Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Nemzeti programok az iskolában - Lendvai L. Ferenc, Galamus

2010. július 13. - Tanbácsi

"A kirándulások ezt nemcsak élményszerűvé tehetik, de komoly tanulságokkal is járhatnak. Például a gyerekek konkrét közvetlen élményként megtapasztalhatják, hogy Nyitrán vagy Gyulafehérváron alig beszél valaki magyarul, s talán nehezebben hiszik majd el a „15 millió magyar” humbugját. (Na persze tudjuk, hogy nem ez a cél, de a gyerekek okosabbak, mint a politikusok.) Úgyhogy mindenképpen hasznos dolog ez, legalábbis egy föltétellel. Ha ugyanis az ilyen típusú iskolai kirándulásokra fordítható pénz nem fog elmenni az utolsó forintig a határontúli célpontokra, s a dolog nem vezet oda, hogy a tanulók esetleg eljutnak Trencsénre és Segesvárra, remek dolgokat megnézni, de Jákra vagy Nyírbátorba már nem, pedig ott olyan műemlékek vannak, amelyek Német- vagy Franciaországban is számontartottak lennének, ha mondjuk nem is az első száz között."

Nemzeti programok az iskolában

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr292464841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasgereben 2010.07.13. 10:40:29

no igen, csak: 1. Nyitrán vagy Gyulafehérváron el kell mondani a gyerekeknek, hogy azért nem hallanak magyar szót, mert a trianoni és párizsi békeegyezményeket igencsak kreativan alkalmazták az akkori győztesek, akik kiharaptak egy-egy jókora részt Mo-ból. Azon a cimen, hogy ott őket elnyomták! Aminek az a szomorú következménye volt, hogy anagy elnyomás ellenére pár évtized alatt a létszámuk jócskán megnövekedett! Az ő kreativitásuk eredménye meg az, hogy uralmuk idején a maygarok létszáma majd a felére csökkent! 2. ergo, az a 15 millió nem is akkora humbug, csak sajnos kb. 2 millió már elfelejtett vagy szégyel magyarul beszélni! 3. mivel 65 éven át volt idő megnézni Ják és nyirbátor nevezetességeit (a szülők remélhetőleg láthatták, ergo, meg is mutathatják csemetéiknek!), most annak jöttn el az ideje, hogy oda menjenek, amiről a szüleik azt tanulták, hogy pott legfeljebb maygarul még beszélő románok, szerbek, szlovákok, horvátok, szlovénok, ukránok laknak! Élvezem, hogy a ballib milyen buzgalommal próbál bogot keresni minden kákaszálon és fogást találni a fidesz kormányon! Jó szórakozást hozzá!
süti beállítások módosítása