Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Pokorni az integrációról és az autópályáról

2010. december 30. - Tanbácsi


 A Fidesz oktatáspolitikus aláírta a Mindenkinek Becsengettek programot támogató nyilatkozatot, és ezzel támogatásáról biztosította a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek iskolai keveredését. Ez az oktatási államtitkárság terveivel nincs teljesen összhangban.

Index - Belföld - Pokorni kiállt az integráció mellett

Ritka, de dicséretes, ha egy politikus kormányon válik szakmailag határozottabbá. Az persze eufémizmus, hogy az integráció "az oktatási államtitkárság terveivel nincs teljesen összhangban". Konkrétan ennek a programnak a szellemiség pont az ellentéte annak az erőszakos szegregációnak, amiről a gyerekminősítő bizottságok és különosztályok tervezett rendszere szól.

A programról részletesebben itt- érdemes megnézni.

Pokorni tegnap talált még egy vitatémát: nekiment HR újabb retroötletének a kötelező társadalmi munkának is.

Közben a felsőoktatás frontján is folytatódott az állóháború. A nyáron az országgyűlés elfogadott egy törvényt, ami emelt szintű érettségi épeszű mértékű kötelezővé tételét tartalmazza. Ezt az oktatási kormányzat most megpróbálta hatályon kívül helyezni, hogy a saját merevebb változatát erőltethesse át. A módosító szavazásánál sajátos Fidesz (I) -MSZP- LMP koalíció védte meg a rugalmasabb szabályozást az Fidesz (II.)- KDNP - Jobbik kisebbséggel szemben.

A két eset erősíti azt a korábbi sejtést, hogy az oktatáspolitika alapvető törésvonalai nem esnek egybe a párthatárokkal. Ettől még attól tartok, egy újabb Pokorni-Hoffmann találkozó után majd megint elmagyarázzák, hogy lényegében egyetértenek.

Azt hogy ennek mennyi értelme, mutatja Pokorni újabb összefoglaló interjúja is. Ennek alaphangja az, hogy mindenért Magyar Bálint a hibás (hiába, a pártfeladat komoly dolog). Tartalma viszont az, hogy a kétszintű érettségi rendszer jó, csak fokozatosan, a felsőoktatásban oktatási és kutatási normatíva kell és nem minőségi (ejtsd minisztériumi) pénzosztás, és a bolognai rendszer meg pont jó, és általában sem lehet szembe menni a világgal. Ez a legkevésbé sem emlékeztet a minisztérium álláspontjára. Még jó, hogy megegyeztek.

Ebből aztán a parlamentben biztosan a random jellegű törvényhozás lesz, pajkos egyedi koalíciókkal módosítóról-módosítóra. Viccesnek vicces lesz, az eredmény aggasztó. A mindenki által ötletszerűen díszített karácsonyfa ritkán lesz arányos. Nem kéne mégis inkább megegyezni egymással, meg főleg a szakmával, és utána nekiállni barkácsolni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr182549550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása