Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Családi ügyek

2010. június 29. - Tanbácsi

"Ötven órányi iskolai hiányzás fölött nem jár a családi pótlék


Pedagógusok Szakszervezete szerint először tisztázni kell, mikor felelős a szülő az igazolatlan hiányzásokért

Szeptembertől nem kapja meg az iskoláztatási támogatást az a család, ahol a gyerek ötven óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából - így döntött tegnap az Országygűlés. A kormány a törvénymódosítással azt akarja elérni, hogy minden gyerek rendesen járjon iskolába. Egyre több ugyanis az olyan fiatal, aki végzettség hiányában nem kap munkát. "

 

 

Hirado.hu - Ötven órányi iskolai hiányzás fölött nem jár a családi pótlék

A Parlament a maga végtelen bölcsessében, és kétharmados nemzeti egységében elfogadta a családi pótlék iskoláztatáshoz kötéséről szóló javaslatot.

"Ötven órányi iskolai hiányzás fölött nem jár a családi pótlék


Pedagógusok Szakszervezete szerint először tisztázni kell, mikor felelős a szülő az igazolatlan hiányzásokért

Szeptembertől nem kapja meg az iskoláztatási támogatást az a család, ahol a gyerek ötven óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából - így döntött tegnap az Országygűlés. A kormány a törvénymódosítással azt akarja elérni, hogy minden gyerek rendesen járjon iskolába. Egyre több ugyanis az olyan fiatal, aki végzettség hiányában nem kap munkát. "

 

 

Hirado.hu - Ötven órányi iskolai hiányzás fölött nem jár a családi pótlék

A Parlament a maga végtelen bölcsessében, és kétharmados nemzeti egységében elfogadta a családi pótlék iskoláztatáshoz kötéséről szóló javaslatot.

Mint már korábban is írtam  a dolog nem feltétlenül ördögtől való. Van értelme annak, hogy az állam a tankötelezettség kikényszerítésére anyagi ösztönzést is felhasználjon. Ha nem is alkalmazzák a szankciót, akkor is komoly motiváló ereje lehet már a fenyegetésnek is.

Sokfelé kísérleteznek a feltételhez kötött transzfer valamilyen megoldásával. Franciaországban is nemrég döntöttek hasonló megoldásról.

"A törvényjavaslat fokozatosan teszi lehetővé a családi pótlék megvonását rendszeres hiányzás esetén: amennyiben egy tanuló legalább négyszer hiányzik igazolatlanul egy hónapon belül, az oktatási intézmény vezetője értesíti a megye oktatási vezetőjét. Ez utóbbi írásban figyelmezteti a családot és segítséget javasol a szülőknek. Ezzel párhuzamosan a megye közigazgatási vezetője a szülőkkel "szerződést" irat alá az őket érintő felelősségről. Amennyiben a tanuló a következő hónapban is többször hiányzik, az oktatási vezető felszólíthatja az illetékes szerveket a családi pótlék utalásának felfüggesztésére. Az elképzelés nem teljesen új Franciaországban: a megyei tanácsok elnökei 2006 óta igénybe vehetik ezt az eszközt a hiányzások visszaszorítására, azonban erre eddig csak nagyon kevés esetben került sor."

epa - european pressphoto agency: A francia nemzetgyűlés elfogadta a családi pótlék megvonásáról szólótervezetet iskolai hiányzás esetén

Érdemes megfigyelni, a család előszőr többfajta segítséget kap, és utána kerül sor a csak a szankcióra. Ha pedig a gyerek újra jár az iskolába, akkor visszamenőleg is kapja a pótlékot.

Ehelyett viszont nálunk jön az átláthatatlan bürokratikus huzavona és a természetbeni szerencsétlenkedés. A cél nem a az iskolában járás, a család segítése, csak a kormány határozottságának bizonyítása.

Persze lehetett volna lpeszübb a törvény, ha nem az egyeztetés nélkül nyújtják be. De van jó hír:

"Soltész Miklós, államtitkár a Híradónak azt mondta: a részleteket most dolgozza ki a kormány,  szerdától egyeztetnek - a többi között - a gyermekjóléti szakemberekkel."

Mintha kicsit késő lenne.

Update:a kommentek felidézték bennem, hogy van nálunk is jó gyakorlat. Van olyan (kis) egyházi iskola, ahol egy szociális munkás már az első óránál automatikusan felkeresi a hiányzó gyerek családját, megnézi, hogy tényleg otthon van-e, van-e a lakásban fűtés, ha kell megveszi és kiváltja a gyógyszert (nagyon szegény környék). Ez persze pénzbe kerül, de nem sokkal többe, mint ez az egész védelembe vevős gondnokos buli. Csak éppen szociális munkás lesz belőle és nem hivatal, mert természetbeni közbeszerzés. Uniós pénzt is lehetne erre értelmesen költeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr12464838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_11256 2010.06.29. 22:43:18

késő, nagyon késő. azt hiszem, nagy utat tesz meg egy gyerek, amíg már rendszeresen, igazolatlanul hiányzik, 50 tanóra pedig kb. 10 tanítási nap: irtózatosan sok. akkor már szerintem késő beavatkozni, ez már csak az állam pöffeszkedése, megoldás nélkül.

Ismeretlen_13003 2010.06.29. 22:48:16

Igaz, hogy a rendelet nem jó. Megkérdezem mégis, kikkel kellett volna egyeztetni? Akik hosszú évek óta akadályozták a megoldást?

meglepő 2010.06.29. 23:29:26

50 óra, vagyis nem egészen 10 iskolanap? Én majdnem 90 napot hiányoztam, a László kórház gyerekosztályán feküdtem. Bepótoltam mindent, még külön vizsgát se kellett tennem.

Ismeretlen_13149 2010.06.29. 23:33:16

Ózd környéki falvakban számtalan iskolában jártam, ahol több cigány gyermeket - "a szülő kérésére" - magántanulóvá nyilvánítottak. Mintha nemzetközi hírű sportolók volnának, akiknek nincs idejük naponta iskolába járni. Az iskola örül, ha nem jár oda cigány gyerek, vagy kevesebb jár. És persze nem lesz több iskolázott cigány attól, hogy megvonják a családtól a csp-t.

Ismeretlen_13250 2010.06.30. 04:26:01

Gyermekem csupa jól szituált család gyermekeivel együtt jár egy egyáltalán nem rossz gimibe. Az idén az osztály átlagban 100 óra/fő igazolatlan hiányzást hozott össze. Pedig nem is deviáns csapat, ha a szélsőjobbos ideológiák szomorúan jelentős hatását nem vesszük annak. Kíváncsian várom, mikor sújt majd le a FIDESZ e nagyszerű találmánya a szülőkre és ezt hogyan viselik majd el? Vagy eleve csakis a szegénysoron alkalmazzák majd ezt a törvényt?

Ismeretlen_159036 2010.06.30. 09:27:24

Meglepő! Ez a hiányzás persze nem igazolatlan, hanem igazolt. Amiből a diák gyüjthet bátran, akár 300-at is, ha jól emlékszem. Az persze megkérdezhető, hogy ha a 250 igazolt behozható, akkor a 30 igazolatlan miért nem.

Ismeretlen_159036 2010.06.30. 09:30:34

Evianna! Egyetértek. Ha valóban segíteni akarunk, akkor arra lenne szükség, hogy már az első alkalommal odafigyeljenek a gyerekre és a családra. Ismerek olyan (kis) egyházi iskolát, ahol egy szociális munkás automatikus felkeresi a hiányzó gyereket, megnézi, hogy tud-e róla a család, van-e a lakásban fűtés, ha kell megveszi és kiváltja a gyógyszert (nagyon szegény környék). Ez persze pénzbe kerül, de nem sokkal többe, mint ez az egész védelembe vevős gondnokos buli.

Ismeretlen_159036 2010.06.30. 09:33:10

Erlauer! Ez a fő veszély. Pillanatig sem kétséges, hogy mivel ez a szülőnek és az iskolának is rövidtávú érdeke seperc alatt ki fogják nyomni a bármilyen szempontból gondot okozó gyereket az iskolából. Nem lesz az iskola, amelyik vállalná, hogy a szülőtől elveszi a csp-t. Persze megint a gyerek jár rosszul.

Ismeretlen_159036 2010.06.30. 09:34:08

Emilke? Ki akadályozott és mit? De valóban, egy szakmának az is feladata, hogy megoldás helyett ne engedjen látszatcselekvést.

Ismeretlen_13118 2010.06.30. 10:05:53

a "magántanuló" se ördögtől való, ha jól szervezik. Somos atyánál sok magántanuló cigánygyerek tanul: http://valami.nolblog.hu/archives/2010/04/29/Ertuk_is_szol_a_harang/

Ismeretlen_159036 2010.06.30. 19:15:42

Félreérted. A magántanuló nem az, akivel iskola után külön foglalkoznak. A kezdeményezés nagyszerű, most már van ilyen uniós program is tanoda címen. A magántanuló az, aki iskola helyett otthon van. Gondolhatod, hogy ő mennyit tanul.
süti beállítások módosítása