Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Német módi: mi az a duális szakképzés?

2010. október 18. - Tanbácsi

Már-már úgy tűnt, hogy minden különösebb izgalom nélkül folytatódik az eddig retro oktatáspolitika. Orbán bejelentése a "német" típusú duális szakképzés bevezetéséről azonban már érdemi változások kezdete lehet. Ha a szokásos módszerrel, erőből vezetik be a duális képzési rendszer tovább ronthatja az eddig is legrosszabb helyzetben lévő diákok esélyeit.

 

Az elmúlt hetekben nem történ semmi váratlan. Hoffmann Rózsa újabb, az általa kedvel Kádár korszakbeli oktatást emlékünkbe idéző akcióval vétette magát észre (Hoffmann Rózsa újabb nagyon-nagyon furcsa akicója //Hírszerző). A cél persze nemesebb, mint az egykori Veled vagyunk Vietnám!-mal, de félő a pedagógiai hatékonyság most sem lesz nagyobb. Közben Hódmezővásárhelyen a szép emlékű iskolaköpennyel iskolai egyenruhával próbálkoznak - természetesen kizárólag szülői kérésre (Egyenruhát kapnak a hódmezővásárhelyi iskolások // Index). A szó szoros értelmében szolgálatba állt az Oktatási Hivatal, új elnöke is (Érdekvédőből apparátcsik // HVG).

Orbán mai bejelentése azonban a "német típusú", duális szakképzésről ezen messze túlmutat.

Miről is van szó? A duális szakképzés lényege az, hogy az állam ( az általa fenntartott iskola) és a gazdálkodó szervezet megosztozik a szakképzés felelősségén és költségein is. A diák az oktatási idő egy részét (tipikusan felét) az iskolában tölti. Itt kapja meg a elméleti szakmai alapképzést és az ehhez szükséges közismereti képzést. A gyakorlati képzést közvetlenül a gazdasági szereplő biztosítja.

A rendszer tulajdonképpen Magyarországon sem új. A Kádár korszakban minden nagyüzem végzett ilyen típusú szakképzést, az akkori szakmunkásképző iskolák diákjainak jelentős része valamelyik gyárban vett részt gyakorlati képzésen, legalább is az ipari szakmákban. A rendszer végét a nagyipar leépülése hozta el: a gyakorlati munkahelyek megszüntek, a  képzés beszorult az iskolai tanműhelyekbe. Az itteni eszközállományt világbanki majd uniós támogatásból folyamatosan korszerűsítették. Néhány újonnan betelepedett nagy multi is hozta saját szakképzési kultúráját, például az Audi, de ez csak a kiesett helyek töredékét pótolta.

Mi a duális képzés előnye? Közvetlen kapcsolatot biztosít a leendő munkáltatók és a diákok között, lehetővé teszi, hogy a szakképzés tartalma a valódi munkaerőpiaci igényekhez igazodjon. A diák valódi munkahelyen valódi munkatapasztalatot szerez. A munkaadónak van módja közvetlenül a saját tanulói közül biztosítani a szükséges munkaerőt. A duális szakképzésben a diákok jó esetben rögtön munkahelyet is kapnak a naprakész szaktudás mellett.

Lehetnek azonban komoly hátulütők is. A cégek nem jótékonysági intézmények. Ezért erős garanciák kellenek arra, hogy az "inasokban" nem csak az olcsón foglalkoztatható segédmunkaerőt látják. Szintén szükséges az, hogy a cégek megfelelő képzési szakértelemmel rendelkezzenek, és a diákok pedig képesek legyenek megfelelni a képzési követelményeknek. A rendszer tapasztalatairól

Az elmúlt években komoly erőfeszítések történtek a duális szakképzés "puha" elterjesztésére. Ennek eszköze a a tanulószerződések rendszere volt. A szerződés tartalmazza a képzés és a diák foglalkoztatásának garanciáit. Ennek a rendszernek a kiterjesztését már a Gyurcsány féle száz pont szakképzési része is tartalmazta (Gyurcsány nekimegy az oktatásügy mostohagyerekének).

Bár történt előrelépés, de áttörés nem. A vállalkozások nagy része nem akarta, vagy nem tudta vállalni a képzéssel járó többletkötöttségeket és költségeket. A kisvállalkozások esetében ez nem is reális. Németországban ezt úgy hidalják át, hogy a kamarák és maguk a kis és közepes vállalkozások hoznak létre olyan közös "üzemek feletti tanműhelyeket", amelyek a képzés egy részét átveszik (további részletek a német rendszerről itt). Ezeknek ma itthon nyomát sem látni.

Talán az eddigiekből is kiderül, hogy a kormányfői bejelentés itt édes kevés. Ahhoz, hogy a rendszer valóban működjön hosszú átmeneti folyamat, világos koncepció és szakmai egyeztetés kell. Ahogy a kormányzás mai tempóját figyeljük, erre nem látszik sok esély. Ha viszont így van, könnyen lehet, hogy a diákok az iskolák mai biztonságából megfelelő ellenőrzés és felkészülés nélkül kerülnek az új rendszerbe. Ebből a szempontból a magyar kamarák felkészültsége és lehetőségei jelentősen különböznek német társaikétól.

Van egy ennél is nagyobb probléma. A szakiskola mára az általános iskolában eredménytelen diákok utolsó menedéke lett. Az ide járó diákok ma sem a szükséges alapképességekkel sem az iskolábajárás iránti lelkesedéssel nem rendelkeznek (ennek háttéréről lásd a Zöld könyvet).

Márpedig a duális átállás fideszes koncepciója minden jel szerint arról szól, hogy tovább csökkentik a szakiskolák eddig is elégtelen általános képzési lehetőségét. Ha pedig így lesz, a minimális esély se lesz meg arra, hogy a szükséges felzárkóztatás megtörténjen. Ebben az esetben aztán tele lesz az új duális rendszer gyakorlatilag analfabéta tanoncokkal, és a rendszer még az eddigieknél is inkább csak zsákutca lesz.

Aggódva várjuk a részleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr512464892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_12392 2010.10.19. 12:41:43

Rosszul látod a helyzetet! Itt van a Nolblog üdvöskéje (legalább is szerkinek), aki kertészlegény végzettségével 8 évig volt parlamenti képviselő és most épp alkotmányt rittyentget!!! =))

Ismeretlen_159036 2010.10.19. 13:58:03

@ronagyuri Ez inkább arra példa, hogy a jó általános képzéssel párosuló szakképzés szerteágazó továbblépési lehetőséget nyit meg. :)

Ismeretlen_11256 2010.10.20. 08:05:59

nagyon igaz ez a cikk és nagyon jól össze van szedve! mindenesetre én hozzátennék még két gondot: 1. a cégeknek csak akkor érdekük megfelelő képzést biztosítani a diákok számára, ha legalább a legjobbakat mindenképpen fel akarják venni (azt meg felnőttek betanításával sokkal gyorsabban és hatékonyabban érik el). de tömeges fejlesztések az iparban nem nagyon vannak (ami van, az egy-egy bővítés, néha egy új üzem, ahol egyszerűbb speciális tanfolyamon, 3-6 hónap alatt betanítani az új embereket. különösen, ha a technológia miatt úgyis csak néhány műveletet kell majd elvégezni, a szakma mélyebb ismerete nem szükséges - miért vesződjenek 4 évig?) 2. részben ezért a vállalat számára komoly nyűg egy ilyen képzés: hiszen néhány embert azért kell fizetnie, hogy a nebulókkal foglalkozzon, és lehetőleg azoknak jó szakembereknek kell lenniük, mert a kamaszok mindent észrevesznek. csak hát elmúlt 20 év, azok, akik korábban az ilyen munkát csinálták, már rég nyugdíjban vannak, tehát a fogásokat már sok helyen csak olyasvalaki tudja majd megmutatni, aki maga is gyorstalpalón tanulta. akkor meg nem biztos, hogy a képzés szakmát ad, lehet, hogy csak bizonyítványt. pedig tényleg fontos lenne. csak nem rohamtempóban kellene csinálni ezt is.

Ismeretlen_175210 2010.10.20. 08:50:28

Valóban kitűnő tanműhelyek és kiváló oktatók, továbbá szigorú ellenőrzés kellene - a cél az volna, hogy a diákok konvertálható tudást szerezzenek. Ez úgy magától nem fog menni, különösen nem tovább gyengített szakiskolai "anyagból".

Ismeretlen_14055 2010.10.20. 09:05:45

Teljesen igaza van Eviannának, lassan már nincs aki tanítson, már csak olyanok vannak, akik esetleg láttak olyat, aki ért hozzá. A minap láttam egy előadást mely arról a felismerésről szólt, hogy milyen súlyos degenerálódást eredményez az emberben a fizikai munka elhagyása, azok az emberek, akik nem használják a kezüket alkotásra elvesztik a kreativitásukat, rendelkezeznek is bármilyen nagy szellemi kapacitással, bármekkora elméleti ismeretekkel. Ezért aztán az Usában elindult egy kezdeményezés, hogy még a legnagyobb egyetemeken summa cum laude végzett mérnököknek is is 1 év fizikai munkát kell végezniük a szakterületükön. A helyzet kilakulásában az a mesterségesen kialakított téves értékrend is szerepet játszik, hogy az, aki tényleges munkát végez, az alacsonyabb rangú ember... A probléma nagyon összetett.. Thaiföldön láttam egy nagyon érdekes kezdeményezést, az állam - jelen esetben a király- hozott egy intézkedést, hogy azok az emberek, akik hajlandóak olyan szakmákat űzni, melyek fennmaradását a közösség szempontjából hasznosnak minősítenek -és hajlandóak is ezt a tudásukat tovább adni - az államtól lakást és bőséges ellátást kapnak, és szabadon értékesíthetik is saját kezük munkáját, de a tanításért nem kapnak pénzt.

Ismeretlen_159036 2010.10.20. 09:41:57

@evianna Elvileg, ha a magyar cégek is terveznének (tervezhetnének) előre, mint egy német nagy vagy akár kis cég, akkor jobban megérné nekik a saját képzés, mert komoly szakmunkára a "saját nevelés " valószínűleg alkalmasabb, mint a máshol "elrontott" felnőtt átképzése. De hát ezen a területen a megtérülés évtizedes. Ezért aztán szerintem hosszabb távon is érdemesebb lenne egy vegyes rendszerben gondolkozni. Egy csomó dologgal lehetne persze praktikusan támogatni a duális rendszer terjedését, vagy általában a szakképzést, például a tanulószerződések átalakításával (amelyek jelenleg csak a tanuló érdekeit védik, de a vállalkozásét nem: kiképzi a tanulót, majd a friss szakmunkás elmegy a konkurenciához), adó és járulékkedvezményekkel a pályakezdő szakmunkásoknak, vagy éppen a szakoktatók helyzetének és képzésének rendezésével.

Ismeretlen_159036 2010.10.20. 09:48:19

@ KerekesZS Ez az egyik alapvető gond. Amúgy nemcsak nálunk, a németek és osztrákok is panaszkodnak, hogy nehéz tanulót találni a fizikai szakmákban. Magyarországon annyival rosszabb helyzet, hogy a magyar munkaerőpiacon a szakmunkás keresetek relatíve is alacsonyak, miközben a vállalatok sírnak, hogy nincs elég szakképzett munkaerő. A kamarák ebben is tüsténkedhetnének, pl ágazati bérmegállapodások összehozásával.

Ismeretlen_110481 2010.10.20. 11:10:25

5.-re T. Kerekes Zs. A pályakezdő műszakiak utja a következő volt Mo.-n Ferenc Józseftől a '80.-as évekig: Technikusok (kiváló iskolatipus volt, még a szoc.-ban szétverték), egy év fizikai munka az adott cég szakmába vágó összes munkahelyén, utánna ahol a legjobb fizikai teljesitményt nyujtotta, ott lett műszaki. Én is igy kezdtem (nappaliból ki voltam zárva, estin diplomáztam), segédmunkás bérrel, de egy év utám már, 19 évesen jobban kerestem, mint egy 40 éves szakmunkás! Később ez változott, ld.lenn! Mérnökök: (forgóban) pl. a MÁVAG-nál egy év fizikai munka mint a technikusoknál, egy év az összes műszaki munkahelyen, egy év azon a műszaki munkahelyen, ahol a legjobb teljesitményt nyujtotta, utánna véglegesités 460 Pengővel (tájékoztatásul: egy nyitott 10m fesztávu vitorlázó repülő ára 600 Pengő volt). Mielőtt valaki azt mondja, hogy ez nem igaz, a papirok megvannak. Ha megnézzük a műszaki pályák vonzerejét a markánsan jó fizetés adta, egészen a '70.-es évek közepéig, amikorra az MSZMP KB 1973.-as Bérpolitikai határozatai az alkalmazotti bérek lassubb növelését irta elő, mint a fizikai béreké. Igy fordulhatott elő, hogy mint izotóplabor vezető (immár diplomával és szakmérnökivel) sugár és katonai(spec) pótlékkal együtt 30 évesen kevesebbet kerestem, mint egy 20 éves segédmunkás. Ezzel aztán a műszaki és természettudományos szakok vonzerejét sikerült is lenullázni. Ez máig hat!

Ismeretlen_110481 2010.10.20. 11:28:56

7.-re T.Tanbácsi! A szakmunkásképzés reformjáról addig érdektelen beszélni, mig nincsenek helyén a jövedelmek! És mivel szakmunkásra elsősorban a magyar kkv szektort tart nagyobb létszámban igényt, először ezek helyzetét kell tisztázni. Az egyén szempontjából nagyon fontos az elérhető jövedelem, és az a tény, hogy minden ember minimalizálni akarja az 1 Ft bevételre eső munka és stresz mennyiséget. Ha igy nézzük a dolgot, hülye aki az iparba megy, ezért fordulnak elő a cégeknél 70 éves, nyugdjból visszahivott szakmunkások. Ma egy humán végzettséget töredékannyni munkával meg lehet szerezni mint egy műszakit, vagy természettudományost (ezért nincsenek fizika és kémiatanárok), és a munkakörülmények is kellemesebbek, mint pl. egy timföldgyárban, a felelősségről meg jobb nem beszélni. Bármily furcsa, de a szakmunkás/mérnök képzés akkor fog sinrekerülni, ha a bér és járulékrendszerek lehetővé teszik a markáns differenciálás bevezetését. A Horthy-korban egy szakmán belül 3-4-szeres fizetések fordultak elő, és egy jó szakmunkás előtt kiváló érvényesülés nyilt meg. (ma hihetetlen, de a Rózsadomb első bérházát az Óbudai Hajógyár egy hajóasztalosa(!!!!) épitette! Nem vicc!) Ma az elvonások miatti szakmunkásábérek munkábajárási költségekkel csökkentett értéke(különösen a kezdőké) nem versenyképes a megkapható segélyek és támogatások (pénzben és természetben) együttes összegével, és a feketemunkával elérhető jövedelmekkel. Amig ez igy van, érdektelen dologról vitatkozunk. Az egy adókulcs jó jel! Igenis el kell szakitani a jól teljesitők életszinvonalát a nem teljesitőéktől. Különben nem lesz teljesitménykényszer. Egész Európában hasonló a helyzet: mindenki a költségvetésből kiván megélni, méghozzá nagyon jól, de befizetni csak a Versenyszféra, azon belül a termelés tud.

Ismeretlen_159036 2010.10.20. 14:16:22

@7 Teljesen egyetértek azzal, amit a bérek szerepéről írsz. Nagyjából én is erről írtam. A világon mindenütt jellemző, hogy a szellemi és a fizikai műszaki szakmák leértékelődtek a munkaerőpiacon, mondjuk a pénzügyi szféra, vagy épp a szórakoztatóipar kereseteihez képest. Magyarországon ez a folyamat még inkább jellemző, amiben szerintem is a legfontosabb ok a termelő hazai KKV szféra gyengesége. Ezért aggódom azon, hogy mennyire alkalmazható itt az erős és jól szervezett KKV szektorra épülő német szakképzési modell. Épp ezért viszont az adócsökkentésre szánt pénzt (aminek forrását itt most ne firtassuk) érdemes lenne nem a magas keresetű alkalmazottak fogyasztásának növelése, hanem inkább a foglalkoztatás és bérek támogatására fordítani: pl. járulékcsökkentés formájában. Egy cég ebből tud magasabb bért fizetni és nem SZJA csökkentésből - attól csak a menedzserek pénze nő.

Ismeretlen_110481 2010.10.20. 16:26:40

10.-re Saját tapasztalatom szerint a kkv szektor Mo.-on azért gyenge, mert totálisan kifosztották, az adó-, és járulékterhelések olyan magasak voltak 6-7 évig, hogy első menetben lehetetlenné tették a fejlesztést, másodikban a karbantartást/szintentartást, és a Bajnai idők kegyelemdöfésként felzabálták az előző 20 év eredménytartalékait. A saját adataimat ismerem: az üzemi nyereségünk elképesztően magas hagyományosan, de az adók és járulékok elvitték ennek 92%-t, az APEH kiszolgálásának (adminisztráció, banki költségek) további 6%-ot. Igy piacépitésről, munkahelyteremtésről (mert ez a sorrend a járható) szó sem lehet. Tegyük még hozzá a forgalomcsökkenésből adódó veszteségeket! Lehet vitatkozni, hogy az adó vagy járulékcsökkentés lett volna jobb. Egy 300 milliárdos járulékcsökkentés jól jött volna, ez nyilvánvaló, de abból a multik is becsületesen részesülnek és nyilván a profitjukat (gyakorlatilag kiviszik) növelik belőle és nem a béreket. SzJA csökkentéskor nő a dolgozó ember (ez a lényeg!) vásárlóereje, és a dolgozó ember is úgy érezheti, hogy torődnek Vele. Vele és nem a multikkal, feketemunkásokkal, meg a munkakerülőkkel. Tetszik, nem tetszik, üzenetnek jó, személyszerint rövidtávon nem nyerek rajta azonnal, de néhány hónap, vagy egy év távlatában már igen. Sajnos a NOLBLOG-on rosszul hangzik, de a kkv szektornak 2002.-2008.-as időszak felért egy tatárjárással. Ez van!

Ismeretlen_159036 2010.10.20. 17:57:39

Ez rendben, de szerintem ezt már a Bajnai kormány megcsinálta, azzal hogy 5 millióra tolta ki az alsó kulcs határát. A termelésben dolgozó emberek nagy-nagy többsége ez alatt keres. Számukra a 17-ről 16-ra csökkenő SZJA nem jelent megtakarítást. Sokkal többet számított volna például (az amúgy is értelmetlen) félszuperbruttó kivezetése. A magas keresetűek nettójának emelése viszont épp az itt is emlegetett szakadékot növelné tovább. Ami meg 2002-2008-at érinti azért ehhez nem ártana kicsit több érv. Azt elfogadom, hogy kevés volt a támogatás, vagy, hogy érzékelhetőbb adócsökkentés (és persze egyszerűsítés ) kellett volna (olyasmi pl mint az EVA), de a költségvetési megszorítások is logikusan inkább a közszférát sújtottak. A vállakozásokat érintő igazi nagy kormányzati csapásra én nem emlékszem, ami mondjuk összevethető lenne pl a 13 havi bér megvonásával.

Ismeretlen_12347 2010.10.20. 19:29:04

Tanbácsi, számomra is érthetően jól összefoglaltad. Egy résszel vitatkoznék, ez az egyenruha: nekem tetszik az ötlet.

Ismeretlen_12347 2010.10.20. 19:30:10

12. Tanbácsi Kérem, tedd hozzá: ott lett volna a vagyonadó.

Ismeretlen_110481 2010.10.21. 12:30:24

12.-re Támogatás volt dögivel, de csak zárt körben! Adócsökkentés nem volt, hanem ujabb és ujabb adók bevezetésével nőtt az adóterhelés, és ugyanilyen okból az adminisztrációs költség. Összességében elmondhatjuk, hogy a cégek "átfolyó" üzemmódban dolgoztak, amit megtermeltek, azonnal ment az államkasszába, aztán hogy onnan hová..... Talán nem véletlen, hogy 2008.-ban a községben (nagy hely) ahol dolgozunk, az összes kisiparos szinte vezényszóra visszaadta az ipart, és átment feketegazdaságba. Nem azért mert gazemberek voltak, csak tisztességes adózás esetén családjukkal együtt éhenhaltak volna.

zoli68 2010.10.23. 22:29:07

@15 -zili Teljesen egyetértek, a 2002-2008-as időszakban totálisan ellehetetlenült a kkv. Újabb és újabb adó és adminisztrációs terhek, az APEH kicsikre kihegyezett kegyetlen programjai, - a hazai vállalkozókra lecsapó "több szerv általi összehangolt ellenőrző akciók" - miközben a multik vígan arattak, 0 adót befizetve. Lásd pl.: http://greenr.blog.hu/2010/10/14/mibe_kerul_az_olcso_trappista_multi_penzugyi_szajbarago Miközben a Gyurcsány kormány azt hitte, hogy a multik magas adói, és az "általuk teremtett munkahelyek" majd betömik a lyukakat. Ezzel szemben a multik - jelentős kormányzati asszisztenciával - megölték a kkv-t, valójában egy-egy területen nem hogy munkahelyet nem teremtettek, hanem egy régióban az 1000 munkahelyből csináltak 200-at. Elég bemenni bármelyik multi hodályába, és megnézni, hogy milyen nehéz eladót találni. Miközben agresszíven átvették az adott területen a sok kiskereskedő piacát, munkahelyek százait szüntetve meg ezzel. A kkv szereplői meg választhattak: vagy visszamennek a feketegazdaságba, vagy elmennek multi árufeltöltőnek ill. pénztárosnak - esetleg egy gyilkos árharcba mennek bele mint a multik beszállítója/alvállalkozója, hogy aztán év végén visszadjanak 30 % polcpénzt vagy egyéb néven nevezett uzsorát. Nem is sajnálom őket, ha most megszorongatják a tökeiket! Erre a szétcseszett, "legeljük sáskaként le ameddig lehet, aztán megyünk tovább" területre kellene egy józan, kiszámított oktatásnak termelni a munkaerőt...
süti beállítások módosítása