Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Iskolaprivatizáció?

2010. június 23. - Tanbácsi

A Hetek szerint "iskolaprivatizációt" készítenek elő a kereszténydemokraták

"Megkönnyítik az iskolák egyházi kézbe adását, valamint szigorúbban büntetik a tanárbántalmazást a héten elfogadott, közoktatást érintő jogszabályok. Pedagógusberkekben sokan a közoktatás rekatolizációjától, a világnézetileg semleges oktatás eltörlésétől, a tanárok elbocsátásától tartanak az elfogadott és a kilátásba helyezett törvények alapján."

„Iskolaprivatizációt” készítenek elõ a kereszténydemokraták | Hetek Archívum

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr962464835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_36888 2010.06.24. 06:53:53

Végül is ideje lenne visszakapniuk az iskoláikat, a hozzá tartozó gazdaságokkal együtt.....

Ismeretlen_15349 2010.06.24. 07:24:51

Többről van szó: az állam világi jellegének általános jellegű megtámadásáról.

Ismeretlen_36888 2010.06.24. 08:36:56

2. mintha a prófétájuk azt mondta volna: "add meg a Császárnak azt ami a Császáré, és az Istennek azt ami az Istené."

lala 2010.06.24. 09:04:58

Tudom, hogy ez valójában itt offtopic, de tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy ez a sokat emlegetett "világnézetileg semleges oktatás" az valójában kőkeményen az ateista hit propagálását jelenti. Akkor lenne valamennyire "semleges", ha legalább a főbb "alternatívát" is oktatná. Persze nem "kötelező hittanra" gondolok, hanem a kérdéskörnek a kultúránknak megfelelő, egyszerű de érdemi beépítésére az oktatási anyagba. Így jobban megvalósulhatna minden gyermek vonatkozásában a sokat emlegetett (és valódi) liberális érték: a választás szabadsága. :) Szerintem.

Ismeretlen_159036 2010.06.24. 12:10:50

1. A főkegyúri és pallosjogról elfelejtkeztél. 3. Itt azonban ami a császáré (közösségé) az lesz az Isten helyett az egyházé.

Ismeretlen_159036 2010.06.24. 12:35:28

4. Nem értek egyet. A világnézeti semlegesség azt jelenti, hogy se azt nem mondják a gyerekemnek, hogy van isten, se azt, hogy nincs. Mert az kisebb korban a család dolga, később meg a diák választása.

lala 2010.06.24. 13:07:26

Re: 6. Minden tiszteletemmel együtt ezt a "semmit nem mond a gyereknek" dolgot álságosnak érzem. Mert egyfelöl olyan nincs, hogy "zéró beleszólás" - ez a gyakorlatban úgysem tartható (az iskola befolyása olyan erős - akár világnézeti, gender, értékrend, stb. kérdésben - hogy azt nem lehet nullának gondolni semmiben, egyszerűen önámítás azt mondani, hogy "létezik egy terület a gyermek fejében/lelkében, amit az iskola teljesen szűzen hagy"). Másfelöl meg a gyakorlat sem ez, hiszen ha csak az evolúciót tanítom, akkor lehet hogy nem mondom ki, hogy "nincs Isten", de mégis azt nyomatom. Megfordítom a kérdést: ha tanítanánk a teremtéselméletet, de nem mondanánk ki, hogy "van Isten", akkor az a fenti logika szerint ugyanúgy elfogadható lenne - hiszen "nem mondja azt, hogy van vagy nincs"? Vagy hogyan választhat majd a gyerek később, ha csak egyetlen oldalát ismeri meg az iskolában a dolgoknak? Nem korlátozza ez a választás szabadságát? :) Továbbra sem azt mondom, hogy vezessük be a hitoktatást, pláne nem "a közoktatás rekatolizációját" szeretném - egyszerűen próbálok egy közeledést javasolni a gonosz egyházak elleni nonstop kardozás helyett. :) Szerintem.

Ismeretlen_15349 2010.06.24. 13:45:26

3. Virág elvtárs s.k. 2010. 06. 24. 8:36 Kinek a prófétájáról pofázol, te sunyi idióta? 7. Nincs szükség "közeledésre" - be kellene tartani a hatályos alkotmányt. De inkább meg fogják változtatni.

Ismeretlen_159036 2010.06.26. 10:47:12

Az iskolának, ha jól működik, valóban érdemi befolyása lehet számos világnézeti kérdésre. Éppen ezért kell tartozkodnia attól, hogy az iskola tekintélyét bármelyik vallás, vagy akár a vallástalanság mögé állítsa. A vallásszabadság lényege az, hogy az állam szerveinek semmi köze lelkiismereti kérdésekhez. Abban viszont egyetértek, hogy ez nem valamilyen sterilitást jelent. Egy iskolában tanárnak, szülőnek és diáknak egyaránt joga van arra, hogy elmondja, hogy mit gondol ezekről a kérdésekről. De ez nem hozhatja egyiküket sem a kényszeres alkalmazkodás helyzetébe. Ennek a párbeszédnek mai iskolában nagyon kevés terepe van, de egy demokratikus iskolamodellben ez nagyon fontos elem lenne. Az evolúció és a teremtés szembeállátísa Amerikából importált álvita. Az nem lehet kérdés, hogy az iskolában a tudomány módszereivel megismerhető igazságot kell oktatni. Ez viszont egyáltalán nem zárja ki a Teremtés elfogadását. Ennek érvrendszere ide kicsit bonyolult, de ajánlom péládul Teilhard de Chardin roppant tanulságos munkásságát. http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

lala 2010.06.26. 14:40:28

Igazad van, valóban nagyon jó lenne az említett "párbeszéd" a kiszorítósdi és a kölcsönös gyanakvás helyett., amelyek csak növelik a távolságot. Igazából mindössze erre akartam kilyukadni én is. Köszi a linket. Bocs hogy itt ezzel offtopicoltam.
süti beállítások módosítása