Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Kormánypropaganda az iskolában: jó-e, ha a Nemzet az iskolában konzultál?

2011. március 25. - Tanbácsi

Van annak valami bája, hogy a kormány azokkal óhajt az alkotmányról egyeztetni, akik helyett egyébként a "családbarát" tervek szerint szüleik szavazhatnak majd. Úgy tűnik az (amúgy szakmailag kiváló) Szent István Zeneiskola mindenképpen be akarja írni magát a nemzeti együttműködés rendszerébe. Ez alkalommal az Alkotmány megvitatására találtak alkalmat, a legendásan univerzális Papcsák polgármester-képviselő és Rétvári államtitkár tájékoztatta a jelenlévő mérsékelten lelkes fiatalokat a Nemzet felemelkedéséről és a szocik ármányairól.

Nem tartozom azok közé, akik ördögtől valónak tartják, ha a politikai, közélet kérdései bekerülnek az iskolába. Az állampolgári nevelés és ezen belül a politikai alternatívák bemutatása egy demokratikus országban az oktatás része.

De azért ez egy önkormányzati iskola, amelyet közös pénzen a diákok oktatása, és nem a politikus jó közérzete kedvéért hoztunk létre. Ezért aztán van néhány olyan szabály, amelyet illik betartani:

  • A diákot nem lehet kényszeríteni a részvételre, mivel ez sérti a vélemény szabad kinyilvánításának (vagy ki nyilvánításának) jogát,
  • A diák nem lehet biodíszlet, mert akkor épp azt tanulja meg, hogy a politikai a politikusok magánügye (érdemes megfigyelni az ülésrendet: a helyi  potentátok elől, középen, a diákok a széleken és hátul, hogy tele legyen a terem).
  • A tájékoztatásnak ne tartalmazzon direkt pártpolitikát és legyen többoldalú, hiszen nem pártiskolában vagyunk.

Mindenki döntse el, hogy ez a rendezvény mennyire felet meg a ezeknek a feltételeknek.

Érdekes, hogy az iskola lelkesedése nem új. Tavaly tavasszal Orbán Viktor személyesen kampányolt itt, (akkor készült a fenti kép) ezt az OVB akkor jogsértőnek minősítette. Ez a veszély ma aligha fenyegeti a haknizó politikusokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr722770196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása