Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Észbontó ötlet, Taigetosz, gyalázat, elfogadhatatlan, katasztrófa valamint Orbán Viktor kimondott szava - vélemények a tankötelezettség rövidítéséről

2011. március 04. - Tanbácsi

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem kevés kormányzati terv váltott ki akkora felháborodást, mint tankötelezettség 15 éves korra való csökkentése. A tiltakozóknak már saját facebook oldala is van:facebook.com/kozoktatas. Következzék néhány válogatott (de szavait nem megválogató) vélemény erről a zseniális javaslatról.

"Észbontó ötletnek tartja az oktatási kötelezettség korhatárának 15 évre leszállítását a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke. Trencsényi László a Megbeszéljük című műsorunkban azt mondta, hogy ez a kormányzati elképzelés szembe megy minden racionalitással, mint fogalmazott: ez olyan, mintha buta társadalmat akarnának reprodukálni."

Buta társadalmat akar reprodukálni a kormány?

"A Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, Trencsényi László kedden a Klubrádióban Taigetosz-törvénynek nevezete a Széll Kálmán Tervet. Igaza van. És, mivel már megszületésekor nagyjából tudjuk, kiből lesz a sikertelen, kudarcos tanuló, már akkor felvihetjük őket egy stílusosan Széll Kálmánról elnevezett hegyre, hogy alávessük őket a szikláról. 
Úgy még olcsóbb: óvodáztatni, iskoláztatni sem kell őket."

Orbán lemond a szegény gyerekekről-Balla István

" A terv, az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása 15 éves korra, annyira nélkülöz minden racionalitást, annyira triviálisan ellentmond a saját céljainak (ha komolyan vehetők egyáltalán), hogy szinte értelme sincs az elemzésnek. ha nekiállna az ember elemezni ezt a gyalázatot, akkor azt demonstrálná, hogy elemzésre méltónak tartja, érdemes a megfontolásra. Hát nem."

 Hol a józan ész?- Nahalka István

"Nincs olyan érv, amivel alá lehet támasztani, hogy elegendő 15 éves korig tanulni. Kifejezetten gazdasági megfontolások állhatnak a bejelentés mögött, hiszen a tanulmányait befejező fiatal után nem kell családi pótlékot fizetni, ha pedig munkába tud állni, akkor járulékokat kell fizetnie. Ráadásul a pedagógusoktól is meg lehet szabadulni, ha már nem kell tanítaniuk a 15 évesnél idősebb gyerekeket - mondta Mendrey László."

A Pedagógusok Szakszervezete is elfogadhatatlannak tartja a tankötelezettség tizenöt éves életkorra történő leszállítását. Közleményükben hangsúlyozzák: az iskolarendszerből való kilépést, bármilyen életkorban is, akkor tartják elfogadhatónak, ha az érintett legalább rendelkezik egy szakképzettséggel, hogy esélye legyen a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Gazdasági megfontontolások miatt csökkentik a tankötelezettség korhatárát?

 "A háromévesre csökkenteni tervezett, elméleti részétől megfosztott szakiskolai képzésből a gazdaság pillanatnyi igényeinek megfelelő, olcsó, pályaváltásra képtelen munkaerő termelődik, az akár 15 éves iskolaelhagyók pedig egyenesen senkinek sem fognak kelleni. "Egy ilyen nagyságrendű változás normálisan nem úgy jön létre, hogy egy pénzügyes vagy politikus felírja egy papírra, hogy akkor ezek lesznek a számok. Az állami iskola ilyetén bevezetése, szakmai előkészítés nélkül katasztrófába vezethet.""

Elvonás leépítés hátraarc: az Orbán csomag nagyot üt az oktatáson

Eddig a közoktatási törvény 17 évre leszállított korhatárról beszélt, az államtitkárság háza tájáról a 15 év még soha nem hangzott el. Mondta viszont a miniszterelnök még tavaly novemberben azután, hogy a kormány aláírta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött együttműködésimegállapodást a szakképzés átalakításáról. „A kormány erkölcsi kérdésként kezeli, hogy megtanítsa dolgozni az embereket” – mondta Orbán, hozzátéve: „nem ördögtől való a 15 éves kortól való munkába lépés”.

A kormányfő mindenkit megdöbbentett: a 15 az tizenöt és kész

Végül a felső ábra magyarázata: a 18 éves korban még iskolába járó diákok aránya az európai statisztikákból. Magyarország a maga 85 százalék körüli eredményével az átlag felett van. Ennél magasabb az arány Európa oktatási és technológiai éllovasaiban (Svédország, Finnország, Írország) és az oktatásban  gyorsan felzárkózó országokban (Litvánia, Lengyelrország, Szlovénia). A sor végén Bulgária, Románia, Spanyolország, Portugália, Ciprus, Málta  és a hagyományosan alulteljesítő Nagy Britannia ahol épp most készül a középfokú szakképzés reformja,aminek része, hogy a gyerekek 16 éves kor után is maradjanak a képzésben. El kell dönteni, hogy mi a minta: az élvonal vagy a leszakadók. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr272708738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balek_ 2011.03.05. 17:13:48

Nem csak beszélni lehet az közoktatás megjavításáról.
Mostanában jelent meg pár pályázat ahol talán tenni is lehet érte.

2011. február 28. Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Főigazgató
kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=wami3rkcj6

2011. február 23. Nemzetgazdasági Minisztérium
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Főigazgató
kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=wamg9ignc4

Az NSZFI-ben az összes vezetői állás meg van hirdetve!
www.nive.hu/palyazatok/index.php?pageid=1

(Szóval, aki pályázik, mint főigazgató akár komplett csappata is teheti, biztos annak a jegyében ne akadályozza semmi a programjának megvalósítását.)

2011.03.06. 00:25:30

ha lejjebb viszik a kötelező iskolaévek számát, akkor ezáltal több embert terelnek a szakmák felé, mármint kétkezi szakmák

és ez jó.

elve bőven túlkínálat van diplomásokból, jó szakikból meg hiány

Tanbácsi 2011.03.06. 23:03:12

Diplomásból nincs túlkínálat ezt valahol fenn idéztem. Mint ahogy általában a kétkezi szakmákból sincs hiány. A diplomások esetében 4% körüli a pályakezdő munkanélküliség, az átlag meg 10 % körül van. De itt ráadásul nem a szakmunkások számának növeléséről van szó, mert 15 évesen nincs a gyerekeknek szakképzettsége.
süti beállítások módosítása