Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Miért késik a hatékony európai közös menekültpolitika?

2015. szeptember 14. - Tanbácsi

Aki csak Orbán nyilatkozataiból tájékozódik, azt hihetné, hogy az egész Európai Unióban (persze rajta kívül) senkinek fogalma sincs arról, hogy mit kellene tennie a menekültválság kezelésére. A helyzet viszont az, hogy vannak jó elképzelések, csak éppen Orbán és haverjai akadályozzák azt, hogy ezek meg is valósulhassanak.

Juncer elnök múlt héten ismertette az Európai Bizottság javaslatait a Parlament ülésén. Ezek mindennek nevezhetőek, de bártortalannak semmiképpen sem.  A korábban tervezett 40 ezer helyett 120 ezer menekült elosztása a tagállamok között, hatékony fellépés az embercsempészekkel szemben, a menedékjogi eljárások gyorsítása, jelentős segélyprogramok a származási országok fejlesztésére. Ez így együtt már komoly eredményeket hozhatna.

Csak éppen ahhoz, hogy legyen is ebből valami, kell a tagállamok hozzájárulása is, amit néhányan minden eszközzel meg akarnak akadályozni. Ugyanakkor a hangulat jelentősen megváltozott tavaszhoz képest.  A nagy uniós tagállamok teljesen egyetértenek abban, hogy sürgősen tenni kell valamit, és rohamosan fogy az Orbán kottájából játszó kelet-európai "bajkeverők" száma.

Update

Csütörtökön az Európai Parlament sürgősséggel megszavazta a 120 ezer menekült újraelosztására vonatkozó javaslatot. A szándék nyilvánvalóan az, hogy világosan üzenjenek a tagállamok vezetőinek. A javaslatot a baloldali pártok magyar képviselői támogatták, a fideszesek és a jobbikosok boldog egyetértésben ellenezték, A Fidesz a saját pártcsaládjukkal, az Európa Néppárttal is szembe kerül ebben az ügyben. A jövő héten újabb bel- és igazságügyi tanács, majd európai csúcstalálkozó következik. Ezeken most már minden valószínűség szerint kötelező többségi döntés  születik. Lesz tehát közös európai rendszer, csak az kérdés, hogy Magyarország ennek alakítója, vagy csak elszenvedője lesz.

http://inforadio.hu/hir/kulfold/az-europai-parlament-megszavazta-a-120-ezer-menekult-elosztasarol-szolo-javaslatot-758368

EU tries again on migration plan

[caption id="" align="alignnone" width="759"] Forrás: Index.hu[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr2512112139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Csurgai 2015.09.21. 12:51:23

Orbán Úr kifejezte,hogy személy szerint nem ért egyet a kvóta-rendszerrel,de amennyiben az törvénnyé válik az EU-n belül,úgy Magyarország azt elfogadja és tudomásul veszi és természetesen betartja. Én csak arra lennék,hogy mi lesz azokkal a menekültekkel,akik nem férnek be a kvótába s mi lesz azokkal,akik nem számítanak menekültnek ?! Kitoloncolják Őket ? És hová ? Ahol beléptek először az Unióba ( Dublini Egyezmény ) vagy ahol regisztrálták Őket ?! Mert sokan a menekültek közül pont azért nem akarnak regisztrálni - és ujjlenyomatot adni - mert nem akarnak pl. Magyarországra visszakerülni...
süti beállítások módosítása