Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Fecseg a felszín, forr a mély

2011. április 03. - Tanbácsi

 

Megmenti a magyar oktatást az állami iskolától a Fidesz önkormányzati lobbija. Kár, hogy ez a vonzalom otthon nem ilyen nagy, az önkormányzatok sorban zárják be, vagy adják át az egyházaknak iskoláikat.

Sokan olvastuk érdeklődve, hogy a Fidesz esetleg mégis eláll az iskolaállamosítási tervektől. Ez mindenképpen jó hír, mert az iskolák állami kézbe vétele komoly szakmai előkészítést igényel, többek között rendkívüli költségvetési terhekkel járhat, ugyanakkor szakmai kockázata sem kicsi (többet itt: Politikai populizmus e az állami iskolaElvonás, leépítés, hátraarc).

Mielőtt szívünk hálával telne meg a Fidesz önkormányzati moguljai iránt, akik megmentik az iskolákat (persze szigorúan a színfalak mögött) érdemes megnézni, hogy mit is csinálnak az önkormányzatok az iskoláikkal a valóságban.

 

 
Sorban érkeznek a hírek iskolabezárásokról. Néhány friss példa: CsepelXV. kerület,Pécs,  Tatabánya, DunaújvárosBonyhád, Somogy. Érdemes megfigyelni, hogy általában azok az iskolák és más intézmények kerülnek a bezárandó listára, ahol a szegényebb, esetleg a sajátos nevelésűigényű gyerekek tanulnak. Persze minden esetben joggal hivatkoznak az alacsony finanszírozásra és időnként az csökkenő gyereklétszámra is. De itt épp azok a fideszesek vágnak rendet az iskolák között, akik két éve még alapvető önkormányzati jognak tartották az iskolafenntartást éskrokodilkönnyeket hullattak minden bezárt kisiskola előtt. Az oktatási rendszer finanszírozási válsága tény, (több az Oktpolcafén) de most van 2/3, a Fidesz ül minden poszton, tehát lenne mód a kártyák kiterítésére, és rendszer rendbetételére.

 

Még izgalmasabbá teszi képet az, hogy az önkormányzatok egy része inkább az egyházaknak adja át iskoláit. Itt már persze nem a szegény iskolák játszanak elsősorban: inkább az elit intézmények esetében támad fel az "erős szülői igény", mint a tatai önkormányzat fogalmazott. Ebben az esetben a győri püspökség visszakozott, amikor megtudták, hogy a szülők épp ellenkezőleg ragaszkodnak a semleges iskolához. Hasonlóképp  a szülők akadályozták meg az iskolaátadást Zsombón. Maradt így is, például PécsettBalmazújvárosbanSátoraljaújhelyen. Hiller István sajtótájékoztatóján további 14 példát sorolt fel. Emlékeztessünk rá, hogy itt nem valamilyen hirtelen vallási ébredésről van szó, hiszen egy tavalyi törvénymódosítást tette kedvezővé az iskolaátadást az önkormányzatok számára (ennek kockázatiról akkor is írtam: Hajnali dübörgés).

Félő, hogy mire összeállna az új finanszírozási rendszer már csak a romjai lesznek meg az önkormányzati iskolarendszernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr872865632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása