Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Az apróbetű rejtélye II.: a lábjegyzet bosszúja

2011. március 08. - Tanbácsi

Nemrég arról értekeztem, hogy vélhetően rejtélyes kollektív dokumentumszerkesztés zajlik amúgy megfontolt és alapos kormányunk házunk táján. Komolynak szánt dokumentumokba hipp-hopp belefirkál aki éppen arra jár. Nagy meglepetésre bebizonyosodott, hogy  lényegében tényleg ez a helyzet. Kevésbé  vicces, hogy a kamara úgy tűnik a gyermekmunka legalizálása érdekében írta bele  a tervbe a 15 éves korig tartó tankötelezettséget és a szakképzés átalakítását.

Kiderült ugyanis, hogy úgy került bele a nagyszerű programba az inkriminált mondat a költségtérítéses képzés megszüntetéséről, hogy Naszvadi államtitkár úr megjegyzései is ott maradtak az ábra alatt. Szerencse, hogy nem a bevásárolni valókat, vagy heti lottószámot írta fel, mert ebben az esetben 20 dkg párizsi, illetve 5, 23, 45, 75, 82 lenne jövő szeptembertől a felsőoktatásban, de természetesen csakis a zemberek értekében. 

A kormány  az itthonra szánt ifjúsági változat mellett a nagyfiúknak angol nyelvű változatot is készített (l. még: "Ne a gyerek előtt!"). Ebben sokkal szerényebb: a költségtérítésről annyit tudunk meg, hogy rendszerét modernizálni fogják, ami bármit jelenthet. Hacsak valaki nem másol már megint valamit tévedésből a következő papírba is.

Még érdekesebb, hogy egy büdös szó nincs az angol változatban arról, hogy 15 évre szállítják le a tankötelezettség felső korhatárát és lerövidítik a szakképzést. Ez ma a világban teljesen vállalhatatlan.

Úgy tűnik itt is egyfajta közös szövegalkotás történt, csak más módon. A Fidesz mögötti befolyásos vállalkozói csoportok és lobbiszervezetük, a kamara  gondolta azt, hogy a megszorító csomag tábortűzénél megsütheti saját pecsenyéjét is. Egyre világosabb a szándék: a 3 évre rövidülő szakképzés igazából a gyerekmunka modern formája lesz a vállalkozók szerint: "A cégeknek az a jó, ha a gyerek nem heti egy napot, hanem minél több időt tölt a cégnél, mert - nem szégyen - akkor tud hasznot hajtani" - mondta Bihall a gazdasági kamara titkára. És, ha nem tetszik a heti három nap ingyenmunka? Akkor irány az utca! Hiszen már nem vagy tanköteles.

Szerintem viszont igenis szégyen, ha a XXI. században a kormány teret enged a gyerekmunkából gazdagodni akaró lobbinak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr52720322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillagkutya seven 2011.03.08. 10:54:52

a mai fiatalok 10 évesen kezdenek szexuális életet élni, talán ha arra érettek a melótól sem fognak kipurcanni...

Tanbácsi 2011.03.08. 14:49:50

Jól értékeled, a kettő egyenértékű: mind a kettő a középkor.
süti beállítások módosítása