Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

"Európa több, mint Orbán úr”

2015. szeptember 15. - Tanbácsi

„Segíteni akarunk a magyaroknak, de ha ezt elutasítják, az EU működtetésének a kulcsa akkor sem Orbán úr kezében van. Európa több, mint Orbán úr”- nyilatkozta az EU Bel- és Igazságügyminiszteri Tanácsának ülése előtt Jean Asselborn luxembourgi belügyminiszter.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Orbánnak az EU fellépését lassító taktikája még működik. A tanács ugyan végre döntést hozott 40 ezer menekült áthelyezéséről Olaszországról és Görögországról, és ugyanakkor a nagyobb, 120 ezres kvótáról a döntést október 8-ára halasztották. Azt szintén sikerült "elérnie" a kormánynak, hogy Magyarország kimaradjon az áttelepítésből, és hogy nálunk ne jöjjenek létre a menekültek regisztrálását könnyítő EU hotspotok.

Teljesen világos, hogy fogy a türelem. A németek jelzése tiszta volt a tanács előtt: nem hagyják, hogy ez csak "Németország problémája" legyen. Tegnap már csak a szlovákok és egyre csökkenő lelkesedéssel a csehek és a lengyelek ellenezték  a kötelező kvótákat. A következő ülésen már aki-bujt, aki nem alapon többséggel el fogják fogadni az új mechanizmust.

Magyarország persze megpróbálhat kimaradni,  és a kerítésre és a határvadászokra bízhatja a menekültügy "kezelését", de ennek rendkívül súlyos következményei lesznek. Aki nem szolidáris a többi tagállammal, azzal a többiek sem szolidárisak. A környező országok helyre fogják állítani a schengeni ellenőrzést a magyar határon, a menekültek itt maradnak Magyarországon. Az sem kétséges, hogy lesznek pénzügyi következmények is, és nemcsak a menekültügy területén. Nagyon nehezen képzelhető el, hogy megmaradjon az eddigi bőkezű támogatás egy olyan ország irányába, amelyik mindent elkövet azért, hogy a többi tagállamot is akadályozza egy súlyos krízis megoldásában. Ez persze ismerve az Orbán kormány uniós forrás felhasználási gyakorlatát nem biztos, hogy akkora baj.

Menekült válság: a 120 ezres áthelyezésről október 8-ára halasztották a döntést

[caption id="" align="alignnone" width="800"] Avramapoulos biztos és Asselborn luxembourgi belügyminiszter Kép: Európai Tanács[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr3412112145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Murok 2015.09.16. 09:53:42

Segítettetek az ország feldarabolásában,belesodortatok két világháborúba,levertétek a szabadságharcunkat 1849 ben,és 1956-ban is szarban hagytátok az országunkat.Most milyen újabb,hasonló "segítségre" számíthatunk?

barbara 2015.09.16. 21:56:56

Te beteg vagy.Vagy nagyon butára sikerült a nácivá idomításod.Ez az a téma, ahol te csak veszíthetsz! Trianont a nemzetáruló Tisza által 1914-ben eldöntött háborúba lépésünkért kaptuk, és 1920-ban, a nemzetáruló Horthy-rendszer írta alá. 1818-ban a magyarok a hazájukat védték a kisantant ellen, miközben Horthy Szegeden vakargatta a tökét, a magyarság ellenségeivel puszilkodott, és a magyar köztársaság megdöntésére szervezkedett. A Tanácsköztársaság politikusai elutasították a trianoni békefeltételeket, amiket az első világháború éveiben alakított ki az antant, a Károlyi-, és Kun Béla-kormányok tevékenységétől függetlenül. Horthy a franciák védőszárnya alatt gyűjtötte a seregét Szegeden, és az antant bizalmát élvezve lett kormányzó. Három hónap múlva az általa vezetett Nemzetgyűlés törvényerőre emelte a trianoni békeszerződést. Mindkét világháborúba a magyar jobboldal rángatta bele az országot. És a fő felelősök, a háborús bűnösök pont azok voltak, akiket a mai magyar jobboldal rehabilitálni és hősként beállítani próbál.

HH 2015.09.16. 23:19:22

ezzel azert vitatkoznek barbara

barbara 2015.09.17. 14:19:54

HH Érvelni próbálj mert amúgy csak olyan Pistikés:"Géza bácsi csodálkozva nézi Pistikét, aki a fa tövében guggol csukott szemmel. - Mit csinálsz, Pistike? - Szarok. - Ahhoz előbb le kellene tolnod a nadrágod. - Minek? - Mert úgy szokás. - Miért? - Apád nem tanított meg rá? - Mire? - A higiéniára. - Nem értem. - Higiénia, tisztaság. Kapisgálod? - Ne..e..em érte...m! - Nem is érzed? Tisztasááág. Hm? - Mi van vele? - Ááá, reménytelen, hagyjuk. - Na mi van Gézabá, elfogytak az érvek?" Mit is mondott kedvenc íróm,amikor elcserélték a kalapját, és az illető sűrű elnézések közepette ezt mondta: "Pardon uram, de kb. egyforma fejünk van. -"Hát lehet uram, hogy kívül igen, de belül nem"! Azt hiszem itt fordított a helyzet.

HH 2015.09.17. 14:28:58

Barbara. Europa mit segitett? Milyen korszakban tanultad a történelmet, mert azt ugye többféle módon lehet beállitani :) Miert nácizol? Neked ez az igazság, nekem más. Mint ahogy forradalom vagy ellenforradalom 56.

Attila the hun 2015.09.18. 09:11:43

Nincs igazad. Nem a nemzetáruló Tiszát büntették meg hanem a hazánkat. Aztán később, szintén nem Horthyt büntették meg, hanem ismét a hazánkat. A helyzet az, hogy mind a két esetben mérhetetlen igazságtalanság történt.

gasparsprimestoneblog 2015.09.18. 10:15:00

Naaagyon logikus: az Orbán hibája, hogy a menekültek nem akarnak Magyarországon maradni. Már érvetek nincs? Naaagyon kár...
süti beállítások módosítása