Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

32 kötelező óra

2011. április 29. - Tanbácsi

 Most kiderül, hogy a pedagógusokkal valóban mindent meg lehet-e csinálni. A béremelési ígéretekés a mesebeli életpályamodell mára brutális óraszámemeléssé változott. Ez tovább rontja a tanári munka minőségét és a pálya vonzerejét. Csak annak éri meg pedagógusnak maradni, aki kötelezőn túl semmit se tesz hozzá. Mindezt pedig egy egy napos határidővel megválaszolandó "kérdőív" próbálja igazolni.

Néhány napja még arra csodálkozhattunk rá, hogy a pénzügyesek 28 kötelező órát akarnak ráerőltetni a pedagógusokra,  mára az oktatási kormányzat már 32 óráról beszél - némi trükközéssel színesítve. Hiába, meg kell erősíteni az ingó államtitkári pozíciót. Ugyanis kérdőívvel keresték meg az iskolákat, amely szerint:

"Kíváncsiak arra, hogy az életpályamodell feltételei mellett egyetértenek-e a pedagógusok azzal, hogy a törvényben megszabott heti munkaidő 80 százalék1át kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék. Ezeken belül az órarend szerinti foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám, a szervezett nevelő-oktató munkához köthető valamennyi egyéb tevékenységre pedig az igazgató saját hatáskörében jelöli ki munkatársait."

Heti kötelező munkaidő váltaná fel a heti kötelező óraszámot az iskolákban.

A pedagógusok persze leginkább azzal értenének egyet, ha nem piszkálná őket a kormány hetente újabb szörnyű ötletekkel. A szándék világos. A 80% az 32 óra. Az ebből tanítással töltött idő viszont nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi, általában 22 óra. Értjük, kevesebb nem, több viszont bőven.

Mivel az iskolában a "kemény paraméter" az, hogy minden órára be kell menni legalább egy tanárnak (meg jó esetben pár diáknak) nyilvánvaló mi fog történni: a spórolás érdekében az igazgató minden tanárt a lehetséges maximális órára fog kényszeríteni, ha nem magától, akkor a fenntartó szelíd óhajára, eltekintve némi ebédlői ügyelettől. Amúgy nem is lenne értelme a dolognak, hiszen mi a bánatnak üljön a tanár az iskolában, ha nincs dolga. Dolgozatot javítani és órára felkészülni otthon is lehet, sőt a tanári szobák mai állapotában csak ott lehet. Azt persze biztosra vehetjük, hogy mindezt lelkes adminisztrálás kíséri majd, valós és virtuális jelenlétek folytonos igazolásával.

A pedagógusok foglalkoztatásának feltételei valóban eltérnek a megszokottól és elképzelhető lenne más modell is, de ez nem az oktatás kulcskérdése - hiedelmekkel szemben a nemzetközi szervezetek szerint se. Például az OECD  az oktatás és a gazdasági hatékonyság számos kérdését érintő  jelentése nem tesz ajánlást ebben a  témában. Sokkal fontosabb lenne a pedagógusmunka minőségének javítása, például a differenciálás, a többletteljesítmények megfizetése. Itt azonban erről szó sincs, épp ellenkezőleg, a minőség és hosszabb távon a gyerekek lesznek a vesztesek.

Mire jó hát az egész? Arra, hogy a pedagógusok nagyjából ötöde, 30 000 ember csatlakozzon az iskolabezárások miatt utcára kerülő társaihoz, a megtakarítás pedig benn maradjon  állambácsi zsebében, esetleg az újonnan átvett egyházi iskolák többlettámogatásává változzon. Az az ígéret, hogy az intézkedést az életpálya modell és béremelés kíséri majd, vélhetően már a hívő lelkek arcára is csak keserű mosolyt csal.

A kormányzat ezúttal igazán megadta a módját is konzultációnak is. Egyszerűen elküldte a medve halállistáját a nyuszikáknak - azzal a különbséggel, hogy erről nem lehet leiratkozni. Hogy nehogy az igazgatók valóban megkérdezzék a pedagógusokat, egy, azaz egy napot  kaptak k a kérdés átgondolására. Nem mintha nagy fantázia kellene a válaszhoz: itt olvashatóak például a Pedagógusok Szakszervezetének érvei a nemek mellett. Ettől még persze kérdés, hogy hányan mernek valóban nemet mondani, hiszen az egy nap arra azért elég, hogy a fenntartó szelíden figyelmeztesse a vezetőt, hogy kitől kapta a kinevezését. Abban pedig semmi kétségünk, hogy a végső összegzés, akár az alkotmány esetében, most is az eredeti kormányzati szándékot igazolja vissza, akármi is az.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr312864904

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Evolúció 2011.04.29. 20:33:45

Szabad Föld 2010. november 26. | péntek A jelenlegi kötelező 22 helyett 19 órában határoznák meg a pályakezdők és mestertanárok heti óraszámát, míg a többieké 21 órára csökkenne. Ha ezzel párhuzamosan az osztálylétszámokat is – akár 13 főre &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.04.29. 19:09:40

Rohadjanak már meg, akik ezeket a baromságokat kitalálják. Fogalma sincs a sok íróasztalos faszparasztnak, hogy egy normális tanár mennyit dolgozik a tanításon kívül. Órákra készülés, dolgozatok összeállítása, javítása, adminisztráció, és akkor még nem is említem az olyan kötelező "önkéntes" munkákat, mint az óralátogatás, dekoráció, egyéb órán kívüli programok, foglalkozások. Ha egy tanárnak lyukas órái vannak, gyakorlatilag holt idő, mert hazamenni, vagy bármi egyebet csinálni nem tud 1-2 óra alatt...

Gondvana 2011.04.29. 19:30:05

Régen az volt a trend, hogy egy 45 perces órára minimum 1 órát készül a pedagógus, még ha sok-sok éve tanít, akkor is...így a 22 óra kötelező megtartandó óra és a felkészülés az adminisztrációval kiadja a 44 órát egy héten. Másoknak ugye 40 órás a munkahét, az orvosoké pl:48 óra...miért is, hogy hamarabb legyenek betegek? Ki érti ezt?
Érdekes, hogy az átlagember mégis azt gondolja a pedagógusok nem dolgoznak eleget. Nem tudom, hogy bírná a zajt nap, mint nap...vagy a gyerekektől, szülőktől érkező megaláztatásokat...
Nem csoda, ha a minőség rovására megy majd ez a dolog.

freesleep 2011.04.29. 19:48:01

jó, de a gyerekek csak 2-ig vannak ott, vagy délutáni tanítás is lesz?

Le_Penseur 2011.04.29. 19:59:25

"Abban pedig semmi kétségünk, hogy a végső összegzés, akár az alkotmány esetében, most is az eredeti kormányzati szándékot igazolja vissza, akármi is az."

Ezeknek a kérdőíveknek ez a legnagyobb veszélye! Tetszőlegesen bármit meg lehet vele magyarázni...

moszkvicssluszkulcs 2011.04.29. 19:59:58

Én pl, hogy a fizetésemmel a feleségem szeme elé merjek kerülni, több helyen is dolgozom a tanítás mellett.(edzősködés) Most ülhetek majd a megalázó fizetésemért a tanáriban és vakarhatom a tököm?? Barmok, komolyan mondom...

Pszt! 2011.04.29. 20:02:35

Ez a tahó viktor mindenkivel kib.szik, aki a hátán viszi ezt a nyomorult országot. Ennyire bízik benne, hogy a határontúliak szavazataival nyerni fog?

beste 2011.04.29. 20:07:29

Bocsánat, de én is dolgozom ennyit, vagy még talán ennél is többet... és még este nekem is tovább kell képeznem magam, sőt néha még munkát is hozok haza. És nincs nyári szünet, meg őszi szünet, meg téli szünet, meg tavaszi szünet, meg közalkalmazotti nap, meg pedagógusnap meg egyéb ugráltatás a pedagógustársadalom részéről, stb. Hasonlítsuk már össze a vezetői fizetésemet és egy normál pedagógusi fizetést LEDOLGOZOTT ÓRASZÁM szerint... Én kérek elnézést, hogy nem tudom sajnálni a pedagógustársadalmat.

(H)angolka 2011.04.29. 20:08:02

Ez a kérdőív hozzánk tegnap (ápr. 28.) 17:00 órakor érkezett meg. Válaszadási határidő 27-28., esetleges akadályoztatás esetén 29. 12:00. Középiskola vagyunk, ma volt a ballagás, hétfőn kezdődik az érettségi. Tudják egyáltalán a minisztériumban, hogy hol élnek??! Miért csak az iskolaigazgatókat keresik meg? Ez a széleskörű egyeztetés? A kérdések is olyanok, hogy vagy semmi konkrétumot nem tartalmaznak, vagy nagyon észnél kell lenni a megfogalmazásuk miatt.
24 éve tanítok. Eddig "birka" voltam, de most túlcsordult a pohár.

Suppiluliumas 2011.04.29. 20:16:22

@beste: Bocsánat, de te nagyon hülye vagy.

Homeoffice 2011.04.29. 20:20:29

@beste:

Nem akarlak megbántani, de a tanárok, orvosok, nővérek, tűzoltók olyan munkákat végeznek, ami nagyságrendekkel értékesebb (és tényleg ne haragudj), mint mondjuk az IT szektor vagy mittomén milyen Hr részlegben foglalkoztatottak.
Fizetés szar.
Inkább meg kellene becsülni őket.

Homeoffice 2011.04.29. 20:21:28

@Gunther:

Ajjaj. Na én is elmehetnék S. Pajához...
Remélem érthető, amit irtam:)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.29. 20:24:59

Valamiért az az érzésem, hogy minden tanár a Fideszre szavazott. A családom rogyásig van tanárral, egytől-egyig tövig szopnák Viktor faszát.

Talán legalább a matek szakosoknak el kellett volna gondolkozni azon, hogy miből is lett nekik igérve.

Ennek ellenére együtt érzek a tanárokkal, de azt hiszem, nem sokat tudnak elérni.

(H)angolka 2011.04.29. 20:25:24

@beste: Nem kérem, hogy sajnálj. Reggel 7:00és 7:15 között érkezem.16:00 óra körül végzek, de még este itthon készülök, vagy javítok. A papírt, amire a gyerekek a dolgozatukat írják, én viszem a suliba. Lyukas órámban rohangálok fénymásoltatni, magnót keríteni, szülőknek telefonálgatni, hogy mi van a gyerekkel, miért nincs iskolában. Délután egy halom papírmunka, adminisztráció. Szünetekben ügyelek a folyosón. Július 15. előtt évek óta nem tudok elmenni az érettségik miatt. Aug. 20. környékén már benn vagyok. Nem tudom, hogy mi az a közalkalmazotti nap, a pedagógusnapot 20 éve még ismertem. 24 év után 2 diplomával 182600Ft a bruttóm, és semmi plusz juttatást nem kapunk.Viszont megyek a saját pénzemen, a szabadidőmben osztálykirándulni. Ja, és kötelező továbbképeznem magam - csak azt nem tudom, hogy miből fizetem a 100000-ket majd. De szeretem csinálni. Viszont szeretnék élni, a lakásomat fenntartani, a gyermekemet felnevelni. Ezért másfelé pályázok. Remélem sokan teszik, és ha nem lesz, aki ezt mind felvállalja, majd csak észhez térnek.

Varelse 2011.04.29. 20:27:58

Beste: Hasonlítsuk: A feleségemnek van 25 megtartott órája, naponta kb. egy órát adminisztrál, itthon napi átlagban készül/dolgozatot javít mondjuk 3-4 órát (hétvégén is), bent a "lyukas" óráiban dettó, illetve helyettesít vagy egyéb feladatokat végez (de nem a körmét reszelgeti, vagy hasonlók). Simán kijön neki a heti 60 LEDOLGOZOTT óra, és ezért kézhez kap 150 ezer forintot. Légy oly kedves, hasonlítsd össze! (Ja, osztálykirándulások, hétvégi programok és hasonlókat nem is számoltam)

Dog.of.Light 2011.04.29. 20:29:12

ez rég nem szakmaiságról szól hanem arról, hogyan tudja megerőszakolni a fiskális politika az oktatási rendszert. nem ELVONNI kéne, hanem BELETENNI, mert az összes bajunk épp a szar oktatási rendszerből adódik.

Dog.of.Light 2011.04.29. 20:31:54

egyébként régen tanítottam most meg egy multinál dolgozom. mindkét helyen lehet sokat dolgozni, de sokat keresni tanárként nem sikerült valahogy, pedig nagyon komolyan vettem (azt is)

Mesé_lő 2011.04.29. 20:34:30

@beste: Nem nyári szünet, hanem a csak akkor kivehető szabadság, ami neked is jár, és te ha nem vagy pedagógus az év folyamán szinte bármikor kiveheted!

Kobak77 2011.04.29. 20:42:17

@Gunther: "Nem akarlak megbántani, de a tanárok, orvosok, nővérek, tűzoltók olyan munkákat végeznek, ami nagyságrendekkel értékesebb (és tényleg ne haragudj), mint mondjuk az IT szektor vagy mittomén milyen Hr részlegben foglalkoztatottak."

Ezt a mondatodat úgy fogalmaznám át, hogy a tanárok sokkal értékesebb munkát KELLENE, hogy végezzenek, mint más szakmák képviselői.
Sajnos a személyes - szülői - tapasztalatom az, hogy a lelkiismeretes, és valóban értékes munkát végző pedagógusok mostanra erősen kisebbségbe szorultak. Ők, a becsületes, lelkiismeretes, alaposan felkészülő és új dolgokat is kitaláló tanárok ezzel valóban rosszul járnak. Őket sajnálom. De a pedagógusok TÖBBSÉGÉT kitevő trehány, sokszor buta embereket (tanárnak nem nevezném...), őket nem sajnálom.

tcom 2011.04.29. 20:42:27

A jövő elkezdődött!
A sok tanár is, aki a Viktorra szavazott megérdemli. Elhitték, hogy a nincsből lehet fizetni.
Ha csak erre telik az oktatásban, akkor mi értelme volt Bajnait leváltani. Annak még jó is állt a leépítés, a megszorítás.

Annak, aki 8 év ellenzékben prüszkölt minden megszorításra, és azonnal megígérte, hogy a Fidesz majd... annak elég nagy kontrasztja a valóság.

agi02 2011.04.29. 20:44:08

Nem irigylem én a tanárokat, mert a gyerekekkel foglalkozni tényleg nehéz, de az azért tény, hogy eddig akárhány tanár ismerősömnek (pedig vannak nem kevesen) ajánlottam állást a versenyszektorban, a cégünknél, dupla annyi fizetésért egyik sem kapkodott az ajánlatért.

Pierr Kardán 2011.04.29. 20:44:31

Magamra vonom a tüzet, de akkor is megkérdem: 32 órát kell tanítani, vagy 32 tanórát kell megtartani?

Mert a kettő között éppen 25 %-nyi különbség van, 32 tanóra az csak 24 óra...

Én ennek kb. a dupláját dolgozom egy héten, szintén állami szektorban, úgy hogy nekem júliusban is ugyanennyit kell dolgozni minden héten :-((

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.04.29. 20:51:14

@beste: Nem kell sajnálnod senkit, hülyére is dolgozhatod magad, ha tetszik, ha meg nincs más választásod, akkor hiába nem tetszik.

Én tanítottam már alapfokon, közép- és felsőfokon is, tudom milyen igénybevétel. A tanítás mellett egy csomó mindent csinálok, szóval van másféle tapasztalatom is. Ha három órán keresztül foglalkozok 7-9 éves gyerekekkel, az kb. tízszer annyira lefáraszt, mint amikor 10-12 órát ülök a számítógép előtt, könyvet írok, kutatok, fordítok, vagy ez zenekarban gályázok, vagy szólókoncertre készülök napi 9 óra gyakorlással.

A tanári munka nagyon nagy igénybevétel és ha egy tanárt túlterhelnek, az nem csak neki, meg a családjának fáj, az a tanítványait is túl fogja terhelni. Ha az egész pedagógus társadalommal ezt csinálják, akkor egy beteg nemzedéket fognak kiköpni magukból az iskolák.

Nem kell a tanárokat sajnálni, de legalább a gyerekeket sajnálhatnád.

Ráadásul a hírek szerint a gyerekek óráit is meg akarják fejelni. Már így is azt látom, hogy kipurcannak, miért kell belőlük is idegroncsot csinálni?

Times New Roman 2011.04.29. 20:54:40

@Pierr Kardán: ne nyavajogj. a lényeg az, hogy 32 tanóra az kb 55 óra, vagyis a készüléssel együtt. ez a minőség rovására fog menni

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.04.29. 20:57:20

@RAMBO: Hát akkor rosszul érzed magad :) Én nem, és egy csomó kollégám, ismerősöm sem.

Pierr Kardán 2011.04.29. 20:58:30

@Gunther: "de a tanárok, ... olyan munkákat végeznek, ami nagyságrendekkel értékesebb (és tényleg ne haragudj), mint mondjuk az IT szektor vagy mittomén milyen Hr részlegben foglalkoztatottak"

Ez így van, bármely tanár képes hatalmas teljesítményre...

Csak azt nem értem, hogy miért csak délután 6 és 8 között, amikor óránként 2500 Ft-ért korrepetálják maszekban a gyerekeket? Miért nem az iskolában tanítanak ekkora elánnal, hogy ne legyen szüksége a gyereknek pótórákra, hogy felfogják a tananyagot :-((

Mindkét gyerekem okos, egyetemre jár, de érdekes módon mindkettőről folyamatosan azt mondták az iskolában, hogy "drága apuka, javasoljuk a maszek korrepetációt, hogy a gyerekek továbbtanulhassanak".

Miért nem tudja megtanítani mindenre a gyerekeket egy pedagógus a munkaidejében és miért képes mégis erre maszek szolgáltatásként????

Bartolomeo Mazzini 2011.04.29. 20:59:19

@Pierr Kardán: részben igazad van, de egy tanár akkor végzi jól a dolgát, ha legalább annyit készül egy órájára, amennyi ideig az tart. Sajnos tényleg sokan ezt már réges-régen nem teszik meg - ha megtették egyáltalán valaha is.... Az a napi 5ször, 6szor 45 perc bizony igencsak fárasztó és kimerítő. És pont annyi otthoni felkészülést igényel.

Különben hiába sok a tanár, nagyon kevés a rátermett, igazi pedagógus. Az olyan tanár, aki rendelkezik azokkal a szakmai és pedagógiai ismeretekkel, empatikus képességekkel, hogy gyerekekkel vagy éppen felnőttekkel foglalkozzon. 10 végzősből ma jó, ha 2 alkalmas valóban tanárnak. Azaz akár holnap kaphatna osztályt és növendékeket.

Hoffmann elvtársnő helyében én rögtön lemondanék. Ezek után szó sincs itt életpálya-modellről, csak nagybetűs kib@szásról.

agi02 2011.04.29. 21:00:07

@Pierr Kardán: azért jóval hatékonyabb egy-egy gyerekkel foglalkozni mint 32-vel egyszerre

beste 2011.04.29. 21:00:14

@Gunther:
az értékesebb - nem értékesebb összehasonlítás meglehetősen ingoványos talaj. Nehéz ezt megfogalmazni. Tisztelem és becsülöm az igazi, "vérbeli", a tanári pályát hivatásuknak tekintő tanárokat. De ugyanúgy tudok tisztelni egy kéményseprőt, vagy bolti eladót is, ha jól, szeretettel végzi a munkáját.

Nekem inkább a munkához való hozzáállása adja meg az egyes emberek értékesebb/nem értékesebb besorolását.

Amiben viszont szerintem mindenki egyetért: úra itt egy intézkedés, ami lehet jó, lehet rossz (mindenki eldönti saját maga), de ismételten gyomorforgató módon van végrehajtva, és újfent csak az érintettek nem tudnak érdemben beleszólni a döntéshozatalba.

Pierr Kardán 2011.04.29. 21:02:27

@Bartolomeo Mazzini: Miért is kell a Himnusz elemzésére minden évben ugyanannyit készülnie egy magyartanárnak? Ha tényleg minden évben fel kell készülnie rá, akkor ott komoly gond van...

Bartolomeo Mazzini 2011.04.29. 21:02:45

Először rendbe kellett volna tenni a tanárképzést. Kizárólag csak pályaalkalmas embereket vegyenek fel, keményen szűrjék meg a jelentkezőket. Csak az kapjon diplomát, akiből nagyon nagy eséllyel megjósolható, hogy be is válik. Ezek után lett volna értelme egy leendő pályamodellről beszélni, ami egyben vonzóvá is tenné a szakmát a fiatalok körében. Szó se róla, az egyik legszebb, leginkább felelősséggel teli hivatás.

Bartolomeo Mazzini 2011.04.29. 21:05:35

@Pierr Kardán: minden csoport más, minden gyerek más. Nem lehet ugyanazt évről évre ledarálni, mert annak biztosan meg is lesz a következménye. Sajnálom, hogy ennyire negatív tapasztalataid voltak, de nem minden tanár ilyen. Az óratervnek persze vannak visszatérő elemei, de mondom: minden órát külön meg kell tervezni, hogy valóban jól sikerüljön, valóban az adott csoport képességeihez és érdeklődéséhez passzoljon. Nem is beszélve a számtalan új technikai lehetőségről, amiket bizony, ha van rá lehetőség, be kell vonni az oktatásba.

2011.04.29. 21:09:48

ezt mondjuk csak a matek/fizika/kémia szakosok fogják csúnyán beszopni, mert a többiekből van elég, de ezekből már most is hiány van (eltére talán 2 vagy 3 diák iratkozott be fizika szakra idén... és a statisztikák szerint a fele nem végez, a végzettek fele meg sosem tanít...)

repecs 2011.04.29. 21:10:31

@Bartolomeo Mazzini: Van aki érzi ezt és spontán megy és olyan is van aki akár 100órát is készülhet 1 h jára akor sem fog menni.

beste 2011.04.29. 21:16:40

@Bartolomeo Mazzini:
ezzel egyet tudok érteni, OK, örülök, hogy vannak még olyan pedagógusok, akik ezt valóban komolyan gondolják, és még így is csinálják. (Nkem, szülőként, sajnos úgy tűnik, hogy ők a dinoszauruszok utolsó példányai. de minden tiszteletem az övék.)

Viszont teszem azt, külkeres ember. Folyamatosan kell lesni a piacot, keresni a lehetőségeket, az új technológiákat, árufajtákat, tárgyalni, kivitelezni, reklamáció esetén újratárgyalni, abszolút naprakésznek lenni a hazai és nemzetközi külker szokásokból, polgárjogi, (adott esetben vámjogi - ezzel együtt büntetőjogi) aktualitásokból. Nem ritkán mindezt egyszerre 3 nyelven. Szerintem kábé ez is van olyan feladat, mint készülni a holnapi órára. Csak ezt az adott külkeres NEM heti kötelező 22 órában teszi. És az adott külkeres is gutaütést kap, ha hétfő este szembesül azzal, hogy másnap fél 3-kor vigye el a gyerekét a napköziből, mert éppen a tanári kar testületileg temetésre vonul, mert az egyik kollega rokona(!) elhunyt. (Ami természetesen nagyon sajnálatos esemény, de ezért tán nem kéne kábé 200 embert ugráltatni.)

lilly67 2011.04.29. 21:25:57

Arról sem beszél senki sem, hogy a pedagógusoknak kilenc éve nem volt béremelése, 2 havonta kapjuk meg a még megmaradt túlóradíjakat. A 32 óra ezt pluszt is el fogja vonni, burkolt fizetéscsökkentés. Kirándulásért,külön programokért, szakkörök vezetéséért évek óta nem kapunk túlóradíjat, egyszerűen nem jár. Különben is mit jelent az egész napos iskola, a gyerekek gyakorlatilag most is egész nap iskolában vannak. Sokan reggel hattól este hatig. Mi lesz a napközis tanárokkal? Ki fogja ezek után a pedagógus pályát választani? Egy kezemen meg tudom ráadásul számolni, hogy az iskolánkban gyakorlatát töltő pedagógusjelöltek közül, hányan is gondolták azt, hogy valóban erre a pályára szeretnének jönni.

Bambano 2011.04.29. 21:26:39

@(H)angolka: mindössze 9 órát dolgozol egy nap? meg ennyi szüneted van?

Azt kellene a tisztelt pedagógusoknak megérteniük, hogy *mindenki* szivatóra lett téve. A tűzoltó, az orvos, a pedagógus, a vállalkozó, a közalkalmazott, stb. Mindenki, egységesen. Ja nem, vannak, akik extra pofánverést is kaptak, pl. a bírók.

Mivel nem kizárólag a pedagógusokat pécézték ki és nem az a helyzet, hogy a többi szakma dolgozóit meg tejben-vajban fürösztik, ezért indokolatlannak érzem a sírás-rívást.

tcom 2011.04.29. 21:32:01

Nem vagyok pedagógus, de a szüleim, sőt a nagyapám is az volt. Én valamennyire látom mid dolgoztak egy életen át. És amikor anyukámat egy évben 3 osztálytalálkozóra hívták (pedig 4 évente volt osztályfőnök), akkor az valamit jelent.
Azt is láttam, hogy minden a tanítás körül forgott. Soha sem fogadott el pénzt különóráért, igaz ő még régi vágású, lelkes pedagógus volt.
Arra sem emlékszem, hogy felvetett volna a pénz gyerekkoromban, arra viszont igen, amikor anyukám este 10 órakor ért haza a színházból, ahová a gyerekeket vitte.

A sok kétkedőnek meg üzenem, hogy próbáljon meg egy órát tartani 30 gyerek előtt, majd szorozza meg még 5-6-al az nap! Ki lehet próbálni!

kicsi11 2011.04.29. 21:32:11

Én tanár létemre nem a közoktatásban dolgozom. A helyetekben én csak napi 1 órát készülnék/javítanék, ha ebbe nem fér bele, akkor az órán javítanám ki a házifeladatot/dolgozatot. Mert ugye heti 40 óránál nektek sem kell többet dolgozni, főleg ennyi nem fizetésért.

beste 2011.04.29. 21:34:00

@Bambano:
azt hiszem, ezt baromi jól megfogalmaztad. Itt tényleg komolyan szív mindenki, még a kőfaragók és balett-táncosok is. (Jó, persze, nagytudású politikusaink - pártra, nemre, vallásra való tekintet nélkül - és holdudvaruk természetesen jól jön ki ebből az egész katyvaszból, ami itt folyik.)

kicsi11 2011.04.29. 21:37:20

@Azreel: Tévedsz! Ezt a gyerekek fogják besz*ni, mert csak az marad a pályán, aki sehova nem kell. Sanos már most se rózsás a helyzet!

Bambano 2011.04.29. 21:37:39

aki meg azt mondja, hogy a tanári munka nagyobb feladat, mint az it, az egyszer ne kapjon fizetést, viszont kapjon 5 milliós közüzemi számlát, rontsák el a chf hitel-részletét, cseréljék el a kórházi leletét, szoruljon be a liftbe és tolja meg az előtte haladó autót az új mercijével. És költözzön el Lapp-földre, hogy se atomerőmű, se vegyipari üzem, se semmi ne legyen a közelében, ami felrobbanhat.

beste 2011.04.29. 21:38:07

@tcom:
A "30 gyerek" az lehet 30 idétlen főiskolás gyakorlaton is? Mert akkor én is üzenem: többször csináltam már...
Tehát igen, csináltam már ilyet. Nem nehezebb semmivel, mint az alád beosztott 10 - 20 ember munkáját irányítani.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 21:39:17

A pedagógusok méltán bekaphatják... 28, vagy 32 óra miatt rinyálnak, miközben az egész nyaruk szabad?!?!

emeremer 2011.04.29. 21:41:11

Nyelvi szakon ingyen idegenvezetés, ingyen szakfordítás, ingyen tolmácsolás az iskolai vendégeknek, napi szinten állandó kapcsolattartás külföldi partnerekkel, projektmunkák készítése, MINDEZ a kötelező óraszám megtartása mellett szimpla tanári fizetésért, az esetemben pedig ez messze nincs még csak 100 ezer sem! Hány ember munkáját végzem egy fizetésért??? Egy cégnél ez egy sokoldalú titkár dolga, akinek mellesleg NEM KELL fogadó órákra járnia, mellette családokat látogatnia, hetente több (munkaközösségi, osztályfőnöki és összevont) értekezletre, időnként kirándulásokra, egyéb iskolai rendezvényekre (pl. mikulás és karácsonyi diszkó =mindegyiken kötelező ügyelet este hattól éjjel is!) &szerenádra, bankettre... Nem készíti fel a tanítványait versenyekre a saját idejéből, nem megy el e versenyre. És még a dolgozatokról szó sem esik. Itt nincs prémium. Itt nincs előrelépés.

kisház 2011.04.29. 21:41:26

22 éve tanítónőként dolgozom. A heti 22 órán túl múzeumba, kirándulni viszem a gyerekeket. Nekünk az iskolában kötelező év végén, legalább 2 napra kirándulni, túrázni vinni a gyerekeket ( kicsiket). ez 48 órás állandó szolgálatot jelent. Ezért mi semmilyen plusz pénzt nem kapunk. Saját zsebből fizetjük az étkezésünket, mondván hogy otthon is eszünk és azt is mi fizetjük. A szünetekről annyit, hogy én szívesen adnék nyári ügyeletet, annak fejében hogy év közben kapnék néhány nap szabadon felhasználható szabadságot. De sajnos ez sincs. Ja és caffetéria sincs . A nettő fizetésem 121000 Ft ( 3 gyermekem van.)

TTivadar 2011.04.29. 21:43:14

mi ebben a különös? most az állami szférát éri el a szopóág. megszokják ők is. én 4 éve szopom a cégemmel... már lesz@rom az egészet! nem mintha attól nekem jobb lenne ha más is szop. úgyhogy azt is lesz@rom. tök mindegy kire szavaztál / szavazol. húzok is innen a leghamarabb családdal + gyerekkel! viszlát és kösz a halakat..

lilly67 2011.04.29. 21:47:15

@beste: A pedagógusoknak munkaköri kötelessége a folyamatos továbbképzéseken való részvétel. Én az utóbbi években oktatásinformatikusi, drámapedagógusi szakképesítést szereztem, szakvizsgáztam teszem hozzá alapvetően saját indíttatásból. Ezen felül folyamatos szakmai továbbképzéseken veszünk részt,az iskolánkban nem csak én, szinte mindenki valamilyen szinten ért az aktív táblához, többen képesek egyszerűbb oktató programokat elkészíteni. Módszertani képzésünk folyamatos, kooperatív tanulási technikák, kompetenciafejlesztés stb. Minőségbiztosítás, mentálhigiéné. Most épp egy autista alapítvánnyal közös továbbképzés és mentori program zajlik az iskolánkban. Igen, mert a normál iskolákban régen nem, de ma erre is fel kell készülnünk. Iskolánkban jelenleg 3 autista gyereket integráltunk. Soroljam még? És akkor nem beszéltem a projekt hetekről, klubnapközikről stb., stb. Ami nem kis felkészülést kíván. Az iskolaelőkészítő, ovis programok, ami egy háromnegyed éves projekt minden évben a leendő elsősöknek és minden alsós kollégának. Mindezt ingyen. Sőt az oktatásinformatikusi, drámapedagógiai szakképesítésemet és a szakvizsgámat úgy 80%-ban saját zsebből álltam. Ez százezreket jelentett a számomra.

Bartolomeo Mazzini 2011.04.29. 21:48:19

@"the dragon": a hozzászólásod nagyjából annyira színvonalas, mint a felhasználóneved mellett reklámozott posztod. Semennyire. Ez van.

martinasz 2011.04.29. 21:49:43

Jó estét T.FÜLKEFORRADALMÁROK! Most mégis mi a gond? He? Semmi más nem történik mint az amire szavazni tetszettek,amit akarni tetszettek...pontosan azt tetszenek kapni amit megérdemelnek!....két gomboc fagylalt ára azaz 300 ft nem volt vizitdíjra amiatt fel tetszettek gyújtani az MTV-t és a fél várost,összetetszettek hugyozni,szarni a Kossuth teret....na majd most kitetszenek fizetni a 300 ft többszörösét...mert megérdemlik! Hihihi lett szép alkotmányuk,médiatörvényük ,remlélem,hogy tényleg elveszik az utolsó fillérjüket is a nyugdíjpénztárból,és a munkanélküli segély is tényleg csak 3 hónap lesz,csökkentik a táppénzt,csökkentik a gyógyszerek támogatását, a nagy, és azonnali adócsökkentésből az lett,hogy mindenkinek akinek 300 ezer bruttó alatt van a fizetése annak csökkent....és STADIONOKAT ÉPÍTENEK!....csak azt tetszettek kapni amire szavzni tetszettek....HAJRÁ MAGYARORSZÁG,HAJRÁ MAGYAROK! HihiHi

beste 2011.04.29. 21:53:08

@kisház:
akkor itt a való élet is:

A kocsmai kiszolgáló:
heti nem 22 órában dolgozom, hanem napi 9 órában, de ha a vendéget képtelenség kidobni, akkor tovább is. A hétköznapi 9 óra mellett mégy vagy szombatra vagy vasárnapra is be vagyok osztva. A munkaidőm kezdete előtt ellenőriznem kell a készleteket is, lejárta után még fel kell töltenem a pultokat, és el kell számolnom a rám bízott pénzzel. Valamint elég gyakran kell felmosnom a helyi klotyót az alkoholisták után. Mindezt bejelentetlenül, havi 70000 - ért feketén. Mi az a caffetéria? Valami betegség? A szabadságomat kizárólag a főnököm határozza meg.
De el kell tartanom a családomat....

Írjak a kőművesekről is?

Suppiluliumas 2011.04.29. 21:54:13

@Bambano: Számold újra, a 9 óra, amit bent tölt az iskolában, nem amit dolgozik.

Valóban mindenkinek szar. De azért engedtessék meg, hogy akivel kibasznak, az harcoljon magáért örömködés helyett. Vagy legalább nyavalyogjon.

Amúgy pedig azt nem tudtam, hogy a többi említett szakma űzőinek is többet kell dolgozniuk, közben pedig a negyedüket ki akarják rúgni... Szóval biztos, hogy csak a bírók kaptak extrapofont?

lilly67 2011.04.29. 21:55:04

@Bambano: Egy gyerek épségének a megőrzése nap mint nap szerintem nagyobb feladat. A leggondosabb odafigyelés mellett is előfordulnak balesetek ,és nem könnyű a szülő elé állni, akkor is, ha spec nem tehetsz arról, hogy rosszul nyúlt a labdába.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 21:57:59

@Bartolomeo Mazzini:

Köszönöm szépen az építő kritikádat. Nyilván te vagy a szegedi egyetem fura ura, abból a József Attila versből!

Bambano 2011.04.29. 22:03:53

@lilly67: amikor a gyerekemet indokolatlanul összerugdosták a tanár szeme előtt, akkor nem volt bátorsága a pedagógusnak elém állni. Ahhoz meg pláne nem volt bátorsága, hogy időben megfékezze a rendbontást. Addig hergelték a gyereket (értsd: évekig), amíg egyszer megunta és végigverte az egész osztályt. Azóta csend van. Az ilyen az én szememben nem pedagógus, csak bébiszitter.

@Suppiluliumas: csak a bíróknál van kötelező felső korhatár, máshol nem. De elfogadom, ha azt mondod, hogy mások is nagyot kaptak.

A harccal meg az a baj, hogy akinek nincs ennyi érdekérvényesítő képessége, azzal mi lesz? Te harcolsz, sztrájkolsz, a szülőt meg kirúgják, mert a te harcod miatt nem tudta hova tenni a gyerekét és nem ment dolgozni. Az árufeltöltőnek a tecsóban miért lenne kevesebb joga? Ő meg nem harcolhat, mert abból a lendületből kirúgják a fenébe, ha harcol.

Másrészt meg miért is harcolsz? Hogy neked jobb legyen? Ha neked jobb lesz, azt egy módon lehetne megvalósítani, ha tovább emelnék a költségvetését az oktatásnak, amihez vagy megint adóemelést kellene csinálni, vagy megint hiteleket kellene felvenni. Egyiket sem bírja már el az ország.

Tessék belenyugodni és elfogadni: ami itt 2000-2008 között volt, az soha többet nem jön vissza. Nem lesz nulla forintért új suzuki meg plazmatv otthonra. Előre feléltünk legalább 20 évet, most jön 20 év oboa.

Ja, és nem vagyok kormánypárti, de attól, hogy más véleményen vagyok, mint mondjuk hoffman rózsa, attól a közgazdasági meg az alap matematikai dolgokat még elfogadhatom.

Én sem 9 órát dolgozom naponta, hanem sokkal többet. Hétvégén is, ünnepnapokon is. Úgyhogy nekem hiába sír egy pedagógus az órái miatt, rólam lepereg.

Kürüsüly 2011.04.29. 22:05:07

" hiszen mi a bánatnak üljön a tanár az iskolában, ha nincs dolga. Dolgozatot javítani és órára felkészülni otthon is lehet, sőt a tanári szobák mai állapotában csak ott lehet."

egyszer kipróbálhatnád a munkát csak egy hónapig egy multinál. Egylégteres irodák 50-100 ember egy emeleten egyszerre beszél,egyszerre fújja az orrát,és azt a munkát amit egy laptoppal, bárhonnan el tudnék végezni nekem a munkahelyen kell elvégeznem, és nem a teraszomon ülve.

Nem is értem, most akkor van dolgod vagy nincs? tekintsd az eddigi helyzetet kedvezménynek, és a jövőbenit meg normálisnak.

gabest1 2011.04.29. 22:08:24

A 22-es csapdája jut eszembe, egyre emelik a bevetésszámot.

lilly67 2011.04.29. 22:09:35

@beste: Az a baj, hogy én még nem láttam olyan fórumot, ahol ne a pedagógus lenne a véres rongy. Ez is csak egy olyan szakma, ahol vannak jók, jobbak, rosszak,rosszabbak, mint mindenütt. Most nekiállhatnék példálózni, hidd el hosszan tudnék. Csak, hogy valamiért mindenki mindig rajtunk vezeti le a frusztrációit. 23 év munkaviszony után, szakvizsgával 169 000 forint a fizetésem.
És igen mindenki szív, ez így van, de miért van az, hogy a kocsmai kiszolgálóért megszakad a szíved, a pedagógusnak meg csak a közutálat jár.

beste 2011.04.29. 22:11:31

@Bambano: Vigyázz! Ez azért ennyire nem fekete-fehér. A pedagógusoknak VALÓBAN iszonyatosan meg van kötve a keze fegyelmezés terén. Ha leoszt (egy amúgy az én szemeben abszolút jogos) maflást a hülyegyereknek, mert az bántja a másikat, akkor tuti úgy meghurcolják, hogy nem tér magához, és még jó, ha nem vádolják meg pedofíliával. Azt gondolom, hogy itt az összes szülő felelőssége is óriási, hogy megfékezze a saját gyerekét és a kezdetektől fogva beleneveljen valamiféle szocializációt. Sajnos, nagyon sok szülő képtelen erre, és nem gondolom azt, hogy csak a pedagógus dolga lenne helyrehozni ezeket a hibákat.

lilly67 2011.04.29. 22:16:12

@Bambano: Csendben megkérdem, hogy szülőként te, hogy vizsgáztál, hogy ezt évekig hagytad?
Én viszonylag birkatürelmű vagyok, pedagógusként a 3 gyerekemnek is többet kell elviselnie, mert igen ők is belefutottak jó és rosszabb tanárokba is, és a munkahelyükön is csak ez lesz, nincs édeni állapot. De ezt nem hiszem, hogy szó nélkül hagytam volna. Évekig!

Emilio 2011.04.29. 22:18:36

Az a baj, hogy a jelenleg döntési helyzetben lévők buták, utálták az iskolát és talán így állnak bosszút. Ha okosak lennének, akkor tudnák, hogy éppen az oktatásba kellene pénzt nyomni. És előbb a fizetést kell emelni, mert akkor jönnek, visszajönnek a jó tanárok. Azt is be kellene látni, hogy az oktatás állami feladat - ezt jól mondja Viktor. Az önkormányzatok nem jó gazdák. Hopp, erről a szóról jut eszembe Rogán iskolabezárása (index.hu/belfold/2011/04/28/iskolakat_zarna_be_rogan_kerulete/), itt hangzott el ez a mondat: "nem gazdaságos az iskolák fenntartása"... De hogyan is lenne az?!? Értelmi fogyatékosok esetében pedig pláne! Az oktatásra állami pénz kell. Teljesen érthető a probléma: miért fizesse az V. kerület azokat az iskolákat, amelybe más kerületi, esetleg vidéki gyerekek járnak? Csak azért, mert a szülők a közelben dolgoznak? Nem ebben a kerületben fizetnek adót, nincs pénze az önkormányzatnak. Ezért lenne jó az állami kézbe adni az iskolákat. Hogy az állam nem jó gazda? Mert ilyen már volt a szocializmusban? Véleményem az, hogy éppen az oktatás jobb volt az "átkosban", mint most. Ez a szektor, a közoktatás nem tud piaci alapon működni.
Mindettől függetlenül én már régóta mondogatom a 30 éve tanár nejemnek: addig nem lesz rend az iskolákban, amíg bizonyos időt kötelezően az iskolában nem töltenek, még akkor is, ha éppen nincs órájuk. Meg persze ki is lehessen rúgni a nem oda való tanerőt. Most ez bejött, mondhatnám: "nem ilyen lovat akartam"... És persze kezelni kell a "hivatalos" munkaidőn kívüli munkát: kirándulások, továbbképzés, szülői fogadók... apropó: Miért természetes, hogy a szülőik csak este lehetnek?
Ha ez a tervezet így megvalósul, akkor sértett, cserbenhagyott tanárok lesznek, akik csak a kötelező minimumot fogják adni.
Sztájk? Az "természetes", hogy egy vasutas sztrájk esetén rengeteg ember kiesik a munkából. Így tudnak nagyobb nyomást kifejteni a kormányra. Mi lenne, ha a tanárok az érettségit tagadnák meg? Hogy ezzel 60e gyerek szívna? És? Majd jövőre levizsgáznak, vagy ősszel? Ja, hogy ekkor nem mehetnének egyetemre? Kérem, oldja meg a kormány...
Ez a 32ó nem olyan javaslati trükk, mint annyi más? A tárgyalások után a szakszervezetek dicső eredményként fogadják el majd a heti 28 órát...
Elnézést, amiért túl hosszú voltam, és össze-vissza csapongtam!

beste 2011.04.29. 22:20:22

@lilly67:
Ne haragudj, nekem ez nem tűnt fel, hogy annyira véres rongy lennétek. Itt most felröppent egy téma, mindenki rácsapott mentalitásának, gondolkodásmódjának, tapasztalatainak megfelelően.
Ja: és nem szakad meg a szívem sem a bártündérért, sem a pedagógusokért, sem az orvosokért. Mindenki szabadon dönthet választott szakmájáról, bár a főiskolai / egyetemi diplomával könnyebb a választás vagy az esetleges átképzés.

Bambano 2011.04.29. 22:20:33

@beste: oké, konkretizáljunk: a gyerek megbotlott és elesett. a többi meg körülállta és megrugdosta. Ilyenkor nem feltétlenül az az elvárás, hogy a pedagógus megpofozza a többit, de annyit elvárnék, hogy megakadályozza a rugdosás folytatását. Azt pedig megtehetné akár azzal is, hogy felemeli a gyerekemet és kiviszi a körből anélkül, hogy a többihez bármilyen módon hozzáérne. Kizártnak tartom, hogy ezért retorziót kapna.

Ez csak egy eset volt, amikor a pedagógus az alkalmatlanságát bizonyította.

@lilly67: azt te csak hiszed, hogy mindig a pedagógus a véres rongy. Tegnap a critical mass résztvevői kapták meg a beosztásukat, úgyhogy ne panaszkodjanak a pedagógusok:)

A két politikai oldal résztvevői is rendszeresen megkapják a magukét, tehát most mszp-s kerékpározó pedagógusnak rossz lenni:P

lilly67 2011.04.29. 22:20:56

@beste: Ebben egyet tudok érteni. A nevelés elsődleges színtere a család, ezt ma igen sokan elfeléejtik. A problémákat pedig közösen kellene megoldani, egy hajóban evezni. Ha ez nincs, megoldás sincs, vagy max. tűzoltás.

Bambano 2011.04.29. 22:23:54

@lilly67: miután tudták, hogy én nem hagytam volna ezt ennyiben, csak akkor tudatták velem, mikor már vége volt. Másik iskolába került a gyerek, ez javított pár dolgon.

egyébként én nem akarom a pedagógusokat en-bloc bántani, de legyenek tisztában azzal, hogy bármit is harcolnak ki maguknak, az pénzbe kerül, amit meg tőlem vesz el az állam. nincs több, nem futja jobb oktatásra. ez van.

Amikor a pedagógus kimegy harcolni meg sztrájkolni, akkor nem a kormánnyal harcol meg sztrájkol, hanem (többek között) azoknak a gyerekeknek a szüleivel, akiket tanít. A kormánynak nincs egy fityingje sem, azt mind a zemberektől veszik el, amit utána újraosztanak.

lilly67 2011.04.29. 22:25:03

Ja, nálam az is kiverte a biztosítékot tegnap, hogy a fizetett szabadságot is csökkenteni akarják, nem pedagóguséknál, és az ünnepeket is szabadságként akarják majd kiadni. Ehhez mit szóltok?

beste 2011.04.29. 22:26:16

@Bambano:
abszolút jogos, amit írsz. De nem ismertem a körülményeket.

Emilio 2011.04.29. 22:27:31

@Bambano: Én vállalom az összes átkodat. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik... Igenis nagyobb feladat a tanári, mint amelyeket itt példaként felsoroltak. Ha ezt nem érted, akkor csak hidd el! Mert így van.

beste 2011.04.29. 22:28:07

@lilly67:
Az egy hajóban evezés megvan már most is, a baj az, hogy az evezőket nem egy irányba forgatják....

parandroid 2011.04.29. 22:32:17

összerakva az oktatással kapcsolatos szándékmozaikokat, nemigen világos számomra, mi is a jelenlegi vezetés jövőképe, vagy mi a közép- és hosszútávú cél. Vagyis ami ezekből a mozaikokból összeáll, az egy számomra meglehetősen riasztó kép, úgyhogy remélem, az elmúlt időkben nyilvánosságra került ötletelések nem valami tudatosan végiggondolt irány részei. gyanítom, ha ezek az ellenérdekelt féltől származnának, elég nagy felhördülés lenne, miszerint már megint újabb bizonyíték, hogy a jövő magyar generációit el akarják veszejteni és butítani a tudjukkik. óraszámemelés, tankötelezettségi korhatár csökkentése, iskolabezárások (plusz zöldkakas, poli és társaik lassú anyagi ellehetetlenítése). hát nem tudom, nem vidám az irány. a színvonal emelése és a tudás becsülete szép szlogenek, de jelenleg olyan érzésem van, mintha kétezer forinttal bemennék a maserati szalonba és ütném az asztalt, hogy nekem jár a minden extra a kocsiba.

Emilio 2011.04.29. 22:33:48

@Bambano: Elnézést, hogy az eset ismerete nélkül kötekedem.
Általában az a helyzet, hogy a szülő a gyerekének hisz, és azonnal támad, ha a gyerek panaszkodik. Ez természetes viselkedés is lehet. De minden történésnek több oldala van. És annak is van valami oka, hogy így bántak a többiek a gyerekkel. Az a tanár természetesen alkalmatlan a pályára, ha tényleg tétlenül nézte az esetet.

Emilio 2011.04.29. 22:35:20

@"the dragon": Pláne, hogy bárki mással, csak velem nem! :)

Bambano 2011.04.29. 22:37:40

@Emilio: persze persze... ha egy magyar olajipari cégben a scada-ban melléklikkelnek, akkor igen boldog mindenki, ha nem robban fel egy székesfehérvár méretű város, hanem csak tél közepén fűtés nélkül marad mindenki.

Ha egy tanár rosszul csinál valamit, abból nincs emberhalál. Sőt, kapsz második próbálkozási lehetőséget is. Az it-ben meg elég sok ilyen hely van.

ehhez képest a gyereknevelés azért kicsit biztonságosabb sport.

Azt is javasolnám, hogy aki szerint az it mindennek a legalja, az fejezze be a netezést MOST.

lilly67 2011.04.29. 22:38:15

@Bambano: 9 éve nem kaptunk fizetésemelést, amivel emelkedett az a 3 évenkénti kötelező kb. 2000 Ft, meg a szakvizsgámból származó kategóriaugrás. Túlóráinkat 2 havonta számolják el, egy csomó dologra, amire kaptunk régebben túlórapénzt már rég nem jár. Mint írtam fentebb valahol. Akkor miért tőletek vesszük el? Tényleg túlterheltek vagyunk, fáradt pedagógus=türelmetlenebb pedagógus (ember ő is), gyerekek egész napos iskolája? Még mindig nem tudom mit takar? Gyerekmegőrzőként fog funkcionálni az iskola? Szerintem rémisztő! Nem plusz pénzért harcolunk, hanem a kevés megmaradt méltóságunkért.Tényleg évek óta csendben vagyunk. Ja, és ez tuti kirúgásokkal jár. Pedig szerintem nem vagyunk feleslegesek. Minden osztályban beintegrált gyerekek (SNI-s,fejlesztős, magatartászavaros,autista) Hol vannak a megígért pedasszisztensek, fejlesztőpedagógusok stb., akik segítik a munkánkat. Mint ahogy külföldön is így van. Barátnőm Londonig futott, ott lett pedagógus. Ott is van integráció, de ott vannak a segítők, akik kiviszik a gyereket az osztályból, ha gond van, mert elfelejtette beadni a szülő a brutál nyugtatóját, és őrjöng. Aki leül egyénileg is, szakszerű fejlesztéssel segíti a munkámat, annál a gyereknél akinek erre szüksége van. Mert én nem gyógypedagógusnak tanultam. Hol van az x évenkénti tanítás nélküli alkotóév?

Emilio 2011.04.29. 22:39:06

@gabest1: Jó, de mi is a csapda?
Ha tiltakozik ellene, mert nem bírja idegileg elviselni a bevetéseket, és ezért a leszerelését kéri, akkor nem lehet leszerelni, mert az a természetes reakció, hogy a leszerelését kérje, és így normális, tehát maradhat...

Suppiluliumas 2011.04.29. 22:39:15

@Bambano: "csak a bíróknál van kötelező felső korhatár, máshol nem." - tudom, hogy erre gondoltál. Mi máshogy kapunk valami hasonló pofont, És szívből kívánom minden szakmának, hogy ne kapjon hasonlót.

"A harccal meg az a baj, hogy akinek nincs ennyi érdekérvényesítő képessége, azzal mi lesz?" - A pedagógusnak pont annyi az érdekérvényesítő képessége, mint a tescós árufeltöltőnek. 13 éve tanítok, tudom, mit beszélek. A bekezdés többi része emiatt légből kapott.

"Másrészt meg miért is harcolsz? Hogy neked jobb legyen?" - Már épp az is elég lenne, hogy ne legyen sokkal szarabb. Az talán nem menne a többiek bőrére.

Amúgy elfogult vagyok. Ha ezt a rendszert bevezetik, akkor szerintem többek között engem fognak elküldeni a sulimból.

Mellékesen sok mindent elfogadnék (és szerintem sok más pedagógus is), ha az egy új, tiszta, érthető, és működőképes rendszer részeként lenne bevezetve. De így csak egy szar rendszert rongálnak tovább. Vagyis az ostor pedig a gyerekeken fog csattanni. Az elküldött tanárokon túl. Mert ne legyen illúzió: a ezt az ötletet megvalósítják , annak összesen két eredménye lesz: sok kirúgott pedagógus és a maradék, halál fáradt tanár által szívatott gyerekek.

"Tessék belenyugodni és elfogadni: ami itt 2000-2008 között volt, az soha többet nem jön vissza. Nem lesz nulla forintért új suzuki meg plazmatv otthonra." Na ez az, amit szerintem a legtöbb tanár kiérne magának. Egy ilyen tanárt sem ismerek.

"Én sem 9 órát dolgozom naponta, hanem sokkal többet. Hétvégén is, ünnepnapokon is. Úgyhogy nekem hiába sír egy pedagógus az órái miatt, rólam lepereg." - Aha. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Nem elegáns. Szar mindenkinek, aki kidolgozza a belét, ahelyett, hogy emberhez méltó életet élne. A probléma itt pontosan az, hogy a pedagógusok jó része már most is ebben a helyzetben van, és ezen rontanának az új "ötletek".

Suppiluliumas 2011.04.29. 22:41:56

@Bambano: "azt te csak hiszed, hogy mindig a pedagógus a véres rongy. Tegnap a critical mass résztvevői kapták meg a beosztásukat, úgyhogy ne panaszkodjanak a pedagógusok:)"

Igen, az a szép ebben az országban,. hogy mindenki utál mindenkit... Borzasztóan biztató a jövőre nézve...

Brati 2011.04.29. 22:45:08

Kormányunk annyit fog elérni a hülyeségeivel, hogy nemcsak az orvosok, nővérek,mérnökök, de a tanárok is külföldön fogják keresni a boldogulásukat...26 év tanítás kellett ahhoz, hogy kinyíljon a szemem. Néhány éve a Monarchiában dolgozom négyszeresét keresem nettóban, mint otthon bruttóban...Kinyalhatja a kormány!!!

Emilio 2011.04.29. 22:46:34

@Bambano: Ne butáskodj már! Van az a néhány ember, akikben vakon megbíztunk, mert rájuk szavaztunk, rájuk azért többet bíztunk, mint egy város fűtést. Mégis csak annyit csinálunk, hogy 4 évente (másként?) szavazunk, de még csak le sem keverünk nekik két pofont (ez most divatos ígéret).
Biztosan lehet javítani a téves számlát, a távfűtést, stb. De a rosszul felnevelt gyereket már nem nagyon lehet helyrehozni. Sőt, az ő gyerekei is bajban lesznek az iskolában... az életben.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 22:47:36

Már bocsánat, de egy multinál dolgozó irodista simán lenyom napi 10 órát és VPN-en még ráhúz egy kicsit, csak az íze kedvéért. És nincs két hónap nyári szünet, meg osztálykirándulás.. A sok despota hajlamú, akit -utolsó helyen megjelölt - tanítóképzőre vagy valami burnyák bőcsész szakra vettek fel, gondolkozzon el, hogy miért is e sok kiváltság? Mert a jövő nemzedék sorsa rajtuk múlik?! Piha! Ménem mentetek cipésznek??!

lilly67 2011.04.29. 22:48:52

@Bambano: Höh, a férjem erőműves, annyira azért nem csernobili a helyzet :D Szigorú biztonsági előírások sora, állandó ellenőrzések, vizsgák a beóknak et. Szóval veszélyes üzem, de azért, ha egy klikken múlik Fehérvár sorsa, akkor ott gáz van ;)
Ha most megnézem az elmúlt időszak történéseit gyereknevelés szempontjából: kiesett a kilencedikről, füstmérgezésben meghalt, West Balkán, autóbalesetek, de igen veszélyes üzem.
A kolléganőm kezei között majdnem megfulladt egy kislány, mert egyszerűen, félrenyelt. Én például nem vagyok hajlandó strandra menni a gyerekekkel (nem a sajátjaimmal), mert rettegek attól, hogy mi lesz, ha valakinek baja lesz. Ott nem lehet százszázalékosan figyelni.

Kürüsüly 2011.04.29. 22:49:48

@"the dragon":

Azért ne hasonlítsuk már össze egy átlagpedagógus meg egy IT rendszermérnök munkáját.Ill. majd akkor ha egy magyartanár is három évente újratanulja a szakmáját, mert ha nem akkor kirúgják.
Persze legtöbbször saját pénzből, sok százezres tanfolyamokon.

Egy átlagpedagógus 23 évesen szabadul, és 40 éven keresztül ugyanazt tanítja. Ha meg kötelezik a továbbképzésre ingyen fel van háborodva.

Tanbácsi 2011.04.29. 22:50:48

@freesleep: Ez jó kérdés, de nem tudni a választ. De a gyerekeknek is van 30-32 órája, mondjuk középiskolában.

gonyimorecse 2011.04.29. 22:54:42

Hallgassátok inkább ezt a dalt, egy tanár írta: www.youtube.com/watch?v=-pwG3imOWFs

Tanbácsi 2011.04.29. 22:54:50

@Kobak77: Ez igaz. A fő kérdés az, hogy lehetne elérni azt, hogy azok a tanárok maradjanak a pályán, jöjjenek a pályára akik akarnak és tudnak is tanítani. Ettől nem fognak.

Emilio 2011.04.29. 22:54:50

@lilly67: Hol? Londonban... Nem ismerős?
Kezdő tanító (tehát: KEZDŐ és nem tanár, TANÍTÓ) fizetése az angol átlagbér felett van. Itt 206eFt jelenleg az átlagbér. Ezt nem éri el a 2 diplomás, 30 éve tanár nejem bére.
Az a baj, hogy a társadalmunk nem becsüli a tudást és a tudás átadóját. Mert most egyébként olyan időket éltünk, ahol a tudás nem volt feltétele az anyagi haszonszerzésnek, csak ügyeskedni kellett. Abban bíztunk, hogy a szabadrablásos kapitalizmus már véget ért.

beavereater [AT] 2011.04.29. 22:56:17

Teccettek (sic!) volna nem "aláírni" V. Orbán biankó csekkjét.

Tanbácsi 2011.04.29. 22:56:34

@agi02: Nem feltétlenül, csak más módszer kell hozzá.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 22:58:02

@beste:

Ezt úgy mondod, mintha én valaha is vitattam volna, hogy a nők a konyhán kívül képtelenek bárhol is megállni a helyüket... Esetleg kötögethetnek.

@Emilio:

Akkor te nagyon ronda lehetsz, netán ahhoz is csóró, hogy vegyél egy üveg Hajós rumot! Pedig az legalább 4-5 csajra elég...

Tanbácsi 2011.04.29. 22:59:29

@Bartolomeo Mazzini: Ez fontos lenne, de a elég komoly szakértők is azt mondják, hogy nem igen van olyan alkalmassági amivel kiszűrhetőek előre az alkalmatlanok.

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:01:53

@Tanbácsi: érdekes, amikor a lányom elsőbe ment, beültem pár bemutató órára és tíz perc alatt megállapítottam, hogy melyik tanító alkalmatlan a pályára. Utólag kiderült, hogy tökéletesek voltak a megállapításaim...

lilly67 2011.04.29. 23:01:57

@ripők: Te meg pedagógusnak! Nem vetélkedünk, egyszerűen nem szeretnénk ennél nyomorultabb helyzetbe kerülni. Igen, egyet tudok érteni azzal, aki fentebb azt írta, hogy a pedagógus érdekérvényesítő képessége annyi, minta tescós árufeltöltőé. Ez sajnos így igaz! :(
A marha nagy szünetekről meg annyit, hogy van kb. 2 hét többletünk. Mert június végéig, mindig dolgozunk még a tanítás után is, ekkor nem táboroztatunk, adminisztráció, értekezletek, rendrakás stb. Utána 1-2 hét tábor általában, van kollégnőm, aki egész nyáron, mert különben éhen halna, nincs IT-s férje. Augusztus 21-től szintén ugyanaz, mint év végén. Őszi, tavaszi és téli szünetekben 1-2 nap pluszunk van, ilyenkor a férjem is mindig itthon van, mert alapvetően a fizetett ünnepek, és munkanap átcsoportosítások miatt sokaknak ugyanúgy szünet. Kedvencem: Szülő: Hétfőn nincs iskola? Kolléganőm: Nincs, szünet van. (március 15-ről van szó) Szülő: A fene a pedagógusok jó dolgát, állandóan lógnak. Én: Anyuka,a hétfő és a kedd mindenkinek szünet, nemzeti ünnep, munkanap átcsoportosítás. Szülő: Nem baj, az engem nem érdekel!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:02:27

@Emilio: Figyelj, baszki. Gondolom, a nejed technika-ének szakos. Nem elvitatva annak a fontosságát, hogy a felnövekvő nemzedékek tökéletes ívű cipőkanalat és praktikus szalvétatartót tudjanak csinálni - ha rászorítja őket az élet - azért megkérdezném, hogy mégis mennyi lenne ezért a tagadhatatlanul fontos feladatért a méltányos??! Olvasni meg nem tudnak. Gyúrcsán alatt minden más volt!

parandroid 2011.04.29. 23:03:36

@Bambano: "Azt kellene a tisztelt pedagógusoknak megérteniük, hogy *mindenki* szivatóra lett téve. A tűzoltó, az orvos, a pedagógus, a vállalkozó, a közalkalmazott, stb. Mindenki, egységesen. Ja nem, vannak, akik extra pofánverést is kaptak, pl. a bírók.

Mivel nem kizárólag a pedagógusokat pécézték ki és nem az a helyzet, hogy a többi szakma dolgozóit meg tejben-vajban fürösztik, ezért indokolatlannak érzem a sírás-rívást."

Véleményedet tiszteletben tartva mellé tenném a sajátomat: a fizetés annyi, amennyi, a tanárok jó része nyilván nem gazdagodni jár a melóba. Ötször annyi pénzért sem lehetne ezt a szakmát jobban csinálni (ismerjük Hofit: Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?). Azon kellene inkább elgondolkodni, hogy a tanárok szivatóra tétele végső soron a diákok szivatóra tételét jelenti. Egyszerűen azért, mert 28 órára hetente KÉPTELENSÉG felkészülni úgy, hogy abból értelmes, minőségi munka süljön ki. Már 22-re is igen necces. Így aztán a tanár egy idő után vagy bedobja a lovak közé a gyeplőt és bejár alibizni, vagy kiválasztja, hogy melyik ujjába harapjon bele - vagyis bizonyos osztályok, amelyekre nem fog a kívánatos minőségű felkészülés jutni. Te például örülnél, ha éppen a te gyermeked osztályát alibizné végig az irodalomtanár, mert nincs annyi óra egy napban, amennyit a heti 28 órára való felkészülés megkíván? mármint nem arról beszélek, amikor a tanár bemegy, felcsapja a könyvet, és felolvassa az anyagot.
Csak egy viszonyítási szám: én 12 éve vagyok ezen a pályán, és tegnap például hajnali fél egy volt, mire kész lettem a mai napra való készüléssel (nekem csak vacak 23 órám van egy héten), és ne hidd, hogy ez kivételes eset volt.

Emilio 2011.04.29. 23:04:28

@Kürüsüly: Gondolom, arra célzol, hogy az "I" és a "T" betűk formálását hasonlóan kell oktatni, mint 40 évvel ezelőtt.
Mert egyébként nem értelek. Ki tanít téged 3 évente, nem valamilyen tanár? Vagy csak úgy magadat képzed?
Persze, vannak állandó elemek a tanításban. De a módszerek is változnak, még alapfokú oktatásban is. Szerinted a történelmet nem kellet újratanulni a tanároknak? Tudod, a múlt az folyton változik.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:05:01

@beste: Ha elolvasod a kommenteket, láthatod, hogy a pedagógus se 22 órában dolgozik. Ez olyan, mintha a Te munkaidődbe csak az számítana bele, amikor éppen tárgyalsz, de az már nem, amikor telefonálsz, híreket keresel és levelet írsz. Ja és azt várnák el, hogy mindezt ne a légkondis, titkárnős irodában csináld, hanem összezárva 20-30-40 kollégával egy szűk terembe, természetesen például számítógép nélkül. Amúgy valószínű Téged se azért fizetnek, hogy az irodádban ülj, hanem azért, hogy üzletet hozz. A jó az lenne, ha pedagógusok pénze például függne attól, hogy mennyire eredményesen dolgoznak.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:07:40

@Bambano: Az nem nyugtat meg, hogy a többi szakmával is ki van tolva. Bár azért 45%-os munkaidő emelésről más szakmában nem hallottam.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 23:08:42

@Tanbácsi:

Utóbbi ötleted baromi jól hangzik! És mit gondolsz, a többség mihez kezdene a három lyukas rézkanyijával?

Tanbácsi 2011.04.29. 23:09:33

@Bambano: És azt az szuper IT-st ki képezte?

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:09:36

@Tanbácsi: "jó az lenne, ha pedagógusok pénze például függne attól, hogy mennyire eredményesen dolgoznak."

Egy ilyen rendszerről mintha már hallottunk volna, emlékeim szerint ölég nagy volt a felzúdulás az ötlet ellen...

Tanbácsi 2011.04.29. 23:10:07

@"the dragon": Olvasd el a kommenteket, meg fogsz lepődni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:10:16

@lilly67: Most tekintsünk el attól az aprócska ténytől, hogy az megy tanárnak, aki beteges vonzalmat érez a gyermekek iránt, illetőleg nem vették fel sehová, mégis miért kellene előjogokat biztosítania a társadalomnak feléjük? Lapátolni ki fog? Minek ennyi diplomás? Termeljetek bazmeg!

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:10:40

@Tanbácsi: igazad van, nem a munkaidőt emelték 45%-al, csak az elvégzendő munkamennyiséget 100%-al. Ha nem teljesíted, repülsz.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:12:54

@Bambano: Itt most persze arról beszélünk, hogy pénzt akarnak kivonni az oktatásból, és nem arról, hogy többet adjanak. Ettől még kellene több, de nem a pedagógusok komfortja, hanem az oktatás gazdasági szerepe miatt.

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:14:13

@Tanbácsi: az IT-s magát képzi. Hogy a saját példámat mondjam: megveszem az OReilly oldalán a szakkönyvet, letöltöm, végigolvasom (három este/1500 oldal, több időm egyszerűen nincs rá), a negyedik nap meg már produktív üzem. A tanárok többsége meg sem értené a szöveget. Az informatikatanár ugyanis 1) nem tudo olyan szinten angolul 2) nem ért az IT-hez, pláne nem corporate szinten. Ő csak emilezni és (a jobbak) Word-öt oktatni tud. Ja, meg Neumann életrajzát.

Kürüsüly 2011.04.29. 23:15:02

@Emilio:

Akik engem oktatnak nem részei a közoktatásnak, piaci alapon működnek.Én egy hétért kifizetek 400.000 forintot ő meg a "valamilyen tanár" (amúgy nem az, általában magasan képzett mérnök) leoktat.

Nyilván a kereslet és a kínálat találkozik.Az a tudás amit kapok ÉR ANNYIT.
A jelenlegi közoktatásban 90%-ban kontraszelektált emberek várják a nyugdíjt, magukat általában elhivatottnak jellemezve mert a pályán maradtak, de valójában az ő tudásuk elavult, és értéktelen.
a maradék 10% aki tényleg elhivatott és valódi értéket képvisel meg a kontraszelektált többség tiltakozása miatt sosem lesz kellően díjazva. Így vagy elhagyja a pályát, vagy belenyugszik és beleszarik.

A közoktatást rendbe hozásának saját maga a legnagyobb akadálya.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:17:00

@ripők: És, ha ennyire jó pedagógusnak lenni, miért nem tolakszanak a tanítóképzőbe?

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:17:09

@Kürüsüly: A közoktatást rendbe hozásának saját maga a legnagyobb akadálya.

Ugyanez igaz az egészségügyre is például.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:17:31

@lilly67: Na meg kíváló szakképzés :)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 23:18:47

@beavereater:

Azért azt ne vitasd már el, hogy néhány informatikatanár legalább annyira tudja nyomni a Heroes 2-vel, mint egy vérbeli rendszergazda! 32167 32167 32167

Kürüsüly 2011.04.29. 23:20:27

@beavereater:

corporate szinten ki gondolkozik? a felsőoktatás is macilaci kft. szintű megoldásokat oktat, és kér számon.Nem hogy nem tanítanak komplex látókört nem is tudják , hogy kellene.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:20:39

@beavereater: Akkor már könnyű, ha kiképezték, és ott van a gyerek is. Előre nehéz.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:20:41

@Tanbácsi: Az oktatás gazdasági szerepe gyakorlatilag zérus. Szerencsétlenek százezreket perkálnak egy "Nemzetközi kapcsolatok" diplomáért, de ezzel csak a duplatokájú oktatóik erszényét hízlalják, a cserkó meg ott rohad meg a fán! Ezért tart itt ez az ország, mert a magadfajta ingyenélők lefölözik a hasznot, amit a dolgozó nép megtermel!

Kürüsüly 2011.04.29. 23:22:36

@"the dragon":

Hát igen, a széles látókör nagyon reprezentatív példáját mutattad meg ezzel a hozzászólással.

Suppiluliumas 2011.04.29. 23:23:07

@beavereater: mondjak egy-két könyvet, amit egy töritanárnak ismernie kell, és amit nem értenél meg, pedig magyarul van?

Tanbácsi 2011.04.29. 23:23:55

@beavereater: Gondolom olvasni is magadtól tanultál meg.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:24:49

@Tanbácsi: Nem azt mondtam, hogy jó, csak jobb, mint nap nap után komoly elemzések fölött morfondírozva felelősségteljes döntéseket hozni, álmatlanul forgolódni, tudva, hogy egzisztenciák tömkelege múlhat egy helyesen megválasztott taktikai szintű döntésen. Persze, elhiszem, hogy a pitagorasz is nehéz, de kudarc esetén még meg lehet buktatni Jenőkét.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:25:03

@ripők: Belátom, hogy nem tökéletes az oktatás. Végül is Te is jártál iskolába...

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:26:28

@Tanbácsi: ebben van valami. Mondjuk, hogy teljesen ne legyen igazad ;) azt azért már az érettségi idején láttam, hogy a tanárképzőbe jelentkező osztálytársaim egy kivételével teljesen alkalmatlanok arra a pályára. Pláne, hogy a legtöbb azért indult arra, mert esélye sem volt máshova bekerülni (akkoriban még nem nagyon volt "fizetős felsőoktatás" című kabaré).

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:29:01

@Suppiluliumas: erre ne fogadj ;)
Műszakis vagyok, de mindig kitűnő voltam a humán tárgyakból is, a töri pedig kifezetetten a szívem csücske. Már ha nem a "Jézus a pártus herceg" című "népszerű" "történelemről" van szó.

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:30:30

@Tanbácsi: a családi legendárium szerint nagyapám segítségével tanultam meg olvasni ötévesen. Ő is mérnök volt.
Még megvan az első Szabó Ervines kölcsönzőjegyem, első osztályos koromban, december tájékán telt be.

Tanbácsi 2011.04.29. 23:32:19

@beavereater: Persze. Épp arról papolok (meg rajtam kívül például az OECD :)), hogy a tehetséges fiatalokat kell a pályára csábítani, jól felkészíteni és utána az eredményességet mérni, a jól teljesítőket jutalmazni, az alkalmatlanokat eltanácsolni. Csak az óraszámemelés meg az életpálya pont szembemegy ezzel. nepiskola.blog.hu/2011/04/10/oecd_ajanlasok_a_magyar_oktatasnak

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 23:34:50

@beavereater:

Ha ennyire okos vagy, akkor azt is tudhatnád, hogy a szíved csücske az a bal kamra! Persze ez is a tanárok hibája...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:34:55

@Tanbácsi: Jártam, bár utáltam minden percet. Mondok valamit: most is járok. Most is utálom. Iljics-féle papírkórságnak hívják motivációim gyökerét. Nyilván nem mondok újat, de szívesebben lennék asztalos. Sok az okos, kevés a tevékeny. A tett halála az okoskodás. Wei vu Wei. Ha újrakezdhetném, szívesen kávézgatnék én is a tanáriban. Vércseként pásztáznám az osztályt, miközben a naplót lapozgatom és én lennék a legnagyobb király.

Suppiluliumas 2011.04.29. 23:35:38

@beavereater: Ezek döntő többsége nem fog tanítani. Valahányszor tanárjelölt hospitál az órámon, mindig megkérdezem tőle, akar-e tanítani. Emlékeim szerint 100 % a "nem" aránya. Az elmúlt 10 évben.

Ami egyébként vezetőtanáraik szerint nem is olyan nagy baj...

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:38:16

@Tanbácsi: "a tehetséges fiatalokat kell a pályára csábítani, jól felkészíteni és utána az eredményességet mérni, a jól teljesítőket jutalmazni, az alkalmatlanokat eltanácsolni"

Ebben maximálisan egyetértünk. Ugyanez igaz a
- közigazgatásra;
- egészségügyre;
- és valamennyi területre.

Ez természetesen itt soha nem fog megtörténni. Ha nem tűnt volna fel, az ország megborult, most dől, nemsokára földet ér és puffan. Szép nagyot fog szólni...

off Kislányom néha, amikor nyűgös és épp nincs kedve angolozni velem, mindig azt kérdi, miért kell neki ezt gyakorolni. Mert ez lesz az a nyelv, aminek segítésével boldogulni fogsz felnőtt korodban, amikor majd egy normális országban fogsz élni. Azt csak magamban teszem hozzá, hogy jó eséllyel már a gimnáziumot is ezen a nyelven fogod végezni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:38:56

De ugye azért a tanárok is púznak??! Sosem bíznám Nemzetünk jövőjét olyanokra, akik Espumisant szednek!

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:40:18

@"the dragon": most köss belém, mert egy mifelénk általánosan használt szófordulatot alkalmaztam.
Ha esetleg egy kis néprajzi okításra vágysz: mi felénk az "X a szívem csücske" azt jelenti "X-et különösen szeretem (akár indokolatlanul is)".

Suppiluliumas 2011.04.29. 23:40:21

@beavereater: pl. Gerics József: A korai rendiség Európában és Magyarországon. Budapest, 1987. És van még néhány hasonló:)

A "Jézus a pártus herceg" jellegűek nem érnek. Az szórakoztató irodalom:)

Kürüsüly 2011.04.29. 23:41:57

@Tanbácsi:

Az hogy mit kell csinálni majdnem egyértelmű. A hogyan a kérdés, és persze az hogy ki mér, és ki tanácsol el.
A kontraszelekció minden szinten jelen van. Jó eséllyel akinek mérnie kellene az is alkalmatlan.

Csavarhúzós 2011.04.29. 23:42:50

Hát igen, a legszemetebb dolog az egészben, hogy a heti tanórát nem maximalizálják, ami a minőségi oktatás egyik alapfeltétele lenne, hanem minimalizálják, plafon meg a csillagos ég.
Aztán nem az lesz, hogy Józsikám, te úgyis csak begurítod a labdát tesiórán, taníthatsz nyugodtan heti 30 órát, Lajoskám te meg sokat készülsz a kémiai kísérleteidre, neked elég heti 16.
Hanem az lesz, hogy akinek elég sok szakja van vagy egyéb okból lehet neki sok órát szervezni, azt taníthat reménytelenül sok órában, és mivel túlórapénzt nem tudunk neki adni, cserébe az rajz-média szakost is bent tartjuk a suliban, hogy neki se legyen (sokkal) jobb.
Ez aztán a jövőkép!
Sajnos jellemző, mint ahogy az is, hogy a foglalkoztatást úgy akarják növelni, hogy béremelésekre kényszerítik a cégeket (hogy az adójóváírás eltűnése miatt a nettó ne csökkenjen).
Vagy hogy a csalási pótlék helyett adókedvezményt - pont annyit kapok, mint a gyerektelen kollégáim, csak ők "kompenzációt" kapnak az államtól, én meg családi adókedvezményt.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.29. 23:45:25

@beavereater:

Ó, elnézésedet kérem, hogy nem érzem magaménak azt a kültelki tolvajszlenget, amin gagyogni próbálsz...

És külön gratulálok, hogy hazátlannak neveled a lányodat... Hozzád képest még a tanárok is félig-meddig tisztességes magyar embereknek tűnnek!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:46:18

@beavereater: Szerencsére az albán népszokások és szólásmondások még nem a kötelező tematika részei. Érdekességnek persze megteszi, a multikulti menő most.

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:46:35

@Suppiluliumas: "A "Jézus a pártus herceg" jellegűek nem érnek. Az szórakoztató irodalom:)"

Mondjuk akit az a sok baromság szórakoztat, annak már mindegy.

Az általad említett könyvet pedig szerintem már láttam történelemtanár havernál. Legalábbis gyanús a címe. Beleolvasgattam egyik-másik könyvébe, megérteni megértem, csak ez a szint már nem érdekel, nem köt le. Ahogy az érdeklődőbb kedvű humán végzettségű barátaimat sem kötik le a b-tree indexek, vagy a java design patternek. Ezek már nem azok a szintek, amiket az emberfia érdeklődésből olvasgat...

lilly67 2011.04.29. 23:49:51

@Kürüsüly: Olvasd már vissza az ezzel kapcsolatos kommentemet. A tanároknak is kötelező a 3 évenkénti továbbképzés, ha nem teljesítetted, nem is taníthatsz. Hosszan írtam arról, hogy én, de kolléganőim is mennyi továbbképzésen veszünk, vettünk részt. Miért tanítom én 40 évig ugyanazt? Több százezer forintot költöttem ráadásul a szakvizsgámra, drámapedagógusi és oktatásinformatikusi képzettségemre. Volt számítógép, interaktív tábla, kooperatív oktatás, projekt módszer, minőségbiztosítás, kompetencia alapú oktatás etc. 40 éve? Ma az autizmusról kezdtünk "tanulni", múlt héten a tehetséggondozásról bővítettük az ismereteinket. Ja, és a férjem mérnök, MBA diplomája van. De tk, ez az egyetlen nagy "továbbképzés", amiben részt vett. És azt is a cég fizette, emellett a 2. nyelv az, amit "újratanul", mert nem használta. A tréningek, háát, csapatépítés, nem vitatom ott is kell az önképzés, mint szinte mindenhol, de nem belehalós azért. Ja, a suli honlapját is én csinálom, ingyért tk., az sem volt 40 éve, az is valahogy csak beleszivárgott a butus kis fejecskémbe :D

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:52:49

@beavereater: Na, elmész te a fenébe! Hogy jössz te ahhoz, hogy történelmi tényeket megkérdőjelezz??! Persze nem ezt tanítják az iskolában, de attól még a tény tény marad! Gondolom, valami beszivárgó szláv vagy...

Suppiluliumas 2011.04.29. 23:54:11

@beavereater: engem szórakoztat, röhögni jó mármint. Persze csak egy ideig.

"csak ez a szint már nem érdekel, nem köt le." - bocs, de de írtál szakkönyvekről, amelyekből tovább képzed magad. Amúgy igazad van.

"Ahogy az érdeklődőbb kedvű humán végzettségű barátaimat sem kötik le a b-tree indexek, vagy a java design patternek." Mégis azt írtad korábban, hogy "A tanárok többsége meg sem értené a szöveget." (Amúgy esetemben alighanem így is van.) Vagy csak az informatikatanároktól lenne elvárható, hogy értsék?

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:54:23

@ripők: argumentum ad hominem, gratula

lilly67 2011.04.29. 23:56:33

@beavereater:Gyakorlatilag igen nehezen mérhető, a válogatott elit osztályokba sokkal kevesebb erőfeszítés kell a jó teljesítményhez, ha meg valaki a borsodi kisebbségi többségű(elnézést ezért) iskolában dolgozik, ott mit nevezünk eredményességnek? Nekem most nagyon jó kis osztály jött össze, erősen támogató szülői háttérrel, bár nehézségek itt is vannak, összehasonlíthatatlanul egyszerűbb dolgom van a jó eredmények produkálásában, mint az előző csapatomnál.

beavereater [AT] 2011.04.29. 23:57:54

@Suppiluliumas: azt nem írtam, hogy más szakmának nincsenek nagyon komoly - akár magyar, akár idegen nyelven írt - szakkönyvei, sőt én még azt sem engedem meg magamnak soha, hogy lenézzek egy szakmát, mint olyat. Egyes "művelőit", azt igen, ha olyanok...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.29. 23:58:00

Szomorú ez a szotri, olyan magyarosch.

A cikk témája, a pedagóguspálya háttere, rendbetétele nagyon nehéz ügy és régi adóssága a politikának.
Ez az adósság a Fidesz elképzeléseit megismerve csak nőni fog, és jön a Széll Kálmán terv is, amit sokáig fognak majd az emberek emlegetni - de nem csak nemcsak a pedagógusok.

Persze a versenyszférában sem könnyű, ismert az itthoni vendéglátós alkalmazottak helyzete is, meg az orvosoké is hátrányos, emitt az idősebb bírók is kapnak egy pofont ki, ott a tűzoltókra jár rá a rúd, ez mind igaz - de véleményem szerint: a pedagógusok meg nem becsülése már arcpirító ebben az országban.

Nekem szerencsém volt, igazi pedagógusok kezei közt jártam ki iskoláimat, amit az életről/tudományokról/kultúráról tudok, annak nagy részét nekik köszönhetem (a szüleimen kívül persze). Nem tudtam nekik elégszer megköszönni, pedig igyekeztem, nagyon.

El kellene végre dönteni, mit szertne az állam?

Képzetlen, nyelveket nem beszélő tömegeket, akik nemhogy az EU más országaiban, de itthon sem fognak tudni új értéket teremteni (GDP);
vagy jól képzett, az életben biztonsággal mozgó, megfelelő önbizalommal rendelkező (de nem beképzelt), nyelveket beszélő és munkát-kihívásokat szerető szakmunkások, technikusok, mérnökök és művészek sokaságát, akik újra talpra tudják állítani majd ezt az országot, és nem utolsó sorban meg tudják teremteni azokat a javakat, amik a most dolgozó emberek nyugdíjához kell majd?

Tisztelt Miniszterelök Úr, Tisztelt Államtitkár Asszony, tessék mondani mi a cél?
Mi az Önök víziója a követekező évtizedek Magyarországáról?
Ugar?
Audit, Opelt, Hankook-ot kiszolgáló betanított ország?
vagy egy olyan ország, aki tud újat is nyújtani magának és a világnak?

Azokat az embereket, akik a jövő generációit nevelik-oktatják - azaz a mi gyermekeinket, az óvódától egészen az egyetemi MBA kurzusokig - véleményem szerint NAGYON, DE NAGYON meg kellene becsülni! Egzisztenciálisan, és moráisan is.

A cikkben ismertetett kérdőív egy arculcsapás, egy arrogáns látszategyeztetés, nem lehet méltó eljárás a pedagógusokkal szemben egy olyan országban, ahol a TUDÁSnak van bármi jelentősége, értéke.

Ahogyan a mellékelt ábra mutatja, az állam szerint hazánkban nincs.
Csak nem ez az, ami meg is látszik az országon? Hová jutottunk?

A magam részéről drukkolok minden pedagógusszakszervezetnek és pedagógusnak, hogy - legvégső esetben tiltakozásuk hatására - az állam érdemben javítson méltatlan helyzetükön ezáltal helyezve vissza ezt a gyönyörű hivatást régen elvesztett társadalmi rangjára.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.29. 23:58:41

@beavereater: Igaz ez mindannak ellenére, hogy én nem fogyasztok hódot. Tudtommal védett állat Magyarországon.

lilly67 2011.04.29. 23:59:00

@ripők: Az a nagy baj, hogy már a lapátolókból is sok van. De te miért is káromkodsz? Meg mi az, hogy beteges vonzalom?

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:00:06

@Suppiluliumas: természetesen csak az informatikatanárokra gondoltam (hiszen az it-sek képzéséről volt szó). Vagy ha teljesen meg nem is értik, legalább nagyjából képesek legyenek elhelyezni az olvasott szöveget a szakmán belül.

lilly67 2011.04.30. 00:02:15

@beavereater: Persze, mert nem IT-s, nem is kontárkodik bele az ő szakmájába. És az nem ember, ha valaki már nem IT-s? Ők a csúcsértelmiség vagy mi?

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:02:20

@ripők: "Igaz ez mindannak ellenére, hogy én nem fogyasztok hódot." Ráadásul az angolod is elég gyengécske ;)

lilly67 2011.04.30. 00:06:02

@ripők: Fogsz még te is szedni... De egyébként miért is nem lehet kulturáltan vitatkozni?

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:06:48

@Zébácsi: "A cikk témája, a pedagóguspálya háttere, rendbetétele nagyon nehéz ügy és régi adóssága a politikának."

Ebben az országban a politikának nagyon sok régi adóssága van. Pontosabban nem a politikának, hanem az egész társadalomnak. Már ha van még társadalom...

A magyar politikusok egy dologra emlékeznek a történelemórákról: divide et impera.

Egyébként meg errefelé minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megszavaznak maguknak. Azaz ide ez kell(ett).

Idevágó vicc:
A bárban odalép két félrészeg lepukkant faszi egy csinos hölgyhöz:
-Gyere bébi, kimegyünk a parkolóba, megrakunk mint a pótos IFÁ-t!
-Mit képzelnek, eszem ágában sincs.
-Pedig muszály lesz, a kétharmad az kétharmad...

Tanbácsi 2011.04.30. 00:12:32

@lilly67: Vannak az eredményességnek egészen jó mérőszámai már, hála a kollégák által utál kompetenciamérésnek. A
Társadalmi Riport 2010 tele van az eredményekkel. www.tarki.hu/hu/publications/SR/tr_megr.pdf

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.30. 00:13:42

@beavereater: Tény, de elboldogulok vele. Nincs mindennap ekkora kihívásnak kitéve ez a csacska üstök! Beavatsz, hogy mit néztem be ennyire? Legalább alkalmad nyílik okítani.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:14:31

@Zébácsi: "A magam részéről drukkolok minden pedagógusszakszervezetnek és pedagógusnak, hogy - legvégső esetben tiltakozásuk hatására - az állam érdemben javítson méltatlan helyzetükön ezáltal helyezve vissza ezt a gyönyörű hivatást régen elvesztett társadalmi rangjára."

Sajnos erre semmi remény, pláne nem a társadalmi rang visszanyerésére. Ha nem tűnt volna fel, az internet elterjedésével felnövőben van (sőt, talán fel is nőtt) az első, kollégám által találóan "fika-generációnak" nevezett csapat. Akik a neten megszokták, hogy senki és semmi nem szent, mindenkinek keményen oda kell lépni és virtuálisan "oda kell b@szni", mindegy hogy igazságtalanul, a lényeg az, hogy fájjon neki. Aztán ez a magatartás megjelenik a valódi életükben is. Egy ilyen világban nem lesz rangja senkinek és semminek, pláne nem a valódi teljesítménynek.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:15:41

@ripők: olvass utána. Egy kis önképzés rád fér...

Bambano 2011.04.30. 00:17:27

@lilly67: alkotóév? én nem kapok alkotóévet... folyamatosan megy a szöveg, hogy a pedagógusoknak nyári szünet, téliszünet, még alkotóév is legyen? Minek? nincs a pedagógussal szemben publikálási kötelezettség, akkor mit alkot? Ha köteleznének évi két, zsürizett nyugati folyóiratban megjelent cikk elkészítésére, akkor járna az alkotóév.

Másrészt amit írtál, azt értem. De az mind pénz. Pénz pedig most nincs. Ez van. Helyesebb lett volna nem beetetni a pedagógusokat olyan lózungokkal, amikről minden józan ember tudta, hogy kamuzás az egész, de ezt nem én szabályoztam, megtették. Az ország egy romló gazdasági spirálban van, ezt tetézi a magas adósság, azt ki kell fizetni. Nincs másra pénz.

Mondhatnám, hogy sajnos, vagy elhiszed, vagy nem, hogy tényleg sajnálom. Azt is elhiszem, hogy gazdaságilag fontos lenne az oktatás (egyre inkább úgy tűnik, hogy ez az oktatás nem fontos gazdaságilag). De ha nincs lé, akkor nincs. Ahogy a volt magyartanárom mondta: spekulálsz mint bolond macska az üres kamrában.

A versenyszférában meg akkor van fizetésemelés, ha van miből. Most éppen az a bónusz, ha valaki nem kerül az utcára. Miután vagy 20 évig túlköltekezés volt, most spórolás jön. Nem hinném, hogy lesz fizetésemelés. Nem vagyok kegyetlen, matematikai tényeket emlegetek most.

@parandroid: te fél egykor le tudtál feküdni? én ma konkrétan 6-kor feküdtem le, mert a tegnapi melóm addig tartott.

Azt nem tudom, a gyerekem tanárai közül ki alibizik. De amit extraként elért, azt nem a tanáraitól kapta, hanem idősebb diáktársaitól meg tőlem. És pl. az énektanára kicsit túlzásba viszi a komolykodást, pl. énekből buktatnak az osztályban. Annak se a szomszédja hülye...

"Dögöljön meg a szomszéd tehene is.": nem értelek. te lehetsz elfogult, védheted a saját munkádat, de ha azok, akiknek az adójából kapod a fizetésedet, pontosan ugyanúgy elfogultak, mint te és pontosan ugyanúgy védik a saját állásukat, akkor azok már dögöljön meg a szomszéd tehene kategória is? kettős mérce, leülhetsz, 1-es.

@Tanbácsi: azért nem hallottál 45%-os munkaidő emelésről más szakmákban, mert ott eleve több volt a munkaidő. meg a teszkós dolgozó nem tud hova fordulni, ha kitoltak vele, mert 3 másodperc alatt repül.

"pénzt akarnak kivonni az oktatásból": amikor a költségvetési egyenleg ennyire durván negatív, és amikor évekig hitelből volt olyan, amilyen, akkor teljesen ésszerű és matematikus szemmel nézve normális gondolat, hogy pénzt akarnak kivonni az oktatásból.

Lehet választani: most pénzt vonnak ki az oktatásból, ezzel 10-15 évre agyonvágják a képzést, vagy nem vonnak ki pénzt és két év múlva totális államcsőd és akkor 200 évre borul be minden, nem csak az oktatás, hanem minden más is. Ha üszkös lábbal befekszel a sebészetre, akkor azt le fogják vágni, bármennyire is rossz az neked, a másik választási lehetőség a fekete zsák. Most erről van szó.

Persze lehetne vitát nyitni, hogy miért alakult így, de ne nyissunk, mert a múlton való kesergés legfeljebb megérteni segít a mostani helyzetet, megoldani nem.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:18:08

@lilly67: maradjunk annyiban, hogy minden mérhető. Egy jó mérési módszer lényege pont az, hogy figyelembe veszi a mérés körülményeit is. Azaz ami Borsodban 100%, az Budán csak 10%.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:19:58

@lilly67: ez eredeti interjút olvasva nekem nem az "érdekes" szó jutott először eszembe, hanem a "menekülj".

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.30. 00:20:10

@beavereater:

És milyen érzés, hogy ennek a "fika-generációnak" te programoztad a mindenféle blogmotorkat meg csetszobákat?! A te hibád az egész, de egy forradalom az elsők között állít majd a falhoz, meglásd...

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:20:40

@lilly67: megvolt az errata, én nyertem... ;)
na jó, fifty-fifty...

lilly67 2011.04.30. 00:21:36

@beavereater: Sajnos erősen igaz, amit írsz.

Bambano 2011.04.30. 00:22:04

@Zébácsi: a lapok le vannak osztva. Nem olyan országra, emberekre van szükség, amiket mi az álmainkban elképzelünk, hanem olyanra, ami a munkaerő igényeknek megfelel.

"Audit, Opelt, Hankook-ot kiszolgáló betanított ország?": ha az opel hoz ide munkát, akkor betanított munkásokat kell kiállítani. Hiába erőlteted a magasan kvalifikált munkát, azt nem hozzák ide, tehát állás nélkül marad, aki arra alkalmas.

@Tanbácsi: a kompetencia mérés az egy légből kapott mérőszám. Egyetlen értelmes mérőszámot tudok elképzelni: a végzett diákok foglalkoztatási arányát.

Tanbácsi 2011.04.30. 00:22:30

@Bambano: Nekem úgy rémlik, hogy nem az oktatás 2006 óta csökkenő költségei miatt rossz a költségvetés helyzete, hanem a gazdagoknak adott adókedvezmények, meg a gazdasági szabadságharc ára miatt.

Bambano 2011.04.30. 00:26:06

@Tanbácsi: ez oké, az is oké, hogy nem a pedagógusok okozzák a nagy gazdasági krachot, de attól még krach van, pénz meg nincs.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:26:57

@Bambano: "ha az opel hoz ide munkát, akkor betanított munkásokat kell kiállítani. Hiába erőlteted a magasan kvalifikált munkát, azt nem hozzák ide, tehát állás nélkül marad, aki arra alkalmas."

Hoznának ide olyat is, de ha egyszer nincs elég mérnök? Képzeld, még a németeknél is hiányzik alaphangon 2-300 ezer (!) mérnök. (Legalábbis ennyit ismernek be...)

Nyugaton se jobbak a kölykök, ott se akar tanulni egyik se. Pláne nem olyan szakon, ahol nem lehet rizsázni, ahol nincs "szerintem", hanem egyenlet van, amit vagy kiszámoltál jól, vagy nem. Gyengébbek kedvéért: egyes vagy ötös, nincs kegyelemkettes.

Tanbácsi 2011.04.30. 00:27:10

@Bambano: Ez kb.fordítva van. Oda megy a képzettséget igénylő munka, ahol jó a képzés (az Audi meg az Opel, költenek is szakképzésre Magyarországon is). Ezért van értelme a kompetenciát mérni, mert középtávon gazdaságfejlesztő hatása van nepiskola.blog.hu/2010/11/03/oktatas_es_gazdasagi_fejlodes

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:28:21

@Tanbácsi: a gazdasági szabadságharcról beszélgettem egy külföldi kollégával, aki megjegyezte: ez mind nagyon csodálatos, csak egy dologra kell figyelnie nagyon az országunknak, hogy meg ne nyerjük ezt a szabadságharcot. Mert akkor éhendöglünk...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 00:32:26

@beavereater:

No persze.

Most képzeld el, hogy ehhez még egy átláthatatlan, a minőségre és a htékonyságra egyáltalán nem alkalmas oktatási rendszer is társul majd?

Nem pont az lenne a cél, hogy az iskola megtanítsa azt, hogy a Mátrix nem egy valós világ,és igazából a puska ölni tud, és az autópályán sincs 2 életed?

Attól még, hogy a világ nagy része dilettáns, meg a neten lógva elképesztő dolgokat zagyvál össze magában a vilkágról, az oktatásunk még lehetne jó, nem?

A tanárokat meg rugdossuk csak még lejjebb, úgyis csak egy tétel a büdzsé kiadási oldalán, igaz? Egy statisztikai szám, ugye?
Na, neeee....

Suppiluliumas 2011.04.30. 00:34:56

@Bambano: ""Dögöljön meg a szomszéd tehene is.": nem értelek. te lehetsz elfogult, védheted a saját munkádat, de ha azok, akiknek az adójából kapod a fizetésedet, pontosan ugyanúgy elfogultak, mint te és pontosan ugyanúgy védik a saját állásukat, akkor azok már dögöljön meg a szomszéd tehene kategória is? kettős mérce, leülhetsz, 1-es."

Ez szerintem nekem szól, nem parandroidnak.

Én erre írtam a tehenes mondatot: "Én sem 9 órát dolgozom naponta, hanem sokkal többet. Hétvégén is, ünnepnapokon is. Úgyhogy nekem hiába sír egy pedagógus az órái miatt, rólam lepereg." Ha bebizonyítod, hogy ezzel a szöveggel a saját állásodat védted, akkor igazad van. Hajrá. Szóval ne hazudozz légy szíves arról, amit írtam.

Bambano 2011.04.30. 00:39:25

@Suppiluliumas: minél több a kiadás (oktatásra, egészségügyre, nyugdíjra), annál több az elvonás. Minél több az elvonás, annál több cég megy csődbe. Minél több cég megy csődbe, annál inkább rosszul jár az átlag polgár.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:39:38

@Zébácsi: "Nem pont az lenne a cél, hogy az iskola megtanítsa azt, hogy a Mátrix nem egy valós világ,és igazából a puska ölni tud, és az autópályán sincs 2 életed?"

Erre konkrétan a családnak kellene megtanítani a kölköt. Már amelyiknek működő családja van.

"Attól még, hogy a világ nagy része dilettáns, meg a neten lógva elképesztő dolgokat zagyvál össze magában a vilkágról, az oktatásunk még lehetne jó, nem?"

Lehetne, de nem az. És nem is lesz. Az oktatás ugyanis
a) sokba kerül,
b) hosszútávú befektetés, azaz nem hozza vissza rögtön a pénzt,
c) közvetlenül nem hoz szavazatokat.
Ha még nagyobb gáz lesz, majd kiáll V. Orbán és a tanárokra fog mutogatni: azért szar az oktatás, kedves barátaim, kedves dakoták, mert a tanárok nem akarnak dolgozni. Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!
A sok barom meg tapsolni fog neki. Ennyi.

"A tanárokat meg rugdossuk csak még lejjebb, úgyis csak egy tétel a büdzsé kiadási oldalán, igaz? Egy statisztikai szám, ugye?"

Nyugi, lejjebb rugdosnak ezek mindenkit, aki nem a brancs tagja.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.30. 00:40:45

@beavereater: Megnéztem a szlengszótárban is, új ember lettem. És még csak egy ingyenélő, cezaromán pedagógusra sem volt szükségem. Ettől függetlenül hódzabálónak fordítalak, mert a Waldorf szerint (is) megtehetem.

Tanbácsi 2011.04.30. 00:41:33

@Bambano: Ha ez így lenne nem a svéd lenne a világ legversenyképesebb gazdasága. A jól működő közszolgáltatások alapozzák meg a gazdaság jó működését.

lilly67 2011.04.30. 00:43:17

@Bambano: Nekem a legnagyobb lányom lassan finisben, sajnos nem IT-s érdeklődésű :(, büfészakos bölcsésznek való ;), de hangom nincs, hogy merre tovább. A jelenleg többé-kevésbé megélhetést biztosító műegyetemi és közgazdasági vonalra nem alkalmas. Lehetne jogász, orvos, pedagógus, bölcsész, a tanárai egyértelműen ez utóbbi vonalat erősítik. Melyik pályán haljon éhen? Lapátolónak, bolti eladónak, bártündérnek nem szánnám. Milyen kétkezi szakma az, ami ma biztos? Ahol nincs kiszolgáltatva. Középsőnek nem lesznek gondjai, ő még lehet IT-s. Aki pedig azt mondja, hogy tanuljon valami szakmát, nem kell mindenkinek egyetem, mondja meg, hogy milyet! Amit a saját gyerekének is szívesen ajánlana. Őszintén kíváncsi vagyok!!!!!

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:43:58

@Tanbácsi: meg a protestáns munkaerkölcs...

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:45:05

@lilly67: egyértelműen orvos. Ugyan nem itt, de jól meg fog élni belőle. Sőt, szerintem nemsokára itt is.

Bambano 2011.04.30. 00:48:37

@Tanbácsi: nem biztos, hogy pont a svédekkel hasonlítanám össze az ország lehetőségeit... nekünk ugye pont annyi olajunk, földgázunk van, mint nekik...

az, hogy milyen munkák kerülnek ide, egy hosszabb beszélgetés tárgya lehetne.

@lilly67: a lányod menjen olyan témában tanulni, amire pénzt ad az unió. pl. környezetvédelmi mérnöknek.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 00:50:53

@Bambano:

És mi felel meg a munkaerő-igényeknek?

Szerintem kell:
utcaseprő, felszolgáló, szakács, gépész, ács, festő, zenész, tanár, orvos, bíró... Soroljam?

Azt kell látni, hogy már most is alacsony a szint, és ez nem jó, nagyon nem jó. A tőke olyan munkát hoz ide, amihez talál munkaerőt.
Ha nem talál megfelelő hegesztő szakembert, nem hoz ide olyan céget, ami hegesztéssel foglalkozik (ez ugye elég magasan jegyzett szakmunka), hanem idehoz valami összeszerelő műhelyt, amihez elég a betanított munkás is. Értem és tudom, erre is van igény.

De ez nem jelenti azt, hogy az oktatás színvonalát rontani kell - aki nem akar, az majd nem tanul tovább, megáll a 8. osztály után és mehet a Flextronincs-ba. Persze, ilyen is kell. De a többinek, aki képezni kívánja magát, hogy orvos, programozó legyen, nagyon is fontos, hogy milyen képzést kap - már az óvodától kezdve!!!

Azzal pedig, hogy a tanári pálya értékét anulláljuk és mindenkori hatalom bábfigurájává tesszük, a tanári pálya jövőjét kockáztatjuk - a gyerekeink gyerekeit kik fogják tanítani?
Már most arról beszél mindenki, hogy hígul a szakma, és vészesen kevés jelentkező van a természettudományi szakokra.

Most őszintén - biztos, hogy ez jó ennek az országnak? Nem kellene inkább kézbe venni sorsunkat és olyan tudást adni a jövő nemzedékeinek, hogy tudás-exportőrré tudjon válni az ország?

Azt kell látni, hogy egy olyan hatalomnak, aki nép-nemzeti köntösbe öltözve regél hazáról, egységről meg a jövőről, annak pontosan tudnia kellene azt, hogy mondennek egyetlen hosszútávú letéteményese a tudás kiterjesztése, növelése.

Ami most (jópár éve) folyik e tárgykörben az rövidlátás, és több mint bűn: hiba.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:52:27

@Bambano: mondjuk nekik nincs több olajuk és földgázuk, mint nekünk, olyan századik hely környékén tanyáznak a kitermelési listán, mi valahol a hetvenedik hely körül vagyunk...

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:54:41

@Zébácsi: "Azzal pedig, hogy a tanári pálya értékét anulláljuk és mindenkori hatalom bábfigurájává tesszük, a tanári pálya jövőjét kockáztatjuk - a gyerekeink gyerekeit kik fogják tanítani? "

Ha nem tűnt volna fel, itt két lehetőséged van manapság:
a) a hatalom bábfigurája leszel;
b) befogod a szád és örülsz, hogy még élsz.

Ez van, erre teccett (sic!) szavazni, tisztelt "kétharmad". (Kinek inge, vegye magára.)

lilly67 2011.04.30. 00:54:54

@beavereater: ????? Ha a pedagógusra nincs pénz, az orvosra hogy lesz? Amúgy néminemű hipochondriámból kifolyólag jobb diagnoszta vagyok, mint Dr. House ;), de ehhez kell valami mazochizmus, sőt jóval erősebb elhivatottság, mint egy tanárnak. Én képtelen lennék elviselni a gyógyítandók szenvedését, megszokni a halált, ugyanezért nem lettem volna soha gyógypedagógus. Minden tiszteletem az ezeken a területen helytállókért.
Ok, fogorvos még lehet, bár ehhez meg némi szadista hajlam azért szükségeltetik :D

lilly67 2011.04.30. 00:56:51

@Bambano: Ez bizony megfordult a fejemben!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 00:58:27

@lilly67:

Kedves lilly67,

nagyon szívesen, de nincs miért köszönetet mondanod. :-O.

Üdv:
Zébácsi

parandroid 2011.04.30. 00:58:28

@Bambano: "te fél egykor le tudtál feküdni? én ma konkrétan 6-kor feküdtem le, mert a tegnapi melóm addig tartott."
te nyertél. a lényeget viszont ezek szerint nem sikerült érthetően leírnom. ezt sajnálom.

"Azt nem tudom, a gyerekem tanárai közül ki alibizik. De amit extraként elért, azt nem a tanáraitól kapta, hanem idősebb diáktársaitól meg tőlem."
Hozzám pedig jönnek be a szülők megköszönni a pozitív változásokat, a gyerek eredményeit. vagy visszajut a fülembe, hogy a szülő a második gyerekét is az én csoportomban akarja tudni, a bátyja után. sorolhatnám az eseteket. idén gyakorlatilag nem érettségiztetek, mert mindenki, akinek szüksége volt a papírra elment nyelvvizsgázni. Ez pedig egy munkafolyamat eredménye, amit nem lehet tartósan úgy fenntartani, hogy sorozatosan hajnali hatkor feküdjek le (bármilyen csábító cél is, hogy übereljelek Téged). Pedig ha megemelik az óraszámot, félő, hogy ez lesz. Még egyszer: én a pénz miatt nem rinyálok, becsülettel tudsom hozni azt, amire a családomnak szüksége van - viszont a tanárok túlhajszoltságának a gyerekek látják kárát.

Még egy gyors (költői) kérdés: a Te gyereked nagyon szerencsés, hogy megkapja tőled az extrát. A kemó alatt álló anyuka és a súlyos depressziós apuka gyereke vajon ugyanígy megkapja otthon a szükséges extrát? és ha esetleg nem, akkor kitől van esélye (már persze a tanáron kívül, aki, mint tudjuk, szart sem ér)? amúgy nem biztos, hogy érdemes nagy összegekben fogadnod arra, hogy csak és kizárólag Tőled és idősebb diáktársaitól (hát persze, hogy gyereked fejlődéséhez az ő hozzájárulásuk is értékesebb a tanárainál) kapja a batyuba valót.

beavereater [AT] 2011.04.30. 00:59:36

@lilly67: megmondom hogy lesz pénz: ha a tanár nem tanítja meg a gyereket rendesen számolni, akkor
a) úgy marad
b) fogcsikorgatva megtanítod te vagy kifizeted a különórát.

De ha nem lesz, aki ellássa a vérző fejű, balesetes gyerekeket, akkor rövid úton rágyújtják ovira és népi zenekarára a parlamentet. Ott már a demagógia nem fog védeni. Ezt az is bizonyítja, hogy a történelem során - békeidőkben - orvos nem nagyon halt még éhen. Ellentétben mondjuk a tanárokkal, kőfaragókkal, balett-táncosokkal... és így tovább...

Bambano 2011.04.30. 01:00:06

@Zébácsi: "A tőke olyan munkát hoz ide, amihez talál munkaerőt.": ez igaz, de ez csak az igazság egyik fele. A másik fele az, hogy a tőke olyan munkát hoz ide, amit a saját területére nem vihet. A mercedes nem fogja ideköltöztetni a legjobb fejlesztői meg tervezői részlegeit, mert azt megtartja a saját embereinek otthon. Azt viszi külföldre, amiben kevesebb a hozzáadott érték és az otthoniak nem akarják elvégezni.

Németországban magasabb az életszinvonal átlaga, ezért ott magasabb béreket kell fizetni, tehát az a munka, ami lehetővé tesz magas béreket, ott marad. ide meg jön a selejt.

Igen, hegesztőre meg a többire lenne szükség. De sajnos a mi oktatásunk lassan 20 éve állástalan diplomásokat meg képzetleneket "képez". Van egy halom kommunikáció szakos meg bölcsész meg közgazdász meg jogász, feleslegesen. Minek képeztük ki őket, hogy 6 évig ne jelenjenek meg a munkanélküli statisztikákban?

Miközben meg jó technikus, szakmunkás kevés van. Egyes szakmákban már ma sem találsz embert, akár egy jó vízvezeték szerelőről vagy kőművesről lenne szó.

Az opel hajlandó lenne ide több munkát hozni, kicsivel magasabb szintűt is, ha nem lenne szakadék a betanított munkás meg az állástalan diplomás között, hanem meglenne a középréteg is, de nincs. Ezeket kellene képezni, nem újabb meg újabb diplomást.

Azt nem mondtam, hogy a tanári pálya és az oktatás szintjét rontani kell pusztán azért, hogy rontsuk a szintet. Azt mondtam, hogy nincs pénz. Ha üres a pénztárcád, teljesen mindegy, hogy egy mekkdondeldsz vagy egy michelin csillagos étterem előtt állsz meg spekulálni, egyikre sincs pénzed.

"Már most arról beszél mindenki, hogy hígul a szakma, és vészesen kevés jelentkező van a természettudományi szakokra.": már most??? 24 éve érettségiztem. Már akkor is erről beszélt mindenki, úgyhogy ez csak a szokásos régi szép idők c. sírás-rívás kategória, nem komoly érv.

ErA 2011.04.30. 01:01:09

@lilly67: "projekt módszer" - nem tudom, melyik idióta találta ezt ki.

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:02:42

@parandroid: "Még egy gyors (költői) kérdés: a Te gyereked nagyon szerencsés, hogy megkapja tőled az extrát. A kemó alatt álló anyuka és a súlyos depressziós apuka gyereke vajon ugyanígy megkapja otthon a szükséges extrát?"

Az esélyegyenlőség hazugság. Az igaz, hogy minden ember egyenlőnek születik, de ez kb. öt perc múlva elmúlik. Ez így van, amióta világ a világ és mindig is így lesz.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:03:03

@beavereater: "Nem évtiezedkben kell gondolkodni."

Ezzel a mondattal fején találtad a szöget!
Az ország dolgozó részének a java nem 8 órát dolgozik, rengeteg családban hiányzik az a légkör, ami egy egészséges család sajátja.

Nos.

Pont emiatt nem mindegy, hogy a te, az ő, meg az én gyerekem milyen iskolában, milyen tanárok közt tölt el napi 5-6 órát, milyen képzettségű, lelkiállapotú, leterheltségű pedagógustól szívja magába a tudást és az erkölcsi normákat!

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:04:36

@Bambano: ""Már most arról beszél mindenki, hogy hígul a szakma, és vészesen kevés jelentkező van a természettudományi szakokra.": már most??? 24 éve érettségiztem. Már akkor is erről beszélt mindenki, úgyhogy ez csak a szokásos régi szép idők c. sírás-rívás kategória, nem komoly érv. "

Akkor még csak kevés jelentkező volt. Most már sok szakra konkrétan nincs jelentkező. Egy sem.

Bambano 2011.04.30. 01:08:07

csak hogy tisztázzuk: én nem mondom, hogy ez, ahogy van a közoktatás, jól van. azt sem mondom, hogy ennek jó vége lesz.

én azt mondom, hogy ha most még több pénzt kezdene az ország oktatásra költeni, mint eddig, annak rosszabb vége lesz, mintha elvon pénzeket. Ez a "rosszabb vége" ez globálisan rossz, nem csak az oktatást tekintve rossz.

A sok rossz meg még rosszabb megoldási lehetőségből a kevésbé rosszak közé tartozik, ha az oktatásban is megszorítás lesz.

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:08:42

@Zébácsi: ezt én is tudom, de a mai magyar társadalomban nincs hajlandóság a normális élethez szükséges gondolkozásra és erőfeszítésekre. Ha lenne, nem ilyen lenne a politikusi gárda. A "nép" mindig pontosan azt kapja, amit megérdemel. Az hogy vagyunk itt a blogon egy páran, akik látják a rendszer tarthatatlanságát illetve azt, hogy ez az út a pokolba visz, az nem számít. A létszámunk még a statisztikai hibahatárt sem éri el. Ez van. Én már rég rájöttem, hogy egyet tudok tenni: amíg lehet, itt biztosítom a gyerekemnek a boldog gyermekkort és a megfelelő ellátást/oktatást, amikor meg már nem lehet, a hónom alá csapom és odébbállok. Más lehetőségem egyszerűen nincs. A hülyék aránya ebben az országban túllépte a kritikus tömeget.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:14:25

@Bambano: Pedig komoly érv, mert amíg van 20 fő, aki kémia szakra megy, addig van némi utánpótlás a még kevés, megmaradt kémiatanári állásra.

De tavaly csak 2-3 jelentlező volt, Idénegy sem lesz, jövőre pedig még a tanszék is megszűnik.

Pont amiatt komoly érv, hogy a folyamat maga, a trend szembe megy azzal, ami a világ ügyesebb és - ezek szerint - nálunk okosabb felén történik.

Még valami:

A kiemelkedően jó szaktudás megszerzéséhez is a szorzótáblán keresztül vezet az út. Az óvodai, és alsótagozatos nevelés oktatás minősége ALAPVETŐ fontosságú dolog.

Ezzel együtt ne feledkezz meg a szolgáltatási szektorról, ami esetünkben (a világon szinte egyedülálló termálvíz-készlet miatt is) egy húzóágazat lehet (turizmus) - de ugye ehhez is társul egy dilemma: a magyar szakmunkás nem beszél idegen nyelvet! Aki igen, az kint tanult meg Süd-Tirolban, hogy maradjak a vendéglátó/turimus témakörnél.

Azt gondolni, hogy a globalizáció miatt nincs szükségünk jó oktatásra és elég, ha megcsípjuk a Mercedes/Opel/X,Y,Z cégek tőkéjét, és ripsz-ropsz, jön a GDP (ami fontos, persze)és jujj, de vidám ez a barakk: súlyos tévedés.

A globalizációban pont az a jó, hogy nekünk is esélyt ad megelőzni másokat. De ehhez tudni kell, valamiben jónak kell lenned.

Csak két példát hadd említsek: Graphisoft. Kürt Rt.

Egyébként pedig sok kérdésben egyetértek veled, és értem érvelésedet.

parandroid 2011.04.30. 01:14:58

@beavereater: Akkor inkább kijelentek, mint kérdezek (hogy ne beszélünk el egymás mellett): meggyőződésem, hogy rengeteg olyan gyerek van, aki az iskolának köszönheti, hogy talpon marad, vagy egyáltalán meg tud indulni az életben. ezért fontos az iskola, bármennyire is lenézitek a benne folyó munkát. mondom, nagyon sok esetet tudnék hozni csak az én közvetlen tapasztalatomból, amikor az iskola magára vállal olyan dolgokat, amiket Te (aki nyilván törődik a gyerekével) magától értetődően "sk" csinálsz.
És lehet, hogy egy tanár nem képes középvezetői melóra egy multinál, viszont olyan gyerekeknél, ahol nincs meg a megfelelő családi háttér, igenis ő a középvezetői székhez vezető út. Én legalábbis így gondolom. Az, hogy esélyegyenélőtlenség van, evidencia, épp ebből indulok ki. Csak azt próbáltam leírni, hogy fizikailag képtelenség felelős oktató-nevelő munkát végezni egy bizonyos óraszám felett. (És ezzel nem azt mondom, hogy irodistának lenni könnyű: a kettő nem összehasonlítható, ezért ha lehet, hagyjuk a farokméregetősdit.)

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:17:41

@Zébácsi: "A globalizációban pont az a jó, hogy nekünk is esélyt ad megelőzni másokat. De ehhez tudni kell, valamiben jónak kell lenned."

A globalizáció kétélű fegyver. Nem csak azt jelenti, hogy fillérekért vannak a műszaki cikkek, hanem azt is, hogy mindenki mindenkivel versenyez. A mérnök is, meg a képzetlen betanított munkás is. Csak amíg egy nulla képzettségű ember bére Kínában havi 30.000 forint, itthon meg ennek bőven a duplája a minimálbér.... Azt hiszem, innentől kezdve világos mindenkinek helyzet.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:18:32

@beavereater: legutóbbi kommenteddel nem tudok mit kezdeni, annyira igaz.

De látod, ha lenne jó oktatás, ha nem lenne 40% körül a funkcionális analfabéták aránya, akkor talán okosabban x-elne a plebs, és jobb társadalom jobb poltikai elitet produkálna.

Egyébként pedig ami itt igazán hiányzik, az a civil kurázsi, az alulról jövő összefogás.

Ezért (is) drukkolok minden pedagógusnak, hogy ne hagyják magukat...

lilly67 2011.04.30. 01:18:32

@beavereater: Nincs gyerkőc?, a balesetin konkrétan most is, 17 éve is (ennyi idejű tapasztalatom van) több órás várakozások vannak. Még nem gyújtottak érte Parlamentet. Sosem felejtem a galériáról leesett kiskölyköt, akit gyakorlatilag koponyaalapi töréssel várakoztattak vagy egy órán keresztül. Aztán, amit még a szülők kaptak. Édesapámat, akit agyvérzéssel próbált először a mentős, majd a kórházi orvos ellátás nélkül hagyni, amíg my mom le nem ordította a fejét. Majd mikor az Amerikai útra elvitték egy viszgálatra, ahol pár nappal az agyvérzés után étlen-szomjan, pizsamában reggeltől estig egy fűtetlen folyosón, széken töltötte az időt, majd vizsgálat nélkül távozott. A körzeti orvosra, aki nem jött ki őrjöngő Alzheimeres apósomhoz, mert nem tartozott a körzetébe ( a csecsemőkorú kislányomhoz kijövő gyerekorvosunk segített),aki azt mondta az agyhártyagyulladás gyanús férjemnek, hogy menjen a lábán be a kórházba. Szóval?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:21:05

@beavereater:

"Csak amíg egy nulla képzettségű ember bére Kínában havi 30.000 forint, itthon meg ennek bőven a duplája a minimálbér.... Azt hiszem, innentől kezdve világos mindenkinek helyzet. "

Nono! Ezt fogadjuk el?
Jó fogadjuk el, mint tényt alkalmazkodjunk hozzá? Legyünk mi azok, akik dolgoztatnak!

Ne tartsuk már fel eleve a kezünket!

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:23:12

@parandroid: szerintem elbeszélünk egymás mellett. Nem nézzük le a tanári munkát és nem becsüljük le az iskola szerepét, sőt az ide írogatók többsége tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez az óraszámemelés baromság.
Viszont azt is látni kell, hogy jelen pillanatban az országban több olyan hatalmas probléma is van (oktatás, egészségügy, közszféra, reálgazdaság, közbiztonság) aminek a megoldása külön-külön is hatalmas szakértelmet, rengeted empátiát és végtelenül nagy politikai elszántságot követelne a "politikai elit"-től és rengeteg - további - áldozatot a Zemberektől. Mindkét csoport teljesen reménytelen. A politikusok nem csak képtelen kezel(tet)ni a folyamatokat - láthatóan szarnak bele nagy ívben. Akárcsak a zemberek.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:23:55

@Zébácsi:

Hogy is mondta Orbán Viktor pár éve?

Merjünk nagyok lenni, merjünk nagyot álmodni!
Mennyire igaza volt!

Tessék MIniszterelnök Úr, e voilá, a hőn óhajtott 2/3.

Most már tessék vele kezdeni is valamit! De nagy legyen ám! És ne rémálom!

parandroid 2011.04.30. 01:26:55

@beavereater 2011.04.30. 01:23:12: Ja, akkor értjük egymást. Kommenteddel így szó szerint egyet tudok érteni. Nyugodtan megyek aludni:)

lilly67 2011.04.30. 01:27:17

@Zébácsi: Igen, nincs bennünk civil kurázsi. Érdekes volt az indexes cikk arról a nagy szakszervezetis megmozdulásról, ami pár hete volt. Milyen a lengyel, és egyéb országokból jövő szakszervezetis, és milyen a magyar. Nincs benne erő, elszántság. Valamelyik újságban külföldieket kérdeztek arról, hogy milyennek látják a magyar munkaerőt, egy francia azt mondta, hogy neki az a legfurcsább, hogy nem mernek vitába szállni, ellentmondani a főnöküknek. Pl. tudja, hogy amit kért azt arra a határidőre nem lehet teljesíteni, de elvállalja. Pedig a megfelelően alátámasztott érveléssel megoldható lenne a későbbi ütemezés, az utólagos hazudozás, mellébeszélés szerinte még kínosabb.

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:28:07

@Zébácsi: mit dolgoztatsz? Nemrég egy francia-német vegyes csapat kitalálta, hogy csinálnak egy plazmatévé gyárat, hiszen a franciák évi 8mrd euróért importálnak évente plazmatévéket. Nem volt aki megtervezze és felépítse a gyárat. Nem volt szakember! Ugyanez megtörtént a németeknél háztartási kisgép kategóriában is.

De tegyük fel, hogy sikerül, és építesz egy gyárat, ahol termelsz valamit. Amit a kínaiak feleannyiért árulnak. Szarabb lesz a minősége, kicsit mérgező is, de feleannyiba kerül. Másodpercek alatt csődbe mész.
(Megjegyzem Európában a bankok gyárépítésre már nem is adnak hitelt.)

Bambano 2011.04.30. 01:28:51

@Zébácsi: én biztosan nem mondtam olyat, hogy a globalizáció miatt nincs szükség jó oktatásra. Jó oktatásra szükség lenne.

csak nincs rá pénz. És nem döntheted be a gazdasági élet többi szereplőjét azzal, hogy az eddig sem alacsony elvonást tovább fokozod az oktatás kedvéért.

Mostanában az élet minden területén azt éljük, hogy ugyanannyi vagy csökkenő fizetés mellett többet kell dolgozni, lehetőleg jobban és hatékonyabban. És mindenki morcos, nehéz, rossz hangulata van. Ha egy ilyen általános környezetben a pedagógusoknak is hatékonyabban kell dolgozni, akkor mi a probléma? Csak beállnak a sorba a másik többszáz szakmával egyetemben.

A globalizációval meg az a baj, hogy akiknek most jól megy, azoknál több száz éve tőkefelhalmozás van. Sajnos a felhalmozást már sok száz éve rajtunk, meg a mi zsebünkön keresztül végzik. Mi meg nekifutottunk egy második jobbágyságnak, most meg lehet, hogy lesz egy harmadik is, ha el nem adják alólunk a földet. Ezért álságos pl. az osztrákokkal összehasonlítani minket, hogy ők hol tartanak, meg mi hol tartunk, miután sok-sok évig rajtunk élősködtek és többek között ezért is tartanak ott, ahol. Mi hol tartanánk, ha az osztrák-magyar monarchia magyar-osztrák monarchia lett volna és a védővámok rendszere pont ellenkező irányba hatott volna?

Graphisoft, Kürt? Hány ember dolgozik ott összesen? És a többivel mi lesz?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:28:52

@Bambano: "A sok rossz meg még rosszabb megoldási lehetőségből a kevésbé rosszak közé tartozik, ha az oktatásban is megszorítás lesz."

Lehet, elképzelhető, nem tudom, nem ismerem a számokat. Igaz, stadionra van pénz és nem lehet mindenre csak úgy kiszórni a zsét.

De két dolog biztos.

Az a mód, ahogyan a kormányzat kezeli ezt a kérdést, és ahogy kommunikál (nem kommunikál) a szakmával, az bizony arcpirító!

Ha szükséges és elkerülhetetlen, akkor is úgy szorítson meg, hogy készítsen előtte tanulmányokat, mérje fel a sélehetges módozatokat, állítson fel szcenáriókat, konzultáljon a szakmával, és mindezek ismeretében döntsön.

Bambano 2011.04.30. 01:31:25

@lilly67: ahha... én próbáltam, ellentmondtam a főnököknek, nem is dolgozom már ott rég. Pedig annyi ökörséget, mint abban a multiban, kevés helyen követnek el...

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:32:28

@Zébácsi: "Ha szükséges és elkerülhetetlen, akkor is úgy szorítson meg, hogy készítsen előtte tanulmányokat, mérje fel a sélehetges módozatokat, állítson fel szcenáriókat, konzultáljon a szakmával, és mindezek ismeretében döntsön."

Mármint őszentsége V. Orbán konzultáljon bárkivel is? Biztos, hogy nem gurult túl messzire a gyógyszered? Ha nem tűnt volna fel, ötven év kínlódásába fog kerülni ennek az országnak, hogy van egy V. Orbánunk...

lilly67 2011.04.30. 01:32:53

@Zébácsi: Én azért abban a 40%-os funkcionális analfabétizmusban nem hiszek.

beavereater [AT] 2011.04.30. 01:33:48

@Bambano: erre mondják, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. A flansziáknál se nagy divat a visszabeszélés...

lilly67 2011.04.30. 01:37:05

@Bambano: Ja, egyébként ez is törvény lesz kishazánkban :D, a főnöknek nem lehet ellentmondani, különben repülsz. Esküszöm, a napokban olvastam!

lilly67 2011.04.30. 01:41:19

@beavereater: :( Az azért könnycsorgatós lenne :(

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:44:11

@beavereater: Hogy mit dolgoztatok?

Ahol lenne esélyünk a teljesség igénye nélkül:

IT, szoftverek, K+F bázisok létrehozása, kooperációk más nemzetekkel-cégekkel, Turizmus, vendéglátás, kultúra export, sorolhatnám még.

Elfogadva az általad vázolt képet, azt kellene látni, hogy nem feltétlenül kell nagyban gondolkodni. Megy ez kicsiben is! Csak el kell kezdeni, és csak azért, mert a kínai 30e Ft-ból megcsinálja, még nem szabad kivonulni a magas szintű oktatás mezejéről!

Basszus, egy olyan nemzet tagjai vagyunk, akik mindig is büszkék voltak képességeikre. Ha egy mód van rá, én arra szavazok, hogy a leheteő legtöbb esélyt adjuk meg a jövőnknek.

Bambano 2011.04.30. 01:46:09

@lilly67: én sem. több.

a visszaszólásról meg annyit, hogy multi kőkemény gazdaságossági számítások alapján működik, amiben mi jobbak voltunk mindenki másnál. És nem az a fajta visszaszólás volt, amit feleselésnek lehetne hívni, hanem érdemi vita. Mégsem nyelték le.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 01:48:11

@beavereater:

Nem, nem gurult el...

Feltűnt, de nem most. Már 89-ben látszott, ez a fickó kavarni fog.
Ő valami olyan, mint az Öszvér az Alapítványban (Asimov).

lilly67 2011.04.30. 01:54:22

@Zébácsi: Csaba László is pont ezt mondta, hogy nem feltétlenül kell nagyban gondolkozni. Pl. idősek, tartós betegek gondozásában is van ráció. Sajnos saját családunk példáján látom, hogy mennyire megoldatlan ez a problémakör is.

lilly67 2011.04.30. 01:59:20

De tk. az a baj, hogy már a szüleim is a csodára vártak, hány éve nem történt szinte semmi? És nemhogy jobb, folyamatosan rosszabbak lesznek a dolgok. Azt kell mondanom, hogy ott tartok, mint ídesanyám, aki évek óta riogat azzal, hogy mi lesz velem öregkoromra, meg mi lesz az unokájával. Nekünk még egy kipukkanó kis ír gazdasági csoda sem jutott.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 02:32:07

@lilly67: Ezt a 40%-ot a neten olvastam, és őszintén bevallom, nem néztem utána. At viszonbt tudom, hogy több év vesszőtutása után a Pisa felmérés elmozdulást mutatott felfelé, a magyar diákok javítottak legtöbbet a helyezésükön.

A tágabb családban és ismerősi körben is van tanár, tőlük tudom, hogy az utóbbi 10 évben a felsőoktatásba jelentkezők felhozatala igen gyatra. Ha ez igaz és országosan általános, akkor baj van, nagyon nagy baj.

És ugye, nem kellene tetézni a dolgokat.

Csaba László-s kommentedhez:

Igen, és is azt gondolom, hogy kicsiben kellene kezdenünk a dolgokat, és főleg a szolgáltatóiparral, szakiparral. Túl sok a diplomás a szakmunkásokhoz képest - azaz elhibázott volt az oktatásra köktött pénz felhasználásnak aránya.

Könyörgöm, Magyar "Kakóbiztos" Bálint sügérségeiért ne a tanárokat büntessük már!

prolee 2011.04.30. 07:01:15

Gazdasági recesszió, eladósodott állam, eladósodott polgárok, morális válság, stb... Ilyen körülmények között nincs reális esély arra, hogy az oktatás, az egészségügy, vagy a nyugdíjrendszer problémáit felszámolja a kormány.
Tudomásul kell venni, hogy a helyzet most nem alkalmas ezeknek a megoldására.

Sajnos mindenkinek csak egy élete van és ez, ami nekem jutott, ebben a szarban fog eltelni.

Nem csak a tanárok óraszámát emelik, hanem a szabadságok csökkentése és a heti munkaidő emelése is napirenden van.

Én hivatalban dolgozom, hivatalosan heti 40 óra a munkaidő, de a heti 44-45 simán összejön, természetesen nem fizetik ki, mert dolgozhatnék gyorsabban is.... Az éves szabadságot csak papíron tudjuk kivenni, rendszeresen behívnak szabadságról dolgozni (csak fél napra, amit nem fizetnek ki).

Ez van. Örülök, hogy van munkahelyem, mert nyugdíjam úgysem lesz.

prolee 2011.04.30. 07:15:02

S még valami. Pénz nélkül is lehetne valamit kezdeni az oktatás minőségének emeléséért:
- tankötelezettségi életkor leszállítása (igen, jól értitek, az iskola nem "jár", hanem ki kell érdemelni), kirúgás lehetőségének visszaállítása,
- minimális tandíj bevezetése (pl. általánosban 500.- Ft regisztrációs díj, középiskolában havi 1000.- Ft oktatási hozzájárulás, csak azért, hogy ne gondolják, hogy ez ingyen van), továbbá a legfontosabb
- a tananyag racionalizálása, az ösztönzési rendszer (osztályozási marhaságok) teljes újragondolása és a tehetséggondozás hangsúlyozása,
- a pedagógus teljesítményének mérése (ilyen jelenleg nincs), alkalmatlanok kirúgása.

Ezeket pénz nélkül is végre lehet hajtani.

A tehetséggondozás alatt azt is értem, hogy dobjuk el a skatulyákat, ne tanuljon orrba-szájba matematikát az, aki teljességgel humán beállítódású és soha a maszatos életben nem lesz rá szüksége, csak a formaérettségi miatt gyötrik vele. Így talán lehetne normál szinten tartani a tanárok óraszámát, mindenki azt tanulja több órában, amit szeret, amire képességei irányítják.

az_igazi_trebitsch 2011.04.30. 07:46:16

Ennek az óraszámosdinak semmi szakmai alapja nincs, nem is ez a célja. Hoffmann, miután kétszer belerúgott Orbán, most be akar nyalni neki. Jó érzékkel rájött, hogy Orbán irtóhadjáratot folytat a számára veszélyes értelmiségi-csoportosulások ellen (lásd: filozófusok...), és engedelmesen beáll a sorba. Ráadásul két legyet üt egy csapásra: amint a kommentek egy részéből is látható, ismét sikerült megosztani a társadalmat, ismét sikerült olyan vitát generálni, ami eltereli a figyelmet az igazi bajokról.

Hoffmann beállt az Orbán-talpnyalók sorába.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.04.30. 08:27:15

Aki járt már életében tanári szobában, pontosan tudja, hogy ott dolgozni nem nagyon lehet. Nincs mindenkinek saját íróasztala, kevés a számítógép, zsúfolt, hangos. Mivel ott órára készülni, dolgozatot javítani nem lehet, teljesen világos, mire megy ki a játék. Leadandó 32 órára. Az okt. államtitkárságon ezek szerint úgy gondolják, hogy a maradék heti 8 óra elég a felkészülésre, dolgozatok kijavítására. Hangoztattam ezt már máshol is, meg kéne hívni pár embert az oktatás iránytásból, használják már végre a tanári végzettségüket, nyomjanak le pár hetet valamelyik nem elit iskolában, utána ötletelgethetnek. Ha még van kedvük:D

CoSinus 2011.04.30. 08:36:29

Végig olvastam a hozzászólásokat. A nagy többségnek fogalma sincs, hogy milyen légkör van egy átlagos iskola bármelyik óráján. Ki kell próbálni, 25-30 fős osztályokban végigtanítani egy hetet, napi 6-7 órát ( 45 perces tanórát ). Ma már nem tanítanak,hanem az esetek többségében magukra hagyva küzdenek a pedagógusok, kevés olyan szülő van, aki partner ebben. Én abból éltem, hogy órán odafigyeltem, de a 45 percből 40 hasznosan telt el. Ma jó esetben 15-20 perc ami hasznos, a többi a hiábavaló fegyelmezésre megy el. Ennek egyenes következménye hogy agyereknek többet kell(ene) otthon tanulni, amit nem fog, a tanár pedig sikerélmény nélkül távozik.
Itt megy a társadalom el és meghülyítése, ami a hozzászólásokat olvasva kezd sikeres lenni.
Nem vagyok pedagógus, de a párom az, ezért tudom, hogy mennyire bántja az, hogy iszonyú mennyiségű tehetséges gyerek kallódik el ebben a rendszerben és alig akad a szülők közt aki ne az iskolára hárítana át minden nevelési feladatot és felelősséget.
És a hozzászólások még egyre rávilágítanak, a társadalom jelentős és hangos része továbbra is nem dolgozó, felesleges költségnek tekinti a tanárokat.

Kürüsüly 2011.04.30. 11:44:48

@lilly67:

ha az általad leírt szemlélet lenne általános a közoktatásban akkor nem lenne szükség annak megváltoztatására.

A valóság az hogy a kötelező továbbképzéseket a pedagógusok többsége koloncnak érzi, fölösleges vegzálásnak ami a (nem létező) szakértelmét kérdőjelezi meg.
A valóság az, hogy a fásult pedagógustársadalom pont a kilátástalanság miatt nem képzi magát, nem kísérletezik, mert minek. Reggel felkel bemegy ledarál hazamegy. És kurvára nem készül másnapra, a dolgozatok anyagát a gyors javíthatóság szempontjai alapján állítja össze, és ugy általánosságban szarik az egészre.amit persze letagad, olyan pedagógussal még egyszer sem beszéltem aki ne áldozatként élte volna az életét.

Tanbácsi 2011.04.30. 14:34:46

@beavereater: Ez viszont persze jelentős mértékben annak a következménye, hogy az iskolai természettudományos oktatás éppen nem csinál kedved ahhoz, hogy valaki ezen a területen akarjon tovább tanulni.

Tanbácsi 2011.04.30. 14:40:01

@Kürüsüly: Mondjuk azt, hogy ez a valóság egy szerepe. De ahogy látom, most ez lesz a minta: az a pedagógus, akik 8-kor beblokkol fél 3-kor kiblokkol, keveset keres, és ez jó neki.

Tanbácsi 2011.04.30. 14:41:02

"valóság szelete". És azt kihagytam, hogy nincs is szükséges képzésre, és gondolkodásra, mivel úgyis előírnak neki központilag mindent.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.04.30. 17:00:58

@Kürüsüly: na, itt kezdődnek a demagóg általánosítások. Én pl. nem tekintem magam áldozatnak, és szeretek tanítani. Mást is dolgozhatnék, de ezt szeretem csinálni. Továbbá olyan tantárgyaim vannak, amelyek tananyaga évről-évre változik (szakmai kérdések) ezért elég nagy bajban lennék, ha nem készülnék.
A bemegy - ledarál: ennek a korosztálynak nem lehet már így lekötni a figyelmét. Ha valaki ilyesmivel próbálkozik, 10 perc után belebukna. Honnan ez a nagy tapasztalat és széles látókör? :))

Kürüsüly 2011.04.30. 17:20:49

@Budai Hella:

:)A család pedagógus, a párom családja is. Van igazgató, vagy tanító, vagy középiskolai tanár közöttük. Azt állítani, hogy "ennek a korosztálynak nem lehet már így lekötni a figyelmét" maga a színtiszta demagógia. A pedagógustársadalom nagy részének nem célja hogy bárkinek is lekösse a figyelmét, csak az, hogy hamar végezzen. Tudom van a családban olyan akinek a tanítványai minden évben 30 közt vannak az OKTV-n meg olyan is akiről tudom, hogy pont beleszarik az egészbe.

hallgatom eleget, hogy mennyire szar, hallgatom eleget, hogy milyen nehéz végigbeszélni 8-10 órát két munkahelyen(tényleg az). A fő probléma hogy nem hajlandó EGYETLEN egy pedagógus eljutni arra a szintre, hogy beismerje, hogy ÖSSZESSÉGÉBEN még mindig jól jár.
Mert minden szünetet együtt tölti a gyerekeivel, ami pont egy hónappal több mint bárkinek. Stabilan jön a fizetés, és ő garantáltan otthon van 4kor.És ha kap egy státuszt valahol nyugodtan felvehet 20 évre hitelt,mert biztos a munkahelye.
Ki kellene egyszer az általatok olyan irigyelt versenyszférát próbálni ahol olyan sokat lehet keresni.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.04.30. 17:39:14

@Kürüsüly: hosszú éveket húztam le versenyszférában, nem kellett többet dolgozni, az egymást állandóan furkáló karrierista kollégák miatt hagytam ott. Dehogy irigykedek, nem szeretnék visszamenni oda. Szóval ismerem mindkét terepet. Összességében valóban jól járok, bár sokkal kevesebb itt a pénz, de normálisabbak a kollégák, és a főnökség is. A gyerekekről már nem is beszélve:) Sehol nem mondtam, hogy szar lenne nekem. A biztos státus: az előző iskolámat egyszerűen megszüntette az önkormányzat. Június végén még vizsgáztatni szoktam. Általában nem érek haza négyre, és MINDIG van itthoni munkám estére, készülni másnapra, dolgozatok, stb. De nem is akarom folytatni ezt, nem arról szól az egész, hogy megkeseredett és irigykedő:) embereket győzködjek bármiről. Ha annyira jó nekünk, gyere el hozzánk tanítani, van egy üres státus;)
ha soha nem tanítottál, honnan tudod, hoyg lehet 25-30 Y generációs fiatalt lekötni?

Kürüsüly 2011.04.30. 17:46:13

@Budai Hella:

ehehe a végére csak becsúszott megint egy kis jelzős szerkezet a nagyvonalúság, és a intelligens társalgás jegyében:)))

Tudod mi a az érdekes, hogy amit most leírtál sablonba lehetne illeszteni, mert saját bevallás szerint MINDENKI ezt csinálja. Nem érdekes, hogy közben meg ontjuk az elmaradott tudással rendelkező olvasni nem tudó gyerekeket?Akik kikerülve az iskolából a saját szakmájukhoz nem értenek, képtelenek együttműködni,megírni egy levelet stb.?Nem lehet hogy valami még sincs rendben? nem lehet hogy talán az általad általánosnak beállított hozzáállás mégsem az?

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.04.30. 18:18:12

@Kürüsüly: mondtam már, hogy aktív tanár vagyok. Nagyobbat kell ahhoz durrantani, hogy provokálj engem:)
Nem egészen értem, mit akarsz kihozni az egészből, hogy a tanároknak csupa dal kacagás és habostorta az életük, miközben a gyerekek (hány élő, valós gyerekkel, fiatallal van munkakapcsolatod?) meg nem tudnak levelet írni. Jól foglaltam össze?

Kürüsüly 2011.04.30. 18:51:42

@Budai Hella:

Nem személyeskedtem eddig sem, provokálni meg eddig sem provokáltam senkit, gondolom számodra, ha valakinek a tiedtől eltérő véleménye van önmagában provokáció:)A vitakultúrád kritikán aluli a személyeskedéstől a megelőlegezett következtetésekig tart amit helyettem vonsz le:)Ami tekintve az áskálódással szemben érzett ellenszenvedet minimum meglepő.

Semmit sem akarok kihozni az egészből te kötöttél belém, annyit próbáltam a tudomásodra hozni sikertelenül, hogy az állandóan siránkozó pedagóguslét mögött gyakran nincs valóság, vagy teljesítmény, belátás meg pláne nincs.
Jelenleg akinek munkája van és kap fizetést jobb ha hallgat. Az elégedetlenség nem megalapozott. A piacon alig van munka, és ami van az is nyomott áron.

Az elmúlt hónapokban megpróbáltunk
alkalmazni pályakezdőket a vállalatnál ahol dolgozom, célzottan pályakezdőt kerestünk, mérnököket főleg.ez volt a 4. ilyen kísérlet az elmúlt években. Egészen elképesztő tudatlanság párosul egészen elképesztő önteltséggel. Két hónap próbaidő után sem értették a legalapvetőbb játékszabályokat sem.
A végén más korosztályt alkalmaztunk.
Érdekesség, hogy a meghirdetett állásokra darabonként 200-300 ember jelentkezett, nem tudom, hogy egy magyartanár hogy találhat ma munkát bárhol.

Nyilván kettőnk közül csak te lehetsz az okos, úgyhogy a veled történő párbeszédet berekesztem.További szép napot:)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.30. 20:51:50

@Kürüsüly:

"olyan pedagógussal még egyszer sem beszéltem aki ne áldozatként élte volna az életét."

Részvétem, és sajnálatom! És ez most komoly...

Nekem olyan 1-2. osztályos tanítóm és tanítónénim volt, akikre - bárhogy is gondolok vissza - egyszerűen nem tudok rosszat mondani. Az ő személyiségük, elhivatottságuk számomra példaértékű - még most, 32 év után is - pedig nem vagyok tanár...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.04.30. 22:16:12

@Kürüsüly: épp most rekeszted be, mikor már ilyen jól összespannoltunk ? :D

Magyartanár? talán iskolában?
Az állástalálásról - mint említettem, hosszasan dolgoztam versenyszférában. Nem követelt nagyobb tudást, nem volt nagyobb hajtás, viszont a (külföldi) főnök parttalanul szemétkedhetett, mert úgy volt vele, hogy "ennyiért" megteheti. Ha tényleg valami fejes vagy cégnél, érdemes lenne konfliktuskezelő tréningre járni, ha ettől a néhány pengeváltástól már megsértődtél. Amúgy meg, peace&love, szép estét neked:)

phpdev 2011.05.24. 20:34:01

@lilly67: Van itt pénz dögivel. Most vettek pár mol részvényt 500 milliárd forintért. Dögöljenek meg.
süti beállítások módosítása