Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Karácsony előtt fizetés nélkül

2011. január 02. - Tanbácsi

 Nem kapták meg a 10-ig esedékes normatív támogatásukat a nem állami és nem önkormányzati fenntartású iskolák és óvodák, számos helyen ezért nem tudták kifizetni a pedagógusok bérét sem – írta szerdai számában a Népszabadság Bak Zsófiára, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető elnökhelyettesére hivatkozva.

Közoktatás : - 16 ezer tanár vár a fizetésére: bajban vannak az alapítványi iskolák - eduline.hu

Mint kiderült a tanárok azért várnak még mindig a pénzükre, mert "adminisztrációs hibák" léptek fel a kormánynál.

Az alapítványi iskolák és óvodák jelentős része fontos közfeladatot lát el: ilyen iskolák foglalkoznak a sajátos nevelési igényű diákok jelentős részével, művészetoktatással vagy éppen a szakképzés egy részével. Az állam nekik egyenlő normatívát fizet, mint  az önkormányzati iskoláknak: egyforma feladatért egyforma juttatás. Ezt egy (ténylegesen, vagy praktikusan) felülről nyitott kasszából teszi: a megrendelt szolgáltatást illik kifizetni.

Most azonban elfelejtette a kormány átutalni az iskolák járandóságát. A pénz nem érkezett meg 10-re, a törvényes határidőre, a következő  hét elejére, majd végére sem.

Jöttek viszont levelek, amelyekből a kötelező bevezetésen (az előző kormány a hibás, adminisztratív hiba) az derült ki, hogy az oktatási államtitkárság augusztusban észlelte, hogy több pénz kell,  a kormány két hónapot gondolkozott, (ilyen megfontolós típus) és november 8-án döntött, de az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium csak 10-én adta meg a formális hozzájárulást.

Van ilyen, bonyolult dolog ez a kormányzás, még mindig nem tudni, kinek hol van az íróasztala, meg a főnöke, mindig jöhet pár új gazdasági pont. Az oktatási államtitkárság meg szintén nem ért rá a pénzt sürgetni, mert elvitte az energiákat a lelkes törvényalkotás.

A pedagógusok meg várják a novemberi fizetésüket, karácsony előtt egy héttel. És senki sem szégyelli magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr392553365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása