Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Hit, erkölcs nélkül

2011. december 15. - Tanbácsi

konyv és valosag_1.jpgHa az állam nemcsak a gyerekeink oktatását akarja ellenőrizni, hanem a lelkükre is igényt tart, akkor a minimum az, hogy hitvalló nyíltsággal előállnak és a képünkbe mondják, hogy mi a tervük. Nem ez történt. A szokásos parlamenti trükközéssel, a nyilvánosságot elkerülve került be a köznevelési törvénybe a kötelező hit és erkölcsoktatás. Az erkölcsnevelő szándék nem találkozott az erkölcsi bátorsággal.

Mint ezt előre sejtettük, meglehetősen kalandosra sikeredett a köznevelési törvény szavazása, annyira, hogy Lázár János külön sajtótájékoztatón mentegetőzött,mert az óvoda ügyében a gyermekbarát változatot szavazták meg. Ilyen lazaságnak persze nincs helye, zárószavazás előtt jó fideszesre módra kijavítják majd.

Viszont volt nagyon tudatos döntés is. Korábban Hoffmann Rózsa majd Kövér László is kampányolt a kötelező hit és erkölcs, illetve (hitetlen) erkölcstan bevezetése mellett. Az talán nem okoz meglepetést, hogy a kormány itt is bátran felrúgja a rendszerváltás után kialakult meglehetősen érzékeny kompromisszumot, és nem különösebben izgulnak a várható pedagógiai következményeken (Hittan az iskolában: kötelező hit ). Az elfogadás módja viszont "megér egy misét".

Az új szabályozás ugyanis úgy került be a törvénybe, hogy váratlanul megvilágosodott a parlament Emberi Jogi Bizottsága, és hirtelen magáévá  tette Semjén Zsolt és más kétkezi KDNP-s képviselők ötletét: legyen kötelező a hit és erkölcstan. Egy kis trükközés még a megfogalmazással, hogy ne lógjon ki a lóláb (annyira), majd ez az utólag érkezett bizottsági módosító már be is került a kormány által támogatott módosítók sorába. Így aztán ez a családok és a gyerekek jogaira és a lelkiismereti szabadságra igen komoly következménnyel járó javaslat nem csak a (szűkös) előzetes társadalmi egyeztetést és a nyilvánosságot kerülte el, hanem a parlamenti vitát is. Ügyes, de semmiképpen sem erkölcsös.

A szándék persze világos: azt gondolják, hogy a kormány jobban tudja, hogy hogyan kell nevelni a gyerekeket, mint a saját családjuk. Ezért aztán a biztonság kedvéért az is bekerült egy másik trükkös módosítóval, hogy az állami iskola is lehet világnézetileg elkötelezett. Ne legyen kétségünk: a nem egyházi erkölcstan sem fog sok teret engedni a vélemények sokszínűségének, mint ahogy a hittanoktatás joga is természetesen csak a gondosan megválogatott hivatalos egyházakat illeti majd meg. A többieknek legfeljebb csak csöndben gondolkodás szabadsága marad.

Azt azonban most megjósolhatjuk, hogy aligha lesz sikeres a Nagy Átnevelés. Az erkölcs nem valami olyasmi, amit tanórákon lehet megtanítani. Eredményt sokkal inkább a példamutatás hozhat - ha a pedagógus nem a kormányról vesz erkölcsi mintát.

Az új szocialista nemzeti erkölcsből a felvételizők is példát kaptak héten. A felvételi tájékoztató ugyanis gyakorlatilag biankóban jelent meg: nem tartalmazza ugyanis a legfontosabb információkat, például a várható költségtérítések mértékét. A hallgatóknak majd januárban az akkor megjelenő információk alapján kell (ene) majd dönteniük néhány nap alatt, ráadásul úgy, hogy most már a jelentkezések száma is korlátozott. Így aztán nem elég, hogy sokkal kevesebb állami finanszírozású hely lesz, de ráadásul gyakorlatilag vakon kell jelentkezni. Szinte megoldhatatlan helyzetbe kerülnek hát a felvételizők - a kormány hibájából, nyilván szintén az emelkedett erkölcsiség jegyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr813466280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: computers website 2014.09.20. 20:47:32

Az új köznevelési törvény egyik legérzékenyebb új szabálya a hit és erkölcstan oktatásra vonatkozik. A kulcsszó szokás szerint a “kötelező”, a változás azonban egyaránt felvet oktatásszervezési, pedagógiai és a lelkiismereti szabadsággal kapcsolatos kérdé…

Trackback: Hit, erkölcs nélkül 2011.12.15. 23:21:18

Ha az állam nemcsak a gyerekeink oktatását akarja ellenőrizni, hanem a lelkükre is igényt tart, akkor a minimum az, hogy hitvalló nyíltsággal előállnak a kormány képviselői és vállalva a vitát a képünkbe mondják. Nem ez történt. A szokásos parlamenti trük

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.12.16. 08:31:19

"Ne legyen kétségünk: a nem egyházi erkölcstan sem fog sok teret engedni a vélemények sokszínűségének"
Ezt honnan veszed?

Tanbácsi 2011.12.16. 08:41:17

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: Onnan, hogy minden tantárgy esetében egy ismeretanyag, egy tanterv, egy tankönyv lesz. Na meg onnan, hogy mindezt a kormány legkevésbé rugalmas államtitkára fogja kiadni.
süti beállítások módosítása