Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Avramopoulos: Az európai erőd nem megoldás

2014. szeptember 30. - Tanbácsi

Ma került sor a LIBE első biztosjelölti meghallgatására. A meghallgatott jelölt Dimitris Avramopoulos, a migrációs és belügyi posztra jelölt görög politikus.

Életrajz itt.

A biztos bevezetőjében elmondta, hogy a bevándorlás próbája az európai értékeknek és az alapvető emberségnek. Európa nem zárkozhat be. Erősebb szolidaritásra van szükség a tagállamok között és a bevándorlók származási országaival.
Erősebb együttműködés kell a tagállamokban a migránsok integrálására is. Szükség van a gazdasági szereplők, a szakszervezetek és a civil szervezetek bevonására annak érdekében, hogy hatékony stratégia jöjjön létre a foglalkoztatásra és a képzésre.

Cecilia Wikström (SE, ALDE) azt kérdezte, hogy lesznek-e legális bevándorlási utak Európába? Avramopoulos egyik legfontosabb feladatának tekinti a törvényes bevándorlás egységes kereteinek megteremtését. Szükség van a szabályok betartására minden tagállamban és arra, hogy a kutatók és a diákok is több lehetőséget kapjanak a bevándorlása.

Avramopoulus arról is beszélt, hogy az Interpolnak intenzíven kell dolgozni annak érdekében, hogy csökkentse a “külföldi harcosok”, (az IS-ben harcoló európaiak) által okozott veszélyt.

Európa abból a vízióból jött létre, hogy a különböző kultúrájú emberek élhetnek együtt. Jól látható, hogy például Ausztrália és az Egyesült Államok is képes sikeresen integrálni nagy számú bevándorlót. Nem kell félni a bevándorlástól, éppen ellenkezőleg határozottabb politikára van szükség az integráció érdekében.

Ignazio Corrado (IT, EFDD) többek között arról kérdezte a biztosjelöltet, hogy igaz-e, hogy egy korábbi fényképen géppuskával a kezében pózolt a görög-török határon. Mint a válaszból kiderült, a kép egy kiképző táborban készült. Mivel a jelölt korábban honvédelmi miniszter volt, nem túlságosan meglepő, hogy fegyverrel mutatkozott.

Szerinte Schengen az egyik legnagyobb és legvonzóbb európai vívmány. Védjük meg és fejlesszük annak érdekében, hogy kialakuljon egy új európai identitás, amelyben büszkék vagyunk népeink és szülőfödönkt történetére, de közös értékeke osztunk, és közös határok között élünk.

A biztosjelölt határozottan kiosztotta a bevándorlást ellenző politikai erőket.

"Európában vannak bizonyos politikai erők, akik a válságot, szegénységet és elkeseredettséget  kihasználva populista válaszokat adnak. Ez nagyon rossz formája a politikának."

"Ha túljutunk a válságon,… akkor ez a populizmus el fog múlni, mert Európa alapvetően demokratikus kultúrájú. Európa szenvedett a fasizmustól és  diktatúráktól, amelyek szörnyűséghez vezettek.Európa  tiszteli a demokráciát és a szabadságot. Ezért ezeknek az erőknek nincs jövője Európában.

A megodlás Európa. Egy szolidáris Európa, amely tiszteli az alapértékeit."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr1912112059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása