Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Tények a tankötelezettségről

2011. március 28. - Tanbácsi

"A jelenlegi hosszú tankötelezettség mellett is csak átlagos az iskoláztatás valódi időtartama, miközben a munkaerő-piac a szokásosnál is jobban jutalmazza a magasabban képzetteket. 
A 15 éves korban az iskolarendszerből kikerülők esélytelen iskolaelhagyókká válnak, akikkel innentől a szociális rendszer és az igazságszolgáltatás foglalkozik majd." 

"Az adatokból az is kiderül, hogy a tankötelezettség meghosszabbítása eredményes volt: az elmúlt 10 évben 20%-al nőtt a 18 éves korig iskolába járok aránya, és több mint 2 évvel a várható iskoláztatás időtartama. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a hazai viszonyok között szükséges eszköze volt az iskoláztatás kiterjesztésének."

A tenytar.hu elemzése a 15 éves tankötelezettségről. Tegyük hozzá, a 16 évre csökkentés sem old meg semmit, mert ezek a gyerekek ugyanúgy lezárt középiskolai végzettség és szakképzettség nélkül kerülnek az utcára.

Az elemzés részletei itt:  Gyereknek utcán a helye?

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr432778705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birss 2011.03.28. 16:53:28

az érdekelne, hogy a lezárt középiskolai végzettség, illetve a megszerzett szakképzettség az mennyivel nőtt akkor, amikor 18 év volt a tankötelezettség?

Tanbácsi 2011.03.28. 17:07:20

Durván három százalékkal csökkent azoknak az aránya, aki korai iskolaelhagyók, tehát egyikkel sem rendelkeznek,közben 10 %-al nőtt az érettségizők aránya.

birss 2011.03.28. 18:44:33

ezt nem igazán értem.

mihez képest nőtt 10 %-al az érettségizők aránya? a szakmunásokéhoz képest (tehát kevesebb szakmunkás lett?).

nem tudom, hogy előtte mennyi volt az iskolaelhagyók aránya, így nem tudom, ez a 3%-os csökkenés mit jelent. (azt, hogy hiába lett 20 %-ával több az iskolában maradók, közülük csak nagyon kevesen fejezték be mégis az iskolát szakvégzettséggel?)

olyan adat nincs, hogy hány százalékkal nőtt az iskolai végzettséget szerzett tanulók száma?

Tanbácsi 2011.03.29. 00:11:23

Az érettségizők aránya teljes korosztályhoz képest nőtt. Ami pedig három százalékkal nőtt, az azoknak az aránya, akik 18-24 évesek, és sem érettségivel, sem szakképzettséggel nem rendelkeznek. Ők a korai iskolaelhagyók.

Tanbácsi 2011.03.29. 15:31:43

Elégeltem. Szóval: nem három százalékkal nőtt, hanem három százalékkal csökkent a korai iskola elhagyok aránya. Azért csak ilyen kevéssel, mert a tankötelezettség, nem az érettségihez, vagy szakmához kötődik, és ezért ez a nagyjából 10% már a végzettség megkapása előtt elhagyta az iskolát (ez egy bizonyos mértékig elkerülhetetlen, pl sokszoros évismétlés, betegség, korai házasság stb.) Ezért nem 0 az EU-ban sem a cél, csak jobban szervezett országokban a hiány később pótolható.

birss 2011.03.29. 16:49:21

Aham.

és a szakmunkástanulók száma csökkent akkor? legalábbis mindig azt hallom, hogy nagyon kevesen vannak, és sajnos leginkább csak a tehetségtelenek mennek el (tisztelet a kivételnek). meg ha összességében csak 3%-al csökkent a pályaelhagyók száma+ az érettségizettekké nőtt (bár szakma mellett is szoktak érettségizni)

Nálunk járt néhány gyerek az iskolába, akik eléggé túlkorosak voltak, tanulni nem tanultak, csak a többieket verték, terrorizálták, + rávettek pár másik gyereket, hogy ők is terrorizáljanak. és mikor az egyiket kirúgták, mert épp a tanár gyerekének törte el a lábát (addig is vert elég brutálisan sokakat, de az nem volt gond a tanári karnak.

és azután, hogy kirúgták, a többi gyerek is kevésbé bántalmazta a társait.

bár a 15 évet kissé alacsonynak tartom, de annyi előnye is lesz, hogy kevesebb gyereknek kell terrorban élnie. és jobban tudnak majd a saját tanulmányaikra is koncentrálni.

egyszer hallottam, hogy volt egy tehetséggondozó osztály, és kb. az volt a lényege, hogy nem a fegyelmezéssel ment el az idő, hanem a tanítással, tanulással.

meg annyival nem is növekedett az iskolai végzettséget megkapóké, csak minimálisan.
süti beállítások módosítása