Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Verseny a csúcsra 2.

2010. szeptember 13. - Tanbácsi

Megújuló angol iskolák hatékonyságelemzéssel, német integráció az oktatás segítségével, lengyel iskolai erőszak, decentralizáció és sztrájk Romániában, kisgyermekkori fejlesztés nemzetközi programmal.

A blogger a nyári lazulásban kissé elhanyagolta a nemzetközi kitekintést, pedig  nemcsak nálunk zajlanak oktatáspolitikai viták.

Megújuló angol iskolák hatékonyságelemzéssel, német integráció az oktatás segítségével, lengyel iskolai erőszak, decentralizáció és sztrájk Romániában, kisgyermekkori fejlesztés nemzetközi programmal.

A blogger a nyári lazulásban kissé elhanyagolta a nemzetközi kitekintést, pedig  nemcsak nálunk zajlanak oktatáspolitikai viták.

Az angoloknál (nem tévedés, az angol és skót oktatási rendszer eltérő) továbbra is az új iskolai formák jelentik a legnagyobb izgalmat. Az előző kormány által létrehozott, külső szereplők (cégek, szervezetek) által működtetett szakképző akadémiák eredményei meglehetősen jók. Ebben az a legfontosabb, hogy gondosan és független szervetekkel részletesen minősítik az összes állami oktatási programot. Az iskolák is elégedettek. A program kiterjesztése már sokkal több aggodalmat kelt.

Az igazán nagy vita az ugynevezett "szabad iskolák" körül zajlik. A kormány új terve szerint a szülők maguk is szervezhetnek iskolát, amit az állam finanszíroz és elismer. A legnagyobb aggodalom az, hogy ezek az iskolák az elit iskolái lesznek, szemben a szegregálodó önkormányzati intézményekkel. Ezt a jelenséget jól ismerjük  az államilag finanszírozott magyar egyházi és magániskolákkal.

Németországban a bevándorlók integrációjában szánnak döntő szerepet az oktatásnak. A helyzet nagyon is ismerős: bátran szókimondó rasszisták, és bizonytalankodó kormányzat.

Lengyelországban épp most csodálkoznak rá az iskolai erőszakra. Sok-sok határozott nyilatkozat és elszánt pótintézkedés várhatóak.

Romániában meglehetősen nehezen indul a tanév. A pedagógusok 40 százalékos bércsökkenéssel néznek szembe, és további 10 ezer fős elbocsátás fenyegeti őket. Nem véletlen, hogy nem szívesen látják a politikusokat az iskolában a tanévnyitón. Az RMDSZ közben az iskolai decentralizálásért küzd (lényegében az oktatást az önkormányzatok kezébe adják). Nem kétséges, sokat segítene a magyar többségű települések kulturális autonómiájában. Persze az egyéb hatásai nem feltétlenül lesznek pozitívak.

És végül egy jó hír: nemzetközi program a roma gyermekek korai óvodáztatásának  támogatására. Kb. itt kezdődik az integráció. Persze akkor, ha a mintaprojektből általános gyakorlat lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr42464873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_110481 2010.09.15. 10:31:42

Ha jól értem a mondanivalót, egész Európában gond van az oktatással!

Ismeretlen_159036 2010.09.15. 14:01:48

@zili Az oktatással mindig mindenütt gond van. A világ, a társadalom, gazdaság folyamatosan változik, az oktatásnak pedig alkalmazkodnia kell. Ha ennek és az előző összeállításnak van tanulsága akkor az az, hogy vannak a magyarországinál átgondoltabb stratégiák is.
süti beállítások módosítása