Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Jó rendőr - rossz rendőr

2011. október 21. - Tanbácsi

 

 

Meglehetősen furcsa fordulatot vett az oktatási törvények körüli kavarás. Most éppen úgy tűnik a miniszterelnök Navracsicstól várja, hogy megint ellapátolja az oktatási államtitkárság által odahordott halmot. Közben ráadásul a Fidesz frakció sem lelkes, és végén mégiscsak a Parlament szavaz majd. Szóval megint színpadra lép a "jó rendőr", hogy lecsillapítsa a kedélyeket. Azt persze nem tudjuk, akkor mi szükség van Hoffmannra.

"Parkolópályára tette Hoffmann Rózsát a kormányzat az után, hogy az oktatási államtitkárság elkészítette a felsőoktatási törvény tervezetét. Egyre több jel, köztük egy Orbán Viktor és Pokorni Zoltán között létrejött alku utal arra, hogy az államtitkárság által elkészített tervezeteket a fideszesek módosító indítványokkal hígítják majd fel a parlamentben."

Itthon: Hoffmannt kiiktatva véglegesíti az oktatási törvényeket a kormány - HVG.hu

A HÖOK vezetése pedig fegyelmezetten végrehajtja az utasítást nyitott a tárgyalásra, hátha mégis el lehet érni valamit, ha nem  a hallgatók legalább a szervezet előjogainak megtartása érdekében.

Pedig ez a műsor egyszer már volt. Januárban, miután minden érintett hevesen elutasította a felsőoktatási törvény első javaslatát Navracsics vezetésével egyeztettek a hallgatók, a tekintélyes (és politikailag rokonszenves rektorokkal) és egyeztek meg meglehetősen semmitmondó, de irányában értelmes alapelvekben(problématérkép).

Csak éppen ezeknek már nyoma sincs a jelenlegi törvénytervezetben. Könnyen lehet, hogy megint csak szemfényvesztésről van szó: tárgyalnak egy kicsit, együtt lecsillapítják a hallgatókat, a közoktatásban megnyugtatják a tanárokat, aztán úgy is azt fogadják el a parlamentben a szokásos módon, amit akarnak.

Szóval vagy megint fütyülnek a tárgyalások eredményére, vagy pedig tényleg megegyeznek az államtitkárság háta mögött, csak akkor nem tudjuk mi szükség volt az egész elmúlt évi hisztire, és főleg mi szükség olyan oktatási kormányzatra, amelyik kizárólag a feszültség generálásában nyújt nagyot.

Szóval lehet, hogy mégis a szegedi egyetemisták látják jól a helyzet súlyosságát.

"Az egyetemisták hálózsákokkal és matracokkal felszerelkezve foglalták el helyüket az épület legnagyobb előadótermében. Juhász Tamás közölte: azért választották a sztrájk helyszínéül az auditorum maximumot, mert szimbolikus a hallgatói mozgalom szempontjából: 1956-ban itt alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, és az elmúlt évtizedek országos egyetemi demonstrációinak többségei is innen indult."

Itthon: Hétfőig éhségsztrájkolnak a szegedi hallgatók - HVG.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr253440479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása