Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Az ellenzék felelőssége

2010. szeptember 30. - Tanbácsi

Az ellenzék hangjának hangosnak és erősnek kell lennie, írja a Guardianban Estelle Moris az ellenzék felelősségéről.

A mindenkori ellenzék fontos feladata, hogy alternatív eszméket és politikát helyezzen az előtérbe.

Alighanem itthon is tanulságos, amit mond.


Az ellenzék hangjának hangosnak és erősnek kell lennie, írja a Guardianban Estelle Moris az ellenzék felelősségéről. Félreértés ne essék, Nagy Britanniáról beszél.

Egy újonnan ellenzékbe került pártnak idejébe kerül amíg elmozdul a kormányzás védelmétől az új helyzetnek megfelelő politikák fejlesztése irányába és gyakran elveszti időlegesen a közvélemény figyelmét is.

Az ellenzék számít, azért az új árnyék minisztereknek hatékonynak kell lennie már az ősszel.

A mindenkori ellenzék  fontos feladata, hogy alternatív eszméket és politikát helyezzen az előtérbe. A piac és a magánszektor szerepe és természete az oktatásban; a szabad választás hatékonysága és következményei; a tanulás finanszírozása; a társadalmi szakadék bezárása - ezekkel a kérdésekkel kell foglalkozni.

The shadow education team will be busy this term // Guardian

Ed Balls  árnyék oktatási miniszter vette a lapot, a Munkáspárt konferenciáján hevesen támadta az új koalíciós kormány oktatási zászlóshajóját a szabad iskolákat "az elmúlt negyven év szociálisan leginkább megosztó kísérletének" nevezte. Tiltakozott a tananyagnak az akadémikus tárgyakra való szűkítése és az iskolafelújítási program forrásainak csökkentése ellen. Szenvedélyesen érvelt a speciális nevelési igényű diákok támogatása mellett.

Ed Balls attacks 'socially divisive' free scools // Guardian

Estelle Moris maga is érdekes személyiség. Ő volt az első tanár, aki oktatási miniszter lett 2001-ben. Nagy feltűnést keltett, amikor néhány nem túl szerencsés (többek között az érettségi rendszerrel kapcsolatos) nyilatkozat után mindenkit meglepve  távozott a miniszteri székből. "Nem lehet a második legjobbnak lenni ilyen fontos poszton" - mondta. A BBC tudósítása szerint a köztisztviselők megtapsoltak és sírtak, amikor távozott a minisztériumból.

Education secretary resign // BBC

Alighanem itthon is tanulságos, amit mond.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr242464887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_16940 2010.10.01. 20:04:02

Igen. Ilyenkor mondják nálunk, hogy Angliában zöldebb a fű. Régebbi idő óta nyírják. És egyáltalán: van fű... +!

Ismeretlen_10940 2010.10.01. 21:59:08

Kit érdekel ez nálunk, Orbanisztánban? :((

Ismeretlen_159036 2010.10.02. 01:10:07

@navigator A feladat ugyanaz. Csak a körülmények mások.

professzor 2010.10.05. 07:58:43

a mi kis kulturtalibán hazánkban a legnagyobb...egyenlőre....ellenzéki pártnak egyetlen felelőssége kimondottan...a felemelkedés...a legszarosabb pártszaporulat..Nem a haza, és nem is a társadalom, még kevésbé pedig a dolgozói rétegek képviselete. A belső szaporodás, a felemelkedés, a rablás lehetőségének reinkarnációja. Nos ez a különbség. A Holdon lehet ,hogy ez másként van....DDDDDDD. Szili szakitott, Szanyi ugy csinál,mintha....de ez édes kevés. ...ahogy ők mondják a pártépitéshez.

Ismeretlen_159036 2010.10.05. 22:28:52

@professzor Köszönjük Emese!
süti beállítások módosítása