Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Ötletkormányzás az óvodától az egyetemig

2011. február 24. - Tanbácsi

Óvodai férőhelybővítés és fegyveresből képzett köztisztviselők: most már nyilvánvaló, hogy a kormányzat szorosan a Népiskola blog (és ezzel természetesen a magyar nemzeti oktatásügy)  ütőerén tartja érzékeny receptorait. (Erre már korábban is volt bizonyíték). Kár, hogy a döntések még mindig megelőzik a tények megismerését és a józan mérlegelést.

A napokban írtam arról, hogy először létre kéne hozni a szükséges óvodai férőhelyek és csak után érdemes kötelezővé tenni oviba járást (Álmok útján). Úgy tűnik, az államtitkárság is erre a bölcs következtetésre jutott, mert Gloviczky államtitkár úr hátrébb rántotta az agarakat: "Az oktatási államtitkárság pontosan fel kívánja mérni, hány óvodai férőhely van, ennek ismeretében lehet majd kötelezővé tenni hároméves kortól az óvodáztatást " Tehát: beírjuk a törvénybe és eldicsekszünk vele: "Az Oktatásért Felelős Államtitkárság tervezete szerint három éves kortól kötelezővé szeretnék tenni az óvodai nevelést.", aztán majd hatályba lép, amikor lép. Talán mégis az lenne a hatékony, ha előbb mérnénk, és utána törvénykeznénk.

A felmérésre amúgy nem érdemes túl sok időt és pénzt vesztegetni, mert a létező adatbázisokból (közoktatási információs rendszer, népességnyilvántartás, KSH), kb. öt perc alatt elérhetőek. Valószínűleg meg is vannak valamelyik minisztériumi fiókban, a sajtóban is szerepeltek már évekkel ezelőtt, (például  itt meg itt) és az óvodaépítést se most kell kezdeni

Van olyan ötlet is, aminek megvalósulásán magam is csodálkozom. A közszolgálai egyetem kapcsán kissé ironikusan írtam arról, hogy milyen jelentős perspektíva rejlik a köztisztviselők és a fegyveresek együttes képzésben (Bach Sándor Közszolgálati Egyetem). A kormány bezzeg komolyan veszi, hiszen a kormányszóvivő szerint: "olyan átképzési programok indulnak majd, amelyek biztosítják, hogy a fegyveres szolgálat után a tisztek folytathassák pályájukat a közigazgatásban." 

Eljön hát a páncélosparancsnokból lett adócsoport-vezetők, a vadászpilótából átképzett főelőadók, a bűnügyi nyomozókból lett gyámügyi ügyintézők és a nemzetbiztonsági tapasztalatú anyakönyvvezetők ideje. Az új közoktatási törvény szelleme alapján a kiképzőőrmesterből képzett osztálytanítókra se kell sokáig várni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr282687480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása