Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Most mi van?

2011. március 01. - Tanbácsi

Az Orbán csomag bejelentése után sem világosabb, hogy mi vár az oktatásra. Továbbra sem tudjuk ugyanis, hogyan lehet a felsőoktatáson megspórolni évi 38 milliárdot, min vitatkozott Orbán és Kósa, a kevesebb oktatásból hogyan lesz több foglalkoztatás és főleg: most akkor honnan lesz plusz 300 milliárd a csilivili pedagógus életpályára?

kiszivárgott hírek közül a legmeredekebb a felsőoktatás tervezett támogatáscsökkentése, 2013-14-re már évi 38 milliárd a terv. Ez talán nem tűnik soknak a többi tételhez képest, de a felsőoktatás összes évi támogatása 189 milliárd, amiből ráadásul 13 milliárdot már zároltak. Az elvonás tehát a támogatás nagyjából egyötöde, egy évfolyam hallgató teljes költsége. Ez meghaladja az egykori Bokros csomag emlékezetes felsőoktatási megszorításának mértékét is. Ennyi pénzt nem lehet a bálnavadász szakok fizetőssé tételével megspórolni.

Ekkora megtakarítás nem lehet az egy hallgatóra jutó támogatás csökkentésével se összehozni a színvonal további rohamos zuhanása nélkül. Lényegében két megoldás marad, vagy a finanszírozott létszámot kell radikálisan (a felmenő rendszer miatt legalább harmadával) csökkenteni, vagy a hallgatóktól kell tandíjat hozzájárulást kérni. A kettő között nincs nagy különbség, mert az állami rendszerből kiszoruló hallgatók a tandíjas költségtérítéses rendszerben landolnak majd.

A közoktatás helyzete még zűrösebb. Elvileg itt nem tervez a kormány megszorítást. Na de akkor min vesztek össze nagyjaink? Az állami iskolának akkor lehet szerepe egy megszorító csomagban, ha központilag vezényelt pedagógus óraszámemelés, létszámcsökkentés és  iskolaösszevonás kíséri, egyébként jelentős költségvetési többletkiadással jár. Mellesleg megköveteli az önkormányzati rendszer átalakítását is, amiről nagyon keveset tudni. Szakmailag is káros, erről többet itt: Politikai populizmus az állami iskola?

Ehhez képest a nyilvános összefoglaló csak arról szól: "2011 szeptemberéig létrejön az új közoktatási és felsőoktatási rendszer". A kisebb baj csak az, hogy nem jön létre, jó (rossz) esetben a törvényeket fogadják el addig, és aztán 2012-ben lépnek csak hatályba. Ami nagyobb ellentmondás, hogy a felsőoktatási törvény is kisebb forrásbővüléssel számol, a közoktatási törvényben tervezett életpálya pedig legalább 300 milliárdba kerül. Szóval valamelyik kormányzati szereplő nem bontja ki az igazság egészét. Esetleg egyik sem mond igazat.

Közben újabb ijesztő részlet szivárgott ki: az eudpress szerint a kormány a tankötelezettség időtartalmát is csökkentené. A munkaerőpiac nyilván örömmel öleli keblére a képzetlen 15 évesek. Hosszú távú hatás pedig maga a katasztrófa: újabb korosztályok szorulnak ki örökre reménytelenül az munka világából. Ha lesznek részletek, erre mindenképp visszatérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr862701087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ron iz Dumbledore 2011.03.02. 13:48:39

Hát majd lesz 20000 államilag finanszírozott, meg 40000 tandíjas.
süti beállítások módosítása