Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Hittan az iskolában: kötelező hit

2011. február 14. - Tanbácsi

  "Melyik naplóba is írjuk Pistikét: a zöld katolikus naplóba, a kék reformátusba, a piros ate..., bocs, erkölcstanoktatásba? Vagy ő is olyan izé, akinek csak bibiliaismeret van? És az akkor most beszámít a hittanba? Hogy buddhista? Kaphat felmentést?" Az oktatási államtitkár és az evangélikus egyház vezetőjének tárgyalása után az derült ki, hogy valóra válik a Jobbik álma, jön a kötelező hit vagy erkölcstan, annak minden következményével.

 A hitoktatás kérdése is felmerült, miszerint a jövőben kötelezően választhatnak a diákok a hittan vagy az erkölcstan tanulása között. A kormányzat szándéka, hogy a hittanóráknak „védettebb sávot biztosítsanak", azaz ne kelljen nulladik órában vagy délután hittanórákra járniuk – jegyezte meg a püspök.

Az evangélikusokkal tárgyalt az oktatási reformról Hoffmann

A vallás iskolai szerepe mindenütt kényes kérdés.Van olyan ország, ahol a hittanoktatás hagyományosan a normál iskolai tanrend része. Ugyanakkor Franciaországban semmilyen vallási tevékenység sem képzelhető el az állami iskolában. 

Az Egyesült Államokban évtizedes vitakérdés az iskolai ima : 1963-ban a  Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az állam és egyház szétválasztása alapján megszüntették a kötelező imát, amit általában tiltásként értelmeztek, (bár mostanában újabb ítéletek alapján enyhül a tilalom).  Az amerikai közjogi tradícióban nagyon erős az a hagyomány, amely a szabad vallásgyakorlás feltételének tekinti, hogy az állam és az vallás ügyei lehetőség szerint ne keveredjenek (ez nem csoda, tekintve, hogy az alapító atyák épp az állam vallási beavakozása elől menekülve kerekedtek fel Európából).

Magyarországon a hittanoktatásról szóló érdemi konfliktusra régóta nem emlékezhetünk, és ez jó hír. Az első kormány időszakának heves vitái után nyugvópontra  jutott kérdés, egy elég bonyolult, de praktikusan működő kompromisszummal. Ettől még persze minden irányból érkeztek támadások és ötletek, jobbról a kötelező hittantól várták az erkölcsök megjavulását, balról meg a pénzt sajnálták a "klerikális nyomulásra". Összességében azonban az elmúlt évekből nem igen emlékszik senki olyan esetre amikor akár a vallásos szülők úgy érezték volna, hogy megfosztják őket a gyerek hitbéli oktatásának lehetőségétől, és az egyházak sem léptek fel a status quo megváltoztatása érdekében komolyan. Az elmúlt időszak számos ütközése során ez sosem volt vitatéma (eltérően például az egyházi iskolák normatív támogatásától.)

A hatályos közoktatási törvény 4 §. viszonylag egyértelműen szabályozta a kérdést.

"(2) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem. Az állami és a helyi önkormányzati iskola pedagógiai programjában biztosítani kell az ismeretek, a vallási, illetve világnézeti információk tárgyilagos és többoldalú közvetítését. Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nevelési, illetve pedagógiai programja, működése, tevékenysége és irányítása vallási és világnézeti tanítások igazságáról nem foglalhat állást, vallási és világnézeti kérdésekben semlegesnek kell maradnia.
(3) Az iskolában gondoskodni kell az alapvető erkölcsi ismeretek elsajátításáról. Az állami és a helyi önkormányzati iskolák tananyagában biztosítani kell a vallások erkölcsi és művelődéstörténeti tartalmának tárgyszerű és elfogulatlan ismertetését.
(4) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézményben lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, illetőleg a tanuló az egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatásban vegyen részt.

A paragrafus további részei  rendelkeznek a dolog praktikus kivítelezéséről:

  • A hittanoktatást az adott egyház szervezi, és az egyház tartja nyilván, hogy ki vesz részt rajta (tehát az iskola nem gyűjt a tanulókról hitbéli adatokat),
  • Az egyház határozza meg az oktatás tartalmát és állapítja meg, hogy ki alkalmas hittanárnak (tehát rájuk nem vonatkoznak a tanári képzésre vonatkozó általános követelmények, viszont külön hittanári képzést kapnak),
  • A hittanárokat az adott egyház alkalmazza, de (szerény) fizetésük költségéhez az állam hozzájárul,
  • Az iskola biztosítja az épületet (és általában a szükséges szervezési segítséget).
  • A hittan oktatását a normál iskolai tanrenden kívül kell megszervezni.
  • Mindez természetesen nem vonatkozik az egyházi iskolákra, ott a hittan kötelező, sőt a legtöbb helyen érettségi tantárgy.

Mint említettem, ez elég kényes, de ésszerű kompromisszum. A hittanoktatás feltételeit az iskola és az állam biztosítja, ugyanakkor nem teszi az iskolai oktatás adminisztratív részévé. De miért is kell óvatosnak lenni? A tízparancsolat aligha árt a gyerekek egészséges fejlődésének. Milyen problémát okozhat a kötelező hittan bevezetése?

A fő baj az, hogy indokolatlan feszültséget és megosztottságot hoz létre. Ha a kötelező tanóra része lesz, akkor innen kezdve az iskola akar, nem akar, foglalkozni fog azzal, hogy melyik gyerek melyik vallás iránt érdeklődik. És mivel a tanár is ember, egy újabb, nem indokolt szempont kerülhet be a diákokról alkotott képébe, vagy akár a gyerekek egymás közti kapcsolatába.

A szülő és a diák pedig a dönthet, hogy megvall, bevall, dacol, színlel, rejtőzik vagy éppen hivalkodik hit dolgában. Az iskola mögött, jó esetben,  komoly tekintély áll. A hatalmi szóval elrendelt hitoktatás a diák számára olyan kényszert jelenthet, amely épp a lelkiismeret szabadságával ellentétes. A "nem hittan" elnevezése sem sikerült túl jól: az a látszat, a hit és erkölcs egymás alternatívái lennének.

A hittanoktatók ma kétségkívül nehezebb helyzetben vannak, mint többi kollégájuk. Hiszen nem "készen" kapják a gyereket, óráról órára szépen összeterelve, és a lecke elszenvedésére kötelezve. Nekik évről évre és hétről hétre meg kell küzdeniük a szülők és gyerekek érdeklődéséért, figyelméért és bizalmáért, ha azt akarják, hogy ott maradjanak az olyannyira kényelmetlen délutáni órákra a diákok.

Azt gyanítom, hogy ez a kényszermentesség javára válik oktatónak és gyereknek egyaránt, és nemcsak pedagógiai szempontból. Be lehet rakni a hittant "védett időbe" (és a matekot kiszorítani a 0. órába), de ettől legfeljebb a részvétel lesz magasabb, a hatás nem lesz nagyobb.

Külön érdekesség, hogy nagyon hasonló érvek alapján utasította el októberben a Parlament Oktatási Bizottsága és a minisztérium a Jobbik hasonló tárgyú kezdeményezését. Úgy látszik, azóta az oktatási forradalom új szakaszába lépett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr902660179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent István - Szent Viktor? Az ország megér egy misét. 2011.02.14. 16:05:13

"Kölyökkoromban minden este imádkoztam egy új bicikliért. Aztán rájöttem, hogy az Úr nem így dolgozik. Loptam egy biciklit és utána fohászkodtam, hogy bocsássa meg bűnömet." Ezt írtam egy fórumba 2001.07.14 -én: Vajon Orbán Viktor a további...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clarimonde 2011.02.14. 14:15:46

fura, mintha folyton arra hajtanának, hogy ne szüljek gyerekeket ebbe az országba, dehát ők tudják

samba pa ti 2011.02.14. 14:26:22

régen volt a tudományos szocializmus,meg a szabad nép félóra,
most jön a hittan,meg a katekizmus.
nem baj,lesz hol kipihenni a mindennapok fáradalmait.
"jelszavaink valának: haza és haladás."

aeidennis 2011.02.14. 14:28:39

Kár, hogy arról nem esik szó, hogy MIÉRT kell bevezetni ma Magyarországon az erkölcs-, és hittant...

Johnny Tinenbalm 2011.02.14. 14:30:02

VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY VAGY

nem lenne muszáj az agyatlan ballibeknek 100x leírni, elég lenne 1x felfogni.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2011.02.14. 14:31:29

Az "erkölcsök" hitoktatással vagy anélkül is folyamatosan módosulnak, ennek sok értelmét nem látom.
De mondjuk az etikát nem bánnám, vagy valami összehasonlító erkölcsrendszer-tudomány lehetne a legjobb megoldás eme problémára.

Szerintem.

Nagyon_Komoly 2011.02.14. 14:35:25

Sokkal súlyosabb probléma, hogy miért azok akarnak hitet oktatni, akik a legfertelmesebb bűnökben élnek, a 10parancsolatot nem tartják be, és sorolhatnám! Akik miatt az ügynöklista mindmáig nem nyilvános, mert a legtöbbjük rajta van, és minden országban sorra buknak le a pedofil és már erkölcstelenségben elesett tagjaik.

A bűnökből való megtérés és megtisztulás viszi Isten jelenlétébe az embereket. Ezt pedig egyetlen iskola egyetlen erőszakos oktatása sem fogja megvalósítani.

A Bibliában van úgy 2 ember, akinek cölibátusi ajándéka volt. De az is benne van, hogy a többiek viszont meg nem állhatnak ezen a területen, és házasodjanak meg. Ugyanitt megtalálható, hogy egyházi vezető kizárólag TÖBBGYEREKES, HÁZAS ember lehet.

Ennyit bevezetésül a Bibliából...

A közelébe nem engedném a gyerekemet olyan hitoktatónak, aki nem felel meg az alapvető Bibliai normáknak. Ha, hogy ezek mind ellentétben állnak a történelmi felekezetek berendezkedésével? Azt hiszem, nem a Bibliát kell átírni...

samer 2011.02.14. 14:41:36

@Nagyon_Komoly: Szerintem neked mindegy is lenne csak legyen mit lenézni, és általánosítani....

Fék_Emil 2011.02.14. 14:42:35

Technikumba jártam a 90-es években, a gyakorlatok miatt hetente 2x 8 óránk volt, olyankor 6.45-14-ig voltunk az iskolában. Biztos roppant lelkesen és örömmel vettünk volna részt egy, a tanrendbe szuszakolt erkölcsórán.
A fiam 4 éves lesz idén, remélem, ha iskolás lesz, nem fogják amiatt más mércével mérni, mert nincsen megkeresztelve. Persze még jön közben egy választás...
Dédapámat még véresre verették a csendőrökkel a pannonhalmiak, mert nem hajlott a dereka és nem fizette az egyházi adót. Aztán a kommunisták lesöpörték a padlását. Valahogy nem népszerű a családban a felülről irányított világnézet! :)

Netszamuráj 2011.02.14. 14:45:13

Franciák csinálják jól: kiseprűzni MINDEN vallást az állami iskolákból. Több ezer éves dogmákat sulykolni a védekezésre képtelen gyerekfejekbe, nem túl erkölcsös. :D

ThufirHawat 2011.02.14. 14:45:35

Nálunk falun ez már most így van. Utálom is rendesen a rendszert, de nincs mit tenni... A gyerek katolikus hittanra jár, mert fiatal a pap, jó fejnek gondoltuk. Erre első órán azt játszották, hogy most akkor Pistike meghal, és feltámad... Faszom!
Az erkölcsatonos kis pöcsök bezzeg a parkban fogócskáznak. Jövőre fiam is arra jár majd.

Kevés ártóbb dolog van a világon, mint az egyházak.

Bruno 2011.02.14. 14:46:11

Miután családunk szinkretista, ezért követelem a szinkretista hittanóra bevezetését. Ellenkező estben irány Strasbourg :-))

Asidotus 2011.02.14. 15:00:05

Ne legyen semmiféle hittan az iskolákban.
Az egyházaknak megvannak a saját helyeik, templomaik, épületeik, tartsanak ott hittant.
A vallásszabadság azt is jelenti, hogy jogom van nem vallásosnak lenni.
Egy iskolának semmi köze ahhoz, hogy a szülő (és a gyermeke) milyen hitű v. ateista.

aeidennis 2011.02.14. 15:05:37

@Nűnű: Az egyházaknak vannak "saját helyeik" azaz iskoláik. A vallásszabadság pedig a vallás megválasztásának szabadsága, logikailag nem vonatkozhat vallástalanokra.

PasszívAgresszív 2011.02.14. 15:11:33

Én ezt már nem értem... Jézus lesz kint a falon, a Nenyi, vagy mi? Egyébként én is jártam hittanra, én voltam Jézus, Golgotásat játszottunk. Mentem is utána inkább focizni a grundra.

ThufirHawat 2011.02.14. 15:12:20

@aeidennis: Az ateizmus is csak egy vallás. Egyféle hit a materialista világrendben.
Tehát logikailag tökéletesen passzol a vallásszabadság elvébe. Pont.

Tanbácsi 2011.02.14. 15:14:53

@aeidennis: A jelenlegei Alkotmány "a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága"-ról beszél. És ebben a megfogalmazásban bizony egyenrangúak a nem hívők, vagy az egyházhoz nem tartozó hívők is (nagyjából a társadalom fele). Ezen persze lehet, hogy majd az új tákolmány változtat, de addig még jogegyenlőség van.

ThufirHawat 2011.02.14. 15:15:54

@PasszívAgresszív: Szerintem Orbán, töviskoszorúval a fején, tógában, hóna alatt focilasztival, másik kezében Nenyivel, kőbe faragva.

aeidennis 2011.02.14. 15:18:29

@ThufirHawat: kell még egy kritérium: legyen bejegyezve Magyarországon vallásként.
@Tanbácsi: igen a gondolat és lelkiismeret szabadsága kitétel miatt, és nem a vallásszabadság miatt.

Starlark 2011.02.14. 15:20:18

A bibliatörténettel nem lenne semmi bajom. Azt nem árt ha egy Európában felnövő gyerek ismeri. De hitet már ne tanítsuk az állami iskolákban.
Aki vallásos járassa a gyerekét, ha akarja, a saját gyülekezetének a hitoktatására.

Gyerekként én is jártam hittanra /saját döntésem volt enyhe nagyszülői ráhatásra/ a templomba, még a kórusban is énekeltem néha ministráltam. Mára totálisan kiábrándult lettem az egyházból. Se egyházi esküvőnk nem volt se a gyerek nincs megkeresztelve. Nagyon nem szeretném ha az iskolában hitre tanítanák. Persze ha már elmúlt úgy 10-12 éves és ő úgy dönt vallásos lesz ám legyen, de ezt nem tisztem se nekem aki az anyja vagyok, az államnak meg pláne nem eldönteni hogy milyen hit legyen.

aeidennis 2011.02.14. 15:20:31

@Tanbácsi: Ha már itt van megkérdezném, hogy miért ferdítenek tudatosan a címben? A hittan nem lenne kötelező, hanem csak kötelezően választható.

ThufirHawat 2011.02.14. 15:21:50

@aeidennis: Pont mint az állami nyugdíjrendszer. A stílus az ember.

józan' 2011.02.14. 15:25:35

Az szdsz-es élőhalott zombi még mindig nem akar kimúlni; pedig többen is lőnek rá AK47-el meg shotgun-al, de továbbra is hörög, vonszolja magát, fura hangokat ad ki, vonaglik, és üveges tekintetével egyre csak halad tovább.
Célja már nem a rombolás és a hatalom, hanem az életbenmaradás, amihez táplálék kell.

ifrance 2011.02.14. 15:26:47

ki beszél kötelező hitről? a történelemben sem kell hinned, a matekban sem, sőt egészen ostobák a fizikában is kételkedhetnek. arról van szó, hogy az adott vallásról tanulva
BŐVÍTED a tudásodat, és nem hirdetsz tényként olyan méretes baromságokat, amit a szomszéd barátjának a barátnője hallott a fodrásznál...
Az egyház(ak)ra mondott kritikák egy része ugyanis egyszerű tudatlanságból fakad. lásd teremtés vs. evolúció.
szerény véleményem szerint senki nem lesz attól butább, vagy korlátoltabb, hogy megtanulja az egyház(ak) történelmét, ünnepeit.
peace

Mr. Waszabi 2011.02.14. 15:26:55

Figyelembe véve a nemzetközi mértékkel mérve is nagyon negatív életszemléletet, a mostani helyzetben talán már csak javíthatna, rontani nem igen tudna. Lehet ragaszkodni a materialista, a kézzelfogható életszemélethez, azonban annak erkölcsi alapjait 1990-ben szétzúzták. A szocialista rendszerben is propagálták a társadalmi erkölcsi alapértékeket, emlékezhetünk az úttörők 12. pontjára, illetve szociális gyakorlati munkáira, feladataira. Ugyan azt is dedósnak titulálták sokan, mégis valahol beivódott a tudatokba, adott egy közös értékrendet töbé kevésbé. Jól látszik így 20 év után, hogy az erkölcsi alapnevelés nélkül felnőtt generációk vetik el a súlykot egyre jobban - nincs mintájuk, nincs korlát, amihez viszonyítsanak, másrészt kapaszkodni tudnának életük kihívásai során. Mára csak a szerzés dícsérete, a csillogás, a siker bármi áron, ez maradt.
Sok szülő nem is tud mit kezdeni ezért gyermekével. A vasárnapi templomjárás kevés ehhez, nem gyakorlatias. A fentebb említett szocreál erkölcsi értékrend anno az iskolarendszer oktatóitól is elvárta a példamutatást, ezért nem elég csak a nebulókat kötelezni erre, hanem szükséges volna az egészet re-reformálni. Ilyen értelemben az egyházi iskolák tudnak többet adni, pont ezért, még ha sok is a visszaélés, a túlkapás ott is.

Pistabácsi 2011.02.14. 15:28:20

És a gyerekemet ki fogja megvédeni azoktól az ijesztő dolgoktól, amiket egy idióta pap tud nekik mondani. Én jártam hittanra, és eléggé sok álmatlan éjszakám volt miatta. Aztán felfogtam, hogy nem velem van a baj, hanem a pap hazudozik össze vissza. Na azóta vagyok meggyőződéses ateista.

Egyébként ez is egy jó nagy benyalás a papoknak. Aki akarta az eddig is járatta a gyerekét hittanra az iskolától függetlenül.

opati666 2011.02.14. 15:29:36

A hívő ember nem azért lesz hívő, mert ezt tanítják az iskolában, hanem mert ezt látja otthon, a családjában, a közvetlen környezetében. Ez a mondat érvényes akkor is, ha a "hívő" szót "erkölcsös" szóra cseréljük.
Ha kötelező lesz, akkor az már régen el van cseszve. Móricka bemagolja jános evangéliumát, kap belőle egy hármast és akkor ő már hívő ember lesz? Ödönke négyesre felel erkölcs órán a pedofíliából és akkor ő már örök életében jófiú lesz? badarság! ha kötelező lesz, akkro ez úgy fog működni, mint bármelyik "nemszeretem" tantárgy: csak essünk túl rajta, azután lesz@rom...

Tanbácsi 2011.02.14. 15:30:28

@józan': Attól semmiképp. Ezért aztán a mai törvény is előírja " Az állami és a helyi önkormányzati iskolák tananyagában biztosítani kell a vallások erkölcsi és művelődéstörténeti tartalmának tárgyszerű és elfogulatlan ismertetését." És ez rendben is van így. Amiről most beszélünk, hogy kötelező lesz valamilyen tételes vallás hittanát, illetve egy bizonytalan tartalmú pótszert választani, mindezt erős iskolai nyomás alatt.

Tanbácsi 2011.02.14. 15:32:15

@waszabi: Az iskolának valóban van nevelő szerepe. Csak szerintem egyrészt ez nem ismeretátadással, hanem példamutatással lehet elérni, másrészt nem szerencsés kiszervezni az egyházaknak.

aeidennis 2011.02.14. 15:33:38

@opati666: "A hívő ember nem azért lesz hívő, mert ezt tanítják az iskolában, hanem mert ezt látja otthon, a családjában, a közvetlen környezetében."

Saját példából mondom, hogy ez nem igaz. Én felnőtt fejjel ültem be hittanra, mert elegem volt abból ami otthon liberalizmus-ateizmus alatt ment.

Ha a szülők lemondanak arról, hogy erkölcsre neveljék a gyerekeiket, akkor a társadalom másik része, akik nem hajlandók végignézni, hogy generációk züllenek le ilyen lépéseket fognak tenni, ha hatalomra kerülnek.

Pistabácsi 2011.02.14. 15:33:45

@Starlark: Lány létedre minstráltál?

Starlark 2011.02.14. 15:34:38

@ifrance: Ez így szép is lenne, de a hittanórákon nem csak ez történik. Illetve nem ebből a szemszögből tanítják egy vallás egyháztörténetét és liturgiáit.
Hanem úgy kezdődik hogy aki hittanra jár annak misére is kötelező. Más vallások hittanjánál nem tudom hogy van de katolikuséknál elvárják hogy 1 év után minimum, keresztelkedjél meg és legyél elsőáldozó...
Vehemensebb hitoktatók olyanokkal vegzálják a gyereket, hogy a szülei miért nem járnak misére, miért nem fizetik az egyház adót és különben is szegény kis Pistuka te a mennyországba kerülsz és nézheted ahogy a szüleid égenek a pokol kénköves lángjai közt.

Hát kösz, de ezt nem!

aeidennis 2011.02.14. 15:37:08

@Tanbácsi: "kötelező lesz valamilyen tételes vallás hittanát, illetve egy bizonytalan tartalmú pótszert választani, mindezt erős iskolai nyomás alatt."

Ez nem igaz, nem lesz kötelező!

Starlark 2011.02.14. 15:38:26

@Pistabácsi:
Itt felénk nem voltak nemek szerinti megkülönböztetések :) Ráztam én a csengőt az oltár mellet lány létemre.
Akkoriban egy ritka normális pap volt abban a templomban.
Mondanom se kell hogy pár év alatt az öregasszonyok kiutálták...

Sola Scriptura 2011.02.14. 15:38:28

@opati666: A hívő ember azért lesz hívő, mert Jézus Krisztus megszólítja. Az otthoni minta segíthet ugyan, de hitet nem adhat. Azt csak Isten adhat maga.

7241gabi 2011.02.14. 15:39:18

jajj, nem lehetne inkább kötelező közgazdaságtant bevezetni?

KovA 2011.02.14. 15:40:35

Értékrend-oktatás kell a közösségi együttműködés összefüggéseivel - azon belül erkölcs és vallásoktatás (több nagy vallás tanainak vázlatos ismertetése) - utóbbi mint történelmi/evolúciós élettapasztalat máig ható és nagyrészt ma is érvényes tárháza (és nem mint elavult hülyeség).

Ez így egyben.

Azután lehet esteleg válogatni, hogy ki melyik vonalon szeretné folytatni a közösségi erkölcs megismerését - amennyire effajta szakosodás értelmesen megszervezhető, de: elhanyagolni, opcionálisan válaszhatóvá tenni nem jó.

Mert ez az ami hiányzik - a közösségi értékrendre nevelés - hiába tanulnak meg matematikázni, hiába a lexikális tudás irodalomból történelemből - nem életszerű.

Azt szoktam volt mondani:
Egy hajón kétféle irányításra van szükség - az egyik aki a jégtáblákat zátonyokat figyeli és kerülgeti, a másik pedig aki a csillagokra néz...
Utóbbi szabja az irányt - nélküle nincs haladás... a sok jégtáblakerülgetés könnyen körbejáráshoz vagy eltévedéshez vezet. Persze a csillagok bámulása meg zátonyrafutáshoz, vagy jégtáblának ütközéshez.

Kell hát a csillagokat is nézni, meg a jégtáblákra is figyelni... előbbi a vallás és az erkölcs - utóbbi a matematika és társai.

És az a baj, hogy én a politikában is - az utóbbi időben csak ez utóbbit láttam, jégtáblákra, zátonyokra hivatkozást és kerülgetést - és attól tartok azért vagyunk így eltévedve...

Le volt becsülve, ha nem leszólva liberálizmus okán, aki ezeken felülemelkedve próbált volna a közösségnek általánosabb (köz)értékrendet tanítani...
ami akadálya lehetett volna a közösség egyének általi kifosztogatásának...
Az értékrendetlenség, értékrendtelenség sötétségének leple alatt jobban lehetett fosztogatni...

opati666 2011.02.14. 15:42:02

@aeidennis: Igen, vannak akik felnőtt fejjel térnek meg. Ebben igazad van. De azt ne a társadalom döntse már el, hogy én milyen hitre nevelem a gyermekem! Vagy egyáltalán ne határozzák meg nekem, hogy valamely hitre, vagy erkölcsre kelljen nevelnem. Mindezt úgy mondom, hogy római katolikus vagyok (igaz nem kifejezetten vallásgyakorló) és igyekszem gyermekeimet is úgy nevelni, hogy a katolikus hit alapvetéseit magukénak tudják...

Pistabácsi 2011.02.14. 15:42:12

@Starlark: Csengőt én is ráztam, meg toltam az öreglányok elé az aranytálcát, hogy ha zabálják az ostyát, le ne morzsázzák a vörös szőnyeget. :)

józan' 2011.02.14. 15:44:20

@Tanbácsi:

kedves bácsi. Gondolom, szakmabeliként, szembesültél azzal a hatalmas színvonalsüllyedéssel és igénytelenséggel, ami az utóbbi években lezajlódott.
No most, ebből az következik, hogy a helyzet megváltozott, azóta mióta te szocializálódtál. Az állam pedig kénytelen lépni, kénytelen döntésekkel, megoldásokkal előállni, ha azt akarja, hogy 20 év múlva ne menjen teljesen csődbe ez az ország. Ezért aztán, ilyen helyzetben, a lelkiismereti szabadság, és egyéb hasonló idealisztikus 20. századi faszságok(melyeket egyébként nem veszélyeztet a dolog) abszolút háttérbe kerülnek. Evvan.

Ui.: az oktatás már régóta a diákokra erőltet egy bizonyos világképet, amely eléggé erősen korlátozza a lekiismereti szabadságot. Ez a felvilágosult tudományos racionalizmus.
Persze az a tény, hogy ez amúgy nem probléma neked/nektek mutatja meg igazán, hogy igazából nem is a lekiismereti szabadság olyan becsületesnek és tisztességesnek tűnő féltéséről van itt szó.

opati666 2011.02.14. 15:45:16

@Sola Scriptura: Hát akkor miért is akarják kötelezővé tenni?

Oknyomozó 2011.02.14. 15:46:11

47 évvel ezelőtt, első osztályos koromban, beírattak hittanra, ami a 0. órában volt.
A harmadik ilyen órán, föltettem (7 évesen!!!) több kérdést a tisztelendő úrnak.
"Nem kell ide járnod", volt a válasz.
Nem is mentem többször.
De az elsőáldozást meg kellett csinálnom, figyeltem a többiek mit csinálnak és utánoztam őket.

Semmivel nincs rosszabb erkölcsöm a hívőknél, sőt, mivel én nem járok gyónni, nekem szigorúbb erkölcsök szerint kell élnem, mert a lelkiismeretem erősebben dolgozik.
Nem is gazdagodtam meg, nincs barátnőm se, pedig 36 évi házasság után már "vóna rá igény".

Sola Scriptura 2011.02.14. 15:47:03

@opati666: mert az úgynevezett történelmi egyházaink Jézus Krisztus helyett jórészt a "társadalmi befolyás" és a hatalom bálványait követik.

Ianas 2011.02.14. 15:47:46

@7241gabi: A valódi tudás a hatalom ellensége. A hit tökéletes eszköz az emberek elbutítására és irányítására. Bízz vakon a hatalomban, amiként Istenben, és jó lesz tenéked.

Ámen.

(Ld. magánnyugdíj: Ne próbálj magadról gondoskodni, hülyegyerek, majd az állam bácsi megmondja, hogy lesz neked jó. Na erre mondta 100000 ember, hogy lófaszt az orrotokba. Köztük én is.)

aeidennis 2011.02.14. 15:48:54

@opati666: Erre csak annyit mondanék, hogy a nagybátyám Los Angelesben inkább kifizet x ezer dollárt, csak ne kelljen a lányának állami iskolába járnia. Ugyanis ott nem tanítanak erkölcstant (sem). Egy darabig lehet tolerálni az erkölcsnélküliséget, csak amikor már nem csak egy kollegám fekszik kórházban, mert megkéselték és kirabolták, és már viszik a vasútí sínt is, akkor azért kellene csinálni valamit.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.02.14. 15:53:18

Hittant nem az iskolákban kell tanulni, vele megosztani látványosan az osztály tagjait, hanem a TEMPLOMOKBAN. Jómagam 1966-ban születtem és semmi gond nem volt hogy elmentem gyerek koromban a templomba hittan oktatásra, amikor meg azt mondat a szüleimnek, hogy a könyvtárban sokkal szebb és értelmesebb meséket lehet olvasni, hagyták, hogy otthagyjam.

Ilyen alapon lehetne megint PÁRTpolitika oktatás is.

Sola Scriptura 2011.02.14. 15:53:28

@Ianas: A hit _valódi_ tudás. Amiről te beszélsz, az nem a hit, hanem a vallásoskodó képmutatás és a butítás. Az nagyon nem ugyanaz.

Állambácsit éppen a Szentírás alapján is lehet(ne) bírálni, hittel és meggyőződéssel. Csak ehhez tisztességes, bibliai alapon álló keresztyénből kellene több, nem pedig politikaiag dörgölőző képmutatóból.

fuhur 2011.02.14. 15:57:45

@aeidennis: De igenis. Jogom van nem vallásosnak lenni és ehhez senkinek nincs köze. Az én lányaim sajnos apai felmentést fognak kapni mind a hittan, mind az erkölcstan alól. Sajnos aki a repülő spagettiszörny egyházának a híve az nem vehet részt ilyesmin.

suzy q 2011.02.14. 16:00:07

a tanítóképzőn ezen vitáztunk az egyik órán, és persze ott sem volt mindenki egységes véleményen, a többség azonban mégis a kötelező hitoktatás ellen volt. az erkölcs oktatás jó dolog szerintem, egészen addig, amig nem szajkózzák, hogy a család mindenek felett, és csak az a normális ember, aki megházasodik, és gyerekeket szül.

erdelyik 2011.02.14. 16:00:33

Mélyebb elmerülés a témában talán jobb lett volna.
1) Az iskolai hitoktatás megtartásához való jogot a törvény biztosítja, ez igaz. De nyíilván valamennyi hitoktatást végző lelkész tudna mondani példákat arra, hogy az iskolák miként próbálják azt ellehetetleníteni. Sajnos azzal együtt, hogy sok iskolában segítően állnak a hitoktatás mellé, sok iskolában hetedik, nyolcadik órára teszik a hittanórát, vagy a hittanóra tantermét használják póttanteremnek, így a hitoktatást megakadályozzák.
2) Komoly baklövés pont az evangélikus egyházzal felütni a posztot. Ha kicsit is ismerné a szerző az evangélikus oktatási rendszert, akkor tudhatná egyebek közt, hogy talán a leginkább elfogadóbb. A Fasori Gimnázium zsidó származású Nobel-díjasai erre csak egy példa. Napjainkban az evangélikus gimnáziumokban, általános iskolákban jellemzően az evangélikus felekezetű gyerekek vannak kisebbségben, mégsem hallani arról, hogy a más felekezetű gyerekek, vagy a nem hívő szülők gyerekei hátrányt szenvednének. Azok a gyerekek, akik 8akik szülei) részt kívánnak venni a hitoktatásban, azok részt vesznek, akik pedig nem, azok egy erkölcsi képzést nyújtó tárgy óráira járnak. És hoppá, senkit sem érdekel, hogy ki milyen felekezetű, az mindenkinek magánügye. Ha csak azért nem akarja a szerző a kötelező hittan/erkölcstan oktatást, mert fél, hogy megtudják a felekezetét, az két dolgot feltételez: fogalma sincs arról, hogy aki kötődik egy felekezethez, annak nem okoz gondot, ha tudják róla, másrészt pedig igaz rá, hogy "rossz az aki rosszra gondol".

Pistabácsi 2011.02.14. 16:01:15

@józan': Az elmúlt pár évben azért az erkölcsi mélyrepüléshez eléggé sokat tett az áldásos vezetőink viselkedése is. A belváros szétverésének, gyújtogatásoknak, nyílt, vagy burkolt támogatása vagy a rendőrség hitelének politikai célú megrendítése, vagy akár a jó példa, a munkahelyre be nem járás, és azt nemzetmentőnek beállítása. Az elmúlt pár évben felnövő gyerekek igencsak nagy káoszt láthattak. Példaértékű személyeket meg nem nagyon találhattak. De sajnos a mostaniak is hasonló cipőben járnak. Ráadásul ott van a "mindenáron diploma" hozzáállás, aminek a következménye, hogy tanári pályára már lassan csak azok mennek, akiket sehova máshova nem vesznek fel. Nekem olyan tanáraim voltak, akik ateisták, sőt kommunisták voltak, mégis tudtak erkölcsi tartást adni nekünk.

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 16:01:15

Nem tartom jó ötletnek a vallás előtérbe helyezését. A 21-ik században hittan óra az iskolákban? Te jó ég... Isten teremtette a világot? Na, ne... Az iskolákban hasznosabb lenne sokkal több természettudományos ismeretet oktatni!

Tudtommal az állam és az egyház szétválasztása már megtörtént. Akkor nem kellene az állami (nem egyházi) iskolákban hittant tolni! Felháborító!

Erkölcstan? És mi alapján, kinek az erkölcsi nézetei szerint...? Az iskola inkább az oktatásnál maradjon, az erkölcsi nevelést pedig bízza a szülők értékrendjére, - bármilyen is legyen az!

Az eszem megáll, hogy már ezekbe is bele akar az állam szólni!

Oknyomozó 2011.02.14. 16:03:38

@7241gabi: Eretnek vagy te!
Itt 1511-ben Magyarországban most nem ez a fontos.
Közgazdaságtan, matematika, az meg minek?
Sajnos ide kell másolnom egy másik posztból, amit ma írtam:
Most olvastam az Index parlamenti tudósításában:
A miniszterelnök válaszolt:
"Az adórendszer reformját azzal indokolta, hogy mivel a munka fontosságát hangsúlyozzák, nem büntethették a sikereseket azzal, hogy tízszer annyi jövedelem után tízszer annyi adót fizessenek. "
A 16%-os kulcs azt jelenti, hogy 100.000 Ft esetén 16.000 Ft, 1.000.000 Ft esetén 160.000 Ft az adó.
Ezt még a hülye is tudja fejből, hogy pont tízszer annyi adót kell fizetni.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.02.14. 16:04:12

Egy kis erkölcstan senkinek sem árt, vallástól függetlenül. Csak a tanerő megfelelő lenne hozzá, de nem az.

Tanbácsi 2011.02.14. 16:05:09

@Pistabácsi: Messze nem értek egyet. A színvonalcsökkenést is megérne egy misét, de azt nem itt. Azt viszont nemcsak elvileg, de gyakorlatilag is roppant károsnak tartom, ha az iskola azt hiszi, hogy majd hittanoktatással tudja megjavítani a gyerekeket. A legnagyobb erőszakkal is csak a képmutatás szintjének növelését érheti el.
ui-ban megint csak tévedsz. Az iskola nem erőltet rá semmilyen világképet a gyerekre (ha a törvény szerint tanít) az a meggyőzödés, hogy a tudomány a vallás ellensége a primitív vallásellenes propaganda tükörképe. Cáfolata többek közt egy sor hívő tudós, Newtontól Einsteinig, akik mind össze tudták egyeztetni a hitet a tudományos igazságokkal.

erdelyik 2011.02.14. 16:06:04

Még valami. Bár a hitoktatókat alapvetően egyházi szervezésben, többnyire a teológiákon képezik, nem árt tudni, hogy ma Magyarországon több tanárképzőn is folyik hitoktató képzés. Nem is értem az a gunyoros kijelentést, hogy rájuk nem vonatkoznak a tanári képzésre vonatkozó követemények, "csak" hittantanári képzés kapnak. Aki ismer hitoktatót, az tudja, hogy éppen olyan elkötelezett (vagy nem elkötelezett), mint bármelyik pedagógus, ugyanolyan pedagógiai ismeretekkel kap diplomát (államilag elismertet ám!) mint bármelyik más tárgyat oktató.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:09:13

@Tanbácsi: Ezt gondolom Józan' kollégának szántad. :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.02.14. 16:10:01

Ezt írtam egy fórumba 2001.07.14 -én: Vajon Orbán Viktor a további kormányfői állásra, vagy a szenté avatásra pályázik? Szerintetek? Érvek pro és kontra.

HVG 2001.07.14. Kiújult hitvita; "Orbán Viktor azt mondta: " Készítsünk közösen egy menetrendet arról, hogy amennyiben a gondviselés segítségével a következő négy évet is polgári kormányzás alatt élhetjük végig, akkor milyen lépésekkel tudjuk bevezetni a közoktatásban választható, de kötelező hitoktatást és etikaoktatást""

Miből is lehet következtetni, hogy Ovi a szentté avatásra pedálozik?

Legelőször is Ovi megtért az anyaszentegyház keblére. Régebben ugyebár fekete csuhások voltak azok szerinte, akiknek ma az egyház előírásai és hagyománya szerint térdethajt, kezet csókol, ostyáért és miseborért.

A megtérés és a bűnbánat a szenté avatás egyik szokásos kelléke. Továbbá kezdi megerősíteni egyes egyházak hatalmi befolyását és vagyonát. Ez is a szenté avatás szokásos kelléke.

Egyre több vallási szöveget használ. Gondviselés, Isten, szent, stb. Saját maga is sugalja ezt a szent István szent Viktor gondolatkapcsot.

Tehát szerintem Ovi úgy gondolkozik, hogy a politikusokat hamarabb elfelejtik, mint a szenteket. A legtovább pedig a politikus szentekre emlékeznek.

Avatar 2011.02.14. 16:10:41

@aeidennis: Kellene csinálni valamit, de nem biztos, hogy a túlvilágról szóló mesemesemátka segít a dolgon. A történelem során volt már olyan, hogy kötelező volt eljárni a templomba és hinni, amit a földesúr hisz (Cuius regio, eius religio) aztán mégis loptak és gyilkoltak akkor is.
A pécsi ámokfutóról is megtudhattuk, hogy "istenfélő és túlteljesítő" típus, a bólyi plébános meg pedofil (sok más paptársával együtt). Oh, yeah micsoda erkölcsöket ad a vallás!

Oknyomozó 2011.02.14. 16:11:21

Régen azt tanultam (fölfogni se bírtam) a Világegyetem végtelen.
Ahogy nézem a Hubble-ról a műsort, rá kell jönnöm, hogy "sokkal végtelenebb".
Ha valaki Istenben akar hinni, tegye.
Csak ne akarjon engem megtéríteni, mert én se kopogok be hozzájuk, hogy előadjam az én érveimet. Nekem ráadásul még lenne is.
Nem tudja valaki, mikor van a kereszténység áldozatainak világnapja?

Hozzá Szóló 2011.02.14. 16:11:32

Az, hogy milyen egy hittanóra, ismerjük.... de milyen egy ERKÖLCSTANÓRA? Volt már valaki ilyenen? Meséljen már valaki...!

KovA 2011.02.14. 16:13:21

@pikk-pakk:
Igen. Gondolkozó ember tudja, hogy a "tudomány" nem ad választ a végső kérdésekre - sőt azt is tudja, hogy minden tudásunk "csak" hit.
Meg azt ist, hogy az ateizmus is csak hit.

Aki nem így látja, az nem gondolkozott eleget, vagy hiába gondolkozik :-)

Más dolog, hogy a "hit-tan" elnevezés kissé szerencsétlen. Inkább vallástannak kellene nevezni és legalább a fontosabbakat ismertetni.
A hit - az már inkább egyéni szabad(?) döntés (?) kegyelem(?) sors(?) kérdése.
Tanítani nem igazán lehet hitet.

Elmélyülni lehet tanításokban - és hitre jutni igen.

erdelyik 2011.02.14. 16:13:56

@Pistabácsi: Orbán Viktor református. Nem hajt tehát a templomban térdet és nem csókol kezet. Nem ostyát, hanem kenyeret vesz az úrvacsorával és nem misebort kap, hiszen a reformátusoknál istentisztelet va. A többi igaz. mint ahogyan az is, hogy fogalmad sem nagyon van a vallásokról.

almodhi 2011.02.14. 16:15:03

@Johnny Tinenbalm:

Tehát szerinted teljesen OK, hogy a hívők felmentést kapnak az erkölcstan alól?

Mert ők már eleve erkölcsösek?
Míg az ateistákat kell még egy kicsit képezni?

Ha a bólyi plebános ezt tudta volna...

KovA 2011.02.14. 16:16:27

@alibaszna de bamba: "Csak mellékesen kérdem én Isten miért nem tesz már rendet a saját beosztottjai között?"

1.) Tőle kérdezd meg :-)

2.) No de mi van ha rendet tesz - csakhogy a rend (térben és időben is) egy nagy egész aminek te (véges lény) a töredékét látod... hogyan ítélsz akkor te az Isten rendjéről ?

almodhi 2011.02.14. 16:16:46

@KovA: "Igen. Gondolkozó ember tudja, hogy a "tudomány" nem ad választ a végső kérdésekre - sőt azt is tudja, hogy minden tudásunk "csak" hit.
Meg azt ist, hogy az ateizmus is csak hit."

Ahogy azt (a hívő) Móricka elképzeli...

Atticus Maximus 2011.02.14. 16:18:15

Erkölcs van hit nélkül! Sőt, sokakban hit is van erkölcs nélkül!

No meg a klasszikus:
Van egy rossz és egy jó hírem! A rossz hír, hogy isten nem létezik. A jó, hogy nincs is rá szükség!

RémesKrémes 2011.02.14. 16:19:07

Gyermekkoromban jártam hittan oktatásra.
4 éves koromtól.Nagyon jó fej volt a falusi pap."Elmesélte" a Bibliát, majd annak alapján rajzoltunk, kézműveskedtünk.Sokunk számára pótolta a szerető, nevelő családot.
A vasárnap fénypontja volt a mise látogatás, mert igazi szeretettel bánt a "nyájjal".Őt a saját egyházi felüljárói "menekítették el".A gyermekem egyházi iskolába járt.Neki külön hittan tanára volt, mert más felekezetű volt.Na az egész középiskolai létből csak erre az atyára emlékezik jó szívvel.Az egész többi oktatót képmutatónak és egyébnek tartotta. Mélyen hívő,de szerencsére abban a pillanatban ahogyan- 8 éves korában-hittanra kezdett járni, letett arról az elképzelésről, hogy pap legyen.
Az alap tézis: a szeretet gyakorlás hiánya miatt közvetlen kapcsolatban vagyunk a LEGFŐBBEL.A mai világban hiába is mondanám, hogy a család feladata az erkölcsre nevelés.Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy halálosan fáradtan igazából betöltsék a szülői feladatot.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:19:41

@Oknyomozó: Csak ne akarjon engem megtéríteni, mert én se kopogok be hozzájuk, hogy előadjam az én érveimet. Nekem ráadásul még lenne is.
Nem tudja valaki, mikor van a kereszténység áldozatainak világnapja?

Köszönöm,10 pont

józan' 2011.02.14. 16:19:48

@Tanbácsi: ez gondolom nekem jött.
Nem meggyőződésről volt szó, hanem tényről. A tudományos racionalizmus egy másik VILÁGKÉP-et szállít a tanulók agyába, mint amilyen a vallási/szellemi anyag. A biológia pl. Darwin után az embert egy intellligens állatnak tekinti, ami egy teljesen nyilvánvaló blődség, és nem csak a kereszténységgel, hanem gyakorlatilag minden vallással (az emberi lélekkel) szembemenő hülyeség. De kismillió egyéb példát lehetne még felsorolni.
Namost ezt a világnézetet kapják meg a tanulók már jóideje matematika, kémia, fizika, irodalomórán a felvilágosult Voltaire-ek túlhangsúlyozása által.

Kérdem én, hol a fenében van itt lelkiismereti szabdság?

budai zöld 2011.02.14. 16:20:39

@erdelyik:
"Ha kicsit is ismerné a szerző az evangélikus oktatási rendszert, akkor tudhatná egyebek közt, hogy talán a leginkább elfogadóbb. A Fasori Gimnázium zsidó származású Nobel-díjasai erre csak egy példa."

És mi van a piaristáknál végzett, nem katolikus Nobel-díjasokkal?

Nekem sem szimpatikus a cikk evangélikusozása, de szerintem fölösleges hasonlítgatni az egyházakat abból a szempontból, hogy melyik (volt 80-100 éve) elfogadóbb.

Amúgy kicsit gumicsontnak érzem a riogatást a "klerikális nyomulásról az oktatásban", dehát most, hogy nem lehet azzal riogatni a népet, hogy "Semjén betiltja az abortuszt", maradt ez, meg a "termékenységi cenzus"-ozás.

erdelyik 2011.02.14. 16:21:59

@almodhi: Elmondanád, hogy a tízparancsolat ból (az első három parancsolatot leszámítva9 számodra melyik nem vállalható?

Pistabácsi 2011.02.14. 16:22:18

@erdelyik: Ezt mire írtad? És az én vallásismeretem hogy jön ahoz, hogy orbán viktor milyen felekezetű? De, ha már bele keverted, akkor azért tegyük hozzá, hogy ov azóta ilyen nagy vallásbarát, amióta összeállt a KDNP-vel egy kis szavazat töbletért. Mindkét párt jól járt, mert a kdnp be se jutna másként a parlamentbe, a fidesznek meg jól jön a papok agitálása.

almodhi 2011.02.14. 16:22:18

@KovA: "No de mi van ha rendet tesz - csakhogy a rend (térben és időben is) egy nagy egész aminek te (véges lény) a töredékét látod... hogyan ítélsz akkor te az Isten rendjéről ?"

Szóval nagy egész isteni rend általam látott töredék része a gyerekek megrontása. Nagyszerű. Mingyá megtérek...

KovA 2011.02.14. 16:22:24

@almodhi:
Hát
1.) "hittan" keretében is egész jól lehet erkölcsöt tanulni
2.) Nem minden tanulás eredményes,
3.) A lényeg, hogy ki ki a számára elfogadható keretek között tanuljon erkölcsöt, foglalkozozzék vele és jusson meggyőződésre
4.) Olyan keretek közt ne tanulja amit nem tud elfogadni - meggyőződéses ateistának hiába hivatkozol Istenre ha az alapot el nem fogadja az összes többi is alaptalan számára.
5 )Ámde mindenki ismerjen "kereteket" - és válasszon közülük - milyen (hit)alapokon szeretne foglalkozni az erkölccsel/közösségi értékrend dolgaival.

KovA 2011.02.14. 16:23:21

@almodhi: Közel állasz hozzá :-)
Csak még az emberekre nézel és azt látod...

almodhi 2011.02.14. 16:24:06

@erdelyik:
Hülye kérdés... hát a hatodik. :-)

erdelyik 2011.02.14. 16:24:36

@budai zöld: Nem az vot a célom, hogy az evangélikus oktatási rendszert kiemeljem, csak egyrészt ezzel a felekezettel kezdődik a poszt, másrészt ezt ismerem alaposan. És ha már katolikus oktatás, akkor ne feledkezzünk meg a bencésekről, vagy a premontreiekről se.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:24:41

@KovA: hogyan ítélsz akkor te az Isten rendjéről ?

Csak úgy mint egy gondolkodó ember,annak születtem.Nem pedig egy fadarabnak aki bemegy egy nagy tornyos házba ahol egy csuhás megmondja,hogy miben és hogy higgyek.

7241gabi 2011.02.14. 16:26:21

@Oknyomozó: Jó, hogy felnyitottad a szemem, eltévedtem pár századot:-)

erdelyik 2011.02.14. 16:26:48

@almodhi: Pont ez az, amit a mai kor embere devalvál. ma reggel volt szó a csigatévén arról, hogy a házasságoknak több mint a fele felbomlik. Lehet, hogy talán mégsem butaság az a hatodik?

Rob67 2011.02.14. 16:27:21

Már bocsásson meg az a barom állat eki ezzel a kötelező f@szsággal előállt...
Úgy rúgnám picsán hogy leégne a haja.
Én nem azt tanítom otthon a fiamnak otthon hogy könyörögjönk vasárnaponként egy felsőbbrendű hatalomhoz hátha akkor megoldódnak a problámáink. Az ln felfogásom szerint ezt magunknak kell megoldani....
Akkor most mi van? Népellenség vagyok?
A szart, csak egyházellenség, de ez legyen az én dolgom, állítólag szabadság van. Én nem kényszerítem senkire a véleményemet, de ők sem tegyék az én családommal.

almodhi 2011.02.14. 16:27:34

@KovA:
Neadjisten, a sátánisták teljesítik a (nemsokára szigorúbb) egyházalapítási feltételeket. Ők is fognak erkölcstant tanítani?
Vagy hogy ne legyek túl abszurd: a mohamedánok is?
Annak lehet része a saria?

aeidennis 2011.02.14. 16:28:24

@Avatar: És ötleted esetleg lenne mit kellene csinálni?

erdelyik 2011.02.14. 16:29:23

@Pistabácsi: Akkor felidézem, hogy mit írtál: "Régebben ugyebár fekete csuhások voltak azok szerinte, akiknek ma az egyház előírásai és hagyománya szerint térdethajt, kezet csókol, ostyáért és miseborért."

Tehát OV egyházának mások az előírásai. Ezt te vagy nem tudod, vagy nem is akarod észrevenni. Pedig ha valamit leírsz, nem árt tisztában lenni annak valóságtartalmával.

erdelyik 2011.02.14. 16:32:05

@almodhi: Kipróbáltam. Tönkre is ment a házasságom.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.14. 16:32:16

@aeidennis: és szerinted a vallásoktatástól majd hirtelen mindenki szelíd báránnyá változik és megszűnik a bűnözés meg az erkölcstelenség? Hirtelen mindenki hívő lesz és eljön a gyönyörű szép új világ? Irigylem a hitedet, de szar lesz felébredni. _Ettől_ ugyanis semmi nem fog megváltozni. Így nem lehet az emberek gondolkozását megváltoztatni - ehhez pedig az kellene. A másik oldalt sem értem, miért csak a vallásos erkölcsi nevelés teszi lehetővé, hogy valaki erkölcsös, tisztességes, becsületes életet élhessen? Én nem vagyok vallásos (egyházhoz tartozom, de nem tartom magamat vallásosnak), így akkor én erkölcs nélküli vagyok? Nem lopok, nem csalok, nem hazudok, betartom a törvényeket. Egyetlen "bűnöm", hogy szabadon gondolkozok, és a belső erkölcsi normám szerint élek. A lelkiismeretem eligazít. És nem, nem vallásos családban nőttem fel. És az ellenkezőjére is ismerek nem kevés példát (vallásos neveltetés - nem épp erkölcsös élet). Szóval, szerintem nincs összefüggés, és nincs szükség kötelező vallásoktatásra az iskolában. Ugyanis hit és vallás nélkül is van erkölcs.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:32:24

@erdelyik: Akkor olvass vissza, és nézd meg, hogy ezt ki írta. Én semmi ilyet nem állítottam, bár ez már lehet, hogy a szent inkvizíció? :)

Starlark 2011.02.14. 16:35:20

OV lehet nem katolikus de folyton ott fényképezkedik az egész család az épp aktuális pápával...
Ha jól tudom mind1ik gyereke más felekezet szerint van megkeresztelve ez meg csak simán nevetséges...

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 16:35:28

@KovA:

"Inkább vallástannak kellene nevezni és legalább a fontosabbakat ismertetni."

A 90-es években jártam középiskolába. Történelem és társadalom óra keretében az összes világvallást átvettük! A világvallások mellett a taoizmusról, konfucianizmusról...stb. is tanítottak nekünk. Semmi hitbelitukmálás, tényszerűen, xy vallás mit takar, a követőik miben hisznek, milyen szokásaik vannak...stb. Általános műveltség növelés célzata volt, semmi több. Az ateista (én) ugyanúgy felelt, dolgozatot írt belőle, mint mások. A keresztény is felelt a buddhizmusból, szikh vallásból is...stb.
Nem volt egyik sem preferálva, így nem ártott meg, sőt. Ezek alapból tanrend részei voltak, manapság már nem?
Kötelező hittan óránk viszont szerencsére nem volt...

A hittan bevezetését nagyon károsnak tartanám!
Másrészről kötve hinném, hogy hittan keretében nem lenne preferált vallás...
Mit kezdenek majd azzal, aki buddhista szülők gyermeke, hittanra menne ám nem keresztényi nézetekre vágyna órán.

Természettudományos ismeretekre nagy szükség lenne. Inkább preferálnák azt az iskolákban, ne a vallást!

Nagyon elszomorít, ha állami iskolákban istenről, hittan jelleggel oktatnának. Észbontó és felháborító!

Amúgy a felvilágosodás előtt dívott, hogy az egyházak és a velük szövetséges uralkodói elit készen kínálta a világképet, életrecepteket! Merre tartunk így? Mindegy, hogy hittan, vagy erkölcstan... Ne az állam akarjon hitre, vagy "erkölcsre" nevelni.

Másrészről úgy tűnik, Európában elsőként keresztény fundamentalizmus felé tart az ország, kulturális visszarendeződés zajlik. (Ez egyik főiskola jegyzetében már 2008-ban megjelent). Akkoriban nem akartam elhinni, képtelenségnek tartottam, ma már teljes mértékben igazat adok a szerzőnek...

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:36:16

Hölgyeim és uraim!
Kecskére a káposztát?!...

almodhi 2011.02.14. 16:37:31

@erdelyik:
Na itt is van az első probléma.

Én természetesen a katolikus 6.-ra gondoltam: "ne paráználkodj". Abban benne van minden a házasságon kívüli szex.

A protestánsok hajlanak az eredeti fordításra: "Ne törj házasságot."
Ezt én is betartom.

Adott egy iskolai osztály (mondjuk gimnázium 4.): Az evangélikus lánynak esetleg nem tiltják expressis verbis a házasság előtti szexet. A katolikus fiúnak meg igen. Most akkor mi lesz? Dugnak vagy nem?

Oknyomozó 2011.02.14. 16:37:46

2010. 12.20. index.hu
Számításaink szerint a költségvetés 2011-re 56–58 milliárd forintot irányzott elő egyházi jellegű kiadásokra, ezt toldotta meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes módosító indítványa egy 5,3 milliárd forintos többletforrással.

2011.02.14. napi.hu
Még alig indult el az év, de már egyre nyilvánvalóbb az önkormányzati rendszer gyengélkedése, a helyhatóságok egyre-másra jelentik be, hogy takarékossági okokból több-kevesebb időre szüneteltetik az egyes intézményeik, mint az iskola vagy az óvoda működését.

RémesKrémes 2011.02.14. 16:37:52

Tényleg fölösleges az egyházakat hasonlítgatni aszerint, hogy melyik volt 80-100 éve elfogadóbb.A mai egyházi iskolák nevelési metódusa teljesen más, mint régen volt.
Annyira szeretném, ha a vezetőink azon törnék a fejüket,miképpen tennék lehetővé,hogy a szülők képesek legyenek /nemcsak alkalmasok/a gyermekek testi-lelki nevelésére.Azután kevésbé lenne húsba vágó, hogy mit tanítanak az iskolában.Már "csak" arra kellene ügyelni, hogy világnézetileg racionális oktatást kapjanak a gyermekeink.Ebbe belefér a biológia darwini szemlélete /majd otthon megvitatják,amennyiben ellenmondást érez a gyermek/, az igenis fontos vallás történet.Aki ismeri a történelmet,az tudja, mennyire lényeges része a történelem ismeretnek a vallás t.ismerete.
A legfontosabbnak a családok erősítését tartom, hogy a házaspárok egymást és a gyermekeiket szeretetben neveljék.Legyen erejük,felkészültségük a kérdések megvitatására.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:38:49

@Starlark: Najó....Orbán olyat is mondott 4 ciklussal ezelött,hogy térdre csuhások!
Akkor éppen az volt érdekében.

aeidennis 2011.02.14. 16:39:04

@xcrow: Kár, hogy a bejegyzés szerzője lefelejtette leírni, hogy VAGY hittan VAGY erkölcstan. A cím tökéletesen félrevezetett téged, de úgy látom másokat is. Szó sincs arról, hogy csak a hittan lenne.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.14. 16:39:33

@józan': "hanem gyakorlatilag minden vallással (az emberi lélekkel) szembemenő hülyeség" le kéne szállni a piedesztálról, amire emeled magadat és a vallásosokat. (úgy rémlik tanít is valamit erről a kereszténység...)
Milyen jogon azonosítod a vallást az emberi lélekkel? Ha még a hittel azonosítanád, akkor valamennyire egyet is tudnék érteni. Szerinted aki nem vallásos, annak nincs lelke? Vagy nem olyan _jó_?
"ezt a világnézetet kapják meg a tanulók már jóideje matematika, kémia, fizika, irodalomórán"
Irodalom, történelem OK, egyet is érthetek, sőt! De szerinted matematikából, fizikából, kémiából vajon mit kéne tanítani? Komolyan kérdezem, érintett vagyok, szakmámból, meg családi felmenőkből kifolyólag is.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:39:56

@pikk-pakk: Az általános műveltséghez hozzá tartozik, hogy ismerjük a különböző vallásokat.
Én egyébként kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk egy Jehova tanuja, vagy egy Hit gyülekezetes szülő mit fog hozzá szólni, ha a gyerekének katolikus szemléletű vallás oktatást tartanak.

KovA 2011.02.14. 16:41:49

@alibaszna de bamba:
Az nem úgy működik :-)
A csuhás is csak ember ilyen vagy olyan.
De lehet, hogy jobban megérted, ha megismered miről beszál.
De ha azzal a várakozással mész oda, hogy ez a csuhás dolga - akkor csuhásfüggő vagy - vagy mellette vagy ellene de függő - vele/hozzá méred magad.
Aki igazán gondolkozik - az nem a csuhást nézi ... vagy ha azt nézi sem (csak) azt látja. Nem fontos a csuhás.
Neked viszont túl fontos a csuhás... ez nem jó tünet.

erdelyik 2011.02.14. 16:42:16

@almodhi: "Az evangélikus lánynak esetleg nem tiltják expressis verbis a házasság előtti szexet. A katolikus fiúnak meg igen. Most akkor mi lesz? Dugnak vagy nem? "

Ha csak dugni akar, azt biztosan tiltják. De egyéb esetben sem arra tanítják. Hogy mit tesznek, azt az ő lelkiismeretük dönti el. De ugyanez szerintem vonatkozik azokra is, akik nem hisznek. Mert bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog.

kukatr 2011.02.14. 16:43:00

Az nem tűnik fel senkinek, hogy vagy hittan vagy erkölcstan? Akkor most választhatok, hogy a gyerekem vagy hívő vagy erkölcsös lesz? Ez hatalmas öngól.:)

Pistabácsi 2011.02.14. 16:44:40

@kukatr: Mert feltételezik, hogy aki vallásos, az erkölcsös is.

erdelyik 2011.02.14. 16:46:59

@Pistabácsi: Ilyen az, amikor valaki mindenáron el kívánja ferdíteni az igazságot. Minden felekezetnek joga van megszervezni iskolai keretek között a hitoktatását. A jahova tanuinak és a Hit gyülekezetének is. Senki sem kívánja, hogy nem katolikus katolikus hitoktatásra járjon. Tényleg érdekel: belőled a mindenáron való gyűlölet beszél, vagy csak egyszerűen nem tudod miről beszélsz? Hajlok az első változatra, de elhiszem a másodikat is.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 16:47:09

@KovA: Akkor higgy nekik,én nem bántalak,de hagy döntse el az én gyerekem,hogy kiktől,tanul erkölcsot és ne Semjén és klikkje kötelezze!!!

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.14. 16:49:18

@aeidennis: ok, jogos, tényleg nem mindegy az ÉS vagy a VAGY :-) Viszont annyiban még mindig zavar a dolog, hogy iskolai oktatással gyereket erkölcsre vagy másra nevelni meddő próbálkozás. Csak ha a szülő megtanítja, példát mutat neki. És azt hiszem, ha ez kimarad, a személyes példamutatás, a nevelés, sz@art se fog érni se a hittan, se az erkölcstan. (tudod a szülők hány százaléka gondolja úgy, hogy a nevelés _kizárólag_ az iskola és a pedagógus feladata? És nem csak a szabolcsi kisvárosból, budai elit környékről is van infóm, első kézből)

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.14. 16:51:59

nem olyan rossz ez, a bibliát ismerni az alapműveltség része, függetlenül attól hogy vki vallásos-e vagy sem...

tabim 2011.02.14. 16:52:11

Mennyi büdös kommunista van itt egy rakáson!

alligátor irrigátor 2011.02.14. 16:53:16

"Brit" tudósok megállapították,hogy zuhanó repülőn,süllyedő hajón található ateisták,istentagadók száma= 0.
Megkockáztatom, ha másban nem is,de ebben igazuk van.

Pistabácsi 2011.02.14. 16:55:49

@erdelyik: Én arról beszélek, hogy a hittan kötelezővé tétele az a szabad vallásgyakorlásal nem fér össze. Annyi féle-fajta vallás van, a keresztényből is jó sok, és ezt rákényszeríteni a gyerekekre nem túl jó dolog. Aláírom, legyen egy általános erkölcstan, ahol elmondják, az alap dolgokat, ami szerint működni tud egy nagyobb közösség, nevezzük társadalomnak. De ezt vallási alapokra helyezni.... Erről az egészről nekem az jö le, hogy a KDNP kiharcolta magának ezt a lehetőséget, mert így bizonyos egyházak nagyobb állami támogatást kaphatnak, mert részt vesznek az oktatásban. Cserébe persze az egyházak szavazatokért korteskednek annak a pártnak, amelyik ezt megadta nekik. A gyűlölködést meg még mindig nem értem honnan veszed?

Szupi89 2011.02.14. 16:57:38

Ez a kérdés nem arról szól, hogy hívő legyen gyerek vagy sem. Keresztény kultúrkörben élünk. Szerintem, abszolút vállalható elvárás az, hogy a gyerekek tisztába legyenek a kereszténység alapvető tételeivel, tudják miért nem megyünk iskolába karácsonykor, Húsvétkor, Pünkösdkor, mindenszentekkor. Kb egy éve olvastam Umberto Eco egy rövid írását arról, hogy a mai fiatalok az európai művészet döntő többségét egyáltalán nem is értik, mivel nincsenek tisztában a vallási utalásokkal és kötődésekkel. Vannak olyan emberek, akik még a Jézus Krisztus szupersztár alaphelyzetét sem értik, pedig az nem nagy kihívás. A hittant szerintem nem felekezetileg felosztva, hanem közösen, minden nagyobb felekezetre kitérve. Erre pedig az egyetlen út, ha kötelezővé teszik.

aeidennis 2011.02.14. 16:59:09

@xcrow: "tudod a szülők hány százaléka gondolja úgy, hogy a nevelés _kizárólag_ az iskola és a pedagógus feladata?"

sokkal kevesebb, mint azoknak a száma akik azt mondják, hogy a tanár ne nevelje az én gyerekemet, maximum tanítsa meg neki az "anyagot" (de szép marxista terminusz technikusz).

erdelyik 2011.02.14. 16:59:58

@Pistabácsi: Lassan írom, hogy megértsd: senki sem akar kötelező hitoktatást. Ezt ennyire nehéz megérteni? Hitoktatás, vagy erkölcstan. Mi ebben az érthetetlen? Egyébként amit eddig összeírtál, abból az jön le, hogy fogalmad sincs, hogy mit jelent a szabad vallásgyakorlás.

Starlark 2011.02.14. 17:00:44

@Olikincs: Csak itt nem bibliaismeretről vagy egyháztörténet oktatásról van szó hanem HIT oktatásról.

Az előbbi kettővel nekem sincs semmi bajom mint már egyszer írtam, az utóbbival annál inkább.

Avatar 2011.02.14. 17:01:00

@erdelyik: Orbán Viktor a mocskos kommunisták által üzemeltetett iskolákban kapta meg első ifjúkori kommunista agymosásait, templomnak meg még a környékére se engedte az apja gyerekkorában. Aztán a mocskos liberálisok mosták át az agyát, amikor Soros pénzén tanulta a liberális filozófia történetét a fertő legmélyét jelentő Oxfordban.
Mégis olyan erkölcsös példaértékű államférfi lett akiről köztudomású, hogy még sosem hazudott az embereknek. ;)

A másik oldalon viszont ím egy ellenpélda: mélyen vallásos családból származó ember, aki a helyi ortodox elemi népiskolában kezdte tanulmányait, majd a tifliszi ortodox papi szemináriumban, később pedig a tbiliszi teológiai szemináriumban tanult. Ennek az embernek biztos volt elég hittan órája, mégis megváltoztatta a nevét Dzsugasviliről Sztálinra...

Ennyit arról, hogy az iskolák mennyire adnak erkölcsi alapokat...

Starlark 2011.02.14. 17:03:38

@erdelyik: Csak tudod itt jön az hogy az iskolának mi a jó fészkes fene köze van ahhoz hogy az én kölköm milyen felekezethez tartozik ha tartozik.

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 17:05:47

@erdelyik:

"bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog. "

Bölcs ember inkább kötelező szexuális felvilágosító órákat tartana a tiniknek! A szex pedig nem tabu téma lenne az iskolában. Kitérnének a szexuákisan terjedő betegségekre ugyanúgy, mint a védekezési módokra...stb. Ahol nem kellene a gyereknek szégyenkezve kérdeznie, hanem pironkodás nélkül kérdezhet, és értelmes választ is kapna.

Ha a hormonok tombolnak, kerülhetnek a tinik, kamaszok olyan helyzetbe, hogy erkölcs és hittan óra feledésbe vész...Ha pedig eljő az alkalom az életükben (amiről nem feltétlen mindenki szülei tudnak...), akkor legalább addigra már tisztában legyenek a védekezésről, felelősséggel ugorjanak bele.

Van aki előbb, mások később érnek.A megoldást nem tiltásban, hanem felvilágosításban látom.

regress 2011.02.14. 17:09:49

el a kezekkel,a gyerekektől.majd ha nagykorú lesz választ.minden vallás népbut
ítás,hol élnek ezek???

kukatr 2011.02.14. 17:10:51

@Pistabácsi: Hát én meg nem feltételezem ezt, és ezzel nem vagyok egyedül.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 17:12:51

@pikk-pakk: És ezeket a felvilágosító órákat melyik vallás papjaitól,hitoktatóitól kapná meg a "tinilány" leg hitelesebben,szerinted?
Most úgyhallom a legjobbak ebben a kkatolikus papok...:-)

fuhur 2011.02.14. 17:14:23

"A csuhás is csak ember ilyen vagy olyan."

Van olyan, hogy cigánybűnözés ugye? Akkor van olyan is, hogy papi pedofilia. Nem kell ezeket beengedni még az iskolába is.

Pistabácsi 2011.02.14. 17:14:32

@kukatr: Mármint, azt, hogy hogy illik tudni a vallásokról?

bájgúnár 2011.02.14. 17:14:40

Van akinek a hit ad erőt van akinek a fegyverek!Sztálinnak az utóbbiak!Mégis inkább azt választanám aki hívő!

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.14. 17:16:53

@bájgúnár: pl:párszáz embert felrobbantó hívő a metró állomáson,reptéren?!
Ő is hívő ám...

kukatr 2011.02.14. 17:17:06

@Pistabácsi: Azt, hogy aki vallásos, az erkölcsös is.

pikk-pakk (törölt) 2011.02.14. 17:19:00

@alibaszna de bamba:

a szexuális felvilágosítását inkább nem bíznám a papokra és egyéb "szentfazekakra" sem :D

Komolyra fordítva inkább szexológusokat, pszichológusokat hívhatnának meg az iskolák előadást tartani a tiniknek. Azok tudnának olyan légkört is teremteni, hogy nem lenne a tinik/kamaszok számára kínos, ám egyben hasznos lenne...

Pistabácsi 2011.02.14. 17:19:08

@kukatr: Ezzel én sem értek egyet, de abból az álláspontból kiindulva, hogy vagy vallás vagy erkölcs nekem az jön le, hogy a törvényhozók szerint ez így van.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:19:21

@erdelyik: A hittan a tanrenden kívül szerveződik, ezért logikusan kerül az órák végére. Ennek van hártánya és előnye is: én azt gondolom, hogy akinek fontos, az ott marad. Az pedig jót tesz a hittannak, ha csak az marad ott, aki fontos.
2. A lutheránusokkal semmi bajom. Nem tehetek róla, hogy pont a Gács püspök úrnál tett látogatáson merült fel ez a kiváló ötlet.

kubatov_kommunista 2011.02.14. 17:20:01

Na most ha a hittan oktatást a normál iskolai tanrenden kívül kell szervezni akkor miért az iskola adjon neki helyet?

bájgúnár 2011.02.14. 17:21:00

@alibaszna de bamba:
Szerinted?Aki a megszállók ellen harcol így azis hívő!Ha nem akkor 1956 forradalmárai is közönséges terroristák voltak!Köztársaságtér!

Tanbácsi 2011.02.14. 17:21:10

@Pistabácsi: Persze bocs. Rájött ő is.

alligátor irrigátor 2011.02.14. 17:22:16

@alibaszna de bamba:
Amiről írsz természetesen üldözendő, büntetendő köztörvényes bűncselekmény.Ez messze nem cáfolja az én állításomat,ami sajnos nem a saját eredeti bölcseletem, mint ahogy nem is a brit tudósok érdeme.
Ettől függetlenül szívesen megnézném minden "véresszájú" ,finoman szólva "nem hívő ember" arcát,és meghallgatnám szavait a fentebb vázolt helyzetben.
Elhangzana-e? "Istenem segíts!!!!"
Csak ez hangzana.

Oknyomozó 2011.02.14. 17:26:35

Ezt is kell oktatni?
Dzsihád.
A mártír (sahíd, jelentése: tanúskodik, tanúsít) jutalma, hogy a Paradicsomba kerül, azonban mártíromságot csak ellenséggel vívott harcban lehet elszenvedni. Az öngyilkosság az iszlámban rendkívül negatív következményekkel jár, azonban néhány iszlamista értelmezése szerint amennyiben ellenségeit is magával viszi a halálba, akkor megengedett az öngyilkosság, de ezt a jogtudósok vitatják).
---------
Izraelben élő ismerős mesélte, hogy negyven szüzet ígérnek nekik a Paradicsomban.
A család meg sok-sok dollárt kap.

aeidennis 2011.02.14. 17:26:57

@fuhur: Szuper, keresünk egypár pedofil ateistát, és onnantól kezdve egy ateista tanárt sem engedünk be az iskolába. Juhé!

Avatar 2011.02.14. 17:30:15

@KovA: "Igen. Gondolkozó ember tudja, hogy a "tudomány" nem ad választ a végső kérdésekre"

A tudománynak van mersze azt mondani, hogy "nem tudom". Hasra ütéses alapon válaszolhatnának ők is bármit... Mennyország, reinkarnáció, stb pont ugyanannyira hihető és pont ugyanannyira alátámasztott (inkább alátámasztatlan) elméletek, de egyszerre nem lehetnek igazak.

@aeidennis: Mit kellene csinálni?
Istenre bízni a probléma megoldását, addig meg hinni benne, hogy jót akar nekünk mikor rablókat küld ránk, csak az útjai kifürkészhetetlenek?
Hinni benne, hogy a rablók majd a túlvilágon megbűnhődnek, a jóemberek meg örökké boldogok lesznek a paradicsomban, így a mi dolgunk a megbocsátás nem pedig az ítélkezés?
Nem erre tanít a Biblia?

@józan': "A biológia pl. Darwin után az embert egy intellligens állatnak tekinti, ami egy teljesen nyilvánvaló blődség, és nem csak a kereszténységgel, hanem gyakorlatilag minden vallással (az emberi lélekkel) szembemenő hülyeség."
El vagy tévedve! A világon milliók hisznek abban, hogy a lélekvándorlás során korábban állatként éltek és állatként is visszatérhetnek a földre. Nem minden vallás alapvetése az, hogy minden más csak azért van, hogy az embernek legyen min uralkodni.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:36:57

@józan': Szó nincs arról, hogy a tudományon alapuló oktatás ateista oktatás lenne. Mint ahogy az evolúciót is tévesen értékeled (ez a hitharc amerikai import, de már például az anglikánok is kinőtték) hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

Tanbácsi 2011.02.14. 17:44:27

@pikk-pakk: Én a 80-as évek kötelező ateizmus idején jártam iskolába. Mégis a magyartanárom adta a kezembe előszöt a Bilbiát, mondván, hogy kell az irodalomhoz.

kukatr 2011.02.14. 17:45:18

@alibaszna de bamba: Ne aggódj, én se hiszem el.:)

Kobres 2011.02.14. 17:47:46

Ahogy megszunt a szocialista rendszer, vele egyutt a regi ertekeket is a kukaba dobtak. Megszuntettek a kisdobos/uttoro mozgalmat, amit mas tartalommal, de erdemes lett volna tovabb vinni. Az uj rendszer nem tudott a penzen kivul mas erteket a regiek helyebe allitani.
Tenyleg lenne mit fejleszteni, de attol, hogy erkolcstant tanulnak a gyerekek semmi sem fog valtozni.
Sokkal tobbet erne, ha onismeretre, toleranciara oktatnank oket. Az oktatoknak pedig pszichologusoknak kellene megbizni. Ez nem egy olyan terulet, amit megtanulok, majd jegyre felmondom, es ettol majd jobb lesz.
A hittanorak pedig maradjanak a delutani savban. Ne keverjuk az iskolat es a hitet.

Oknyomozó 2011.02.14. 17:49:37

Majd azoknak magyarázza valaki a hittanoktatást, akik elvesztik a munkájukat a vasárnapi munkavégzés beszüntetése miatt:
penzcentrum.hu/cikk/1027037/1/vasarnapi_vasarlas_ma_fontos_dontes_varhato

A rendőrség, mentők, tűzoltók, kórházak, vasút, bkv, gyógyszertár, benzinkút, orvosi ügyelet is mind legyen zárva vasárnap, ha már ennyire következetes akar valaki lenni.

Tanbácsi 2011.02.14. 17:50:51

Óvatosan kérdezem, hogy ezt a vitát biztosan jó, ha rászabadítjuk az iskolára? A finnek szerint nem szabad a szaunában politikáról és vallásról beszélgetni...

Pistabácsi 2011.02.14. 17:57:38

@Kobres: Akkoriban nem volt ekkora szakadék a társadalom különböző szintjei között. A mi korosztályunk még látta, hogy a szülei dolgoznak, ezért fizetést kapnak, és van belőle mit enni. Most meg az van, hogy az osztálytárs apukája "vállalkozó", Mercivel meg Bömössel hozzák a suliba, a politikusok nyíltan belehazudnak az arcunkba, és maffiózók büntetlenül tűnnek el a tárgyalótermekből, és a rendőrök nem értik hová tűnteik. Hiába az erőltetett erkölcstan, ha az életben azt látják, hogy aki becsületes éhen hal, aki zsivány az vígan éli az életét.

erdelyik 2011.02.14. 17:59:55

@Avatar: "Orbán Viktor a mocskos kommunisták által üzemeltetett iskolákban kapta meg első ifjúkori kommunista agymosásait, templomnak meg még a környékére se engedte az apja gyerekkorában."
OV 13 éves korában konfirmálkodott. Azt leaglább egy éves konfirmációi felkészítőnek kellett megelőzni, és akkoriban hol máshol, mint a gyülekezet valamelyik helyiségében. mert az félreértés, hogy minden a templomban történik.

erdelyik 2011.02.14. 18:02:00

@Starlark: "Csak tudod itt jön az hogy az iskolának mi a jó fészkes fene köze van ahhoz hogy az én kölköm milyen felekezethez tartozik ha tartozik. "

Semmi köze. De honna veszed, hogy érdekli?

erdelyik 2011.02.14. 18:03:36

@pikk-pakk: "Bölcs ember inkább kötelező szexuális felvilágosító órákat tartana a tiniknek! A szex pedig nem tabu téma lenne az iskolában. Kitérnének a szexuákisan terjedő betegségekre ugyanúgy, mint a védekezési módokra...stb."

Helyes. Ez persze nem azt jeleni, hogy a tiniszex kívánatos, ugye?

erdelyik 2011.02.14. 18:06:35

@Tanbácsi: A tanrenden kívüliség nem azt jelenti, hogy az órarendbe nem lehet beilleszteni. Azt jelenti, hogy nem az iskola határozza meg a hitoktatás tanrendjét, hanem az egyház. Innen pedig ha akarom, diszkrimináció, hogy nagyon sok iskolában a hittan órákra délután kerül sor.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:10:21

@erdelyik: Te vagy az életrajz írója? :)

Pistabácsi 2011.02.14. 18:15:40

@erdelyik: Ha meg nem érdekli, akkor milyen felekezet szerint fog a gyereknek hittan órát tartani?
Majd ő eldönti, hogy mit tanuljon a gyerek?

erdelyik 2011.02.14. 18:29:22

@Pistabácsi: "Ha meg nem érdekli, akkor milyen felekezet szerint fog a gyereknek hittan órát tartani?
Majd ő eldönti, hogy mit tanuljon a gyerek? "

Akkor ezt most még lassabban írom, mert úgy tűnik nagyon nem érted.

Azt, hogy hittanra, vagy erkölcstanra jár egy gyerek, azt a szülei döntik el. Ha hittanra, akkor annak a felekezetnek a hitoktatására jár, amelyikhez tartozik. Van persze olyan eset, hogy pl. egy evangélikus gyerek nem tud az iskolájában evangélikus hittanra járni, mert olyan településen lakik, ahol olyan nincs. Tudok olyan esetet, hogy ilyenkor megy református hittanra. Az iskola, mint ebből is kiderül, nem tart hittant, hiszen ahogy a posztban is olvashatod, a hitoktatás tanrenden kívül esik. A hitoktatást tehát valamelyik felekezet lelkésze, vagy hitoktatója tartja. Az iskola szerepe annyi, hogy helyet (tantermet) biztosítson hozzá.

Mielőtt megkérdezed, hogy miért az iskola, emlékeztetlek, hogy a hívő emberek is fizetnek adót, tehát joggal elvárhatják, hogy ha már a darwini bicegő evolúciós elméletet oktatják egy iskolában, akkor a hittan is férjen oda.

erdelyik 2011.02.14. 18:32:27

@Pistabácsi: "Te vagy az életrajz írója? :) "

Nem, csak szeretek tájékozott lenni és nem kitalálom a "tényeket", mint néhányan. Mint korábban már írtam, veled ellentétben én azt szeretem, hogy amit leírok, azt érvekkel is alá tudom támasztani. De nagy az internet, ha valamit me akarsz tudni, azt meg is találod. Persze, ha neked csak a mindenáron fikáuzásra futja, akkor a tájékozottság valóban ekhagyható és felesleges dolog.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:33:44

@erdelyik: Aki hittanra karta járatni a gyerekét, az eddig is megtehette, megtette.

erdelyik 2011.02.14. 18:37:52

@Tanbácsi: "Óvatosan kérdezem, hogy ezt a vitát biztosan jó, ha rászabadítjuk az iskolára? A finnek szerint nem szabad a szaunában politikáról és vallásról beszélgetni... "

Tök jó, hogy pont a finneket idézed egy a hitoktatással kapcsolatos posztban! :-)

Bizonyára tudod, hogy Finnországban az evangélikus egyház államegyház, részt vesz az állam és a közigazgatás mindennapjaiban. Az iskolákban kötelező a hitoktatás és/vagy az erkölcstan, vidéken kisebb településeken a lelkészi hivatal végzi a jegyző munkáját, az egyházi esketést az állam elismeri hivatalosnak.

De igaz, szaunában nem beszélnek vallásról és politikáról. És az is igaz, hogy a finn társadalom szimbiózisban él az egyházzal...

Pistabácsi 2011.02.14. 18:38:28

@erdelyik: "Nem, csak szeretek tájékozott lenni és nem kitalálom a "tényeket", mint néhányan. Mint korábban már írtam, veled ellentétben én azt szeretem, hogy amit leírok, azt érvekkel is alá tudom támasztani."

Akkor légyszíves, érvekkel támaszd alá, hogy én mikor CSAK fikáztam. Mert néhány hozzám intézett válaszodból úgy tűnik, hogy még azokat a kijelentéseket is nekem tulajdonítod, amihez semmi közöm. De szerinted ferdítem a tényeket. Amit ov-ről én írtam az nem csak fikázás.

erdelyik 2011.02.14. 18:39:03

@Pistabácsi: Így van. Akkor mi a problémád az iskolai hitoktatással?

Pistabácsi 2011.02.14. 18:40:32

@erdelyik: Rossz tapasztalaim vannak a hittan órákkal kapcsolatban. Nem szeretném, ha a gyerekemet is ijesztgetnék, vagy vernék a papok.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:42:23

@Pistabácsi: Plusz, nem hiszem el, hogy valaki attól lesz erkölcsös, hogy hittanra járt

erdelyik 2011.02.14. 18:45:13

@Pistabácsi: Az én gyerekeimet nem ijesztgették és nem verték. És nem hiszem, hogy az ijesztgetés és a verés lenne a jellemző.

Hogy te mit hiszel, az a te dolgod. A hitoktatás meg nem arról szól, hogy erkölcsre neveljék a gyerekeket, hanem arról, hogy megtanulják az egyház tanítását. Aminek persze része az is, amit erkölcsnek hívunk.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:49:40

@erdelyik: Engem igen. Nem fogom leírni, mert magánügy, de nekem kellett hozzá pár év, és egy tisztességes ateista tanár, hogy kiheverjem azt a lelki traumát, amit a kedves atya össze-vissza bedumált 8 éves koromban a bűnről, pokolról, és egyébb baromságokról. A végén már levegőt se mertem venni, nehogy azért is a pokolba jussak. Az én véleményem az, hogy veszélyes dolog ilyen mesékkel etetni a gyerekeket.

Pistabácsi 2011.02.14. 18:52:38

@erdelyik: És ha az egyház tanításának megtanítása a lényeg, akkor viszont igenis nincs helye a világi iskolában. Tanulják meg, hogy mi a lényeg, de vallásosan tanítsák.

erdelyik 2011.02.14. 18:54:50

@Pistabácsi: A katolikus pap csak azt mondta, amit a katolikus egyház tanít. Én evangélikus vagyok, mi a szeretet istenét valljuk. Sajnálom, ha egy rosszul tanító papot fogtál ki. Ugyanakkor rengeteg elelnpéldát tudnék sorolni a katolikus egyházból is, egyéneket és közösségeket is.

De ilyenkor jön a szülő felelőssége, hogy fogyaszthatóvá tegye a gyerek számára azt, ami a hittanórán esetleg túl sűrű és félelmetes volt. mert ne feledjük, a hit megélése nem merül ki a hittanórában, az nem sokat ér, ha a gyerekek a családban nem hllanak erről.

erdelyik 2011.02.14. 18:59:15

@Pistabácsi: A világi iskolát az adófizetők pénzéből tartják fent, ugye? A hívők meg ugyanúgy fizetik az adót. A legutóbbi népszámlálás során pedig a lakosság 70 %-a valamelyik egyházhoz tartozónak vallotta magát. Miért ne lenne akkor nekünk ahhoz jogunk, hogy azt is iskolában tanítsák, amiben mi hiszünk? Azt el kell viselnünk, amikor a biológia órán azt tanítja a tanár, hogy a majomtól származunk és ahhoz nincs jogunk, hogy az is megtanulja ugyanott a gyerekünk, hogy van aki meg a teremtésben hisz? Miért fontosabb és iskolába valóbb az evolúcionista tananyag, mint a kreacionista?

Mr. Waszabi 2011.02.14. 19:53:22

@Tanbácsi: bocsánat: ki az ördög tanítson hittant, ha nem a papok, lelkészek? ;) Cipőt a cipőboltból. Azok a fiatalok, akik az elmult 20 évben papi, lelkészi pályára léptek, többségükben elhivatott, a hitet gyakorló és valós lényegét is ismerő emberek. És van fogalmuk a szeretetről. Vidéken sokhelyütt meg tudják szólítani a fiatalokat, közös programokat tudtak kialakítani számukra, amit azok szívesebben választanak, mint a csellengést vagy a bulizást. Mert jó fej a pap és jól érzik magukat vele a gyerekek. Kapnak valamit, amit másutt nem. (Légyszi, most ne kezdjetek el pedofilozni, nem illik ide! köszi) Másként kellene gondolkodni felőlük is, ott is sokminden változott. Ugyan nem tartom semmire a vasárnapi kereszténységet, de ha megnézel a tvben egy-két felekezeti műsort (m1-en szokott lenni), akkor nagyon jó dolgokat mondanak, hitelesen, meggyőzően. S az lenne a lényeg, hogy a hitet és a benne gyökeredzö tartást meg tudják villantani s vonzóvá tenni a fiatalok számára. A példmutatás nehéz dió a tanárok számára, ott is felnptt egy-két generáció, akik talajtalanok. Gyakran még a hivatásukra sem alkalmasak, tisztelet a kivételnek, de ez a helyzet. A gyerekeket nem zavarja, hogy a felnőttek mást mondanak, mint amit tesznek, mindaddig, amíg a mundér védelmében a felnőtt nem kényszeírti hazugságra, képmutatásra, becstelenségre a gyereket. Levonja simán a konzekvenciát, hogy milyenek a felnőttek, de nem keveri magát össze velük. A magyar állami oktatás, pedagógia materialista alapokon áll régóta, ezért nem kompetens a hittan tanításról állást foglalni, azt hiszem.

Mr. Waszabi 2011.02.14. 20:01:54

Lazítsunk:)
Pistikét egyhézi iskolába íratják. Már az első héten feltűnik apukának, hogy a gyerek tanul, mint a kisangyal. Rákérdez, mi az oka a változásnak.
- Hát, első nap megyek az egyik terembe - hát a falon egy keresztre feszített bácsi. Megyek a másikba, ott is. Apu, ezek nem viccelnek!

almodhi 2011.02.14. 20:17:51

@erdelyik: Mert bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog.

Jaj jaj erdelyk, te melyik bolygóról jöttél...?

almodhi 2011.02.14. 20:19:33

@erdelyik: Miért fontosabb és iskolába valóbb az evolúcionista tananyag, mint a kreacionista?

Mert az egyik igaz, a másik meg nem. De ha kétségeid vannak evolúció-ügyben fordulj a Vatikánhoz...

Lapos Földet, hétfejű sárkényt is szabad tanítani?

erdelyik 2011.02.14. 20:33:42

@almodhi: "Mert az egyik igaz, a másik meg nem."

Nem hiszem, hogy ez lenne a terepe a téma megbeszélésének, de ekkora marhaságot már a marxisták sem engednek meg maguknak. Egy olyam elméletre mondod, hogy igaz, ami a tudományos (értsd pl. szkeptikus) szemüvegen keresztül is recseg ropog, számos ellentmondástól feszül és még a hívei sem mernek feszegetni benne egy sereg dolgot.

A Vatikán kreacionista. Ha ezt ccáfolni tudod, akkor ne kímélj, de készülj fel, én alaposan ismerem a témát, a te tudásod pedig úgy tűnik legfeljebb felszínes blogoból táplálkozik.

Sajnos minduntalan szembesülnöm kell ilyen tudatlan fröcsögéssel. De magamra vessek, ha bemerészkedek a sötétbe.

Egy dolgot azért szeretnék megtudni. Számodra a lelkiismereti és tudás szabadsága azt jelenti, hogy a hozzád hasonló műveletlenek megmondják, hogy mit szabad?

erdelyik 2011.02.14. 20:36:36

@waszabi:
Lájkolnám, ha lehetne! :-)

Kobres 2011.02.14. 20:36:39

@Pistabácsi: Ezzel egyet ertek. Kulonben en is es a fiaim is jartak hittanra. Meg konfirmacio utan is visszajartak az ifjusagi foglalkozasokra. De a hittan az jobb lenne, ha a templomba lenne, es nem az iskolaban.

erdelyik 2011.02.14. 20:41:37

@almodhi: "Jaj jaj erdelyk, te melyik bolygóról jöttél...? "

Mondd, attól, hogy valamit sokan csinálnak az jó? Aki meg azt gondolja, hogy nem jó, az más bolygóról jött? Ha honlaptól körülötted hirtelen mindenki a saját nemével kamatyolna, akkor arra is azt mondanád, hogy az a természetes?

Én nagyon korá elkezdtem játszani a papás-mamást, pedig akkor még nem volt ennyire szabados a világ. Ma már elgondolkodom néha, hogy lehet, másként alakult volna az életem, ha nem teszem.

almodhi 2011.02.14. 20:45:39

Nna műveltember, jó lesz angolul?

Két idézet:

"For these reasons the Teaching Authority of the Church does not forbid that, in conformity with the present state of human sciences and sacred theology, research and discussions, on the part of men experienced in both fields, take place with regard to the doctrine of evolution, in as far as it inquires into the origin of the human body as coming from pre-existent and living matter - for the Catholic faith obliges us to hold that souls are immediately created by God. However, this must be done in such a way that the reasons for both opinions, that is, those favorable and those unfavorable to evolution, be weighed and judged with the necessary seriousness, moderation and measure, and provided that all are prepared to submit to the judgment of the Church, to whom Christ has given the mission of interpreting authentically the Sacred Scriptures and of defending the dogmas of faith."

"Today, more than a half-century after the appearance of that encyclical, some new findings lead us toward the recognition of evolution as more than an hypothesis.* In fact it is remarkable that this theory has had progressively greater influence on the spirit of researchers, following a series of discoveries in different scholarly disciplines. The convergence in the results of these independent studies—which was neither planned nor sought—constitutes in itself a significant argument in favor of the theory."

Kik a szerzők?

almodhi 2011.02.14. 20:50:20

@erdelyik: Szerinted a 20 évesek hány százaléka volt szűz a XV. században, a XVIII. században és ma? Ha valaki olyasmit szeretne ami soha - ismételem soha - nem volt jellemző az emberi fajra, akkor lehet hogy tényleg egy másik bolygóról jött...

aeidennis 2011.02.14. 21:12:39

@almodhi: Szerinted az emberek meddig éltek a XV. században, a XVIII. században és ma? Az emberek hány évesen házasodtak a XV. században, a XVIII. században és ma??

Tanbácsi 2011.02.14. 21:49:06

@erdelyik: Nem beszélve az alkoholizmusról és a skandináv lottóról:)

2011.02.14. 21:53:58

NE legyen a hittan kötelező!

A vallás szent, aki rá akar találni, úgyis rá fog!

Tanbácsi 2011.02.14. 21:55:18

@waszabi: Megjegyzem én is ezt mondom. Az úgy van rendjén, hogy a hittant tanítsa a lelkész/pap és erre képzett hittanoktató.Ezt írtam a posztban is. Ez a jelenleg érvényes szabályozás.

Tanbácsi 2011.02.14. 22:27:12

Érdemes szétválasztani két dolgot. Az, hogy hisz-e a Teremtésben az vallási kérdés, és mint ilyen észérvekkel nem dönthető.Ehhez képest az evolúció egy tudományos elmélet, amit számos bizonyíték támaszt alá. Kétség kívül vannak olyan pontok, ahol nem ad teljes magyarázatot, és nem is terjed ki mindenre, de ez például a gravitációra is igaz. Az evolúció egész jól összeegyeztethető a Teremtéssel, ha az ember nem előítéletes egyikkel sem. Például Teilhard de Charden írt erről érdekeseket en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

almodhi 2011.02.14. 22:36:49

@aeidennis: Hát ez az! Mivel az ember olyan 35-45-évre van eredetileg hitelesítve, 15-16 évesen már biztosan működnek a hormonjai. És most az okosok azt mondják neki, álljon ellent a hormonjainak, mert az a természetes...

Tanbácsi 2011.02.14. 22:48:32

@erdelyik: Ami az oktatás szervezését illeti, jelenleg a törvény szerint: "az iskolában pedig oly módon szervezhető, hogy alkalmazkodjon a kötelező tanórai foglalkozások rendjéhez". Magyarán szólva szükségszerűen van a mindenki számára kötelező órák után. Ettől még persze el tudom képzelni, hogy az igazgató direkt rossz időpontra (pl. fakultatív órák utánra) vagy épp ellenkezőleg csinált lukas órába rakja be a hittant. De ezen inkább az egyezkedés segít és nem a kérdés erőből való rendezése.
Van itt egy másik fontos különbség is: jelenleg a hittanoktatást a diákok és szülők és nem az egyházak igénye szerint kell szervezni.

Mr. Waszabi 2011.02.15. 01:40:03

@Tanbácsi: hát az érvényes szabályozásra épp szarok. Attól lett ilyen szr a világ köröttünk, hogy szabály az mindenre van, csak épp nem segít semmin. Bocs, h ilyen gyakorlatias vagyok. A világot emberek csinálják, a legalsóbb szinttől a legmagasabbig. És erre képesek perpillanat nálunk. 2011-et írunk, 21. század. Mindenki k büszke az emberiség teljesítményére, vagy legalábbis próbál úgy tenni, mintha elégdettek lehetnénk. Pedig egy nagy rakás szr az egész és ezzel a szemlélettel nem is lesz jobb.
Iszonyú messze van a magyar közélet még attól is, amit Kossuth vagy Széchenyi megfogalmazott, mint megvalósítandó, pedig azt több, mint 150 éve írták le. De ez a nép elfelejtette, csak a könnyű, hazug út az, amit követni bír. Darutoll, zsinóros mente meg a nagy királyok dicsősége az, amiben dagonyázik, de felelősséget, terhet vállalni nem mer. Önként önmagáért meg pláne nem. Ez van. Ezért züllhetett le a közoktatás minősége is. Szerencsém volt, mert még egy olyan generáció keze alatt nőttem fel, akikben volt tartás. De ezért a maiért egy lyukas kétfillérest nem adnék. Embernek lenni akarni is kell, önerőből, öntudatból, a születés csak egy esély rá, de nem tezs azzá senkit. Hát látszik is. Az öntudat az ami hiányzik e népből. Csak sajnáltatja magát, okoskodik, mindig más a felelős. Csak épp nem működik ez a magatartás az életben, nem visz előbbre.

fuhur 2011.02.15. 10:08:34

@aeidennis: Az ateista pedofilokat legalább a pápa nem védi az igazságszolgáltatástól.

fuhur 2011.02.15. 10:11:38

@Tanbácsi: "Az evolúció egész jól összeegyeztethető a Teremtéssel"

Melyik vallás teremtésmeséjével?
Mert a Mózes félével, én egészen nehezen tudom összeegyeztetni.

fuhur 2011.02.15. 10:20:16

@erdelyik: Azért mert az egyik tudományosan igazolt (és nem hit kérdése) a másik meg egy mese.

Azt is lehetne tanítani, hogy a föld lapos és a nap kering körülötte. Vagy inkább azt, hogy egy nagy teknősbéka hátán áll négy elefánt és az tartja? Vagy csak simán Atlasz nevű óriás hátán van.

Amiről te meg a kreacionizmus beszél azt, úgy hívják, hogy a hiányok istene. Amit nem tudunk arról azt mondjuk isten akarata. Az emberek valamiért félnek azt mondani, hogy "nem tudom". Ezt a félelemet és bizonytalanságot használják ki az egyházak, hogy eladják a meséiket.

KovA 2011.02.15. 10:35:16

@alibaszna de bamba:
Egyetértek - döntse el ő, meg segíts neki te a szülője.
Arról döntsön viszont akinek ez hivatala, hogy mielőtt dönt - vallástan keretében vázlatosan ismertetve legyenek a világvallások lényegesebb tanai.

Pl. hogy zsidók, keresztyének és muszlimok ugyanazt az Istent tisztelik, csak egyik Mózes törvényein, a másik Jézus tanításain, a harmadik Mohamed előírásain keresztül.
Beszélni kell a Brahmanizmusról, Buddhizmusról - és, hogy vannak egyebek.
És elmondani mi a közös bennük - különösképp az ember-emberközti kapcsolatokra vonatkozó eligazítások/isteni elvárások/parancsolatok tekintetében.

És azt is, hogy ki így ki úgy ismeri hite által a tudhatón/megismerhetőn túlit. Hogy vannak (száj)hagyományozott ismeretek és történelmi tények - ki-ki a maga hite szerint ismeri fel benne vagy választ belőle magának eligazítót a maga életéhez.

Az is biztos, hogy a választás nem lesz teljesen szabad - meghatározó befolyásoló (kultúrális-közösségi) tényezőknek van kitéve amik sodorják akár ateista-hívő, akár más - később esetleg felülbírálja és másképp dönt.
De kárára nem lesz - mert némely szésőséget eltekintve akármelyikből tanulhat bölcsességet erkölcsöt.
Ki amit keres a vallások tanaiban azt talál - ki kincset keres kincset gyűjt, ki szemetet az szemétgyűjtő lesz és dedós vitákba bocsájtkozik.

Hogy önérdek, közérdek vagy Isteni elvárás-e az alapja az erkölcsnek - s e három hol és miben találkozik ez a lényeg.
És különösen az ateistáknak - illik foglalkozni saját korlátaikall - a tévedések lehetőségével és következményeivel.
A hívőknek pedig a gyarlóságaik által torzított Isteni-akarat értelmezéssel.

Elsősorban Szemlélődni, érteni értelmezni és gondolkozni kell tanítani az emberpalántát - a "megismerhető" (?) határmezsgyéjén...

Tanbácsi 2011.02.15. 12:06:28

@fuhur: Amennyiben szó szerint veszed nyilván nem. Ez kb. annyira lenne értelmes, mint mint az az állítás, hogy az evolúció szerint az ember a majomtól származik.

almodhi 2011.02.15. 14:22:12

@Tanbácsi: Node sok vallás szerint igenis _szó_szerint_ kell venni...

KovA 2011.02.15. 15:28:56

@Avatar:
"elméletek, de egyszerre nem lehetnek igazak."
4 ember tapogat a sötétben...
Aszongya az egyik, ez vékony és rövid és kemény.
Mire a másik - affenét, hosszú vastag és puha.
A harmadik inkább lapos hajlékony lap...
A negyedik: affenét lap - egy vastag oszlophoz hasonlít.

És felkiáltanak, ez így egyszerre nem lehet igaz ! (Magadra ismersz-é?)

Ugyanazt a valóságot tapogatták - az első a farkát, a második az orrmányát, a harmadik a fülét a negyedik a lábát - ugyanannak az elefántnak...
(és mi mindenét nem tapogatták még?!)

Tanbácsi 2011.02.15. 15:52:34

Ebben van igazságod, bár a nagyobb keresztény egyházak ezzel nem így vannak. Az érdekes pedagógiai kérdés, hogy hogyan kezelje a tanár azt a gyereket, aki ilyen típusú egyház tagja, de ebben se hiszem, hogy törvénnyel kell rendet rakni.

Tanbácsi 2011.02.15. 16:00:58

@waszabi: " magyar állami oktatás, pedagógia materialista alapokon áll régóta, ezért nem kompetens a hittan tanításról állást foglalni, azt hiszem."
A magyar állami oktatás persze már 20 éve nem materialista, pedagógia meg szerintem eredendően idealista, de abban pont egyetértünk, hogy nem jó a kettőt keverni. Tulajdonképp erről szól a poszt.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.02.15. 17:22:44

@KovA: Szerintem meg jobb lenne,ha mindenki magában és embertársaiban keresné és találná meg a jót!!
Nem az univerzumban ami elérhetetlen.
Ilyen eccerű.... :-)

Mr. Waszabi 2011.02.15. 19:11:12

@Tanbácsi: materialista az a felfogás, miszerint az ember valamennyi aspektusa, működési megnyilvánulása szerves molekulák működésében gyökeredzik. Tehát a magyar oktatás még iszonyatosan materialista. A törzsfejlődést állító módban, tényként tanítja - holott nem az, csak még nem aktualizálták a tananyagot -, míg a más világfelfogásokat eleve a futottak még kategóriában - filozófia? - és a "x.y. szerint..." felvezetéssel, általában a materialista felsőbbrendűség ismereteihez viszonyítva és minősítve. Nem objektív. Szóval kőmaterialista, maradjunk ennyiben. Amiatt a zárt szemlélet miatt marad is ilyennek, miszerint csak a saját eszköztárával értelmezhető eseményeket, jelenségeket hajlandó bizonyítottnak tekinteni. Ez filozófiai ellentmondás. Attól, hogy egy tévedést sokan osztanak,még nem válik ténnyé, csupán népszerű tévedéssé.
Ha a világ valódi szerkezete valóban oylan lenne, amint azt a materialista tudományok látni szeretnék,s nem csak félig-meddig, akkor nem termelne ez a felfogás félmegoldásaival mindig több problémát, mint amennyit megoldott. Márpedig mára ez jól látszik, hogy ilyen hatásfokkal múködik.

KovA 2011.02.16. 16:23:03

@alibaszna de bamba:
A kettő nem zárja ki egymást.
Aki meg a "jót" keresi annak előbb a szempontot kell megtalálni/választani - mert szempont nélkül nincs jó és nincs rossz.
A szempontnak van oka célja vagy eredete.

Aki nem akar sokat gondolkozni elfogadhat egy dolgot amiben hisz.
Aki sokat gondolkozik - ugyanoda juthat csak több kínlódással.
Aki távoltartja magától az egészet, az könnyen arra hajlik amerre a szél fúj - vagy amerre a vágyai és önzései hajtják - megszilárdult se meg nem küzdött se el nem fogadott értékrend híján meglehetősen ki és beszámíthatatlan - illetve annyira kiszámitható mint egy kutya, aki csontot vagy tüzelő szukát lát - úgy is kell kezelni.
Szerencsére azért többnyire mindenkire ragad valami - de az ember állatjával számolni kell.
süti beállítások módosítása