Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Ajtók záródnak: új oktatási rendszer csak gazdag gyereknek

2011. április 13. - Tanbácsi

 

Szép új világ kezdődik a közoktatásban, örvendezik a kormánypárti napilap. Persze csak azoknak, akiket nem zár ki belőle az oktatási kormányzat. Mert sokan lesznek, akiknek nincs helye ebben a világban. Vegyük csak sorra:

"A diákok idegennyelv-tudásának javítása érdekében 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz egy C típusú nyelvvizsga – jelezte az államtitkár, hozzátéve: jelenleg a hallgatók negyven százaléka azért nem szerzi meg diplomáját, mert nem tanult meg egy idegen nyelvet sem."

Jövő évtől új világ kezdődik a közoktatásban

Végre valaki nyer is az oktatáspolitikai időutazáson - a nyelviskolák, akik innentől kezdve jelentős és biztos többletbevételre számíthatnak. A nyelvtanulás eddig is leginkább a szülők pénztárcájától függött.   Ráadásul a középiskolában ugyanis még az eddigieknél is kisebb eséllyel lehet majd nyelv vizsgázni, hiszen megszüntették a nyelvi előkészítő évfolyamok törvényi védelmét. A legnagyobb fenntartó  főváros már megértette az üzentet: úgy tűnik a legtöbb helyen megszűnik ez a lehetőség.

Bezárul az eddig kerülőút is: a költségtérítések drasztikus emelése a kevésbé tehetős hallgatókat a fizetős felsőoktatásból is kiszorítja.

A szelektálás persze már sokkal lejjebb elkezdődik: már az általános iskola előtt jöna szigorú válogatás: szakértői vizsgálat dönti majd el, hogy melyik gyerek kerülhet be a "normális" közoktatásba, ki az aki "felzárkóztató" osztályba kerül (ahol persze általában csak a lemaradás nő), és ki az aki csak a gyógypedagógiai oktatásra méltó. Megjósolhatjuk, nem a Rózsadombról fognak kikerülni a másod és harmadrendűnek minősítettek.

A szakképzés sem marad ki a jóból: nemcsak a szakiskola válik az eddigieknél is reménytelenebb zsákutcává, de az elmúlt években teljes jogú  középiskolává járó szakközépiskola is megkapja a magáét: az eddigi hat év helyett négy évre rövidül. Ez praktikusan azt jelenti, hogy vagy a megfelelő szakképzésre vagy a teljes értékű érettségi megszerzésére nem marad elég idő.

Jön az új világ: kizárólag gazdag gyerekeknek

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr652865648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása