Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

A felnőttképzés államosítása

2011. december 04. - Tanbácsi

 "A köznevelési és felsőoktatási törvény politikai és szakmai viharai mögött kellemes hátszélben hajóznak a szakképzéssel kapcsolatos kormányzati javaslatok. Ezek egyike lassan – különösebb feltűnés nélkül - révbe is ér.

Pedig nem jelentéktelen kérdésről van szó, hanem a 84 milliárd forintot érintő szakképzési hozzájárulásról. Az erről szóló törvényjavaslat lehetetlen helyzetbe hozhatja a magyar felnőttképzési rendszert, és tovább rontja a magyar munkaerő versenyképességét. Emellett az eddig a rendszerben lévő pénzeket már nem egy szakmai grémium, hanem a területért illetékes miniszter osztja majd el.

Az érintettek – bár előzetes konzultációban ezúttal sem volt lehetőségük részt venni – utólag számos módosítást próbáltak elérni – sikertelenül. Így az Országgyűlés minden bizonnyal a kormányzati szándékot megvalósítani hivatott javaslatot fogadja majd el. Ez pedig a többi, oktatáspolitikát érintő kormányzati törekvést tükrözi: csak a gyárban, lehetőleg fülig olajosan megszerzett tudást tekinti a munkaerőpiacon hasznosnak, miközben a források állami elosztását tartja egyedül hatékonynak."

Folytatás ténytár blogon

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr233435136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása