Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Rendőri védelem

2010. május 12. - Tanbácsi

Ha nincs ötleted egy probléma megoldására, szigorítsd a BTK-t!

Az oktpocafe kiváló szerzői valamilyen mélyebb filozófiát keresnek az kormány egyik első tervezett intézkedésben, a pedagógusokkal szembeni erőszak visszaszorítása érdekében a pedagógusok kiemelt büntetőjogi védelmének megteremtésében.

Maga a javaslat teljesen értelmetlen. A pedagógus ma is közfeladatot ellátó személy, így kiemelt védelmet élvez. Ezt lehet tovább szigorítani, de sok értelme nincs. A hírnek talán van is némi visszatartó ereje rövid távon, de tartosan semmi. Amikor Pistike belérúg a tanítónénibe, vagy épp a t. szülő elindul igazságot tenni az iskolába, előtte aligha tanulmányozza a büntetőjog szabályait.

Ha nincs ötleted egy probléma megoldására, szigorítsd a BTK-t!

Az oktpocafe kiváló szerzői valamilyen mélyebb filozófiát keresnek az kormány egyik első tervezett intézkedésben, a pedagógusokkal szembeni erőszak visszaszorítása érdekében a pedagógusok kiemelt büntetőjogi védelmének megteremtésében.

Maga a javaslat teljesen értelmetlen. A pedagógus ma is közfeladatot ellátó személy, így kiemelt védelmet élvez. Ezt lehet tovább szigorítani, de sok értelme nincs. A hírnek talán van is némi visszatartó ereje rövid távon, de tartosan semmi. Amikor Pistike belérúg a tanítónénibe, vagy épp a t. szülő elindul igazságot tenni az iskolába, előtte aligha tanulmányozza a büntetőjog szabályait.

Az okosok szerint egy sor többé kevésbé hatékony megoldás van az iskolai erőszak csökkentésére. Aronson, Ranchburg és sokan mások alapvetőnek tartják az iskola  "gyerekbaráttá" alakítását. Léteznek egészen jó konfliktuskezelő, erőszak csökkentő tréningek, módszerek is. Legrosszabb esetben szóba kerülhet az erőszakos szülővel szembeni hatékony azonnali fellépés, (mondjuk iskolarendőr), vagy épp az agresszív diák kötelező együttműködése iskolapszichológussal.

Ezek azonban mind koncepciót, munkát, pénzt igényelnek.

Ha viszont, se elképzelés, se pénz, de probléma van és a kormány nagyon cselekedni akar, akkor jöhet a BTK módosítás. Egyszerű, mert elég gombot nyomni a parlamentben, pénzbe nem kerül és persze jól hangzik. Csak épp semmi értelme.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr722464808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10306 2010.05.12. 14:56:34

ki kell tiltani a gyerekeket az iskolából, és máris béke lesz

Ismeretlen_10916 2010.05.12. 16:51:34

1. izomagyu Vagy a tanárt! csak, hogy legyen alternatíva! :)

Ismeretlen_40869 2010.05.12. 17:31:02

A pedagógus, társadalmi megbecsülését, fel kell építeni. Van ilyenre példa, a magyar irodalomban is. Szabó Magda, az Abigél-ben, vagy épp Móricz Zsigmond, a Légy jó mindhalálig-ban mutat ilyet. Ezt szolgálhatja, ha a dobogóra kerülő valaki, nem csak celebekkel veszi körül magát, de ott van egy szék is, amelyen egy hölgy vagy úr ül, és akit bemutat, mint egykori tanárát. Elmondhatja egy üres szék mellett is, hogy nincs már kit meghívnia oda.

Ismeretlen_115555 2010.05.13. 05:16:23

1993-ban megszűnt a pedagógusnap. Miről akarunk beszélni?

Ismeretlen_110484 2010.05.13. 07:01:08

valami megoldás kell.

Ismeretlen_159036 2010.05.13. 10:21:31

Nem szünt meg a pedagógusnap. Minden évben van köszöntés, kitüntetés osztás miegyébb. Okosabb önkormányzatok is tartják.

Ismeretlen_120353 2010.05.13. 14:39:24

Ha az iskolai tanári szoba átalakul izomagyúak gyülekezetévé, ki fog itt nálunk tanítani ? Nincs technikai megoldás, hogy legalább az szülök, elözetes bejelentés nélkül ne mehessenek be egy iskolába. Pl. egy beléptetö rendszer a föbejáratnál. Csak kaputelefonra müködik és annal nyitják ki, akinek akarják ??! Kedves botlások: lehet, hogy nemsokára igazad lesz, sajnos! A lurkók meg mehetnek az internetre okosodni. :((

Hafiz Khel 2010.05.13. 19:44:10

Cigány szülõk támadtak a tanárra Megvertek egy tanítót roma szülõk a szepességi Szepesolasziban - jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió szombaton. A TA3 szerint az incidens pénteken történt. A szepesolaszi általános iskolában két nyolcadikos tanuló, egy lány és egy fiú kezdett dulakodni, egy pedagógus pedig szétválasztotta õket. Erre az egyik gyerek mobiltelefonon felhívta a szüleit, akik pillanatokon belül az iskolában termettek, s ott nekiestek az elsõ útjukba kerülõ pedagógusnak - nem is annak, aki a tanulók viszálykodásába közbeavatkozott. A TA3 riportere igyekezett megszólítani az egyik szülõt, de nem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy semmirõl sem tud. A tanítóverés azonnal nagy visszhangot váltott ki Szlovákiában. Ján Mikolaj oktatási miniszter nyilatkozatban ítélte el a Szepesolasziban történteket, s reményét fejezte ki, hogy a büntetõjogi szervek mielõbb felderítik ennek a megbocsáthatatlan tettnek a hátterét - áll a tárca szombati közleményében. A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusok egy közelmúltban történt törvénymódosítás értelmében védett személyeknek minõsülnek, tehát az ellenük elkövetett bûncselekményeket szigorúbban büntetik. Mikolaj felszólította Dusan Caplovic kisebbségügyi kormányfõ-helyettest és Robert Kalinák belügyminisztert, tegyenek meg mindent az ügy alapos kivizsgálása érdekében. Caplovic ugyancsak felháborítónak tartja, hogy feldühödött szülõk megverték a tanítónõt. 'Az ilyesmi elfogadhatatlan, és ezt senki sem engedheti meg magának' - tolmácsolta Caplovic álláspontját szóvivõje. nol.hu - barikad.hu

Ismeretlen_11256 2010.05.13. 22:01:43

szerintem is értelmetlen egy ilyen paragrafus - pedig sok ilyen lesz. ha van tisztelet a pedagógus iránt, akkor van, ha nincs, akkor nincs. az iskolarendőr szerintem sok (nincs is annyi pénze az iskolaügynek), de a rendőrséget ki kell persze hívni ilyen esetben (ahogyan ez tudtommal meg is történik). na és van még egy, manapság nem nagyon alkalmazott eszköz: az iskolából való kizárás. mivel tankötelezettség van és ha már a családi pótlékot se folyósítják, ha iskolába nem jár, lehet olyan eligazítást adni a gyereknek otthon, hogy fiam/lányom, ez többet nem történhet meg. (legyen ott is három csapás, ha annyira kedvelik a szimbolikus megoldásokat.) az iskolapszichológus mindenesetre jó ötletnek tűnik - talán ő rájön arra, hogy miért olyan agresszív az a gyerek, hiszen néha nem is tehet róla. azt azonban én nem pártolnám, hogy majd az iskolapszichológus... a puha korlát a legrosszabb korlát: ha tényleg nagy disznóság történt, akkor azt a gyereket onnan el kell távolítani, mert azt a gyerekek nagyon megjegyzik. (nem a büntetés, hanem a továbbiak megelőzése miatt lenne szerintem szükséges.)

Ismeretlen_122365 2010.05.14. 09:43:18

Egy távoli ismerős (asszem) Szingapúrban járt valami nemzetközi összeröffenésen. A gyermekeit elhívták valami esti rendezvényre. Az apuka nem akarta őket elengedni, mondván, hogy késő éjjel nem mászkáljanak az utcán, nehogy valami atrocitás érje őket. A helyiek elmondták, hogy pár éve történt egy éjszakai gyerekmolesztálás, aminek következménye az lett, hogy a bűnöst nyilvánosan lefejezték. Azóta az éjszakai utca teljesen biztonságos... Természetesen nem kívánom a lefejezés és a kézlevágás bevezetését, de valami komoly büntetési tétel meghozatala és alkalmazása komoly visszatartó erővel bírhat.

Ismeretlen_159036 2010.05.15. 22:03:45

Ebből az a fő tanulság, hogy a szlovák politikusok se okosabbak. Ez Mikolájnál nem túl meglepő: ismerjük a magyar nyelvű oktatásról is a véleményét.: szerinte túldimenzionálják a magyar nyelvű okatást a szlovákiai magyar iskolákban : http://www.bumm.sk/41107/mikolaj-magyar-helyett-ketnyelvu-iskolakat-szeretne.html .

Ismeretlen_159036 2010.05.15. 22:15:52

A kizárásról nagyon a vita a szakmán belül is, nemcsak nálunk, hanem például Angliában, sőt az EU fórumokon is. Az a dilemma, hogy az eltávolítás természetesen az eltávolított számára lényegében lehetetlenné teszi az oktatásban való részvételt. Ráadásul, az iskola számára is nagy a kisértés, hogy a problémás gyerekeket inkább kizárják, ahelyett, hogy küzdenének értük. Viszont az sem tartható, hogy ma az iskola rendőrt hív, ha nem tud megoldást. A gyerek könnyebben kerül előzetesbe, mint az iskolán kívülre (most éppen megtörtént) Ezért aztán az iskolák (néha jogellenesen) magántanulóva teszik a kezelhetetlen diákot. Ez se jó megoldás - kizárás kontroll néklkül. Elképzelhetőnek tartanám a kizárás olyan szabályozását, ami nem az iskola kezébe tenné a döntést (ez azért is praktikus, mert az a szülői agressziót provokálná). Dönthetne egy külső szakértői bizottság a kizárás (korlátozott) időtartamáról. Ebben az időben is kapna a gyerek valamilyen ellátást: de nem úgy, ahogy a KDNP képzeli: az agresszív diákok összezárása csak garantálná az agresszorok továbbképzését.

Ismeretlen_159036 2010.05.15. 22:19:50

A kriminilógusok azt mondják, hogy a büntetetés elkerülhetlensége és gyorsasága nagyobb elrettentő hatással van, mint a súlyossága. Ráadásul az agresszív eseteket általában nem előre megfontoltan követik el.
süti beállítások módosítása