Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Kutatóegyetem újratöltve

2010. június 23. - Tanbácsi

Kissé szürreális eseményre került sor tegnap: lényegében újra átadták a kutatóegyetemi címeket. A nemes eseményre ugyan már egyszer korábban is sor került, de egymás ünnepléséből sosem elég. Szerencsére volt állandó elem is, az akadémia elnöke mindkét szereposztásban színpadra lépett.

A címet ugyan az előző kormány találta ki, az bonyolította le a pályázatot és biztosította a címmel járó uniós fejelesztési forrást, de annak csak örülhetünk, ha az új kormány is támogatja a kezdeményezést.

Kissé szürreális eseményre került sor tegnap: lényegében újra átadták a kutatóegyetemi címeket. A nemes eseményre ugyan már egyszer korábban is sor került, de egymás ünnepléséből sosem elég. Szerencsére volt állandó elem is, az akadémia elnöke mindkét szereposztásban színpadra lépett.

A címet ugyan az előző kormány találta ki, az bonyolította le a pályázatot és biztosította a címmel járó uniós fejelesztési forrást, de annak csak örülhetünk, ha az új kormány is támogatja a kezdeményezést.

Viszont kissé meglepő volt, hogy a nemzeti erőminiszter épp most talált alkalmat arra, hogy a tudomány növekvő támogatásáról értekezzen - amúgy rokonszenvesen. Nem a szándékkal van a baj  (bár az állami forráson túl fontos lenne a vállalati ráfordítások növelése is), hanem azzal, hogy nem igen találkozik a realitásokkal.

A konferencián is dicsért 29 pont vesztese ugyanis a humánszféra. A 130 milliárdra tervezett közvetlen költségvetési megszorítás eddig bejelentett 40 milliárdjából a legnagyobb részt a NEM-nek kell befizetnie. Nagyon csodálkoznék, ha a 11 milliárdos einstandba nem kéne komoly összeggel beszállnia a felsőoktatásnak és az innovációs alapnak is, tehát alighanem tovább csökken a szűkös tudományos büdzsé.

Lehet, hogy a miniszternek nem lelkesednie kellene a 29 pontért, hanem az egyetemekkel és tudományos intézetekkel együtt kitalálni, hogyan éli túl a rábízott szféra a következő időszakot, plusz politikus kollégái gazdasági fantáziálását.

Update: mégy egy kis ígéret, ezúttal a pedagógusoknak. A szándék még mindig rokonszenves, de hol a pénz?

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr182464834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_15494 2010.06.24. 09:26:53

Ez így nagyon általános és kilóg a lóláb. Tegnap nem átadás volt, hanem egy konferencia. A magyar felsőoktatás színvonala nem homogén és ez igaz a kutatóintézetekre is. Magyarországon nagyjából 70 felsőoktatási intézmény van, köztük közel 30 állami. Ez sok. A képzési létszámok is rossz struktúrájúak. Magyarország például az OECD országok közül az utolsó a természettudományos diplomák arányát illetően és az EU-n belül az utolsó harmadban van a mérnöki diplomák arányát illetően. Ez az előző kormányok "szürreális" oktatási politikájának köszönhető. Ráadásul az egyetemek egy olyan oktatási lánc végén vannak, amelyek korábbi elemei (alap és közép szintű oktatás) siralmas állapotban vannak minden érdemi indikátor szerint. Gondolom Tanbácsi is tisztában van azzal, hogy az előző kormány a kutatóegyetemi címmel egy árva petákot sem adott. Az előző kormány ("szürreális módon") ezeket az egyetemeket újra/párhuzamosan pályáztatta egy maximum hárommilliárdos támogatásra, de ez utóbbi pályázat esetében a pénzügyi támogatásra vonatkozó szerződéseket már nem volt ideje megkötni, az az újabb kormányra maradt. Gondolom a Tanbácsi azzal is tisztában van, hogy a Bajnai-kormány a felsőoktatásból több pénzt vont ki, mint amit a kutatóegyetemeknek lényegében nem nemzeti, hanem európai forrásokból visszafolyatni szándékozott.

Ismeretlen_29001 2010.06.24. 12:56:23

Babhun - természetesen - téved. A felső- de egyébként minden szintű - oktatásra fordított összeg folyamatosan növekedett a szocik 8 éve alatt (persze, a részarányok más lapra tartoznak). A hárommilliárdos támogatás forrását az előző kormány biztosította, ebben is tévedni méltóztatik. A jelenlegi kormány csak elosztja ezt a forrást. Végezetül: a diplomák ágazatok szerinti aránya a piactól függ, senki sem kötelezhető arra, hogy az állástalan mérnökök sorát hosszabbítsa - és akkor még ott van Klados Gusztáv sztármérnök, akinek "csak" a fizetését redukálják - amúgy tetszés szerint. Az oktatási lánc teljes rekornstrukciója helyett - ahogyan kitetszik - megint egy retrográd irányzat kerül előtérbe, ehhez mit tetszik szólni ? Vagy innentől kezdve ez is bocsánatos ? A konferencián pedig - igenis - újra kiosztották a címeket, mintha erre eddig még nem került volna sor !

Ismeretlen_159036 2010.06.24. 13:45:17

A "konferenciát ahol az új kormánnyal újra megünnepeljük, a kutatóegyetemeket" némi ironiával neveztem második átadásnak. Ha már szükség volt ilyen konferenciára, akkor elegáns lett volna meghívni legalább az előző minisztérium szakmai vezetését. Az uniós támogatás is a mi pénzünk: a tagállamok adják össze, és az elköltéséről az Uniós szabályok betartartásával az adott ország dönt. A 27 milliárd bizony valódi többletforrást jelent, aminek az adott céljra való felhasználásáról a kormány döntött. http://nol.hu/belfold/oktatas/aprilisban_mar_lesznek_kutatoegyetemek Reméljük a szerződéskötés feladatával megbírkozik az új kormány (eddig még nem sikerült). Nem stimmelnek a számok se. A Bajnai kormány egy fillért sem vett el a felsőoktatástól. Tán 1 milliádot egy képviselői indítvány vett el a felsőoktatástól, de ez töredéke a többletnek. Amúgy ide Réthelyi sem ígér több pénzt. http://eduline.hu/hirek/20100623_22728_rethelyi_miklos_elitegyetemek_tamog.aspx Nem tudom milyen szakmai megfontolás alapozza meg azt a közhelyet, hogy sok 30 állami felsőoktatási intézmény. Az viszont biztos, hogy az előző kormányok voltak azok, amelyek folyamatosan növelték a természtettudományos keretszámokat, és nem kellően energikusan, de nekiláttak az iskolai természettudományos oktatás átalakításának.

Ismeretlen_15494 2010.06.25. 10:35:16

A felsőoktatási alapképzési normatíva 2009-ről 2010-re nem őrződött meg reálértéken és erősen nehezítik a felsőoktatási intézmények egyéb bevételi forrásokhoz történő hozzáférését is, nem is beszélve a PPP konstrukcióban kikényszerített infrastrukturális beruházások terheiről. A 27 milliárd tekintélyes része a bedőlés közeli PPP-kre fog elmenni. A Bajnai-kormány egy árva petákról sem kötött szerződést. A lényeg: kitalálták, hogy a bennragadt EU pénzekből (nem a magyar GDP része) kidobnak valahogy 27 milliárdot az egyetemeknek. A kutatóegyetem koncepció ügyes volt, így sikerült megakadályozni, hogy ezt a pénzt jó szokás szerint egyenletesen terítsék az életképtelen intézmények agóniáját meghosszabbítandó. Az elgondolás Manherz szakállamtitkár urat dicséri, aki igyekezett helyt állni, de a kivitelezés messze nem tökéletes: hiába egy fecske nem csinál nyarat. Mindent összevetve azért el kell ismerni, hogy nem lazult fel nagyon a koncepció és az új kormány sem fogja érdemben lazítani. A többi politikai PR, amin lehet kéjelegni, de az nem tartalmi kérdés. A természettudományos és mérnöki keretszámok növelése mindösszesen évi száz-kétszáz fő az 56000 államilag finanszírozott helyből, ami kevesebb, mint fél százalékos mozgás, miközben a jogász keretszámok feltölthetetlenek és a vidéki mikroegyetemeket segítik ki rendre a nem feltöltött keretszámok terhére. Egy kisvárosi két vagy három karos főiskola/egyetem rektora néhányezer hallgatóval ugyan úgy egy szavazattal rendelkezik a Rektori Konferencián belül, mint bármelyik nagy tudományegyetem 20 vagy 40 ezer hallgatóval, ami röhej és így nem is csoda, hogy bevezethetetlen az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény (ami szintén nem volt rossz elgondolás). A közép és alapfokú képzésben a természettudományok oktatását illetően minden mutató kritikán aluli, a 24 óra után vagyunk. Közel 30 állami felsőoktatási intézmény egy tízmilliós országnak sok, Olaszországban 60 millió lakosra jut nagyjából 45 államilag finanszírozott egyetem és akkor szó sem esett a nagyjából 50, egyébként államilag elismert de nem finanszírozott magyarországi egyéb felsőoktatási intézményről. Ilyen szétaprózodottság a hatékonyság és a minőség rovására megy.

Ismeretlen_159036 2010.06.26. 12:11:49

Kár idekeverni a PPP-t. Egyrészt azt az egyetemek maguk vállalták, nem kényszerítette őket senki, ugyanakkor olyan lehetőségekhez jutottak, amiket máshogy nem kaphattak volna meg. Ha komolyan vesszük az egyetemi autonómiát, akkor tudták, hogy mire vállalkoznak. Az uniós támogatást természetesen nem fordíthatják PPP törlesztésre. Ami az EU támogatást illeti azt bizony nem az űrből érkeznek. Egyrészt a tagállamok adják össze a pénzt (köztük bizony a magyar GDP-ből is), és ami ennél fontosabb, az általános kereteken belül a nemzeti kormányok határozzák meg. Ez tehát ugyanugy az "ország pénze", mint a hazai költségvetés, ha a kormány dönt arról, hogy valamit támogat belőle (és mást nem) az érdemi döntés. Ha a rektori konferencia szavazati aránya a probléma, az nem az intzémények bezárásával lehet orvosolni, elég a szavazási szabályokat megváltoztatni. Ugyanakkor az elmúlt években a nagy egyetemek egyáltalán nem támogatták például jobban a kötelező kétszintű érettségit, mint a kicsik. Ennek oka prózai: az integráció a nagy egyetemekben sem vált szervessé, és bizony szinte minden egyetemeknek vannak olyan karai, ahová egyáltalán nem tolonganak a hallgatók.
süti beállítások módosítása