Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Szent Szövetség

2010. november 22. - Tanbácsi

Nincs olyan ósdi ügy, amely meg ne találná a maga támogatóit. Az elmúlt hetek látszólagos enyhülése és tárgyalási hajlandósága után bekeményített az oktatási kormányzat. Előkerültek a nagyágyúk: a teljes jobboldali szellemi hátország állt a retro törvénytervezet mellé.

Hét szervezet biztosította támogatásáról a tervezetet. Ezek közül öt közvetlenül a kormányoldal értelmiségi holdudvara. Kettő reakciója érthető, a Professzorok Batthyány Köre már tavaly is a mostanihoz hasonló törvényt követelt, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pedig Hoffmann Rózsa szűkebb gondolati közössége.

 

Azonban most felzárkózott hozzájuk a másik három jelentős háttérszervezet is. A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság volt a színpada a 29 pont bejelentésének, a Civil Összefogás Fórum előrehozott választást követelő tüntetése tette nevezetessé , a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület  (elnöke a Balogh Zoltán államtitkár) pedig a polgári évértékelők rendezője. Ez az erős ellenszövetség nem növeli meg a megegyezés esélyét, és jelentősen rontja a helyzet konszolidálásra törekvő Pokorni pozícióját.

Viccesebb a Rákóczi Szövetség csatlakozása, hiszen ez a szervezet a határon túli magyarok érdekvédelmét és a nagy fejedelem emlékének ápolását segíti, aminek nem tudni mi köze a felsőoktatási törvényhez (azon túl, hogy az ELTE egyik épülete a Rákóczi úton van). Jóindulatúan tegyük fel, hogy a valóban nagy tekintélyű, és eddig politikamentes Eötvös Loránd Fizikai Társulatot a természettudományos tanárok képzése aggodalom vezette ebbe vidám társaságba.

A felhívás tartalma nem újdonság.Kulcsszavai: megkülönböztetni, szigorítani, felülvizsgálni, korlátozni, csökkenteni. A hanyatlás oka csak és kizárólag az sok hallgató, akinek volt képe megjelenni a felsőoktatásban. Most majd jön a jóságos állam és rendet tesz. 

Bármennyire is jogos a HÖOK felháborodott közleménye, naivitás azt hinni, hogy "a Professzorok Batthyány Köre (PBK) néhány, maga köré gyűjtött, a felsőoktatásban kevésbé jártas, hozzá lojális, jóindulatú társadalmi szervezet szándékait kiforgatva, azok mögé bújva tette közzé nyilatkozatát." Félő, hogy az aláírók nagyon is tudták mit támogatnak. A kérdés az, hogy ezek után mekkora esélye van annak, hogy eredményesek lesznek a további tárgyalások.

Miközben újabb és újabb, a hallgatók jogait sértő részletek derülnek ki a koncepcióról, érdemes-e  még várni a "jó királyra"?

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr182466351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása