Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Vĕra Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztos meghallgatása

2014. október 01. - Tanbácsi

A biztosjelölt életrajza.

A meghallgatás közvetítése

Kezdésként az elnök támogatást ad a név kiejtéséhez: valóban J-vel kezdődik.

Jourova bevezetője: a mozgás szabad jogát nem lehet megkérdőjelezni, de a visszaélésekkel szemben fel kell lépni. Biztosítani kell, hogy a kisebbségek, különösen a romák megfelelő védelmet kapjanak és támogatást az integrációhoz. Meg kell védeni a gyerekeket az internet veszélyeitől. Fel kell lépni a nőket érő erőszakkal szemben.

Szükség van az európai ügyészi hivatal felállítására, és a fogasztói jogok védelmére főleg a pénzügyi szférában. További koordinációra van szükség a jogszabályok uniós összehangolására. A jogállamba vetett hitét személyes példával támasztja alá, korábban ugyanis hónapokat töltött előzetesben, de a korrupciós vádak alól tisztázták.

Alex Voss (EPP) és Claude Moraes (S&D) kérdésére világossá tette, hogy az európai alapjogok nem képezhetik alku tárgyát, ha megválasztják,  határozottan ki fog állni az európai polgárok adatainak védelmében az USA-val folytatott tárgyalásokon is.

Sophie In't Weld (ALDE) a LMBT jogok érvényesítését kéri számon a biztosjelöltön. Jourova kiemelte az antidiszkirminációs direktíva következetes alkalmazás. 25 millió európai polgárról van szó, akiknek joga van az egyenlő bánásmódra és a védelembre minden diszkriminációval és támadással szemben.

Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL) a romák helyzetével kapcsolatos terveiről kérdezi a biztosjelöltet, különösen, mert Csehország sem jeleskedik ezen a területen. Jourova: valóban Csehország levelelet kapott a bizottságtól azért, mert a roma gyerekek nagy számban kerülnek kisegítő iskolába. Ez nem mehet így tovább sem Csehországban, sem másutt az Unióban. Világos startégiára van szükség európai és nemzeti szinten a romák inklúziójának elősegítésére, együttműködésre van szükség az európai, a nemzeti és a helyi hatóságok között.Támogatja az általános antidiszkrimánációs direktíva létrehozását. 

Soraya Post (S&D) a cigányellenességgel szembeni fellépésről kérdezi a biztost. Jourova válaszában felhívta a figyelmet, hogy a roma integráció gazdasági és munkaerőpiaci szempontból is fontos. A nemzeti roma stratégiáknak kell választ adnia a romákkal szembeni fellépésre. Oktatás, lakhatás, egészéség és a foglalkoztatás a legfontosabb területek a roma integrációban.

Az emberek szabad mozgása az Unió szempontjából alapvető jog, az tagállamoknak megvan a saját lehetősége, hogy fellépjenek a visszaélésekkel szemben. A bizottság vizsgálja a szabad mozgás jogát korlátozó tagállami gyakorlatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr1812112053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása