Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Mennyibe kerülnek az egyházi iskolák?

2010. május 11. - Tanbácsi

Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa." Mt 10,13

A Fidesz kormány egyik első intézkedése a hírek szerint az "egyházi intézmények hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése" lesz.

A Fidesz és ideológiai felettes énje, a KDNP szerint az elmúlt években a kormány sok milliárddal rövidítette meg az egyházi iskolákat.

Miről is van szó? A vatikáni megállapodás (és az ennek alkotmányosságát alátámasztó AB döntések) alapján az egyházi iskolák megkapják mindazt a normatív támogatást, amit az önkormányzati iskolák. Ezen felül az önkormányzati ráfordítás átlagát is megkapják külön kiegészítő normatívában. Hat éve minden alkalommal arról szól a vita, hogy ez a többlet elég nagy-e (ez Fidesz kormány idején, jóval alacsonyabb támogatásnál nem volt kérdés). Ilyen automatikus többletfinanszírozás az alapítványi iskoláknak természetesen nem jár.

Ha csak az érintettek hallanánk, azt hihetnénk, hogy Magyaroszágon az átkos szociálliberális kormányzás alatt egyházi iskolák sora ment tönkre és zárt be. A valóság épp ellentétes: minden évben önkormányzatok sora adja át intézményeit egyházi fenntartónak a jobb finanszírozás érdekében.

Ez az elszámolási vita azonban ráirányítja a figyelmet az alpkérdésekre. Több érvet lehet hozni az egyházi iskolák kiemelt állami támogatása mellett.

Az egyik szerint ezek az iskolák sokkal nyitottabbak hátrányos helyzetű, szegény, fogyatékos diákok iránt. Szerencsére sok egyházi intézmény tényleg ilyen, de semmiképp sem ez az általános. Gyakran panaszkodnak ennek ellenkezőjére, például Nyíregyházán .

Elképzelhető az is, hogy az egyházi fenntartók  magasabb erkölcsi színvonalon, elkötelezettséggel látják a feladatukat. A tények ezt sem mindig igazolják.

Mielőtt pénzt oszt az új kormány, először arra kellene válaszolni, hogy milyen társadalmi szerepet vállalnak az egyházi iskolák? Mi az a többlet, amivel kiegészítik az állami iskolarendszert? Enélkül csak a feltételezett ideológiai hátországnak adott jutalomról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr342464807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_34417 2010.05.11. 14:58:24

nos, az állami iskolák fenntartója az állam, szűkebben, az önkormányzatok. az egyházi iskolák fenntartója pedig az egyház, pontosabban a történelmi egyházak, amelyek annak rendje és módja szerint megkapják a pápai konkordátum szerinti állami penzumot, évente, fillérre pontosan. az egyházak ezen felül - különösen a katolikus - igen sok bevételi forrással rendelkeznek: állam bácsi hozzájárul a vidéken szolgáló papok béréhez (!), perselypénz, stólapénz, harangkopási díj (sic!), egyházi birtokok bevételei, egyházi adó, sorolhatnám. nem hiszem, hogy nehezükre esne a saját iskoláik fenntartása, még állami támogatás nélkül is. az önkormányzati működtetésű iskolák meg szoros keretből gazdálkodnak, legfeljebb a munkaközösség adja össze a másolópaírra, meg a krétára valót. nos, miről is beszélünk tulajdonképpen?

Ismeretlen_111062 2010.05.11. 15:07:59

No akkor dogoljon meg a szomszed tehene is. Az egyhazi iskolak, legalabb minosegi oktatast biztositanak es nem verik a tanarokat, mint az onkormanyzatiakban. Bar igaz, azt is tonkre kell tenni, hatha vissza lehet sullyeszteni a magyarokat a kozepkori lajbi es futyulos barack szintjere, ahogy azt az egyik klasszikus megjegyezte.

Ismeretlen_34417 2010.05.11. 15:36:14

ennek mi köze az állami támogatáshoz, nomeg, a telhetetlen bendőjükhöz?

Ismeretlen_104422 2010.05.11. 17:02:59

Egyházi birtok? Magyarországon? Hol??? Amúgy mindenki egy dologról feledkezik meg: az egyházi iskolákba járó gyerekek szülei is fizetnek adót ám. Sok esetben többet is, mint az átlag. A problémát egyébként az okozza, hogy az ÖNKORMÁNYZATOK által az önkormányzati iskoláknak - mert állami iskola nem sok van - folyósított pénzek miatt vannak - érzik magukat - hátrányban az egyházi iskolák. Mégegyszer hangsúlyozom, az egyházi iskolákban nem piréz állampolgárságú szülők gyerekei tanulnak ám, hanem adófizető magyar állampolgárok, valamennyien... B.et.

Ismeretlen_45691 2010.05.11. 17:13:03

Én biztosan beterjesztenék egy olyan törvényjavaslatot,hogy az egyházaknak adott támogatás korlátlanul vonható le akár céges,akár személyi adóalapokból. Szerintem sokkal gazdagabb lennének az egyházak,mint most,amikor állami pénz után kuncsorognak.

Ismeretlen_34417 2010.05.11. 17:37:32

ne csináld már, bástya et, mintha nem tudnád, hogy vannak, csak éppen nem ezen az anakronisztikus néven nevezettek! bizony, vannak, bérbe adva, nomeg, még üzemeik is, de még pálinkafőzőt is találhatsz, ha keresel! modern ám az egyház, ha pénzről van szó! az önkormányzatok által az önkormányzati iskoláknak folyósított pénzek miatt csak ne érezzék magukat hátrányban, mivel azok csak annyiból gazdálkodhatnak, amennyit a költségvetésbe be tudnak állítani.

Ismeretlen_34417 2010.05.11. 17:43:13

gazdagok az egyházak, ne aggódj, elég gazdagok, csak a kuncsorgás a vérükben van, még alamizsnás koldulóbarát korukból:-) hatezres kis falunkban a don bosco nővérek vw golf IV-gyel, meg suzuki sx4-gyel járnak, hátha terepre kell menni valakinek a lelki üdvéért. az atya egy nyolcszobás paplakban lakik. mindezt a péterfillérekből, gondolom...

Ismeretlen_16338 2010.05.11. 17:51:12

Ha az egyházi iskolák kapnak normatív támogatást, akkor gondolom, az alapítványi iskolák is. Mert Bástya et, oda is rendes magyar adófizetők gyerekei járnak. Na, és a perselypénz remélem adóköteles, mivel bevétel. És...... Nem idegesítem magam tovább.

Ismeretlen_15349 2010.05.11. 17:57:09

Az adóért az állam mindenkinek köteles állami/önkormányzati oktatást biztosítani. Akinek másra van igénye, attól elvárható, hogy maga is járuljon hozzá a költségekhez - adóján fölül. Ahogy az önkormányzatok kiegészítik a normatívát egyéb bevételeikből, hasonlóan tegyék meg az egyházak is... Az egyházi és az alapítványi iskolák eltérő állami megítélése szerintem alkotmányellenes - dehát...

Ismeretlen_159036 2010.05.11. 20:56:06

Hogy világos legyen: az önkormányzatok, alapítványok, egyházak egyaránt megkapják az alapnormatívákat. Aztán, egyházi iskoláknak lehet újra sorbanállni a kiegészítő támogatásért, amit ők szintén a központi költségvetésből automatikusan megkapnak. Az önkományzatiak mehetnek az önkormányzathoz, hogy légyszi-légyszi, aztán vagy kapnak vagy nem. Az alapítványiak meg mehetnek... A minőségi oktatással meg legyünk óvatosak. Egyrészt könnyű úgy marha magas színvonalúnak lenni, meg nagyon-nagyon fegyelmezettnek, ha jól megválogatom előtte a gyerekeket, mint az egyházi iskolák jó része teszi. Másrészt meg, mint ezt a molesztálási ügyekben látjuk, lehet, hogy csak az átláthatóság kisebb.

Ismeretlen_36888 2010.05.12. 09:55:00

8. Tulajdonképpen nyitva a kapu az alapítványi iskoláknak is, de nekik nem elég megalakulni (mint az egyháziaknak) ahhoz, hogy megkapják az önkormányzati részét a támogatásnak, hanem ehhez közoktatási szerződést kell kötniük az Önkormányzattal, amihez az Önkormányzat rendelhet akkreditációs vagy egyéb feltételeket. Az egyházi iskolák felé a Vatikáni Szerződés értelmében komoly adóssága van a költségvetésnek - és ezt tessék a kormányváltásnál a passzívumok között kimutatni. Remélhetőleg a büdzsé átadása a nemzeti vagyon kimutatására, aktívumokra és passzívumokra, valamint kötelezettségekre is ki fog térni. Virág elvtárs s.k.

Ismeretlen_36888 2010.05.12. 09:59:36

1. Rasid elvtárs, tessék visszaadni az egyházaknak az iskolafenntartáshoz rendelt birtokokat és az 55 éve államosított egyházi vagyont. Ha ez megvan, nem szükséges ezeknek a hozadékát évente kifizetnie az államnak. Mit gondol, Rasid elvtárs, miből működtették az antivilágban az egyházi iskolákat. Bizony az egyházi birtokok jövedelméből. (Sárospatak, Pannonhalma, Eger, és a többi iskolaváros mind komoly birtokkal rendelkezett, míg a zsidó gyülekezetek inkább bérházakkal rendelkeztek, amelyek jövedelmét fordították iskolafenntartásra - a genszterváltással mindezeket a javakat nem kapták vissza.)

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:26:18

Rasid! Pálinkafőző, szőlészet stb. van. Egy dolog nincs, amit az egyházi kárpótlásról szóló törvény is leszögezett: egyházi birtok. Az nincs, minden más van. Jó, én csak azt akarom megvilágítani, hogy ez az ország egy közösség. Ha igazságosan próbálsz meg gondolkodni - és itt tök mindegy, hogy egyházi vagy alapítványi iskola, kórház óvoda vagy bármi másról van szó, akkor - szerintem - állampolgári jogon JÁR oktatás, óvoda, miegymás. Ha te ezt nem az állam által működtetett intézménybe veszed igénybe, annyi összegben akkor is jár. Főleg akkor, ha nem az a jellemző, hogy az állami intézmények ott állnak kihasználatlanul, hanem hogy éppen gond lenne, ha az alapítványi és egyházi iskolák - hogy az oktatásnál maradjunk - hirtelen bezárnának. Kicsit olyan ez, mint a közlekedés, hogy szidja mindenki az autósokat, de azonnal becsődölne a BKV, ha az autóstársadalom meg tudná csinálni, hogy egy adott napon, demonstartív jelleggel, mindenki békávézik. Visszatérve ezekre a szolgáltatásokra, ha én pénzt áldozok kórházra, orvosra, oktatásra, akkor miért volna evidedncia, hogy MINDENT én fedezzek, miért is nem jár nekem az az összeg, amit az állam alanyi jogon mindenkinel biztosít? Gondolj bele, ez olyan, mintha az önkéntes magánnyugdíj pénztári tagoktól elvennék az állami nyugdíjat. Ha ezen az úton próbáltok meg gondolkodni, és nem az elvakult egyházellenesség befolyásol benneteket, akkor talán meg lehetne érteni, miről van itt szó és mire gondolok én. B.et.

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:28:05

Rasid, akkor az állam még gazdagabb,mert a sok rohadt funkci meg Mercin meg Audin meg WV-ken közlekedik... Ez demagógia, barátom. A nejem egyházi felsőoktatási intézményben dolgozik, pénzügyes, és 2000 óta nem volt náluk béremelés. B.et.

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:29:00

Jus, természetesen igazad van, ha a 13-at elolvasod,akkor gonsolom számodra is egyértelmű, amit fejtegetek. üdv: B.et

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:32:17

Jehu, pont arról van szó, hogy szerintem az egyházi, alapítványi stb. suliba járóknak vagy személyesen, vagy az intézményeknek meg kellen kapniuk azt a juttatást, amit az állam és az önkormányzat is biztosít. Mert az nem alkotmányos, hogy vagy az államiba jársz, vagy mindent fizess. Lehet megoldás az, ha mondjuk az ilyen intézményekbe fizetendő tandíjat - vagy annak egfy részét - le lehetne vonni az szja-ból. A dolog lényege, ha adót fizetek, akkor azért JÁR ellenszolgáltatás. És ez érvényes az eü. szolgáltatásra is, szuerintem, ha maszyek orvoshoz megyek, akkor a költségek egy részét - az állami kórház díjszabása szerinti összeget - az eü biztosítónak állnia kellene! B.et

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:35:28

10, kunfi! A hülye állam az, aki ráerölteti a szegregáció vádjával azt, hogy értelmes, jó családból származó gyerekek is prolikkal, lumpenekkel, lumpen cigányokkal járjanak egy osztályba, egy iskolába. Már pedig, tetszik, nem tetszik, ahová ezek a népek (és itt nem cigányokat írtam, hanem lumpen cigányokat) járnak, ott nincs színvonal, nincs fegyelem, ott csak züllés van. Így aki teheti, a gyereke éredkében menekül ezekből az intézményekből. B.et

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 12:37:00

Virág elvtárs jól mondja, a rendszerváltással az egyházak visszakapták az iskolák, kórházak egy részét, de azokat a jövedelemtermelő forrásokat, amelyek évszázadokon keresztül ezen intézmények financiális hátterét biztosították, azt nem... B.et

Ismeretlen_159036 2010.05.12. 14:14:23

Én még nem láttam olyat, hogy önkormányzat akreditációs feltételekhez rendelte volna a közoktatási megállapodást. Ritka kivétel a megállapodás, hiszen az önkormányzatnak a saját iskoláinak támasztana konkurrenciát. Pár éve az állam is hirdetett pályázatot kiegészítő támogatásra, szigorú feltételekkel. A különbség az, hogy az egyházaknak ez minden feltétel nélkül jár.

Ismeretlen_159036 2010.05.12. 14:21:12

A "hülye" állam számára a te gyereked egyenértékű a többiekkel. A tankötelezettség (ha tetszik népiskola) annak elismerése, hogy minden gyerek megfelelő oktatása közös társadalmi (nemzeti) érdek. Az alapítványi és egyházi iskola (bizonyos határok között) válogathat. De akkor ne álljon sorba állami pénzért, főleg ne kiegészítő támogatásért. A szegényeket, romákat (praktikusan) kizáró, de magukat például kereszténynek mondó iskola vezetőinek némi önvizsgálatot is javasolnék.

Ismeretlen_104422 2010.05.12. 16:39:54

Kunfi! Az állam akkor ne szedjen adót, vagy csökkentett adót szedjen azoktól, akik nem tartanak igényt az alacsony színvonalú szolgáltatására! B.et.

Ismeretlen_159036 2010.05.13. 10:23:35

Hát hogyne. Az én pénzemből meg ne építsen autópályát, mert pesti vagyok, és amúgy is jobb szeretek vonatozni. Az állam lényege az, hogy beszedi az adót, és nem annak adja vissza, aki befizette, mert akkor kár elvenni.

Új Világrend 2010.05.22. 20:28:56

Hé Arató! Nem kéne a szociknak és a libsiknek lopni a köz pénzéből, és máris lenne pénz a köz dolgaira. De hát a szoci és a libsi az tolvaj, azon belül a libsi még morális genny is. Szerencsére a nép jól döntött: a libsiket felakasztotta, a szocikat az agyagba döngölte. Már egyikőjük sincs a hatalomban. Viszont, amikről tudunk, azok csak a jéghegyek csúcsai. Ezen a héten is kiderült egy tolvaj szoci disznóról, hogy lopott: videófelvétel van a XI. kerületi Wieszt János nevű mszp-s tolvajról, amint éppen lop(ik), és akit a XI. kerületi mszp-s polgármester és az mszp-s cenzorka (most éppen még pártelnök) orrba-szájba menteget. Pusztuljatok el, tolvaj szocibanda!
süti beállítások módosítása