Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Oktatás helyett

2011. augusztus 23. - Tanbácsi

Vidáman indul az új tanév: a kiadók egy része bojkottot hirdetett. Most kell határozottnak lenni az érintett cégekkel és önkormányzatokkal és nem az alsósokkal kell keménykedni. Az oktatási államtitkárnak viszont ehelyett az mondanivalója, hogy mostantól kezdve nemzeti köznevelési rendszer lesz oktatás helyett, valamint, hogy ő szeretné megmondani mindenütt, hogy ki legyen az igazgató.

Pedig most lenne valódi tennivaló is. Az ugyanis nem lehet, hogy a pénzügyi elszámolás vitái miatt az ingyenességre rászoruló, tehát nem túl jómódú diákok ne jussanak hozzá a tankönyvekhez. Világosság kell tenni, hogy aki idejére nem szállít az iskolákba, annak a könyve nem tankönyv. A pénzt tessék másmilyen módon behajtani, nem a diákok rovására, és ha nem tetszik, akkor el lehet menni más iparágba.  Másrészt meg Állami Számvevőszék + Budai Gyula irány az önkormányzatok: "Hova tetszett rakni a tavalyi tankönyvtámogatást?" Mert, az kötött normatíva, tehát nem lehet csak olyan egyszerűen másra fordítani. Ja, hogy az önkormányzatokban fideszes párttársak vannak? A kiadók elzavarása meg sérthet egynémely anyagi érdeket? Itt kezdődik a kormányzás. Nem új monopóliumot kell építeni, hanem a mai szabályokat betartatni keményen. (Egy tankönyv mindenek felett).

Ehhez képest az államtitkár asszony legfontosabb évkezdő gondolata az, hogy innen kezdve nem közoktatás lesz, hanem Nemzeti Köznevelési Rendszer. Ez legalább őszinte. A formálódó tervek alapján valóban nem igen marad semmi, amit korszerű tudást adó oktatási rendszernek lehetne nevezni. Marad helyette a nagy faltól falig tartó nemzeti nevelés. Ezt garantálja az is, hogy a miniszter majd személyesen nevezi ki a Battonyától Nemesmedvesig az összes iskolaigazgatót. Az ugyan nem valószínű, hogy a miniszter, vagy lelkes csapata ismerné mind a 3200 iskolát és igazgatójelöltet, de a megfelelő nevelői megbízhatóság biztosított lesz. Erre kell az állami iskola (Állam bácsi mindent tud).

Update: közben Hoffmann Rózsa nyilatkozott a tankönyvügyről is: " konkrét kérés esetében megvizsgálják, mit tudnak tenni." Na ez az, ami pont semmi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr373173164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása