Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

10 pont, ami nem rengeti meg a világot

2016. április 17. - Tanbácsi

Orbán 10 pontja nem több, mint egy meglehetősen gyenge színvonalú blöff. Ami használható benne, az eddig is létezett, ami meg eredeti szellemi termék, az csak ártana Európának. Úgy erősítené a határok védelmét, hogy gyengíti a közös határvédelmet, és úgy rendezné a menekültek érkezését, hogy neki ne kelljen részt vállalni benne.

A miniszterelnök 10 pontos menekültügyi javaslatát a mérsékel jobboldali pártokat tömörítő Demokrata Centrumpártok Internacionáléja ülésén terjesztette elő. Orbán, akiről ma már elég kevesen gondolják, hogy demokrata vagy éppen centrum politikus lenne, ebben a környezetben próbálta elhitetni, hogy ő birtokában van a menekült válság keménykezű, de mégis jogszerű és emberséges megoldásának. Nem sikerült.

A legfontosabb politikai üzenet a határok védelme, a kormányzati sulykoló szakmunkások is ezt emlegetik. Nézzük, mint tartalmaz ebben az ügyben a 10 pont.

Mindenki tartsa be a vonatkozó uniós szabályokat, javasolja egyrészt a magyar miniszterelnök, akinek kormánya ellen éppen a menekültügyi szabályok megsértése miatt folyik kötelezettségszegési eljárás. Másrészt pedig azt, hogy szerződés alapján az uniós határvédelmi ügynökség segítse ki  azokat a tagállamokat, akik nem tudnak megfelelni a kötelezettségeiknek. Csakhogy a Bizottságnak a jelenleg a Tanács és a Parlament előtt lévő javaslata a közös közös Európai Határ- és Parti Őrségről ennél sokkal erősebb, többek között azt is lehetővé teszi, hogy az uniós akár a tagállam kérése nélkül is átvegye a külső határ védelmét. Orbán tehát úgy erősíti a határok ellenőrzését, hogy gyengíteni igyekszik a határok védelmét erősítő javaslatot.

Ami meg a schengeni zónából való kizárást, mint a nem megfelelő (ki szerint?) együttműködés szankcióját jelenti, talán még a miniszterelnök is tud róla, hogy bizony az Unió külső határain vannak nem Schengen tag országok is, például Bulgária, aminek éppen Törökországgal van közös határa. Azt vajon nem kell őrizni?

Ami a javaslat további pontjainak többségét illeti, azokat a leginkább az köti össze, hogy ezek már Orbán nélkül is eszébe jutottak az Uniónak, na meg az, hogy a magyar kormány eddig nem nagyon törte magát a végrehajtásukban. Hogy néhány példát említsünk, a magyar határon engedtek tavaly nyáron sokezer menekültet azonosítás nélkül, és éppen Orbán jelentette ki, hogy Magyarországon nem lesznek a regiszráció céljait szolgáló "hotspotok". Szintén Orbán volt az, aki még egy kamu vétó belengetésével is próbálta megakadályozni a menekültügy szempontjából legfontosabb nem uniós országgal, Törökországgal való megállapodást. Legfeljebb annak örülhetünk, hogy ezekben az ügyekben Orbán mostanra annyira magáévá tette a közös európai álláspontot, hogy már úgy emlékszik,hogy ezek az ő saját ötletei.

Persze az egész kínos tornamutatvány valódi célja a szokásos belpolitikai használatú ködösítés. A dokumentum ismét összemossa az “illegális migránsokat” a menekültekkel és úgy tesz, mintha az, hogy egy ország biztonságos származási vagy tranzitországnak minősül-e, az csak elhatározás kérdése lenne (mennyire és kinek biztonságos például Törökország vagy Líbia?). A végén aztán oda jut, ahová mindig, hogy senkinek se kelljen kötelezően részt vállalnia a menekültek fogadásában.

Természetesen tudjuk, hogy a "kvóta" elutasítása, most, hogy  vasárnapi boltzár már elesett, a nemzet megmaradásának és függetlenségének legfontosabb vezérlő csillaga. Ettől még ez még nyilvánvaló képtelenség. Orbán egyrészt azt szeretné, hogy a menedékkérők az unión kívül nyújts be a kérelmét, másrészt viszont arra nincs válasza, hogy ha nincs áttelepítést, akkor mi történik azokkal a menekültekkel, akiket befogad az Unió.

Azt, hogy  ez az álláspont mennyire kínosan vállalhatatlan az is mutatja, hogy az erről szóló mondatot megpróbálták egy, a szabályos bevándorlásról, tehát teljesen másról  értekező pont végén elrejteni, a lehető leghomályosabb fogalmazással.

Orbán ettől a javaslattól aligha lesz befolyásos európai politikus, bármit is súg becsvágya és bármivel is hitegeti udvartartása. Az újabb ötletelése legföljebb az európai szélsőjobb köreiben vált majd elismerést.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr2012112205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdú Peter 2016.04.17. 23:03:26

Nagyon gyenge.
Orban Viktor jelenleg Europa legmeghatarozobb politikusa. Egesz Europa velemenyet megvaltoztatta. Haromnegyed ev alatt a fasiszta diktatortol eljutott az EUROPA MEGMENTOJE cimig.
Magyar politikus meg sosem volt ilyen tekintejes mint Orban Viktor.

Willkommenskultur 2016.04.18. 09:58:23

Hogy úgy megegyezzünk ez a buta falusi Orbánördög 1 személyben 180 fokkal fordította meg a teljes EUs flüchtlingpolitikát kb. 6 hónap alatt.

Ő látott meg mindent elsőnek, amit ellenszélben is képviselt, amíg csak mindenki úgy nem tett, ahogy Orbán szerint elejétől kellett volna.

És ezt csak csinálja tovább, minimum a szomszéd 3 ország már most velünk van.

megamovieboy 2016.04.18. 09:58:32

Ha Merkel nem rúgná fel Európa szabályait és nem próbálná más országokra ráerőltetni a Németország számára értéktelen menekülteket, akkor Orbán nem tudna mi ellen felszólalni. De amíg ez a helyzet, addig aki ez ellen a 10 pont ellen tiltakozik, az nem az ország érdekeit nézi.

Emzé Periksz 2016.04.18. 09:58:45

"Orbán ettől a javaslattól aligha lesz befolyásos európai politikus"

Már rég az.

Nemfajtalan srác 2016.04.18. 09:58:59

Mondjuk a szerzőnek fogalma sincs miről szól a mostani politikai csörte ha ilyen mondatot dob:

"Orbán egyrészt azt szeretné, hogy a menedékkérők az unión kívül nyújts be a kérelmét, másrészt viszont arra nincs válasza, hogy ha nincs áttelepítést, akkor mi történik azokkal a menekültekkel, akiket befogad az Unió."

Merthogy az Unió jelenleg nem fogadhat be menekülteket, hanem csakis a tagállamok, éppen ezt akarják a brüsszeli potentátok megváltoztatni, és a kötelező kvótával a tagállamokat meghatározatlan számú - akár több milliós - migránstömeggel meghinteni

Orbán meg pont azt akarja hogy ez a változás - amit a szerző freudi elszólással már kész tényként ír le, tehát mégiscsak tudhat valamit - ne történhessen meg. És aligha hinném, hogy csak a szélsőjobb áll ebben a kérdésben Orbán oldalán, hanem sokkal többen. Pont emiatt rettegnek Brüsszelben egy erre vonatkozó népszavazástól

Hajdú Peter 2016.04.18. 09:59:09

Ez pedig egy szokasos liberalis blog, ahol szolasszabadsag neveben termeszetessen nem lehet hozzaszolni.

Arató Gergely 2016.04.18. 10:55:46

@Willkommenskultur: Gondolom a három szomszédos ország a visegrádi négyek(Csehország és Lengyelroszág amúgy nem szomszédos). Ebből igazából csak a hasonszőrű lengyel kormány és a szélsőjobbot keblére ölelő Fico megy Orbán után, dehát ez aligha egész Európa.

Arató Gergely 2016.04.18. 11:04:33

@Nemfajtalan srác: Van abban valami amit mondasz, mert valóban a tagállamok hatásköre ma a menekütügyi döntés, bár a nemzetközi és uniós jog alapján nagyjából azonos feltételek alapján kellene eljárniuk. Ennek viszont feltétele, hogy az illető megérkezzen az adott ország területére, ezért mászkálnak jobbra balra a menedékkéről.
Viszont, ha Orbán azt mondja (a törökkel kötött megállapodással összhangban), hogy lehessen a menedékkérelmeket az uniós határokon kívül is beadni, azt nehezen képzelhető el, hogy utána ne legyen közös felelősségvállalás a menedékkérelmek elbírálásában.
Az ugyanis nem megy, hogy közösen lezárjuk az Európába vezető utakat, kialakítjuk a menekülteket fogadó állomásokat közösen, majd után csak egyes tagállamok fogadják a menedékjogra jogosultakat.
Magyarán vagy küszködik mindenki egyenként tovább, vagy mindenben együttműködés van.

Arató Gergely 2016.04.18. 11:06:22

@Hajdú Peter: Kénytelen vagyok előmoderálni, mert egyébként teleírkálják náci tartalommal.

Nemfajtalan srác 2016.04.18. 17:10:43

@Arató Gergely:
'56-ban amikor a magyarok kerültek Ausztriába menekültként, a kérelmüket a célországhoz nyújtottták be

Nyilván volt rengeteg szempont aminek alapján preferálták a célországot, például nyelvismeret, rokoni kapcsolatok, szakmai és megélhetési szempontok. Nem hinném hogy ezt hatalmi szóval egy európai főhivatal el tudná dönteni, illetve hogy a menedékkérők elfogadnák a hivatal döntését. És ha ez mind mégis működne, akkor az illető tagállam is elfogadná az eredményt. Mert például a menedékkérők több mint fele, talán 80%-a eleve az UK-t vagy francia nyelvű országokat választana, míg legeljebb 5%-uk beszél németül, oda tehát legfeljebb a segélyek miatt mennek

Magyarországra meg remélhetőleg senki nem akar jönni, és jobb is ez így
süti beállítások módosítása