Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Oktatás és gazdasági fejlődés

2010. november 03. - Tanbácsi

Miért érdekes a PISA és miért érdemes költeni az oktatás értelmes fejlesztésére?

A közgazdászok véleménye:

Sosem látott ütemre kapcsolhatna a magyar gazdaság növekedése, ha az oktatás színvonala utolérné Finnországét. Az USA-ban akkora költséget okoz a hátrányos helyzetű diákok lemaradása, mint a gazdasági válság. Több, a közelmúltban publikált kutatás szerint is erős összefüggés van az oktatás és a gazdaság növekedése között.

Index - Gazdaság - Az iskolapadban van a csodafegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr792464897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_70185 2010.11.03. 19:31:58

Az oktatás minőségén valóban van mit javítani.De az is segítene ha akinek kell az valóban bejárna,első lépésnek talán nem lenne rossz.Másodiknak pedig aki bejár az tanuljon,és hagyja a tanárt tanítani.Általánosban talán ennyi elég lenne.Utána a szakmunkásképzést gyökeresen átalakítani,hogy valóban szakmunkásokat képezzenek,ne melegedőként működjenek.Röhej hogy én érettségi után 18 évesen dolgoztam,a fiam aki szakmunkásba jár legkorábban 20 évesen kezdhet.

Ismeretlen_14055 2010.11.04. 08:26:31

Tanbácsi az oktatás valóban fontos, de nem azért, hogy versenyképes munkaerő legyen a gyerekekből. Ha már pisai felmérésnél és szövegértésnél tartunk... A minap láttam egy előadást, mely arról a tapasztalatról számolt be, melyet a kognitív pszichológia területén kutakodó tudósok szereztek ve az USA-ban. A kreativitás ügyében vizsgálódgattak, mert mint talán ismert, az egyik legangyobb kérdés ezen a tereületen, hogy honnan jön az a + ami képes + tudást hozzáadni az eddig meglévőhöz. A válasz erre a kérdésre sincs ugyan még ma, de bizonyítottnak tekintik azt, hogy hiába végez egy fiatal akár summa cum laude a világ legjobb egyetemén, ha nem használja rendszeresen munkára a kezét, akkor nem tud kibontakozni a kreativitása, ha volt is neki. A kézmozdulatok és az agy között valami olyan összfüggés van, aminek szerepe van a kreatív gondolkodásban. Ha az ifjak nem tudják használni a tudásukat, akkor az egész tanulás csak sok hűhó semmiért, a fiatalok fejében hiába örződik iszonyatos mennyiségű lexikális tudás, nem lesznek jobbak, mint a két lábon járó könyvek. Emiatt azttán azt fontolgatják, hogy hogyan lehetne az egyetem évek után legalább 1év kétkezi munkára küldeni az ifjakat, hogy megtanulják használni a kezüket is, mely majd aztán az agyat is mozgásba hozza valamiért

Ismeretlen_159036 2010.11.05. 13:20:03

Ez érdekes. Ha megvan valahogy a forrás szívesen megnézném.

Ismeretlen_159036 2010.11.05. 23:34:39

@ KerekesZS A "mi az oktatás célja" (társadalmi funkciója) az oktatási kutatások kedvenc (és kategórikusan nehezen megválaszolható) kérdése. Szerintem is van az oktatásnak egy sor, nem gazdasági haszonnal leírható haszna: az életminőség javításától, a szocializáción és a társadalmi kohézió erősítésén keresztül a személyiség kibontakoztatásáig. Szinte bármilyen, társadalmi, hatalmi, erkölcsi, pedagógia, lélektani vagy akár etikai szempontból vizsgáljuk az oktatást más-más választ kapunk, és mind érvényes. Épp ezért örülök az ilyen gazdasági megközelítéseknek is: fontos, hogy ebben a viszonyrendszerben is leírható sőt kiszámolható az oktatás hasznossága.

Ismeretlen_13250 2010.11.11. 06:08:15

Zsuzsa! A kisgyermeknél eddig is tudni lehetett az összefüggésről. Óvodában, alsóban ki is használják a mozgás és az agy fejlődése közti kapcsolatot játékos formában. Anno teljes döbbenettel figyeltem, ahogy lányomba beépült egy pillanat alatt a számok sorolása, amint a skandálást kiegészítettem egy kis gesztikuláló tornával. Ha nem tévedek, az ujjak "tudására" épül a soroban, a keleti számolótábla is és rendkívül hatékonyan számolnak vele évezredek óta amúgy analfabéta népek. Az viszont meglep, hogy (a kondiban tartáson túl is) hasonló szerepet leltek a nagyobbaknál (tán akár felnőtteknél) is.
süti beállítások módosítása