Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Navracsics Tibor meghallgatása

2014. október 01. - Tanbácsi

A meghallgatás 18:00 órakor kezdődik. A poszt onnantól folyamatosan frissül.

Közvetítés és az előzetes kérdésekre adott válaszok itt

Életrajz itt

Navracsics bevezetője: volt vita az Únió és Magyarország között, nagyon fontos kérdésekben nem értettünk egyet, de az nagy előnye az Európai Úniónak, hogy az ilyen vitákat békésen le lehet folytatni. Közös értékeink az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam, az emberi jogok tisztelete. Ezeknek értékeknek elkötelezett híve vagyok.

Nem igaz, hogy ez gyenge porfólió. Az ifjúság és az oktatás a Únió jövője. Fontos az oktatás 2020 keret céljainak elérése, a felsőoktatásba járó diákok számának növelése és a lemorzsolódás csökkentése. Korszerű eszközöket és tanterveket kell eljuttatni az osztálytermekbe.

A kereskedelmi szerződések nem veszélyeztethetik a kultúrális sokszínűséget, a szerzői jogoknak védenie kell ezt is.

Az ifjúsági munkanélküliség legyőzése az egyik legfontosabb cél. Folytatni kell az Ifjúsági Garancia programot, jobb kapcsolatokat építeni az egyetemek és a vállalkozások között, korszerűsíteni a szakképzést.

Az európai állampolgálság több mint útlevél és szabad utazás. Az Erasmus az európai értékek igazi kifejezése. Fontos, hogy van sport is portfólióban.

Az első kérdés az Erasmus programra vonatkozik. Navracsics: győzzük meg a tagállamokat, hogy finanszírozzák a programot.

Rike Karlson arról kérdez, hogy mi a véleménye a médiatörvényről. Navracsics: gyümölcsőző párbeszédet folytattunk az európai intézményekkel és megtanultuk, hogyan kell sikeren képviselni az érdekeinket és megegyezni.

Yana Toom a magyar kormány oktatáspolitikája után hogyan fog kiállni a közös európai oktatási ügyek mellett. A roppant rövid válasz: ha lenne bármilyen Európa ellenes tendencia a magyar oktatásban, akkor fellépnék ellene biztosként.

Curzio Maltese: ön liberálisként beszél, de az ön kormánya egyáltalán nem liberális. Én újságíróként nem dolgozhatnék szabadon Magyarországon. Hogyan kívánja az európai állampolgárságot népszerűsíteni, ha az ön kormánya üldözi a civil szervezeteket. Navracsics: én szeretek civil szervezetekkel dolgozni, Amikor tárgyaltam a norvég és a svájci kormánnyal a finanszírozás visszásságairól minden rendben volt.

Bocskor Andrea (EPP) hogyan képzeli az integrált oktatást. Navracsics az oktatást egység óvodától az egyetemig. Bár a jogalkotás tagállami kérdés konferenciákkal, a jó gyakorlat terjesztésével lehet segíteni az oktatást. Az okatás nagyon fontos.

Dietmar Koster (S&D): mit lehetne tenni a demokrácia oktatása érdekében, és mit tenne a szélsőséges erők visszaszorítására az EU-ban. Navracsics én kezdeményeztem egy versenyt az európai szerződésről és alapjogokról. A sportban is fontos a rasszizmus elleni küzdelem. A közügyek iránt nem érdeklődő polgárok megölik a demokráciát.

 Mircae Diaconu (ALDE): ön tagja volt a magyar kormánynak és a Fidesz elnökségének, részt vett a médiatörvény és többi megszorító törvény meghozatalában, így szembeszállt az európai értékekkel.Navracsics: a magyarok hisznek a kultúra szabadságában. Engedje meg, hogy visszautasítsam, hogy Európa ellenes vagyok. Én mindig az európai integráció mellett álltam, akkor is, amikor Magyarországon nem volt népszerű.

A kisebbségi szabad nyelvhasználat fontos cél. A 24 hivatalos nyelven túli 60 kisebbségi nyelvet is támogatni kell.

Martin Sonneborn: az ön országában az antiszemita írók a tantervben szerepelnek,  a magyarok 21 %-a a szélsőjobbra szavaz. Számíthatunk-e arra, hogy ha Ön biztos lesz, akkor a Mein Kampf kötelelző olvasmány lesz? Navracsics: zéró toleranciát tanusítok az antiszemitizmussal szemben, jó kapcsolatom van a magyar zsidó közösséggel.

Navracsics: a bolognai rendszert átütő sikernek tartom.

Luigi Morgano (S&D): mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány 2012-ben olyan döntést hozott, amely kötelezi a hallgatókat, hogy Magyországon maradjanak, nem ellentétes ez a munkaerő szabad áramlásával? Navracsics: eddig is volt tanulmányi ösztöndíj. Az állami szerződés rendszer ennek az analógiájára jött létre, mert nagy probléma az, hogy a fiatalok elmennek a nyugat európai országokba. Gyakorlatilag mindenki elmegy. Tudjuk, hogy nem jó megoldás, de így tudjuk itthon tartani a fiatalokat.

Baradidan : egy olyan kormány tagja volt, amelyik nem vette figyelembe az emberi jogokat. Úgy fog-e eljárni, mint korábban miniszterként, vagy európai jogok védelmezőjekén. Hogyan fog fellépni az alapjogokat sértő tagállamokkal szemben? Navracsics: ha már biztos leszek az európai szerzőzédések képviselőjeként fogok fellépni. Ha egy tagállam megsérti az uniós jogot fel fog lépni ellene.

Jávor Benedek ( GUE) az ön előterjesztésére megszüntették az önkormányzati alapon szerveződő civil önkormányzatokat. Amikor nem tudták megszerezni a norvég civil alapot támadást indítottak a szervezetek ellen. Ezt a politikát folytatja-e itt is, vagy ezt csak hazai használatra szánják? Navracsics a civilszervezeti támogatási rendszer átalakítása szakpolitikai döntés volt. Magyarországon virágzik a civil élet.

Gyürk András (EPP) számos téves állítás hangzott el, szívesen adok információkat.

Krystyna Lybacka (S&D), hogyan oldható meg a fogyatékkal élő diákok integrált oktatása. Navracsics élénk vita, hogy a szegregáció diszkrimáció-e, vagy a jobb ellátást szolgálja. Magyaroszágon a szegregáció a roma közösséget is érintheti. Rendezzünk konferenciákat a kérdésben.

 Jan-Maria Cavada (ALDE) ön helyzete tarthatlan, mert igazságminiszerként annak a kormánynak a tagja volt, amelyik arculcsapta az európai értékeket. Szomorú, hogy Európa ide jutott. Navracsics szerint politikai pártok felett is együtt kell müködni, mert ez a portfólió lesz az európai integráció lelke. Magyarországon is jól működik együtt más pártbeli politikusokkal.

Margrete Auken (GUE) nem győzött meg arról, hogy az alapértékeknek azt az értelmezését támogatja, amit Európában osztanak és nem azt, amit a magyar kormány képvisel. Az ön kormánya szüntette meg az ombudsmanok függetlenségét, most hogyan fog gondoskodni az európai ombusmanok ajánlásainak figyelembe vételéről? Navracsics: hiszek az európai szerződésekben lefektetett értékekben.

Marlene Mizzi (S&D): az európai projekt a közös értékeken alapul. Hogyan kívánja garantálni, hogy az emberi jogokat betartsák minden tagállamban. Navracsics: a szerződés pontosan szabályozza, hogyan kell fellépni, ha egy tagállam sérti az emberi jogokat. Hatékony emberi jogokat védő mechanizmus áll rendelkezésre Európában

Cecilia Wikström ön a jelenlegi magyar közigazgatás építőmestere. A válaszaiból kitűnik, hogy kíváló felkészült politikus, de mi is azok vagyunk. Hogyan kíván együttműködni azzal az Európai Parlamettel, amelyik kiáll azokért az értékekért, amelyeket önök legyalultak? Navracsics: a magyar közigazgatás átalakítása sikertörténet, a bíróságok függetlensége és a veléjük vetett bizalom növekedett.

 Milan Zver (EPP) ön kíváló jelölt.

Navracsics van olyan tagállam, ahol bevezették a mindennapos testnevelést, történetesen Magyarországról van szó. Vannak tagállamok, ahol nagy sportinfrasturktúra építésbe kezdett.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr5812112051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása