Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Elhunyt Ranschburg Jenő

2011. március 10. - Tanbácsi

>

 A 40 fölötti korosztályokból szinte mindenki ismerte a TV képernyőjéről. Meggyőző tudással, közérthetően és érezhető empátiával beszélt a Családi kör csetlő-botló szereplőiről, az élet sok-sok nagyon is ismerős helyzeteiről. Vélhetően nem én voltam az egyetlen, aki egy életre elhatároztam, hogy mindenképp "meleg-megengedő" szülő leszek.

Később találkoztam vele néhány alkalommal személyesen is. Láttam, hogyan hallgatja feszült figyelemmel sok száz pedagógus,  amikor az egyik legnehezebb probléma, az iskolai erőszak megelőzéséről beszélt. Voltam részese közös szakmai beszélgetésnek. Derűsen elmondott véleménye sziklaszilárd szakmai alapon, a gyermeki lélek mély megértésén alapult. Annyi empátia volt benne, hogy mindenkinek átadott belőle egy kicsit.

Hatalmas tudása és szelíd határozottsága mellett megőrzött egy darabot gyermeki énjéből is. Nyitottan és érdeklődve fordult a szülő, pedagógus és főleg a gyerekek felé, nem szaktudásból, emberségből értette őket. Olyan dolgokat tudott a gyermekről, amit felnőtt szakember is ritkán. Ő mindig látta az elefántot a kígyóban. Ez a bölcsesség egy országnak fog hiányozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr542729614

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ranschburg Jenő (1935-2011) autogramja 2011.03.11. 09:23:33

Tegnap eltávozott közülünk Ranschburg Jenő, s ezzel a magyar pszichológiatudomány egy éven belül elvesztette két kortárs-óriását. Ranschburg Jenő a hírek szerint vasárnap került kórházba, s gyors lefolyású kegyetlen betegség végzett vele.Egészen biztos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása