Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

16 év lesz a tankötelezettség korhatára?

2011. március 18. - Tanbácsi

A tapsszervezők, versrövidítők és a londoni PR tanácsadók mellett nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy a kormány brazil vagy mexikói forgatókönyvírókat is alkalmaz. Az ugyanis teljesen kizárt, hogy azt a szappanoperát, amit a Orbán csomag oktatási rész körül művelnek, értő profik hozzáértése nélkül hoznák létre.

Történt ugyanis, hogy Réthelyi miniszter, mint ez kötelezettsége lett volna már decemberben, elballagott a parlament oktatási bizottságához, hogy beszámoljon munkasikereiről. Ha már ott volt, akkor kénytelen volt válaszolni a jelen oktatáspolitika tajtékos örvényeiben már kissé megszédült képviselők kérdéseire. Ezt az alkalmat kihasználta arra, hogy végre beavasson minket a kormányzati oktatáspolitika boszorkánykonyhájának szakmai titkaiba:
 

"A tárcavezető a bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott, a minisztériumán belüli közhangulatnak megfelelően maga is azzal értene egyet, ha a tankötelezettség felső korhatárát legfeljebb 16 évre csökkentenék a Széll Kálmán Tervben szereplő 15 év helyett."

Réthelyi: Tandíj és képzési hozzájárulás sem lesz a felsőoktatásban

Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy egy miniszter könnyedén keresztülgyalogol az elvileg a kormány egésze számára iránymutatást jelző programon, alig két héttel annak csinnadrattás bejelentése után. Sokkal izgalmasabb az indoklás: a minisztériumon belüli közhangulatnak alapozza meg azt, hogy 16 év legyen a tankötelezettség határa. 

Nagy szerencse, hogy jó kedvében találtuk a minisztériumot, mert ha például még a szokásosnál is rosszabb lett volna a menzán a koszt, akkor esetleg a közhangulatnak engedve megszüntetnék  az összes D betűvel kezdődő nevű középiskolát. Ha pedig véletlenül a minisztérium focicsapata alulmarad a tárcák kupájában, akkor  jöhet az óvodai buktatás is. 

Most viszont, mivel éppen kisütött a nap, mindenkinek jó kedve lett, így aztán a közhangulat, arra hajlott, hogy hagy tanuljanak még egy évet az ebadták, ha már annyira kiabál mindenféle habókos tudós. A hangulatot maga a miniszter is érzékelte, amint professzori álruhájában elmerült a büfé és a folyosói pletykák világában. Ez teljesen új perspektívát nyit a továbbiakban a minisztériumi szakmai munkában. Innen kezdve semmi szükség különféle hatásvizsgálatokra, számításokra, a szakma bevonására meg egyeztetésre. Elég megmerülni a Hangulat Óceánjában! 

Szép megnyilvánulása a pártfegyelemnek véletlennek, hogy az Akadémia elnökének is pont most támad hasonló ötlete, maga is a 16 éves tankötelezettség mellett áll ki. Mint a tudóstársaság elnöke, nyilván komoly kutatási eredményekre alapoz, kár, hogy ezeket a rövid műsoridő miatt nem állt módunkban megismerni. De majd legközelebb, ha megérdemeljük.

Gyaníthatjuk, hogy két ilyen jelentős férfiú nem tévedhet egyszerre, így könnyen lehet, hogy a korábbi döntés felpuhítását készítik elő. A fő baj az, hogy a talán kompromisszumnak gondolt 16 év nem sokkal jobb a 15-nél.  Európa több országában van 16 éves korig tartó tankötelezettség, de ez általában lezárt (alsó középfokú) végzettséget jelent, ami után a diákok előbb vagy utóbb továbblépnek. Magyarországon viszont továbbra sem kapcsolódik ehhez az életkorhoz végzettség, így aztán csak az lesz az eredmény, hogy egy kicsit tovább kell küzdeni majd azért, hogy valaki végzettség nélkül kerüljön ki az oktatásból. És ez már egyáltalán nem vicces. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr942749028

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Búth Emília - ELSZALASZTOTT PILLANAT 2011.03.18. 14:05:58

Nem az a baj, hogy már nyakig ér a disznóólban járt mocskos-szájú délutánromlást gőzölgő gyomor-forgató lábvizehanem azhogy valaki lötyögtetiMost kellene felülemelkednimeglátni észre venni azúgó örvénylésben bukdácsoló gyerekujjnyi szalmaszálata parton...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása