Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Éretlenségi

2010. május 04. - Tanbácsi

Minden évben külön izgalom, hogy a  szokásos népi játékokon: az érettségi nehéz volt - könnyű volt - pont jó volt, rövid volt - hosszú volt - pont jó volt, erre számítottunk - másra számítottunk - semmire se számítottuk és így tovább, éppen ki sértődik meg politikailag.

Emlékezetes és tanulságos, hogy tavaly hogyan lett jobboldali botrány Spiró cikkéből. Idén (sajnos) a baloldal nyert. Épp kedvenc szerzőim (Dési és Fleck) nyomultak rá ezerrel arra, hogy szabad-e (az egyébként valóban humanizmusból erős deficitben szenvedő) Magyar Hírlap cikkét olvastatni az érettségin.

Azonban az egész kiindulópont téves: a magyar érettségi csak a konzervatív kánonban a "nemzeti önazonosság fontos építőköve" (Dési). A konzervatív nemzetfelfogásban van olyan, hogy hivatalos nemzeti kultúra, amibe az a cikk, újság, író kerülhet be, aki ezt kellően megérdemli.

Egy baloldali-liberális felfogásban a kultúra az sokszínű és nyitott valami. Az érettségi egy fontos vizsga, de nem nemzeti ünnep vagy szentmise. Náci szöveget nem adunk diák kezébe (máskor se), de egy szöveg értelmezését nem lehet megtiltani az alapján, hogy rokonszenves, ellenszenves, vagy éppen elviselhetetlen lapban jelent meg.

Baloldalinak lenni több, mint a jobboldali ellentéte.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr672464800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_15349 2010.05.05. 01:31:59

Alapvetően téves megközelítés. A Magyar Hírlappal nem az a baj, hogy ellenszenves, hanem az, hogy alvilági stílusú és tartalmú szennylap. Szennylapból pedig nem adunk érettségi tételt, mert ezzel szalonképessé tesszük a szalonképtelent.

Ismeretlen_159036 2010.05.05. 09:30:45

Egy szövegnek érettségi feladatként való szereplése nem teszi szalonképessé az egész újságot. Ha az érettségi nem a kötelező nemzeti kulturális kánon visszamondása, hanem az egyéni véleményt is lehetővé tevő alkotó jellegű vizsga, akkor természetesen a vizsgaszöveggel, és különösen annak környezetével nem kell azonosulni. Néhány évvel ezelőtt a MÁV menetrendből lett (általános iskolás) szövegértési feladat. Az sem jelentette azt, hogy az oktatáspolitikai egyetért azzal, hogy a reggeli személy 7.18-kor áll meg az Ócsai szőlők vmh.-n (nyilván fogalma sincs) , és különösen nem azt, hogy elégedett lenne a vasúti mosdók állapotával (fogadjunk, hogy nem elégedett). Hogy is kellene ezt elképzelni? A mindenkori oktatási miniszter évekkel előre kiadja a tételkészítőknek az éppen aktuálisan tilalmas újságok és szerzők listáját? Erre szerencsére régóta nem volt már példa.

Ismeretlen_15349 2010.05.05. 11:07:57

Nem kell kötelező nemzeti kánonról beszélni annak belátásához, hogy érettségi vizsgára nem szemétdombról guberálunk anyagot. Egyébként régóta nincs is semmi a humán tárgyak érettségijein (a tényadatok kivételvével), amit "vissza kellene mondani". Nem kell semmit sem tiltani ahhoz, hogy kultúrember eligazodjék a választható anyagokban. Ahogy nem keresünk érettségire a nyilas netvilágról írásokat, ugyanúgy a Magyar Hírlap nevet viselő szennyből sem.

Ismeretlen_65469 2010.05.05. 13:18:02

Azért az tényleg reklámértékű, ha az érettségi tétel forrása egy napilap. Nem csodálkozom, ha a konkurens lap felháborodik.

Ismeretlen_15349 2010.05.05. 14:09:38

4. Semmi baj sincs azzal, ha egy tétel napilap írásán alapul. Az a baj, ha szennylapén. S ezen nem a konkurensek, hanem a többé-kevésbé tisztességes lapok háborodnak föl - és persze nem csak a lapok.

Ismeretlen_159036 2010.05.05. 23:09:38

Kicsit egysikúvá vált a beszélgetés, de azért még egy próbát teszek. A szövegértés feladat lényege egy ismeretlen szöveg önálló feldolgozása. Ebben az értelemben lényeges különbözik a szöveggyűjteményből vagy kötelező olvasmányokból (ezek a kulturális kánon legtisztább megjelenési formái) dolgozó, begyakorolt elemző módszerek alkalmazó korábbi érettségi vizsgától. A választott szöveg nem rasszista vagy náci. Ez a tételkészítő felelőssége. Az, hogy napilapok általános irányvonalát itélje meg, és erről hozzád hasonlóan sarkos véleményt alkosson, nem.

Ismeretlen_159036 2010.05.05. 23:11:54

Erre nem gondoltam. Lehet, hogy szonzorált feladat volt :)
süti beállítások módosítása