Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Mennyi? Mi mennyi?

2010. július 27. - Tanbácsi

A történelmi összehasonlítás nagyon hatásos, főleg, ha százalékok is vannak benne. Persze, az se árt, ha számok helyesek.

Az NEM oktatásért felelős államtitkára úgy vélte, hogy ha már hasonlítás, legyen kövér: mi is lehetne a kitűzendő cél, mint a klebelsbergi magasság. Ahogy akkor a GDP 15 %-át költötték az oktatásra, most is kéne legalább a GDP 8%-a.

Szerző nem minden szempontból híve Klebelsbergnek, de az nem kétséges, hogy az ő idejében az oktatás és kultúra valóban nemzeti ügy volt (nem úgy, mint a Nemzeti Ügyek Kormányánál). Nem csak a szavakban, hanem pénzben is.

Az akkori ráfordítás azonban messze nem volt a nemzeti össztermék ilyen jelentős része. Az akkori költségvetésnek volt egyes források szerint 9-10, mások szerint 15 százaléka. A költségvetés a GDP-nek akkor 20%-a se volt. Ez attól még igencsak tiszteletre méltó halom pénz volt akkor, hiszen átlagosan sokkal rövidebb ideig, és sokkal olcsóbban tanultak az emberek.

Ezek szerint tehát a költségvetési kiadásokkal kell összevetni a mai számokat, és nem a GDP-vel. Ebben az összehasonlításban  pedig már messze meg is haladtuk a 8 %-os célt, a 2010-es adat pl. 12,5 %, de volt már 13,9%-is. Ebből a pénzből nem minden az oktatási tárca fejezetében van, hiszen az önkormányzati támogatások jó része is oktatásra megy.

Persze nagyon jó lenne, a GDP 8%-is (ez ma 5 és fél %, az OECD átlag 6,1%). Ezzel aztán az élre is törnénk, eddig csak az izlandiak tudták megközelíteni ezt az álomhatárt (még bankválság és vulkán előtt). Ehhez azonban a Klebelsberg időszak nem alkalmas számítási alap.

Három eset van:

  • Az államtitkár nem tudja, hogy mi a különbség a GDP és költségvetési kiadás között, ezt a köteles (és valós) tisztelet okán ne tételezzük fel,
  • Nem tudja a saját területe aktuális számait, ez egy, évtizedek óta a területtel foglalkozó szakpolitikusnál  szintén nem valószínű,
  • Biztos benne, hogy bármilyen hangzatos zöldséget mond, ugyse számol utána senki.

Ebben igaza volt: a nyilatkozatot idéző és kommentáló szerzők egyike sem tett megjegyzést a tévedésre. A nagy baj az, hogy ettől több pénz nem lesz. A pedagógusok és iskolák várhatnak tovább.

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr942464846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

relatív 2010.07.27. 01:01:26

Azon csodálkozni kérem szépen, hogy Hoffmann úrhölgynek nincs fogalma a merről mennyiről semmi csodálkozni való sincs. Mégpedig erre alapos okot adott eddigi parlamenti éveiben nyújtott nagyon alap nélküli hozzászólásai, valamint a jelenlegi kormány általános tudás szintje, mely a béka bizonyos alsó szintjét nyaldossa, alulról ! Senki sem ért a jelenlegi kabinetben úgy általánosan a miként, hogyan, miért, mennyi, mi mennyi kérdésekhez, ami látható volt a "nagy gazdasági mahinátor" minapi leszereplése kapcsán IS, mivel csak a saját elképzelése lázában égve kérdésekre felelni még elvárás szinten sem tudott ! Általában - ha értelmesen figyeli valaki - a kormány képviselői megszólalásaikban elképesztő hozzá nem értésükről tanúskodnak. Szeretném, pl. ha valaki már egyetlen egy olyan példát mondana, hogy a vezető párt elnöke - bármikor, bármilyen helyzetben - valami okosat, a tényeket és a lehetőséget ismerve mondott valaha valami elfogadhatót ! Sajnos - ismerve számtalan téves intézkedéseiket csodálom, hogy - még mindig valamiféle "elvárás" van sok emberben, hogy az a bizonyos Kánaán - az ígéretüknek megfelelően, illetve a korábbi kormányok intézkedéseinek ( melyek egyébként rendre beváltak ) állandó kritizálása alapján elvárható lenne tőlük a helyes megoldásra való egyértelmű törekvés - már a napokban bekövetkezik ! Mikor kérdezik meg már önmagukat, hogy mi IS van azokkal az ígéretekkel ?!

Ismeretlen_45691 2010.07.27. 01:44:50

Azért én bíztatnám a pedagódusokat. A kormány adóemelései láttán elképzelhető,hogy az államtitkár valós reményeit fejezte ki : most csak kicsit 50% feletti az állami kiadás gdp arányosan,de ha esetleg a most látható nagyívű bevételnövekedéssel és ennek konzekvens folytatásával ez fel tudna menni 60-70-80...sőt %-ra,akkor már bizony elképzelhető is lenne az a fantasztikus szám.

relatív 2010.07.27. 02:04:30

Kéri, látom a színvonalhoz Te IS lelkesen csatlakozol, hajrá, biztosan megéri !

Ismeretlen_170240 2010.07.27. 05:59:16

Valóban nagyon hiányzik a tengernyi forrást lenyuló olasz reneszánsz specialista a kulturállamiság igazi megtestesitője amihillerünk.

Ismeretlen_45691 2010.07.27. 11:14:30

3. Az itt a baj,Relativ, hogy teljesen szándékosan beírok teljesen irreális és képtelen számokat, mint állami ujraelosztási mértéket, s Te sem kapod fel a fejed,hogy ez képtelenség, és azt hiszed,hogy ezek,akár csak a 60%-os,megvalósítható lenne....:-))) Jól látszik a Te kommentedből is, hogy sokaknak valóban nem jelent igazán veszedelmes holmit az állami újraosztás elképesztő mértéke. Ha olvasod a kommentjeimet, esetleg a blogomat, gondolhatnád, hogy én pont az akkori, kb 20% gdp arányos kiadási szint mellett törnék lándzsát. Arra kéne haladni valójban,súlyosan lefele, a mai szintről.

Ismeretlen_13118 2010.07.27. 14:12:27

na igen, abban az időben modern is volt a 4 osztályos elemijével. és valóban nemzeti ügy, hogy a tanyasi és parasztgyerekek legalább a 4 elemit végezzék el, ha majd felnőttként alá kell írni valamit, ne 3 keresztet rajzoljanak.

Ismeretlen_159036 2010.07.27. 15:01:45

5. Félek tőle, hogy a növekvő bevételekből inkább gazdagoknak adott adókönnyítés, meg látványsport és bőven osztogatott kegydíjak lesznek és nem oktatás. A 20 % körüli újraelosztás persze illúzió,

Ismeretlen_159036 2010.07.27. 15:03:00

6. A 4 osztályos elemi Eötvös érdeme (l. népiskola). De a maga korában valóban korszerűnek számított.

Ismeretlen_159036 2010.07.27. 15:04:12

4. És ezzel most mit akarsz mondani? Hiller minden bölcsészsége ellenére nem mondott össze vissza számokat.

Ismeretlen_159036 2010.07.27. 15:04:51

1. Szerintem önbecsapás hülyének nézni a mostani kormányt. Tartok tőle, hogy épp ellenkező a valós viszony :)

Ismeretlen_45691 2010.07.27. 16:08:43

7. Gondolod,hogy illúzió ? Magyarországon igen az, de nem mindenhol. A szám 2010-ben Oroszországban 22,9 %, és Kínában 25% körül van. Melyik ország politikai rendszere kezd itt egyértelmű libling lenni ? Mindkettő. És melyik hazai politikai közösség rajong az orosz és kínai politikai rendszerekért ? Persze véletlenül se azon országok gdp arányos újraosztási rátájáért. Éppen ettől nevetséges és vicces az egész. Az viszont nem vicces,hogy mi az 50% felettibe viszont megnyomorodunk simán. Viszont simán bárki azonnal ellenség, ha ennek a csökkentését kívánja, mint én is, aki úgy vélem,minimum 40%,de inkább alá kellene menni. Abból lehetne csak adót csökkenteni,nagyobb jövedelmet hagyni az embereknél.

relatív 2010.07.27. 20:55:02

Azt gondolom - és erre nagyon sok példa van, talán nem kell felsorolni, ha valaki értelmesen végiggondolja a mai vezetés lépéseit - az ismeret hiánya mentén igyekszik a saját agyament gondolatait megvalósítani a jelenlegi hatalom, minden szinten ! Ennyi buta reagálást a jelentkező problémák megoldására még elképzelni sem tudtam korábban, pedig akkor IS akadtak törekvések hasonló mértékben ! A százalékos példák mindig sántítanak, bármely esetet veszünk alapul, hiszen valamire egy bizonyos összeg szükséges a megvalósításához - ez aztán időben és helyenként hatalmas eltéréseket igényel - és egy változó, illetve abszolút értelemben IS nagyságrendileg eltérő valamihez hasonlítani teljesen abszurd értéket nem lehet ! Éppen ez ami jellemzi a hozzá nem értő vezetés indoklásainak egyes ellentmondásait ! Az, hogy minden rossz volt és mi majd mindent jól csinálunk csak egy bohózatban elfogadható, de semmiképp nem vezet a jobb megoldásra - ez látható a korábbi és az 1989-es reform utáni idők összehasonlításánál IS ! Lassan, de még csak igyekezet szinten kezdünk az 1980-as szintet elérni.
süti beállítások módosítása