Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Állam bácsi mindent jobban tud

2011. augusztus 19. - Tanbácsi

Végre megszületett a döntés: államosítja a kormány a közoktatást.

"Tállai András tájékoztatása szerint míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben. A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy például bizonyos extraszolgáltatások - több tornaterem vagy uszoda - területén az önkormányzatok mozgásteret kaphatnak majd." 

Elveszik az önkormányzatoktól az általános iskolákat - Portfolio.hu

A kormányzati munka precizitását dicséri, hogy a középiskolák kimaradtak a felsorolásból, de vélhetően ők is az jóságos állam bácsihoz kerülnek. Az azért érdekes lesz, hogy amikor a "extra" tornaterem az önkormányzaté lesz, az iskola meg az államé. Arról nem is beszélve, hogy az amúgy is nehéz óvoda-iskola átmenetet se fogja könnyíteni a kettős fenntartás.

Az állami és az önkormányzati iskolafenntartás mellet is szólnak érvek, megfelelő feltételekkel mind a kettő lehet jó megoldás, ráadásul az önkormányzatok elmúlt évi tevékenysége se csinált nagy kedvet a jelenlegi rendszerhez.  

Azonban az állami fenntartás csak megfelelő finanszírozási feltételekkel és jól megszervezett helyi oktatási központokkal lehet jó megoldás, úgy, ha a helyi közösség is megfelelő beleszólást kap, és megmarad az iskolák szakmai önállósága is (többet itt: Politikai populizmus az egyházi iskola?).

Ugyan a járás (ami nagyjából azonos a Fidesz által korábban lelkesen támadott kistérséggel) alkalmas nagyságú szervezési egység, de úgy tűnik, hogy itt majd nem valamilyen szakmai stáb dönt majd a helyi igények alapján, hanem a központból irányított járási hivatal élén álló hivatalnokok. Az ilyen típusú szervezet szükségszerűen a központi elvárásokhoz igazodnak.

Az lesz a következmény, hogy Budapestről akarnak majd dönteni az egyes iskolák sorsáról, abból pedig nem sok jó következik majd. Az is igaz, hogy egy központosított rendszerből sokkal egyszerűbb kivonni a pénzt, és a politikai kívánságok érvényesítése is egyszerűbb. Viszont jó pár központból betölthető hivatalnoki állás jön majd létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr803163336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása