Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Kivonulás, szappanopera, Putyin kedvenc híradója és a többség zsarnoksága

2015. január 22. - Tanbácsi

tumblr_ncpq66hktw1tlnvh8o1_500.jpgA meghallgatás meghívott vendégei Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője, Mong Attila az Átlátszó szerkesztője, valamint az Európa Tanács és az Amnesty International képviselői. A  civilek és szakértők közé beékelődik  Kovács Zoltán kormányszóvivő és twitterhuszár is. Lett volna még egy kormánypárti résztvevő, de Fritz Tamás a CÖF vezetője visszalépett, mondván, hogy a meghívotti lista nem kiegyensúlyott (bár hogy hiánya hogyan segíti elő a kiegyensúlyozást nem világos).

Claude Moraes elnök vezette be a meghallgatást. Ismertette, hogy a frakciók koordinátorai megegyeztek a hozzászólók listájában, de Fritz Tamás visszamondta a részvételt.

Az EPP koordinátora szerint Fritz Tamás azért nem jött el, mert kiegyensúlyozatlannak tartja az összetételt. Van olyan résztvevő, akivel szemben eljárás zajlik, ez a bírósági ügy befolyásolása lehet. Mivel a Néppárt kívánságát nem teljesítették, kivonulnak az ülésről. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a koordinátorok demokratikusan megyeztek december 17-én. Ha az EPP nem vesz részt, szíve joga.

Az ECR koordinátora jogi aggályait hangoztatta, mert ez a meghallgatás befolyásolja a honi eljárásokat.Winkström liberális koordinátor szerint az EPP az utolsó pillanatban visszalépett egy civil szervezet helyett kettőt javasolt, ezt nem lehetett elfogadni.

Lunecek, a Zöldek koordinátora szerint a zöldek által javasolt szakértők sem kerültek be a programba, de ezekről a résztvevőkről volt konszenzus  a bizottság vezetésében. Ezt fenn kéne tartani. Moraes elmondta, hogy  a koordiánorok figyelembe vették a jogi aggályokat is, ez alapján döntöttek.

Az EPP végül nem hagyta el az üléstermet, mert a képviselőket nem tudta meggyőzni a koordinátor, csak a fideszes képviselők távoztak.

Móra Veronia ismertetette a magyar civil szervezetekkel szembeni támadásokat. Azt éreztették a civilekkel, hogy ha fellépnek  sérülékeny társadalmi csoportok, a szegények, a romák, a hajléktalanok érdekében, akkor rágalomkampányra és hatósági fellépésre számíthatnak. Ha egy kormánynak akár egy jogosan fellépő civil szervezettel baja van, akkor minden civillel baja van mondta.

Mong Attila a magyarországi médiahelyzetről, a puha cenzura gyakorlatáról beszélt. A közmédia állami médivá alakult, putyin boldog lenne, ha ilyen hiradója lenne. A médiaadó az RTL klubot célozza, mert foglalkozik a kormány korrupciós ügyeivel.

Barbora Cernusakova az Amnesty lnternational szakértője ismertette az emberi jogok helyzetetével kapcsolatos átfogó képet, többek között a hajléktalanokkat, az LMBT közösséget, a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét ért támadásokat. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy a Bizottság ne csak a kötelezettségszegési eljárások keretében, hanem a jogállam érdekében is fellépjen. Egy-egy elem kifogásolása nem elég, az Európai Uniónak az egész ellen kell fellépnie.

Anne Weber az Európa Tanács emberi jogi biztosának tanácsadója a biztos jelentésének tapasztalatairól beszélt. A médiahelyzetben van némi javulás a jogi szabályozásban, de továbbra komoly probléma az állami hirdetések írányítása és a közmédia helyzete. Határozottabb fellépésre van szükség a gyülőletbeszéd ellen. Továbbra is aggasztó a hajléktalanok, a romák és az LMBT közösség helyzete.A gyakorlatban büntethetővé tették a hajléktalan létet.

Kovács Zoltán szerint nehéz értelmes párbeszédet folytatni, mert ez olyan mint egy végtelen szappanopera, ahol már senki sem tudja, hogy mi a forgatókönyv. Az a kormány hivatalos álláspontja, hogy csúszatatásokkal, hazugságokkal, vádakkal és érzelmekkel nehéz vitatkozni. Négyen szóltak hozzá, olyan témákat feszegetve, amelyeket már tisztáztak. Ha a civil szervezetek számon kérik a politikát, akkor őket is ellenőrizzék. Miért nem volt a radaron Magyarország 2006-ban, amikor példátlan jogsértések történtek kérdezte. Az ET jelentése ékes példája annak, hogy nem veszik figyelmbe a kormány válaszait. Minden egyes télen több szálláshely áll rendelkezésre, mint  a hajléktanok száma, Magyarország költ a legtöbbet hajléktalan ellátásra az EU-ban.Az ilyen alkalmak alkalmatlanok az érdemi vitára. Nem ezzel kellen fogalkozni, hanem a terrorizmussal és a gazdasággal. Moraes elnök megköszönte a szóvivő jótanácsait, majd átadta a szót a képviselőknek.

Birgit Zippel szociáldemokrata képviselő azt mondta, hogy  az Orbán kormány megoldhatná, hogy ne Magyarországról beszéljenek az Európai Parlamenben, ha nem sértené meg az emberi jogokat. Szerinte Orbán bevándorlókkal kapcsolatos nyilatkozata a kisebbségek ellen irányul. Mit tehetnének az Európai szervezetek - kérdezte?

Winkström liberális képviselő szerint felháborító, hogy Kovács a Parlamentet szappanoperának titulálja, szerinte az összes európai szervezetet hazudik.  Sargantini zöld képviselő szerint az alapjogok védelme a Parlament dolga.

Niedermüller Péter DK-s EP képviselő felhívta a figyelmet, hogy ha ez szappanopera, annak Kovács a főszereplője. Azt kérdezte, hogy ha a fékek és ellensúlyok rendszere felesleges amerikai találmány, akkor mi garantálja az emberi jogokat? Ha Magyarország kulturálisan homogén állam lesz, akkor mi védi a kisebbségek védelmét?

További válogatott kérdések:

  • Mit szólnak ahhoz, hogy az európai konzervatív pártok még mindig védik Orbánt?
  • Kovács úr szerint mi történhetett, hogy mindenki összefogott Magyarország ellen?
  • Az önök kormánya megfélemlíti a médiát és a civileket, megbélyegzi bevándorlókat és a roma közösséget. A többségnek van joga mindenhez, a kisebbségnek semmihez. Ez a többség zsarnoksága. Ezt nevezik Önök demokráciának?
  • Csak olyanokat hívunk meg, akik bemutatják a helyzetet a baloldali lobby szempontjából, Görögországgal meg nem foglalkozunk?
  • A norvég kormány, Merkel, Baroso, az Európa Tanács és mindenki más az összeesküvés és a szappanopera része? A Fidesz nem többség, 45%-al kapott kétharmadot.

Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország a legjobban átvilágított ország. Ha ezeket a kérdéseket más országoknak is vizsgálnának más lenne  a vita eredménye. A magyar kormány nevében kikért minden olyan állítást, ami megkérdejölezi a demokratikus elkötelezettségüket, a Fidesz mögött széles támogatás van. A romákkal és zsidókkal szembeni támadások visszaszorultak, a roma felzárkoztatási politika a legeredményesebb Európában. Orbán csak az illegális bevándorlókról beszélt.

Az európai szociáldemokratákat nem győzte meg. Közleményük szerint: a Bizottságnak figyelmeztetést kell küldeni Magyarországnak a jogállam megsértésével kapcsolatban. Ez a szankciókkal is járó hetedik cikkely alkalmazásának előszobája.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr4612112119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása