikus egyház vezetőjének tárgyalása után az derült ki, hogy valóra válik a Jobbik álma, jön a kötelező hit vagy erkölcstan, annak minden következményével.

 A hitoktatás kérdése is felmerült, miszerint a jövőben kötelezően választhatnak a diákok a hittan vagy az erkölcstan tanulása között. A kormányzat szándéka, hogy a hittanóráknak „védettebb sávot biztosítsanak", azaz ne kelljen nulladik órában vagy délután hittanórákra járniuk – jegyezte meg a püspök.

Az evangélikusokkal tárgyalt az oktatási reformról Hoffmann

A vallás iskolai szerepe mindenütt kényes kérdés.Van olyan ország, ahol a hittanoktatás hagyományosan a normál iskolai tanrend része. Ugyanakkor Franciaországban semmilyen vallási tevékenység sem képzelhető el az állami iskolában. 

Az Egyesült Államokban évtizedes vitakérdés az iskolai ima : 1963-ban a  Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az állam és egyház szétválasztása alapján megszüntették a kötelező imát, amit általában tiltásként értelmeztek, (bár mostanában újabb ítéletek alapján enyhül a tilalom).  Az amerikai közjogi tradícióban nagyon erős az a hagyomány, amely a szabad vallásgyakorlás feltételének tekinti, hogy az állam és az vallás ügyei lehetőség szerint ne keveredjenek (ez nem csoda, tekintve, hogy az alapító atyák épp az állam vallási beavakozása elől menekülve kerekedtek fel Európából).

Magyarországon a hittanoktatásról szóló érdemi konfliktusra régóta nem emlékezhetünk, és ez jó hír. Az első kormány időszakának heves vitái után nyugvópontra  jutott kérdés, egy elég bonyolult, de praktikusan működő kompromisszummal. Ettől még persze minden irányból érkeztek támadások és ötletek, jobbról a kötelező hittantól várták az erkölcsök megjavulását, balról meg a pénzt sajnálták a "klerikális nyomulásra". Összességében azonban az elmúlt évekből nem igen emlékszik senki olyan esetre amikor akár a vallásos szülők úgy érezték volna, hogy megfosztják őket a gyerek hitbéli oktatásának lehetőségétől, és az egyházak sem léptek fel a status quo megváltoztatása érdekében komolyan. Az elmúlt időszak számos ütközése során ez sosem volt vitatéma (eltérően például az egyházi iskolák normatív támogatásától.)

A hatályos közoktatási törvény 4 §. viszonylag egyértelműen szabályozta a kérdést.

"(2) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem. Az állami és a helyi önkormányzati iskola pedagógiai programjában biztosítani kell az ismeretek, a vallási, illetve világnézeti információk tárgyilagos és többoldalú közvetítését. Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nevelési, illetve pedagógiai programja, működése, tevékenysége és irányítása vallási és világnézeti tanítások igazságáról nem foglalhat állást, vallási és világnézeti kérdésekben semlegesnek kell maradnia.
(3) Az iskolában gondoskodni kell az alapvető erkölcsi ismeretek elsajátításáról. Az állami és a helyi önkormányzati iskolák tananyagában biztosítani kell a vallások erkölcsi és művelődéstörténeti tartalmának tárgyszerű és elfogulatlan ismertetését.
(4) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézményben lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, illetőleg a tanuló az egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatásban vegyen részt.

A paragrafus további részei  rendelkeznek a dolog praktikus kivítelezéséről:

  • A hittanoktatást az adott egyház szervezi, és az egyház tartja nyilván, hogy ki vesz részt rajta (tehát az iskola nem gyűjt a tanulókról hitbéli adatokat),
  • Az egyház határozza meg az oktatás tartalmát és állapítja meg, hogy ki alkalmas hittanárnak (tehát rájuk nem vonatkoznak a tanári képzésre vonatkozó általános követelmények, viszont külön hittanári képzést kapnak),
  • A hittanárokat az adott egyház alkalmazza, de (szerény) fizetésük költségéhez az állam hozzájárul,
  • Az iskola biztosítja az épületet (és általában a szükséges szervezési segítséget).
  • A hittan oktatását a normál iskolai tanrenden kívül kell megszervezni.
  • Mindez természetesen nem vonatkozik az egyházi iskolákra, ott a hittan kötelező, sőt a legtöbb helyen érettségi tantárgy.

Mint említettem, ez elég kényes, de ésszerű kompromisszum. A hittanoktatás feltételeit az iskola és az állam biztosítja, ugyanakkor nem teszi az iskolai oktatás adminisztratív részévé. De miért is kell óvatosnak lenni? A tízparancsolat aligha árt a gyerekek egészséges fejlődésének. Milyen problémát okozhat a kötelező hittan bevezetése?

A fő baj az, hogy indokolatlan feszültséget és megosztottságot hoz létre. Ha a kötelező tanóra része lesz, akkor innen kezdve az iskola akar, nem akar, foglalkozni fog azzal, hogy melyik gyerek melyik vallás iránt érdeklődik. És mivel a tanár is ember, egy újabb, nem indokolt szempont kerülhet be a diákokról alkotott képébe, vagy akár a gyerekek egymás közti kapcsolatába.

A szülő és a diák pedig a dönthet, hogy megvall, bevall, dacol, színlel, rejtőzik vagy éppen hivalkodik hit dolgában. Az iskola mögött, jó esetben,  komoly tekintély áll. A hatalmi szóval elrendelt hitoktatás a diák számára olyan kényszert jelenthet, amely épp a lelkiismeret szabadságával ellentétes. A "nem hittan" elnevezése sem sikerült túl jól: az a látszat, a hit és erkölcs egymás alternatívái lennének.

A hittanoktatók ma kétségkívül nehezebb helyzetben vannak, mint többi kollégájuk. Hiszen nem "készen" kapják a gyereket, óráról órára szépen összeterelve, és a lecke elszenvedésére kötelezve. Nekik évről évre és hétről hétre meg kell küzdeniük a szülők és gyerekek érdeklődéséért, figyelméért és bizalmáért, ha azt akarják, hogy ott maradjanak az olyannyira kényelmetlen délutáni órákra a diákok.

Azt gyanítom, hogy ez a kényszermentesség javára válik oktatónak és gyereknek egyaránt, és nemcsak pedagógiai szempontból. Be lehet rakni a hittant "védett időbe" (és a matekot kiszorítani a 0. órába), de ettől legfeljebb a részvétel lesz magasabb, a hatás nem lesz nagyobb.

Külön érdekesség, hogy nagyon hasonló érvek alapján utasította el októberben a Parlament Oktatási Bizottsága és a minisztérium a Jobbik hasonló tárgyú kezdeményezését. Úgy látszik, azóta az oktatási forradalom új szakaszába lépett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr362660179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent István - Szent Viktor? Az ország megér egy misét. 2011.02.14. 16:05:13

"Kölyökkoromban minden este imádkoztam egy új bicikliért. Aztán rájöttem, hogy az Úr nem így dolgozik. Loptam egy biciklit és utána fohászkodtam, hogy bocsássa meg bűnömet." Ezt írtam egy fórumba 2001.07.14 -én: Vajon Orbán Viktor a további...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.02.14. 16:39:04

@xcrow: Kár, hogy a bejegyzés szerzője lefelejtette leírni, hogy VAGY hittan VAGY erkölcstan. A cím tökéletesen félrevezetett téged, de úgy látom másokat is. Szó sincs arról, hogy csak a hittan lenne.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.14. 16:39:33

@józan': "hanem gyakorlatilag minden vallással (az emberi lélekkel) szembemenő hülyeség" le kéne szállni a piedesztálról, amire emeled magadat és a vallásosokat. (úgy rémlik tanít is valamit erről a kereszténység...)
Milyen jogon azonosítod a vallást az emberi lélekkel? Ha még a hittel azonosítanád, akkor valamennyire egyet is tudnék érteni. Szerinted aki nem vallásos, annak nincs lelke? Vagy nem olyan _jó_?
"ezt a világnézetet kapják meg a tanulók már jóideje matematika, kémia, fizika, irodalomórán"
Irodalom, történelem OK, egyet is érthetek, sőt! De szerinted matematikából, fizikából, kémiából vajon mit kéne tanítani? Komolyan kérdezem, érintett vagyok, szakmámból, meg családi felmenőkből kifolyólag is.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:39:56

@pikk-pakk: Az általános műveltséghez hozzá tartozik, hogy ismerjük a különböző vallásokat.
Én egyébként kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk egy Jehova tanuja, vagy egy Hit gyülekezetes szülő mit fog hozzá szólni, ha a gyerekének katolikus szemléletű vallás oktatást tartanak.

KovA 2011.02.14. 16:41:49

@alibaszna de bamba:
Az nem úgy működik :-)
A csuhás is csak ember ilyen vagy olyan.
De lehet, hogy jobban megérted, ha megismered miről beszál.
De ha azzal a várakozással mész oda, hogy ez a csuhás dolga - akkor csuhásfüggő vagy - vagy mellette vagy ellene de függő - vele/hozzá méred magad.
Aki igazán gondolkozik - az nem a csuhást nézi ... vagy ha azt nézi sem (csak) azt látja. Nem fontos a csuhás.
Neked viszont túl fontos a csuhás... ez nem jó tünet.

erdelyik 2011.02.14. 16:42:16

@almodhi: "Az evangélikus lánynak esetleg nem tiltják expressis verbis a házasság előtti szexet. A katolikus fiúnak meg igen. Most akkor mi lesz? Dugnak vagy nem? "

Ha csak dugni akar, azt biztosan tiltják. De egyéb esetben sem arra tanítják. Hogy mit tesznek, azt az ő lelkiismeretük dönti el. De ugyanez szerintem vonatkozik azokra is, akik nem hisznek. Mert bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog.

kukatr 2011.02.14. 16:43:00

Az nem tűnik fel senkinek, hogy vagy hittan vagy erkölcstan? Akkor most választhatok, hogy a gyerekem vagy hívő vagy erkölcsös lesz? Ez hatalmas öngól.:)

Pistabácsi 2011.02.14. 16:44:40

@kukatr: Mert feltételezik, hogy aki vallásos, az erkölcsös is.

erdelyik 2011.02.14. 16:46:59

@Pistabácsi: Ilyen az, amikor valaki mindenáron el kívánja ferdíteni az igazságot. Minden felekezetnek joga van megszervezni iskolai keretek között a hitoktatását. A jahova tanuinak és a Hit gyülekezetének is. Senki sem kívánja, hogy nem katolikus katolikus hitoktatásra járjon. Tényleg érdekel: belőled a mindenáron való gyűlölet beszél, vagy csak egyszerűen nem tudod miről beszélsz? Hajlok az első változatra, de elhiszem a másodikat is.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:47:09

@KovA: Akkor higgy nekik,én nem bántalak,de hagy döntse el az én gyerekem,hogy kiktől,tanul erkölcsot és ne Semjén és klikkje kötelezze!!!

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.14. 16:49:18

@aeidennis: ok, jogos, tényleg nem mindegy az ÉS vagy a VAGY :-) Viszont annyiban még mindig zavar a dolog, hogy iskolai oktatással gyereket erkölcsre vagy másra nevelni meddő próbálkozás. Csak ha a szülő megtanítja, példát mutat neki. És azt hiszem, ha ez kimarad, a személyes példamutatás, a nevelés, sz@art se fog érni se a hittan, se az erkölcstan. (tudod a szülők hány százaléka gondolja úgy, hogy a nevelés _kizárólag_ az iskola és a pedagógus feladata? És nem csak a szabolcsi kisvárosból, budai elit környékről is van infóm, első kézből)

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.14. 16:51:59

nem olyan rossz ez, a bibliát ismerni az alapműveltség része, függetlenül attól hogy vki vallásos-e vagy sem...

tabim 2011.02.14. 16:52:11

Mennyi büdös kommunista van itt egy rakáson!

alligátor irrigátor 2011.02.14. 16:53:16

"Brit" tudósok megállapították,hogy zuhanó repülőn,süllyedő hajón található ateisták,istentagadók száma= 0.
Megkockáztatom, ha másban nem is,de ebben igazuk van.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:55:49

@erdelyik: Én arról beszélek, hogy a hittan kötelezővé tétele az a szabad vallásgyakorlásal nem fér össze. Annyi féle-fajta vallás van, a keresztényből is jó sok, és ezt rákényszeríteni a gyerekekre nem túl jó dolog. Aláírom, legyen egy általános erkölcstan, ahol elmondják, az alap dolgokat, ami szerint működni tud egy nagyobb közösség, nevezzük társadalomnak. De ezt vallási alapokra helyezni.... Erről az egészről nekem az jö le, hogy a KDNP kiharcolta magának ezt a lehetőséget, mert így bizonyos egyházak nagyobb állami támogatást kaphatnak, mert részt vesznek az oktatásban. Cserébe persze az egyházak szavazatokért korteskednek annak a pártnak, amelyik ezt megadta nekik. A gyűlölködést meg még mindig nem értem honnan veszed?

Szupi89 2011.02.14. 16:57:38

Ez a kérdés nem arról szól, hogy hívő legyen gyerek vagy sem. Keresztény kultúrkörben élünk. Szerintem, abszolút vállalható elvárás az, hogy a gyerekek tisztába legyenek a kereszténység alapvető tételeivel, tudják miért nem megyünk iskolába karácsonykor, Húsvétkor, Pünkösdkor, mindenszentekkor. Kb egy éve olvastam Umberto Eco egy rövid írását arról, hogy a mai fiatalok az európai művészet döntő többségét egyáltalán nem is értik, mivel nincsenek tisztában a vallási utalásokkal és kötődésekkel. Vannak olyan emberek, akik még a Jézus Krisztus szupersztár alaphelyzetét sem értik, pedig az nem nagy kihívás. A hittant szerintem nem felekezetileg felosztva, hanem közösen, minden nagyobb felekezetre kitérve. Erre pedig az egyetlen út, ha kötelezővé teszik.

aeidennis 2011.02.14. 16:59:09

@xcrow: "tudod a szülők hány százaléka gondolja úgy, hogy a nevelés _kizárólag_ az iskola és a pedagógus feladata?"

sokkal kevesebb, mint azoknak a száma akik azt mondják, hogy a tanár ne nevelje az én gyerekemet, maximum tanítsa meg neki az "anyagot" (de szép marxista terminusz technikusz).

erdelyik 2011.02.14. 16:59:58

@Pistabácsi: Lassan írom, hogy megértsd: senki sem akar kötelező hitoktatást. Ezt ennyire nehéz megérteni? Hitoktatás, vagy erkölcstan. Mi ebben az érthetetlen? Egyébként amit eddig összeírtál, abból az jön le, hogy fogalmad sincs, hogy mit jelent a szabad vallásgyakorlás.

Starlark 2011.02.14. 17:00:44

@Olikincs: Csak itt nem bibliaismeretről vagy egyháztörténet oktatásról van szó hanem HIT oktatásról.

Az előbbi kettővel nekem sincs semmi bajom mint már egyszer írtam, az utóbbival annál inkább.

Avatar 2011.02.14. 17:01:00

@erdelyik: Orbán Viktor a mocskos kommunisták által üzemeltetett iskolákban kapta meg első ifjúkori kommunista agymosásait, templomnak meg még a környékére se engedte az apja gyerekkorában. Aztán a mocskos liberálisok mosták át az agyát, amikor Soros pénzén tanulta a liberális filozófia történetét a fertő legmélyét jelentő Oxfordban.
Mégis olyan erkölcsös példaértékű államférfi lett akiről köztudomású, hogy még sosem hazudott az embereknek. ;)

A másik oldalon viszont ím egy ellenpélda: mélyen vallásos családból származó ember, aki a helyi ortodox elemi népiskolában kezdte tanulmányait, majd a tifliszi ortodox papi szemináriumban, később pedig a tbiliszi teológiai szemináriumban tanult. Ennek az embernek biztos volt elég hittan órája, mégis megváltoztatta a nevét Dzsugasviliről Sztálinra...

Ennyit arról, hogy az iskolák mennyire adnak erkölcsi alapokat...

Starlark 2011.02.14. 17:03:38

@erdelyik: Csak tudod itt jön az hogy az iskolának mi a jó fészkes fene köze van ahhoz hogy az én kölköm milyen felekezethez tartozik ha tartozik.

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 17:05:47

@erdelyik:

"bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog. "

Bölcs ember inkább kötelező szexuális felvilágosító órákat tartana a tiniknek! A szex pedig nem tabu téma lenne az iskolában. Kitérnének a szexuákisan terjedő betegségekre ugyanúgy, mint a védekezési módokra...stb. Ahol nem kellene a gyereknek szégyenkezve kérdeznie, hanem pironkodás nélkül kérdezhet, és értelmes választ is kapna.

Ha a hormonok tombolnak, kerülhetnek a tinik, kamaszok olyan helyzetbe, hogy erkölcs és hittan óra feledésbe vész...Ha pedig eljő az alkalom az életükben (amiről nem feltétlen mindenki szülei tudnak...), akkor legalább addigra már tisztában legyenek a védekezésről, felelősséggel ugorjanak bele.

Van aki előbb, mások később érnek.A megoldást nem tiltásban, hanem felvilágosításban látom.

regress 2011.02.14. 17:09:49

el a kezekkel,a gyerekektől.majd ha nagykorú lesz választ.minden vallás népbut
ítás,hol élnek ezek???

kukatr 2011.02.14. 17:10:51

@Pistabácsi: Hát én meg nem feltételezem ezt, és ezzel nem vagyok egyedül.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 17:12:51

@pikk-pakk: És ezeket a felvilágosító órákat melyik vallás papjaitól,hitoktatóitól kapná meg a "tinilány" leg hitelesebben,szerinted?
Most úgyhallom a legjobbak ebben a kkatolikus papok...:-)

fuhur 2011.02.14. 17:14:23

"A csuhás is csak ember ilyen vagy olyan."

Van olyan, hogy cigánybűnözés ugye? Akkor van olyan is, hogy papi pedofilia. Nem kell ezeket beengedni még az iskolába is.

Pistabácsi 2011.02.14. 17:14:32

@kukatr: Mármint, azt, hogy hogy illik tudni a vallásokról?

bájgúnár 2011.02.14. 17:14:40

Van akinek a hit ad erőt van akinek a fegyverek!Sztálinnak az utóbbiak!Mégis inkább azt választanám aki hívő!

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 17:16:53

@bájgúnár: pl:párszáz embert felrobbantó hívő a metró állomáson,reptéren?!
Ő is hívő ám...

kukatr 2011.02.14. 17:17:06

@Pistabácsi: Azt, hogy aki vallásos, az erkölcsös is.

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 17:19:00

@alibaszna de bamba:

a szexuális felvilágosítását inkább nem bíznám a papokra és egyéb "szentfazekakra" sem :D

Komolyra fordítva inkább szexológusokat, pszichológusokat hívhatnának meg az iskolák előadást tartani a tiniknek. Azok tudnának olyan légkört is teremteni, hogy nem lenne a tinik/kamaszok számára kínos, ám egyben hasznos lenne...

Pistabácsi 2011.02.14. 17:19:08

@kukatr: Ezzel én sem értek egyet, de abból az álláspontból kiindulva, hogy vagy vallás vagy erkölcs nekem az jön le, hogy a törvényhozók szerint ez így van.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:19:21

@erdelyik: A hittan a tanrenden kívül szerveződik, ezért logikusan kerül az órák végére. Ennek van hártánya és előnye is: én azt gondolom, hogy akinek fontos, az ott marad. Az pedig jót tesz a hittannak, ha csak az marad ott, aki fontos.
2. A lutheránusokkal semmi bajom. Nem tehetek róla, hogy pont a Gács püspök úrnál tett látogatáson merült fel ez a kiváló ötlet.

kubatov_kommunista 2011.02.14. 17:20:01

Na most ha a hittan oktatást a normál iskolai tanrenden kívül kell szervezni akkor miért az iskola adjon neki helyet?

bájgúnár 2011.02.14. 17:21:00

@alibaszna de bamba:
Szerinted?Aki a megszállók ellen harcol így azis hívő!Ha nem akkor 1956 forradalmárai is közönséges terroristák voltak!Köztársaságtér!

Tanbácsi 2011.02.14. 17:21:10

@Pistabácsi: Persze bocs. Rájött ő is.

alligátor irrigátor 2011.02.14. 17:22:16

@alibaszna de bamba:
Amiről írsz természetesen üldözendő, büntetendő köztörvényes bűncselekmény.Ez messze nem cáfolja az én állításomat,ami sajnos nem a saját eredeti bölcseletem, mint ahogy nem is a brit tudósok érdeme.
Ettől függetlenül szívesen megnézném minden "véresszájú" ,finoman szólva "nem hívő ember" arcát,és meghallgatnám szavait a fentebb vázolt helyzetben.
Elhangzana-e? "Istenem segíts!!!!"
Csak ez hangzana.

Oknyomozó 2011.02.14. 17:26:35

Ezt is kell oktatni?
Dzsihád.
A mártír (sahíd, jelentése: tanúskodik, tanúsít) jutalma, hogy a Paradicsomba kerül, azonban mártíromságot csak ellenséggel vívott harcban lehet elszenvedni. Az öngyilkosság az iszlámban rendkívül negatív következményekkel jár, azonban néhány iszlamista értelmezése szerint amennyiben ellenségeit is magával viszi a halálba, akkor megengedett az öngyilkosság, de ezt a jogtudósok vitatják).
---------
Izraelben élő ismerős mesélte, hogy negyven szüzet ígérnek nekik a Paradicsomban.
A család meg sok-sok dollárt kap.

aeidennis 2011.02.14. 17:26:57

@fuhur: Szuper, keresünk egypár pedofil ateistát, és onnantól kezdve egy ateista tanárt sem engedünk be az iskolába. Juhé!

Avatar 2011.02.14. 17:30:15

@KovA: "Igen. Gondolkozó ember tudja, hogy a "tudomány" nem ad választ a végső kérdésekre"

A tudománynak van mersze azt mondani, hogy "nem tudom". Hasra ütéses alapon válaszolhatnának ők is bármit... Mennyország, reinkarnáció, stb pont ugyanannyira hihető és pont ugyanannyira alátámasztott (inkább alátámasztatlan) elméletek, de egyszerre nem lehetnek igazak.

@aeidennis: Mit kellene csinálni?
Istenre bízni a probléma megoldását, addig meg hinni benne, hogy jót akar nekünk mikor rablókat küld ránk, csak az útjai kifürkészhetetlenek?
Hinni benne, hogy a rablók majd a túlvilágon megbűnhődnek, a jóemberek meg örökké boldogok lesznek a paradicsomban, így a mi dolgunk a megbocsátás nem pedig az ítélkezés?
Nem erre tanít a Biblia?

@józan': "A biológia pl. Darwin után az embert egy intellligens állatnak tekinti, ami egy teljesen nyilvánvaló blődség, és nem csak a kereszténységgel, hanem gyakorlatilag minden vallással (az emberi lélekkel) szembemenő hülyeség."
El vagy tévedve! A világon milliók hisznek abban, hogy a lélekvándorlás során korábban állatként éltek és állatként is visszatérhetnek a földre. Nem minden vallás alapvetése az, hogy minden más csak azért van, hogy az embernek legyen min uralkodni.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:36:57

@józan': Szó nincs arról, hogy a tudományon alapuló oktatás ateista oktatás lenne. Mint ahogy az evolúciót is tévesen értékeled (ez a hitharc amerikai import, de már például az anglikánok is kinőtték) hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

Tanbácsi 2011.02.14. 17:44:27

@pikk-pakk: Én a 80-as évek kötelező ateizmus idején jártam iskolába. Mégis a magyartanárom adta a kezembe előszöt a Bilbiát, mondván, hogy kell az irodalomhoz.

kukatr 2011.02.14. 17:45:18

@alibaszna de bamba: Ne aggódj, én se hiszem el.:)

Kobres 2011.02.14. 17:47:46

Ahogy megszunt a szocialista rendszer, vele egyutt a regi ertekeket is a kukaba dobtak. Megszuntettek a kisdobos/uttoro mozgalmat, amit mas tartalommal, de erdemes lett volna tovabb vinni. Az uj rendszer nem tudott a penzen kivul mas erteket a regiek helyebe allitani.
Tenyleg lenne mit fejleszteni, de attol, hogy erkolcstant tanulnak a gyerekek semmi sem fog valtozni.
Sokkal tobbet erne, ha onismeretre, toleranciara oktatnank oket. Az oktatoknak pedig pszichologusoknak kellene megbizni. Ez nem egy olyan terulet, amit megtanulok, majd jegyre felmondom, es ettol majd jobb lesz.
A hittanorak pedig maradjanak a delutani savban. Ne keverjuk az iskolat es a hitet.

Oknyomozó 2011.02.14. 17:49:37

Majd azoknak magyarázza valaki a hittanoktatást, akik elvesztik a munkájukat a vasárnapi munkavégzés beszüntetése miatt:
penzcentrum.hu/cikk/1027037/1/vasarnapi_vasarlas_ma_fontos_dontes_varhato

A rendőrség, mentők, tűzoltók, kórházak, vasút, bkv, gyógyszertár, benzinkút, orvosi ügyelet is mind legyen zárva vasárnap, ha már ennyire következetes akar valaki lenni.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:50:51

Óvatosan kérdezem, hogy ezt a vitát biztosan jó, ha rászabadítjuk az iskolára? A finnek szerint nem szabad a szaunában politikáról és vallásról beszélgetni...

Pistabácsi 2011.02.14. 17:57:38

@Kobres: Akkoriban nem volt ekkora szakadék a társadalom különböző szintjei között. A mi korosztályunk még látta, hogy a szülei dolgoznak, ezért fizetést kapnak, és van belőle mit enni. Most meg az van, hogy az osztálytárs apukája "vállalkozó", Mercivel meg Bömössel hozzák a suliba, a politikusok nyíltan belehazudnak az arcunkba, és maffiózók büntetlenül tűnnek el a tárgyalótermekből, és a rendőrök nem értik hová tűnteik. Hiába az erőltetett erkölcstan, ha az életben azt látják, hogy aki becsületes éhen hal, aki zsivány az vígan éli az életét.

erdelyik 2011.02.14. 17:59:55

@Avatar: "Orbán Viktor a mocskos kommunisták által üzemeltetett iskolákban kapta meg első ifjúkori kommunista agymosásait, templomnak meg még a környékére se engedte az apja gyerekkorában."
OV 13 éves korában konfirmálkodott. Azt leaglább egy éves konfirmációi felkészítőnek kellett megelőzni, és akkoriban hol máshol, mint a gyülekezet valamelyik helyiségében. mert az félreértés, hogy minden a templomban történik.

erdelyik 2011.02.14. 18:02:00

@Starlark: "Csak tudod itt jön az hogy az iskolának mi a jó fészkes fene köze van ahhoz hogy az én kölköm milyen felekezethez tartozik ha tartozik. "

Semmi köze. De honna veszed, hogy érdekli?

erdelyik 2011.02.14. 18:03:36

@pikk-pakk: "Bölcs ember inkább kötelező szexuális felvilágosító órákat tartana a tiniknek! A szex pedig nem tabu téma lenne az iskolában. Kitérnének a szexuákisan terjedő betegségekre ugyanúgy, mint a védekezési módokra...stb."

Helyes. Ez persze nem azt jeleni, hogy a tiniszex kívánatos, ugye?

erdelyik 2011.02.14. 18:06:35

@Tanbácsi: A tanrenden kívüliség nem azt jelenti, hogy az órarendbe nem lehet beilleszteni. Azt jelenti, hogy nem az iskola határozza meg a hitoktatás tanrendjét, hanem az egyház. Innen pedig ha akarom, diszkrimináció, hogy nagyon sok iskolában a hittan órákra délután kerül sor.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:10:21

@erdelyik: Te vagy az életrajz írója? :)

Pistabácsi 2011.02.14. 18:15:40

@erdelyik: Ha meg nem érdekli, akkor milyen felekezet szerint fog a gyereknek hittan órát tartani?
Majd ő eldönti, hogy mit tanuljon a gyerek?

erdelyik 2011.02.14. 18:29:22

@Pistabácsi: "Ha meg nem érdekli, akkor milyen felekezet szerint fog a gyereknek hittan órát tartani?
Majd ő eldönti, hogy mit tanuljon a gyerek? "

Akkor ezt most még lassabban írom, mert úgy tűnik nagyon nem érted.

Azt, hogy hittanra, vagy erkölcstanra jár egy gyerek, azt a szülei döntik el. Ha hittanra, akkor annak a felekezetnek a hitoktatására jár, amelyikhez tartozik. Van persze olyan eset, hogy pl. egy evangélikus gyerek nem tud az iskolájában evangélikus hittanra járni, mert olyan településen lakik, ahol olyan nincs. Tudok olyan esetet, hogy ilyenkor megy református hittanra. Az iskola, mint ebből is kiderül, nem tart hittant, hiszen ahogy a posztban is olvashatod, a hitoktatás tanrenden kívül esik. A hitoktatást tehát valamelyik felekezet lelkésze, vagy hitoktatója tartja. Az iskola szerepe annyi, hogy helyet (tantermet) biztosítson hozzá.

Mielőtt megkérdezed, hogy miért az iskola, emlékeztetlek, hogy a hívő emberek is fizetnek adót, tehát joggal elvárhatják, hogy ha már a darwini bicegő evolúciós elméletet oktatják egy iskolában, akkor a hittan is férjen oda.

erdelyik 2011.02.14. 18:32:27

@Pistabácsi: "Te vagy az életrajz írója? :) "

Nem, csak szeretek tájékozott lenni és nem kitalálom a "tényeket", mint néhányan. Mint korábban már írtam, veled ellentétben én azt szeretem, hogy amit leírok, azt érvekkel is alá tudom támasztani. De nagy az internet, ha valamit me akarsz tudni, azt meg is találod. Persze, ha neked csak a mindenáron fikáuzásra futja, akkor a tájékozottság valóban ekhagyható és felesleges dolog.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:33:44

@erdelyik: Aki hittanra karta járatni a gyerekét, az eddig is megtehette, megtette.

erdelyik 2011.02.14. 18:37:52

@Tanbácsi: "Óvatosan kérdezem, hogy ezt a vitát biztosan jó, ha rászabadítjuk az iskolára? A finnek szerint nem szabad a szaunában politikáról és vallásról beszélgetni... "

Tök jó, hogy pont a finneket idézed egy a hitoktatással kapcsolatos posztban! :-)

Bizonyára tudod, hogy Finnországban az evangélikus egyház államegyház, részt vesz az állam és a közigazgatás mindennapjaiban. Az iskolákban kötelező a hitoktatás és/vagy az erkölcstan, vidéken kisebb településeken a lelkészi hivatal végzi a jegyző munkáját, az egyházi esketést az állam elismeri hivatalosnak.

De igaz, szaunában nem beszélnek vallásról és politikáról. És az is igaz, hogy a finn társadalom szimbiózisban él az egyházzal...

Pistabácsi 2011.02.14. 18:38:28

@erdelyik: "Nem, csak szeretek tájékozott lenni és nem kitalálom a "tényeket", mint néhányan. Mint korábban már írtam, veled ellentétben én azt szeretem, hogy amit leírok, azt érvekkel is alá tudom támasztani."

Akkor légyszíves, érvekkel támaszd alá, hogy én mikor CSAK fikáztam. Mert néhány hozzám intézett válaszodból úgy tűnik, hogy még azokat a kijelentéseket is nekem tulajdonítod, amihez semmi közöm. De szerinted ferdítem a tényeket. Amit ov-ről én írtam az nem csak fikázás.

erdelyik 2011.02.14. 18:39:03

@Pistabácsi: Így van. Akkor mi a problémád az iskolai hitoktatással?

Pistabácsi 2011.02.14. 18:40:32

@erdelyik: Rossz tapasztalaim vannak a hittan órákkal kapcsolatban. Nem szeretném, ha a gyerekemet is ijesztgetnék, vagy vernék a papok.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:42:23

@Pistabácsi: Plusz, nem hiszem el, hogy valaki attól lesz erkölcsös, hogy hittanra járt

erdelyik 2011.02.14. 18:45:13

@Pistabácsi: Az én gyerekeimet nem ijesztgették és nem verték. És nem hiszem, hogy az ijesztgetés és a verés lenne a jellemző.

Hogy te mit hiszel, az a te dolgod. A hitoktatás meg nem arról szól, hogy erkölcsre neveljék a gyerekeket, hanem arról, hogy megtanulják az egyház tanítását. Aminek persze része az is, amit erkölcsnek hívunk.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:49:40

@erdelyik: Engem igen. Nem fogom leírni, mert magánügy, de nekem kellett hozzá pár év, és egy tisztességes ateista tanár, hogy kiheverjem azt a lelki traumát, amit a kedves atya össze-vissza bedumált 8 éves koromban a bűnről, pokolról, és egyébb baromságokról. A végén már levegőt se mertem venni, nehogy azért is a pokolba jussak. Az én véleményem az, hogy veszélyes dolog ilyen mesékkel etetni a gyerekeket.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:52:38

@erdelyik: És ha az egyház tanításának megtanítása a lényeg, akkor viszont igenis nincs helye a világi iskolában. Tanulják meg, hogy mi a lényeg, de vallásosan tanítsák.

erdelyik 2011.02.14. 18:54:50

@Pistabácsi: A katolikus pap csak azt mondta, amit a katolikus egyház tanít. Én evangélikus vagyok, mi a szeretet istenét valljuk. Sajnálom, ha egy rosszul tanító papot fogtál ki. Ugyanakkor rengeteg elelnpéldát tudnék sorolni a katolikus egyházból is, egyéneket és közösségeket is.

De ilyenkor jön a szülő felelőssége, hogy fogyaszthatóvá tegye a gyerek számára azt, ami a hittanórán esetleg túl sűrű és félelmetes volt. mert ne feledjük, a hit megélése nem merül ki a hittanórában, az nem sokat ér, ha a gyerekek a családban nem hllanak erről.

erdelyik 2011.02.14. 18:59:15

@Pistabácsi: A világi iskolát az adófizetők pénzéből tartják fent, ugye? A hívők meg ugyanúgy fizetik az adót. A legutóbbi népszámlálás során pedig a lakosság 70 %-a valamelyik egyházhoz tartozónak vallotta magát. Miért ne lenne akkor nekünk ahhoz jogunk, hogy azt is iskolában tanítsák, amiben mi hiszünk? Azt el kell viselnünk, amikor a biológia órán azt tanítja a tanár, hogy a majomtól származunk és ahhoz nincs jogunk, hogy az is megtanulja ugyanott a gyerekünk, hogy van aki meg a teremtésben hisz? Miért fontosabb és iskolába valóbb az evolúcionista tananyag, mint a kreacionista?

Mr. Waszabi 2011.02.14. 19:53:22

@Tanbácsi: bocsánat: ki az ördög tanítson hittant, ha nem a papok, lelkészek? ;) Cipőt a cipőboltból. Azok a fiatalok, akik az elmult 20 évben papi, lelkészi pályára léptek, többségükben elhivatott, a hitet gyakorló és valós lényegét is ismerő emberek. És van fogalmuk a szeretetről. Vidéken sokhelyütt meg tudják szólítani a fiatalokat, közös programokat tudtak kialakítani számukra, amit azok szívesebben választanak, mint a csellengést vagy a bulizást. Mert jó fej a pap és jól érzik magukat vele a gyerekek. Kapnak valamit, amit másutt nem. (Légyszi, most ne kezdjetek el pedofilozni, nem illik ide! köszi) Másként kellene gondolkodni felőlük is, ott is sokminden változott. Ugyan nem tartom semmire a vasárnapi kereszténységet, de ha megnézel a tvben egy-két felekezeti műsort (m1-en szokott lenni), akkor nagyon jó dolgokat mondanak, hitelesen, meggyőzően. S az lenne a lényeg, hogy a hitet és a benne gyökeredzö tartást meg tudják villantani s vonzóvá tenni a fiatalok számára. A példmutatás nehéz dió a tanárok számára, ott is felnptt egy-két generáció, akik talajtalanok. Gyakran még a hivatásukra sem alkalmasak, tisztelet a kivételnek, de ez a helyzet. A gyerekeket nem zavarja, hogy a felnőttek mást mondanak, mint amit tesznek, mindaddig, amíg a mundér védelmében a felnőtt nem kényszeírti hazugságra, képmutatásra, becstelenségre a gyereket. Levonja simán a konzekvenciát, hogy milyenek a felnőttek, de nem keveri magát össze velük. A magyar állami oktatás, pedagógia materialista alapokon áll régóta, ezért nem kompetens a hittan tanításról állást foglalni, azt hiszem.

Mr. Waszabi 2011.02.14. 20:01:54

Lazítsunk:)
Pistikét egyhézi iskolába íratják. Már az első héten feltűnik apukának, hogy a gyerek tanul, mint a kisangyal. Rákérdez, mi az oka a változásnak.
- Hát, első nap megyek az egyik terembe - hát a falon egy keresztre feszített bácsi. Megyek a másikba, ott is. Apu, ezek nem viccelnek!

almodhi 2011.02.14. 20:17:51

@erdelyik: Mert bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog.

Jaj jaj erdelyk, te melyik bolygóról jöttél...?

almodhi 2011.02.14. 20:19:33

@erdelyik: Miért fontosabb és iskolába valóbb az evolúcionista tananyag, mint a kreacionista?

Mert az egyik igaz, a másik meg nem. De ha kétségeid vannak evolúció-ügyben fordulj a Vatikánhoz...

Lapos Földet, hétfejű sárkényt is szabad tanítani?

erdelyik 2011.02.14. 20:33:42

@almodhi: "Mert az egyik igaz, a másik meg nem."

Nem hiszem, hogy ez lenne a terepe a téma megbeszélésének, de ekkora marhaságot már a marxisták sem engednek meg maguknak. Egy olyam elméletre mondod, hogy igaz, ami a tudományos (értsd pl. szkeptikus) szemüvegen keresztül is recseg ropog, számos ellentmondástól feszül és még a hívei sem mernek feszegetni benne egy sereg dolgot.

A Vatikán kreacionista. Ha ezt ccáfolni tudod, akkor ne kímélj, de készülj fel, én alaposan ismerem a témát, a te tudásod pedig úgy tűnik legfeljebb felszínes blogoból táplálkozik.

Sajnos minduntalan szembesülnöm kell ilyen tudatlan fröcsögéssel. De magamra vessek, ha bemerészkedek a sötétbe.

Egy dolgot azért szeretnék megtudni. Számodra a lelkiismereti és tudás szabadsága azt jelenti, hogy a hozzád hasonló műveletlenek megmondják, hogy mit szabad?

erdelyik 2011.02.14. 20:36:36

@waszabi:
Lájkolnám, ha lehetne! :-)

Kobres 2011.02.14. 20:36:39

@Pistabácsi: Ezzel egyet ertek. Kulonben en is es a fiaim is jartak hittanra. Meg konfirmacio utan is visszajartak az ifjusagi foglalkozasokra. De a hittan az jobb lenne, ha a templomba lenne, es nem az iskolaban.

erdelyik 2011.02.14. 20:41:37

@almodhi: "Jaj jaj erdelyk, te melyik bolygóról jöttél...? "

Mondd, attól, hogy valamit sokan csinálnak az jó? Aki meg azt gondolja, hogy nem jó, az más bolygóról jött? Ha honlaptól körülötted hirtelen mindenki a saját nemével kamatyolna, akkor arra is azt mondanád, hogy az a természetes?

Én nagyon korá elkezdtem játszani a papás-mamást, pedig akkor még nem volt ennyire szabados a világ. Ma már elgondolkodom néha, hogy lehet, másként alakult volna az életem, ha nem teszem.

almodhi 2011.02.14. 20:45:39

Nna műveltember, jó lesz angolul?

Két idézet:

"For these reasons the Teaching Authority of the Church does not forbid that, in conformity with the present state of human sciences and sacred theology, research and discussions, on the part of men experienced in both fields, take place with regard to the doctrine of evolution, in as far as it inquires into the origin of the human body as coming from pre-existent and living matter - for the Catholic faith obliges us to hold that souls are immediately created by God. However, this must be done in such a way that the reasons for both opinions, that is, those favorable and those unfavorable to evolution, be weighed and judged with the necessary seriousness, moderation and measure, and provided that all are prepared to submit to the judgment of the Church, to whom Christ has given the mission of interpreting authentically the Sacred Scriptures and of defending the dogmas of faith."

"Today, more than a half-century after the appearance of that encyclical, some new findings lead us toward the recognition of evolution as more than an hypothesis.* In fact it is remarkable that this theory has had progressively greater influence on the spirit of researchers, following a series of discoveries in different scholarly disciplines. The convergence in the results of these independent studies—which was neither planned nor sought—constitutes in itself a significant argument in favor of the theory."

Kik a szerzők?

almodhi 2011.02.14. 20:50:20

@erdelyik: Szerinted a 20 évesek hány százaléka volt szűz a XV. században, a XVIII. században és ma? Ha valaki olyasmit szeretne ami soha - ismételem soha - nem volt jellemző az emberi fajra, akkor lehet hogy tényleg egy másik bolygóról jött...

aeidennis 2011.02.14. 21:12:39

@almodhi: Szerinted az emberek meddig éltek a XV. században, a XVIII. században és ma? Az emberek hány évesen házasodtak a XV. században, a XVIII. században és ma??

Tanbácsi 2011.02.14. 21:49:06

@erdelyik: Nem beszélve az alkoholizmusról és a skandináv lottóról:)

2011.02.14. 21:53:58

NE legyen a hittan kötelező!

A vallás szent, aki rá akar találni, úgyis rá fog!

Tanbácsi 2011.02.14. 21:55:18

@waszabi: Megjegyzem én is ezt mondom. Az úgy van rendjén, hogy a hittant tanítsa a lelkész/pap és erre képzett hittanoktató.Ezt írtam a posztban is. Ez a jelenleg érvényes szabályozás.

Tanbácsi 2011.02.14. 22:27:12

Érdemes szétválasztani két dolgot. Az, hogy hisz-e a Teremtésben az vallási kérdés, és mint ilyen észérvekkel nem dönthető.Ehhez képest az evolúció egy tudományos elmélet, amit számos bizonyíték támaszt alá. Kétség kívül vannak olyan pontok, ahol nem ad teljes magyarázatot, és nem is terjed ki mindenre, de ez például a gravitációra is igaz. Az evolúció egész jól összeegyeztethető a Teremtéssel, ha az ember nem előítéletes egyikkel sem. Például Teilhard de Charden írt erről érdekeseket en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

almodhi 2011.02.14. 22:36:49

@aeidennis: Hát ez az! Mivel az ember olyan 35-45-évre van eredetileg hitelesítve, 15-16 évesen már biztosan működnek a hormonjai. És most az okosok azt mondják neki, álljon ellent a hormonjainak, mert az a természetes...

Tanbácsi 2011.02.14. 22:48:32

@erdelyik: Ami az oktatás szervezését illeti, jelenleg a törvény szerint: "az iskolában pedig oly módon szervezhető, hogy alkalmazkodjon a kötelező tanórai foglalkozások rendjéhez". Magyarán szólva szükségszerűen van a mindenki számára kötelező órák után. Ettől még persze el tudom képzelni, hogy az igazgató direkt rossz időpontra (pl. fakultatív órák utánra) vagy épp ellenkezőleg csinált lukas órába rakja be a hittant. De ezen inkább az egyezkedés segít és nem a kérdés erőből való rendezése.
Van itt egy másik fontos különbség is: jelenleg a hittanoktatást a diákok és szülők és nem az egyházak igénye szerint kell szervezni.

Mr. Waszabi 2011.02.15. 01:40:03

@Tanbácsi: hát az érvényes szabályozásra épp szarok. Attól lett ilyen szr a világ köröttünk, hogy szabály az mindenre van, csak épp nem segít semmin. Bocs, h ilyen gyakorlatias vagyok. A világot emberek csinálják, a legalsóbb szinttől a legmagasabbig. És erre képesek perpillanat nálunk. 2011-et írunk, 21. század. Mindenki k büszke az emberiség teljesítményére, vagy legalábbis próbál úgy tenni, mintha elégdettek lehetnénk. Pedig egy nagy rakás szr az egész és ezzel a szemlélettel nem is lesz jobb.
Iszonyú messze van a magyar közélet még attól is, amit Kossuth vagy Széchenyi megfogalmazott, mint megvalósítandó, pedig azt több, mint 150 éve írták le. De ez a nép elfelejtette, csak a könnyű, hazug út az, amit követni bír. Darutoll, zsinóros mente meg a nagy királyok dicsősége az, amiben dagonyázik, de felelősséget, terhet vállalni nem mer. Önként önmagáért meg pláne nem. Ez van. Ezért züllhetett le a közoktatás minősége is. Szerencsém volt, mert még egy olyan generáció keze alatt nőttem fel, akikben volt tartás. De ezért a maiért egy lyukas kétfillérest nem adnék. Embernek lenni akarni is kell, önerőből, öntudatból, a születés csak egy esély rá, de nem tezs azzá senkit. Hát látszik is. Az öntudat az ami hiányzik e népből. Csak sajnáltatja magát, okoskodik, mindig más a felelős. Csak épp nem működik ez a magatartás az életben, nem visz előbbre.

fuhur 2011.02.15. 10:08:34

@aeidennis: Az ateista pedofilokat legalább a pápa nem védi az igazságszolgáltatástól.

fuhur 2011.02.15. 10:11:38

@Tanbácsi: "Az evolúció egész jól összeegyeztethető a Teremtéssel"

Melyik vallás teremtésmeséjével?
Mert a Mózes félével, én egészen nehezen tudom összeegyeztetni.

fuhur 2011.02.15. 10:20:16

@erdelyik: Azért mert az egyik tudományosan igazolt (és nem hit kérdése) a másik meg egy mese.

Azt is lehetne tanítani, hogy a föld lapos és a nap kering körülötte. Vagy inkább azt, hogy egy nagy teknősbéka hátán áll négy elefánt és az tartja? Vagy csak simán Atlasz nevű óriás hátán van.

Amiről te meg a kreacionizmus beszél azt, úgy hívják, hogy a hiányok istene. Amit nem tudunk arról azt mondjuk isten akarata. Az emberek valamiért félnek azt mondani, hogy "nem tudom". Ezt a félelemet és bizonytalanságot használják ki az egyházak, hogy eladják a meséiket.

KovA 2011.02.15. 10:35:16

@alibaszna de bamba:
Egyetértek - döntse el ő, meg segíts neki te a szülője.
Arról döntsön viszont akinek ez hivatala, hogy mielőtt dönt - vallástan keretében vázlatosan ismertetve legyenek a világvallások lényegesebb tanai.

Pl. hogy zsidók, keresztyének és muszlimok ugyanazt az Istent tisztelik, csak egyik Mózes törvényein, a másik Jézus tanításain, a harmadik Mohamed előírásain keresztül.
Beszélni kell a Brahmanizmusról, Buddhizmusról - és, hogy vannak egyebek.
És elmondani mi a közös bennük - különösképp az ember-emberközti kapcsolatokra vonatkozó eligazítások/isteni elvárások/parancsolatok tekintetében.

És azt is, hogy ki így ki úgy ismeri hite által a tudhatón/megismerhetőn túlit. Hogy vannak (száj)hagyományozott ismeretek és történelmi tények - ki-ki a maga hite szerint ismeri fel benne vagy választ belőle magának eligazítót a maga életéhez.

Az is biztos, hogy a választás nem lesz teljesen szabad - meghatározó befolyásoló (kultúrális-közösségi) tényezőknek van kitéve amik sodorják akár ateista-hívő, akár más - később esetleg felülbírálja és másképp dönt.
De kárára nem lesz - mert némely szésőséget eltekintve akármelyikből tanulhat bölcsességet erkölcsöt.
Ki amit keres a vallások tanaiban azt talál - ki kincset keres kincset gyűjt, ki szemetet az szemétgyűjtő lesz és dedós vitákba bocsájtkozik.

Hogy önérdek, közérdek vagy Isteni elvárás-e az alapja az erkölcsnek - s e három hol és miben találkozik ez a lényeg.
És különösen az ateistáknak - illik foglalkozni saját korlátaikall - a tévedések lehetőségével és következményeivel.
A hívőknek pedig a gyarlóságaik által torzított Isteni-akarat értelmezéssel.

Elsősorban Szemlélődni, érteni értelmezni és gondolkozni kell tanítani az emberpalántát - a "megismerhető" (?) határmezsgyéjén...

Tanbácsi 2011.02.15. 12:06:28

@fuhur: Amennyiben szó szerint veszed nyilván nem. Ez kb. annyira lenne értelmes, mint mint az az állítás, hogy az evolúció szerint az ember a majomtól származik.

almodhi 2011.02.15. 14:22:12

@Tanbácsi: Node sok vallás szerint igenis _szó_szerint_ kell venni...

KovA 2011.02.15. 15:28:56

@Avatar:
"elméletek, de egyszerre nem lehetnek igazak."
4 ember tapogat a sötétben...
Aszongya az egyik, ez vékony és rövid és kemény.
Mire a másik - affenét, hosszú vastag és puha.
A harmadik inkább lapos hajlékony lap...
A negyedik: affenét lap - egy vastag oszlophoz hasonlít.

És felkiáltanak, ez így egyszerre nem lehet igaz ! (Magadra ismersz-é?)

Ugyanazt a valóságot tapogatták - az első a farkát, a második az orrmányát, a harmadik a fülét a negyedik a lábát - ugyanannak az elefántnak...
(és mi mindenét nem tapogatták még?!)

Tanbácsi 2011.02.15. 15:52:34

Ebben van igazságod, bár a nagyobb keresztény egyházak ezzel nem így vannak. Az érdekes pedagógiai kérdés, hogy hogyan kezelje a tanár azt a gyereket, aki ilyen típusú egyház tagja, de ebben se hiszem, hogy törvénnyel kell rendet rakni.

Tanbácsi 2011.02.15. 16:00:58

@waszabi: " magyar állami oktatás, pedagógia materialista alapokon áll régóta, ezért nem kompetens a hittan tanításról állást foglalni, azt hiszem."
A magyar állami oktatás persze már 20 éve nem materialista, pedagógia meg szerintem eredendően idealista, de abban pont egyetértünk, hogy nem jó a kettőt keverni. Tulajdonképp erről szól a poszt.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.15. 17:22:44

@KovA: Szerintem meg jobb lenne,ha mindenki magában és embertársaiban keresné és találná meg a jót!!
Nem az univerzumban ami elérhetetlen.
Ilyen eccerű.... :-)

Mr. Waszabi 2011.02.15. 19:11:12

@Tanbácsi: materialista az a felfogás, miszerint az ember valamennyi aspektusa, működési megnyilvánulása szerves molekulák működésében gyökeredzik. Tehát a magyar oktatás még iszonyatosan materialista. A törzsfejlődést állító módban, tényként tanítja - holott nem az, csak még nem aktualizálták a tananyagot -, míg a más világfelfogásokat eleve a futottak még kategóriában - filozófia? - és a "x.y. szerint..." felvezetéssel, általában a materialista felsőbbrendűség ismereteihez viszonyítva és minősítve. Nem objektív. Szóval kőmaterialista, maradjunk ennyiben. Amiatt a zárt szemlélet miatt marad is ilyennek, miszerint csak a saját eszköztárával értelmezhető eseményeket, jelenségeket hajlandó bizonyítottnak tekinteni. Ez filozófiai ellentmondás. Attól, hogy egy tévedést sokan osztanak,még nem válik ténnyé, csupán népszerű tévedéssé.
Ha a világ valódi szerkezete valóban oylan lenne, amint azt a materialista tudományok látni szeretnék,s nem csak félig-meddig, akkor nem termelne ez a felfogás félmegoldásaival mindig több problémát, mint amennyit megoldott. Márpedig mára ez jól látszik, hogy ilyen hatásfokkal múködik.

KovA 2011.02.16. 16:23:03

@alibaszna de bamba:
A kettő nem zárja ki egymást.
Aki meg a "jót" keresi annak előbb a szempontot kell megtalálni/választani - mert szempont nélkül nincs jó és nincs rossz.
A szempontnak van oka célja vagy eredete.

Aki nem akar sokat gondolkozni elfogadhat egy dolgot amiben hisz.
Aki sokat gondolkozik - ugyanoda juthat csak több kínlódással.
Aki távoltartja magától az egészet, az könnyen arra hajlik amerre a szél fúj - vagy amerre a vágyai és önzései hajtják - megszilárdult se meg nem küzdött se el nem fogadott értékrend híján meglehetősen ki és beszámíthatatlan - illetve annyira kiszámitható mint egy kutya, aki csontot vagy tüzelő szukát lát - úgy is kell kezelni.
Szerencsére azért többnyire mindenkire ragad valami - de az ember állatjával számolni kell.
süti beállítások módosítása