Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Oszd meg és uralkodj! - Megállapodások az oktatásban

2013. január 21. - Tanbácsi

Az év vége  stílusváltást hozott az oktatásirányításban. A kormány immár nemcsak kihirdet, hanem tárgyal is. Ehhez kellett az, hogy a hallgatók tiltakozása komoly politikai tényezővé váljék. Először szerveződött olyan társadalmi mozgalom, amely a közvélemény teljes támogatása mellett hatékonyan és látványosan szegült ellen a nemzeti együttizélés rendszerével. A politikailag teljesen elhasználódott Hoffmann Rózsa helyébe lépő Balog miniszter szemmel láthatóan azt a feladatot kapta, hogy csöndesítse le a tiltakozást. Úgy tűnik, a konszolidáció sikeres, a legkisebb látszatengedményre is örömmel vetették rá magukat a simulékonyabb érdekképviseletek. Az viszont nagy kérdés, hogy mit szólnak ehhez a hallgatók és a pedagógusok. Az elégedettségre nincs ok. 

forrás MTI/Földi Imre

Kezdjük rögtön bocsánatkéréssel. A ciklus elején szárnyas szavakkal kértük számon a PDSZ-en, hogy hová tűnt a baloldali kormány idején tapasztalat harciassága. Nos mostanra meglett, az előző ciklusban gyakran Fidesz barátnak vélt PDSZ volt az egyetlen, amelyik nem fogadta el pedagógus sztrájkbizottságnak ajánlott egyezséget.

A "nagy, erős, reprezentatív" szakszervezetek viszont örültek, hogy végre aláírhatnak valamit. Pedig teljesen világos, hogy a szakszervezetek követelései közül gyakorlatilag semmi sem teljesül. Nem halasztották el az új köznevelési törvény bevezetését, pedig az államosítás negatív következményei egyre inkább láthatóak. Nincs szó már a korábban ígért pedagógus béremelésről sem. A szakszervezeteket néhány bizonytalan ígérettel fizették ki azzal kapcsolatban, hogy azért nem kell egészen komolyan venni az amúgy törvényben rögzített 32 kötelező órát, illetve, hogy az iskolaigazgatók  lényegtelen kérdésben maguk is dönthetnek. Az pedig már abszurd, hogy a megállapodás tartalmazza azt az elemi követelményt is, hogy a Klebelsberg intézményfenntartónak legyen valamiféle SZMSZ-e. Az egyetlen érdemi ígéret az, hogy nyárra kollektív szerződés születik. Csakhogy arról, hogy ebben mi lesz, arról semmit se tudni. Normál esetben a szakszervezetek éppen a kollektív szerződésről szóló tárgyalások alatt szoktak sztrájkolni, hogy erőt mutassanak, itt viszont a meccs elején rögtön az öltözőbe vonul a csapat.  Arra hivatkozni meg, hogy "nem volt elég a társadalmi támogatás" vicces: mit lehetett volna itt támogatni?

A felsőoktatásban hagyományosabb volt a szereposztás. A HÖOK boldog örömmel omlott a miniszteriális karokba. Ez egyébként megfelel az érdekképviselet eddigi taktikájának, egy kicsit balhéznak, aztán sietnek vissza alkudozni. Pedig itt a trükk még átlátszóbb. A minisztérium gyakorlatilag semmiben sem engedett, a felsőoktatási szervezetek 6 pontjából semmi sem teljesült. Ráadásul a kormány a piszkos 16 ügyében szokás szerint átverte a hallgatókat: azt ígérte, hogy lesznek államilag finanszírozott helyek, aztán brutális ponthatárokkal tette ezeket a helyeket elérhetetlenné. Ezt reggel még HÖOK is tudta, de délutánra már szent volt a béke.

Mégis más a helyzet, mint korábban. Hiába vette meg látszatengedményekkel a kormányzat a érdekképviseletek egy részét. A hallgatók decemberben megérezték a győzelem ízét, és a pedagógusok is megtanulhatták, milyen nyelven lehet beszélni az oktatás irányítóval. Erősen kérdéses, hogy beérik-e a felkent képviselőik sovánka kompromisszumaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr645033167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.22. 00:24:29

Szerintem minden követelés teljesült.

Több pénzt a zembereknek, több helyet a hallgatóknak!

Lényegi változás nem történt a zelmúlthúszévhez képest.

Nem vezették be, hogy ezentúl a volt hallgatók SZJA-ja arányában kapja a pénzt az egyetem.

Nem vezették ki a fejkvótát.

Nem vezették ki, hogy íróasztal mellett ún. tudományos, és nem érdekeltségi alapon dőlnek el a férőhelyek.

Nem vezették be, hogy az egyetemek önálló, akár szóbeli felvételi vizsgát hirdethessenek.

Nem vezették ki a jó átlaggal történő bekerülést.

Nem vezették ki a bolognai rendszert.

Nem vezették be, hogy ezentúl OKJ-bachelor-master-phd egymásra épülő szintre tagozódik a felsőoktatás.

Nem vezették ki a kommunista rektorokat.

Stb.

kivisziat 2013.01.22. 00:36:22

Savanyú a szőlő, hiszen már kormánydöntő diákforradalmat vizionáltak.
Üdvözlom a szerzőt a való világban! :-)

mizrolist 2013.01.22. 01:51:57

A HÖOK speciel azóta bejelentette, hogy nem írja alá a minisztériummal a megállapodást, ha az azzal létrehozott érdekegyeztető fórumról kizárják a Hallgatói Hálózatot, az Oktatói Hálózatot és a szakszervezeteket...

Bronislav Kaminski 2013.01.22. 02:57:49

na, akkor megint lázadni fognak a diákok, megyek, készítek pár molotovot. balogot a dunába, hoffman rózság utána!!!!)))))

M_R 2013.01.22. 05:25:02

@kivisziat: Nem kell azt megdönteni: megdől az magától amíg ilyen kretének vannak mint Rózsikanéni...

Vittore. 2013.01.22. 07:15:40

A HŐOK mindig is a politikai pártok neveldéje volt. A mi időnkben is, most is, nem kell ezért csodálkozni. Talán a Hallgatói Hálózat, az ősellenség lép valamit, legalább is én a helyükben kihasználnám ezt a lehetőséget.

Emiksz 2013.01.22. 07:38:12

Hát minekutána a miniszter belevigyorgott a kamerába, hogy miért is kéne bárki mással tárgyalnia, mint az egyetlen legitim HÖOKkal, ezért a HAHA előtt nem maradt más mint beleállni a tiltakozásba, vagy lehúzni a rolót.

coni 2013.01.22. 07:52:01

Még a múlt évtizedben kitaláltak egy működő, jó módszert a bamba magyar egymásnak ugrasztására és minden "éles" helyzetben rutinosan előveszik. Majd jót röhögnek rajtunk.
Igazuk van. Ez mind a diákoknál, mind a tanároknál nagyon jól működött.

Cartman (ex Cartman) 2013.01.22. 07:53:15

Jelenleg csak egyvalami tűnik biztosnak: a PSZ, MKSZSZ és az OVSZ mind korrupt, hazug, gusztustalan formáció, melyek megértek rá, hogy végre eltűnjenek a fenébe.

Remélem, sikeres lesz a PDSZ-es sztrájk, illetve a hallgatók is eszükhöz térnek és újra az utcára vonulnak.

Faxni 2013.01.22. 07:55:27

"Erősen kérdéses, hogy beérik-e a felkent képviselőik sovánka kompromisszumaival."
Nem kérdéses. Beérik. Elképesztő birkaság van. Szomorú:((((((

felcsutisuttyo 2013.01.22. 08:16:15

Egyre több ok van, hogy nem kell várni az embereknek és a Haha-nak a csaló fidesz választásik..hanem hamarább kell " megdönteni" a Nemzeti Szarokat. A Diktatúrát nem szokták leváltani azt CSAK MEGDÖNTENI LEHET.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.22. 08:28:47

első perctől kezdve a kormány meg akarta osztani a hallgatókat, csak eddig nem sikerült. :S

Netuddki. 2013.01.22. 08:31:51

A legnagyobb hibát követte el most a diákszervezeti vezető. Egy olyan kormánynak hitt amelyik már bebizonyította, hogy hazug és nem ért semmihez az időhúzáson kívül.

A másik hiba, hogy nem fognak össze a többi diákszervezettel. Először egymás között kellett volna megegyezni, azután tárgyalni a kormánnyal. Közösen. Ez vonatkozik a pedagógusokra is.

Most a balogék röhögnek a markukba mert megint két részre szakadtak a hallgatók is és a pedagógusok is. Hiába értenek egyet a TV-ben pl. a pedagógusok, ha az egyik felük megállapodik azzal keresztbe tesznek a többieknek is.

Mellesleg sok választási lehetőség nincsen szerintem ebben a kérdésben. A jelenlegi, oktatásért felelős vezetőket azzonnal le kell váltani és az új vezetőknek az érintettek bevonásával kell kidolgozni az oktatáspolitikát. Ami most nem létezik, és ha a jelenlegi felelősök maradnak akkor nem is lesz...

Netuddki. 2013.01.22. 08:34:30

Ja, és ha a diákoknak van egy kis eszük akkor nagyon hamar elzavarják a HÖOK-os csávót is...

Sir Galahad 2013.01.22. 08:36:23

Balog ügyes volt,a tiltakozók meg elaludták a legfontosabb időszakot. Innentől a kormány mondhatja,hogy igenis tárgyalt, van megállapodás... és erre hivatkozva le tudja majd csendesíteni a még megmaradt tiltakozókat. Ugyanis ami megmaradt a kormány álláspontjából (pl. a hallgatói szerződés),azzal már a társadalom többsége is egyetért. Ez ugyanaz a történet, mint ami a rendvédelmisek kedvezményes nyugdíjának eltörlésénél láttunk: az érintettek szűk körén kívül más már nem tiltakozik.

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 08:40:50

@kovi1970:

Lehet, hogy felkészületlen vagyok a témában, de:

Hol van a kormány és a HÖOK által aláírt garanciális dokumentum. Mi a garancia?

Hol nézhetem meg esetleg a tárgyalási emlékeztetőt?

Vu, de ja vu 2013.01.22. 08:44:30

Szerintem meg az történik, mnt tavaly a rendvédelmisek ügyében: megosztó politikával (sajnos, van rá "vevő") a szakszervezetei egységet megbontják, utána őedig játszi könnyedséggel a "Dunába söprik, bohócsipkástul":-((((

Aki végig kitart, majd egy év indokolatlan előzetes után megtanulja, hol a helye (Szima Judit (+++)):-(((((

Szevasztok 2013.01.22. 08:46:35

@Sir Galahad: "az érintettek szűk körén kívül más már nem tiltakozik."

Pedig megtanulhattuk volna már:
Kár örülni annak, ha a kormány MÁST szívat - hamarosan te is sorra fogsz kerülni! És akkor majd bánatosan nézel körbe, hogy hát senki nem áll melléd!?

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 08:52:22

@kovi1970:

Nos! Ez itt a "picsafüst"

Balog Zoltán a mintegy két és fél órás egyeztetés után újságíróknak elmondta: engedtek a hallgatók kérésének, és azt, hogy hányan tanulhatnak majd állami formában ezeken a szakokon, ponthatárral határozzák meg. Ezeket a ponthatárokat hétfőn hozzák nyilvánosságra. A miniszter előzetesen azt mondta: annak érdekében, hogy valóban a legjobbak kerüljenek be ezekre a szakokra, a ponthatárok várhatóan magasak lesznek.

Ha az érettségi miatt esetleg mégis nagyon alacsony számú hallgató kerülne csak be ezekre a képzésekre, a miniszter azt ígérte, törekszik rá, hogy a 240 pont feletti eredményt elértek arányában - 10-20 százalékban - mégis helyet kapjanak a diákok.

EZ SEMMI, EZ SEMMI!

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 09:07:39

Hol a dokumentum, a betyárját!

"Aláírta a felsőoktatási részmegállapodást tegnap Balog Zoltán humánminiszter és a HÖOK. A nyolc pontból álló egyezség azt rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon – a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben – is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában."

MACISAJT 2013.01.22. 09:10:44

Sebaj, "haha" és tsai mehetnek vigasztalódni a heti hetesbe..:)

Amúgy meg , semmi rendkívüli nem történt:
a kutyák ugatnak, a karaván meg szépen halad.

Pa Tay 2013.01.22. 09:19:02

A pedagógusok -köztük magam is- az ókor óta nem tudtak kilépni a szó eredeti jelentéséből: gyermekeket kísérő rabszolga. Pontosan tudják: nem képviselnek akkor tűzerőt, mint mondjuk az orvosok. Hű (rab)szolgái minden oktatásügyi eszementségnek. Eltűrik az alulról-felülről őket érő megaláztatásokat. Amikor államtitkár asszony azt mondja: jól van az, hogy a pedagógus vigyen krétát az iskolába, akkor megindul a kommentek áradata, hogy azért nincs kréta, mert a pedagógusok ellopják. A szakszervezet olyan dolgokat fogadott el, amiről világosan látszik, hogy csőbehúzás. Egy dolgot lehet tenni, kedveseim: a bal kezetekkel nagyot ütni a jobbra, hogy 2010-ben hova is tette azt a fránya X-et!

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 09:20:58

@MACISAJT:

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/alairta-a-reszmegallapodast-balog-zoltan-es-a-hook

Nem szerencsétlen ez az írás?

Aláírta a részmegállapodást Balog Zoltán és a HÖOK
2013. január 21. 14:55
Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten.
A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A dokumentum mellékleteként meghatározták az érintett szakokra bejutáshoz szükséges ponthatárokat, amelyek 425 és 470 pont között mozognak. A legmagasabb, 470 pont a kommunikáció és médiatudomány területen lesz, míg alkalmazott közgazdaságtan, jogász és nemzetközi tanulmányok szakokon 465 pontot határoztak meg.
Fotó: Pelsőczy Csaba
A kormány törekszik arra, hogy a fenti szakokon a 240 pontot elérő, vagy meghaladó elsőhelyes jelentkezők 10-20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet - olvasható az aláírt dokumentumban.
A megállapodás szerint a felek tudomásul veszik, hogy az Országgyűlés eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, így a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ.
A felek kinyilvánítják, hogy idén folytatódjék a felsőoktatás átfogó átalakítása, és ennek eredményeképpen bővüljenek a felsőoktatásra fordított források. Egyetértenek abban is, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek is esélyt kell teremteni a továbbtanulásra, számukra a kormány speciális oktatási programot indít. Elhatározták továbbá, hogy áttekintik a hátrányos helyzetű jelentkezőkre vonatkozó szabályozást és annak jövőbeli rendszerét közösen alakítják ki.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A dokumentum egy ideiglenes mandátumú felsőoktatási kerekasztal létrehozását tartalmazza, amely a felsőoktatás finanszírozását, a hallgatói jogokat és kötelezettségeket, valamint az átalakítás átfogó tartalmi kérdéseit - többi között a rektorválasztás, képzési struktúra felülvizsgálata, felvételi eljárás, új gazdasági-pénzügyi irányítási rendszer - tekinti át.
Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás az elmúlt 20 év folyamatainak eredményeképpen, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség - mutatott rá.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az intézmények pénzügyi helyzetének áttekintését hangsúlyozva megemlítette, van olyan egyetem, amelyik azt jelentette, hogy az elmúlt év végén 2,5 milliárdos megtakarítása volt. Az intézmény nevét ugyanakkor a tárca vezetője egyelőre nem kívánta elárulni.
Hozzátette: egyetértés volt abban, hogy ez egy ideiglenes megállapodás, azaz erre az évre szól. Fenntartják a jogot, hogy jövő évben változtassanak - jegyezte meg.
Szintén azonosak voltak az álláspontok azt illetően, hogy a felsőoktatási forrásokat növelni kell, és mint mondta, a korábban említett 23-25 milliárd forintra vonatkozó ígéretüket továbbra is fenntartják.
Nagy Dávid, a HÖOK elnöke hangsúlyozta: részmegállapodást írtak alá, amely a felvételi előtt álló diákok érdekében született. Kiemelte: az egyezség alapján idén nincs egyetlen olyan szak sem, ahol csak tandíjas képzés lenne.
A meghatározott pontszámok magasak, ugyanakkor ha kiderül, hogy túl magasak, akkor a miniszter a megállapodás alapján korrekciót hajt végre. Kitért arra is, hogy a munka jelentős része még most következik. Tematizálták azokat a kérdéseket, amelyekben változások várhatók, ezek részleteit közösen dolgozzák majd ki.
Arról, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) részvétele miként alakul az egyeztetéseken, a miniszter kifejtette: a megbeszéléseket a hallgatók megválasztott képviselőivel, az oktatók, professzorok képviselőivel és a gazdaság szereplőivel kívánják lefolytatni. Tudják, hogy "más szereplők is vannak a pályán", és tudomásul veszik, hogy a hallgatói önkormányzatok közvetítsék más civil szervezetek kéréseit, követeléseit, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a hivatalos egyeztetéseken olyan szereplők legyenek jelen, akiknek mandátumuk van, és megválasztott szervezetek. A hallgatói önkormányzatokat a felsőoktatási törvény is a hallgatói érdekképviselet megjelenítőiként rögzíti - jegyezte meg.
Nagy Dávid hozzátette: azon az állásponton vannak, hogy a lehető legszélesebb kört kell bevonni az egyeztetésekbe, azokat a szervezeteket, amelyek ennek ellenére sem kapnak meghívást a kerekasztalra, a jövőben is tájékoztatják majd.
Arra a kérdésre, hogy amennyiben a HaHa februárban demonstrációt szervez, azon részt vesznek-e, megerősítette korábbi álláspontjukat: amíg a tárgyalások a megfelelő ütemben haladnak, nem szerveznek megmozdulásokat, ugyanakkor az együttműködés nemcsak az egyeztetésekre terjedhet ki, hanem adott esetben a véleménynyilvánítás megszervezésére is.
Az esetleges megmozdulásokról a miniszter azt mondta: a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, utcai megmozdulások törvényes formájában is. Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy van-e olyan nyomós ok, amely miatt utcára akar menni - fogalmazott.

JohnHenry 2013.01.22. 09:22:22

@mizrolist: le vagy maradva, eme bejelentésük után 1-2 órával később simán aláírták.

MACISAJT 2013.01.22. 09:26:55

@Prof. Dr. Lencsés István: ("Nem szerencsétlen ez az írás?")

Már mitől volna "szerencsétlen"?:)

Szerencsétlen max. az a néhány tucat hiszterolibsi hahás(kihis,hehés,nem kívánt törlendő) meg mendrey elvtárs,aki majd II.világháborús japán harcosként fogja szervezni a sztrájkot..:)

Ugyan kérem.

cukorrépa 2013.01.22. 09:34:52

mivel korrupt disznókról van szó, ideje lenne a helyi HÖK-ökre ráborítani az asztalt a különböző intézményekben.

ha majd a diákok önerőből a HÖK-ösöket elkergették, kitúrták, kiszavazták, stb., akkor lesz valami.

egy nagyobb egyetemen kell elkezdeni, ahol elegendő HaHa-s és hasonló aktivista van ahhoz, hogy a HÖK-öt valamiképp ki tudják szorítani a hatalomból.

Conchobar 2013.01.22. 09:36:11

"Az év vége stílusváltást hozott az oktatásirányításban. A kormány immár nemcsak kihirdet, hanem tárgyal is. Ehhez kellett az, hogy a hallgatók tiltakozása" - Az kétségtelen, hogy kellett hozzá, de nem ez fő ok. Már 2013-at írunk, a kormánypárt már készül a 2014-es választásokra. Már nem érdemes nekik konfliktusokat gerjeszteni, szélesíteni (mivel jó eredményt szeretnének 2014-ben is). Amúgy is már 'vágják a centit', a hátralévő időre már nem érdemes nagy fákba vágni fejszét. De nemcsak a felsőoktatás ügyét bélyegzi felül a választásra való készülés, hanem ennek tudható be a választási regisztráció AB általi elkaszálásába való beletörődés, meg belengetett 13.havi nyugdíj. A hátralévő 1 év már alighanem a megbékítés, lecsendesítés, megkedveltetés jegyében fog eltelni. De ha a Fidesz 2014-ben is megnyeri a választást, akkor az Isten irgalmazzon...

Vu, de ja vu 2013.01.22. 09:40:51

@Prof. Dr. Lencsés István:
Nem az írás szerencsétlen, hanem a mód, ahogyan Te és kéznyaló társaid mentik a menthetetlent, magyarázzák a magyarázhatatlant, visszaélve az emberek tudatlanságával, illetve azzal, hogy ami most itt pl. elhangzik, közmédiában SOHA, SEMMILYEN formában nem fog eljutni ÁTLAG szavazóhoz, vagyis a moslék diszkó dolgaitok mindeddig biztonságban vannak, ameddig a nyomor küszöbén élőknek nem lesz lehetősége látni és olvasni a VALÓT!!!

Pedig most István, a pofára esés időszaka jön: egyesével mindenkit sikerült átbasznotok, pofára ejtenetek: de tudtok-e olyat igérni, ami majd felétek billenti a mérleget a törvény elfogadása után kényszernyugdíjazott hivatásos katonáknál??? Az alkalmasságukért imádkozó rendőrnél (kicsi hiba: nyugdíj helyett utca)???
A fűt-fát kapott pedagógus, akire aztán ez vadrózsabokor-formában realizálódott és megízlelte a Fidesz kontra szakszervezetek veszélyes formációját???

Nem felejtenek azok a nyugdíjasok sem, akik süketen, vakon, rákosan vagy testrész nélkül lettek új vizsgálatra kényszerítve, netán fogyatékosságuk ellenére munkaképessé nyilvánítva!!!

Jussin eszetekbe majd akkor, hogy ezt az abnormális ellenzéket ugyanúgy nem az összefogás hozza össze ellenetek, mint anno a kétharmadot (ha lenne egyik sem, 1/10-et kaptatok volna), hanem a veletek szemben táplált gyűlölet. Ez baj, mert szavazni valami mellett SZIMPATIZÁLVA kellene, de 'valakik' meghonosították az "ellen való szavazást"... és most Ti lesztek az ELLEN:-PPP

cukorrépa 2013.01.22. 09:41:51

@kovi1970:

"A legnagyobb hibát követte el most a diákszervezeti vezető. Egy olyan kormánynak hitt (...)

A másik hiba, hogy nem fognak össze a többi diákszervezettel. Először egymás között kellett volna megegyezni, azután tárgyalni a kormánnyal."

ugyan már, ez a Nagy Dávid és a széklábtartói oda nyalnak, ahonnan a pénz jön. ez HÖOK egy percig se gondolta, hogy tartósan összeveszne a kormánnyal. csináltak egy kis műbalhét, aztán látszólag megegyeztek, hogy a fasza tárgyaló szerepében tüntethessék fel magukat.

kár, hogy kilóg a nagy kopasz lóláb...
eszük ágában nem volt más hallgatói szervezetekkel tárgyalni. mert előbb-utóbb esetleg a hatalmukat és a pénzt is meg kellett volna osztani.

talpnyaló, haszonleső, ezer éve a húsos fazék körül kujtorgó banda. ugyanilyenek helyi HÖK-ösök is.

(hogy a tényfeltáró újságíró kollégák eddig miért nem szedték cafatokra a HÖK-ök számlázási szokásait, pénzügyeit, nem is értem. volna mit találni!)

NA YA! 2013.01.22. 09:47:23

Hát, tegnap este az ATV-n hallgatva a HÖOK-os gyerek mellébeszélését, szerintem már csak egy vékony mezsgye választja el őket attól, hogy az általuk előadott színjátékot a hatalommal való kollaborációnak tekintsük!
Tudjuk, törvény írja elő, hogy veletek kell tárgyalni, ja!

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 09:50:16

@NA YA!:szerintem is. @Vu, de ja vu:

Ezt az embert meg nem értem, ugyanazt képviselem, mint ő, erre meg kéznyalónak nevez. Ki érti ezt a világot?

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.22. 09:53:59

A HÖOK kapitulált ezzel az aláírással és becsapta a saját diákjait. A kormány elérte a célját. innentől kezdve ha a HAHA mozgolódik, tüntet azt csürhe banda renitens viselkedésének állítja majd be és ha kell még erősebb rendőri jelenléttel szét is fogja verni elrettentésként mások számára.

Gratula HÖOK, elárultad, becsaptad a fiatalságot, eladtad a lelkedet a gonosznak INGYEN, mivel semmi sem teljesült úgy ahogyan azt leírtátok.

Egyetemista létedre engedted megvezetni magad, szomorú, ezzel elvágtad azt a lehetőséget, hogy mások tovább vihessék ezt a "tiszta ügyet".
A kérdés már csak az, ezért a megállapodásért cserébe milyen személyes ígéretet kaphatott a HÖOK vezetője ettől a hazug kormánytól a jövőre nézve, hogy így cserbenhagyja a fiatalokat.

Prof. Dr. Lencsés István 2013.01.22. 09:56:09

@szabadmagyarnép:

Szerintem ez a NAV és a titkosszolgálatoknak köszönhető. Nem Balog érdeme volt!

Hiba van mindenhol, a HÖOK sem hibátlan. Így járt a diákság!

Conchobar 2013.01.22. 10:02:29

@szabadmagyarnép: "ha a HAHA mozgolódik, tüntet azt csürhe banda renitens viselkedésének állítja majd be és ha kell még erősebb rendőri jelenléttel szét is fogja verni elrettentésként mások számára." - Minek verné szét? (feltéve, hogy az a 'tüntetés' nem előadások, konferencák megzavarásában merül ki). Nem lenne szabad túldimenzionálni a diáktüntetések fontosságát. Ráadásul a kormánypártnak már nagyon nem kell a balhé (már csak 1 év van a választásokig)

MEDVE1978 2013.01.22. 10:04:25

Annak ellenére, hogy ebben az ügyben nem nagyon szimpatizálok a diákokkal, egyszerre vicces és szomorú, ahogy a kormány manipulálja őket.
Balogh Zoltán felajánlja, hogy tárgyaljanak. Egyszer ültem egy olyan szervezetnél, ahol nem akartunk elfogadni egy kormánydöntést. Számos olyan szervezet volt, mint mi, a kormánydöntés pedig szakmailag baromság, pénzügyileg megszorítás volt. Emlékszem, eleinte senki sem írta alá a szerződést a kormánnyal. Erre jött a szöveg, hogy "hümm, a cél természetesen jó és az eszköz is, csak a szervezetek, akiket érinti nem értik, hogy ez jó nekik". Ezért a kormány leereszkedik szegény hülyékhez, hogy tárgyaljon velük: azaz megértesse, hogy az ő álláspontja miért jó.

Ugyanezt a folyamatot látni a hallgatóknál is. A 16 persona non grata szakot nem finanszírozzuk és a 16 szakon csak a legjobbak kerülhetnek be állami finanszírozásra, irracionális ponthatárral kb. tökéletesen ugyanaz. Ez a Balogh ott szopatja a népet, ahol éri :D

Vu, de ja vu 2013.01.22. 10:18:27

@Prof. Dr. Lencsés István: Tudod Te nagyon jól, miért NEKED írtam azt, amit...

Te vagy a Hatalom ideiglenes internetes "szirén"-hangja, Te vagy az, aki az ingadozókba lelket öntesz, a kétkedőket megnyugtatod, a hiszékenyeket álomba ringatod... Te vagy a jó hírre vágyók lépesméze, a bánatosok jóhírvivője - vagy fordítva:-o

A mélytengeri lámpáshal fénylő bogyója, a halálkígyó vagy süketkígyó vonagló lárvája: vonzod magadhoz a gyengéket, hiszékenyeket és oltod beléjük láthatatlan a Fidesz-mételyt.

Van egy fogadásom, hogy a választások idejére - de talán a felvételire is - a tovább tanulók 80 %-a az ellenszavazótok lesz!!!

Két, okos, tehetséges gyermekem van. A lefaragások egyik áldozata a zenetanulás lett (már ezért a lámpavason látnám a politikai vezetést), a másik a kényszerű iskolaváltás, ahol az ÖNKORMÁNYZATI ÁLTALÁNOS ISKOLA élére véletlenül a katonai kollégium tervezett vezetője került, így ugyan az iskola vezető szerepét elvesztette, viszont kapott egy győztes hadvezért!!! Sajna, nem kérdezték, van-e rá szükség:-(((

Úgyhogy lencséspista, leigazolom a napodat, mehetsz a pártpéztárba', igazolom hogy elég fényes, és a patina sem kopott meg... Köszönjük, István! Tapsoljuk meg Istvánt és kérjük meg, nevünkben is üdvözölje Hacser Józsát vagy kit, azt a izét.. Hofi Rózsát

(Ps: utólag elnézés Hacser Józsától és Hoffmann Gézától, amiért szóviccet játszottam a nevükkel:-(((

Conchobar 2013.01.22. 10:24:23

@Vu, de ja vu: "A mélytengeri lámpáshal fénylő bogyója, a halálkígyó vagy süketkígyó vonagló lárvája: vonzod magadhoz a gyengéket, hiszékenyeket és oltod beléjük láthatatlan a Fidesz-mételyt" - Talán ezt már nem kéne (nehogy arra jusson az olvasóközönség, hogy pszichiáterből van kevés, nem zenészből, közgazdászból és jogászból)

Sir Galahad 2013.01.22. 10:57:39

@Szevasztok: Mondjuk van az az eset is,hogy az "érintettek szűk köre" a társadalom többsége szerint igazságtalan előjogokat követel magának, és ezért nem áll melléjük senki. Lásd a 2 példát: annak idején a rendvédelmisek korai nyugdíja, vagy most a hallgatói szerződés.

Vu, de ja vu 2013.01.22. 20:52:10

@Conchobar: Most mér??? Mert nem mindenki látta a bohóchalas rajzfilmet (nekem sem jut eszembe) vagy nem nézett NGC-t?

Szerintem a maga módján mind a kettő fajtája csúcsa, a megtévesztés magasiskolája.

Mennyivel rosszabb ettől a Fidesz???

Tudom,a kérdés költői: amazok állat-állatok, emezek emberforma-állatok:-(((

Vu, de ja vu 2013.01.22. 20:53:39

Ja: "emberforma állat, állatforma ember stb-stb...." by Nagy Bandó András

Vu, de ja vu 2013.01.22. 21:51:09

@Sir Galahad: NINCSENEK IGAZSÁGTALAN ELŐJOGOK!!!

AMÍG OLYAN JOGOT KÖVETEL MAGÁNAK EGY CSOPORT, AMI KONSZENZUSON ALAPULT, MI ALAPJÁN VEHETNÉ AZT EL... BÁRKI???

Oh, igen, szeretném ha 55-60 éves vadászrepülők védenének (láttam filmen, naggyon muris):-)))

Láttam Vári Gyulát az utolsó (festett) repülése előtt és láttam utána, amikor pólókat írt alá. Láttam az arcát is, amikor volt pilótatársa nevére írattam pólót, aki az évfolyamon kihullott a rostán...

Ő miért volt szomorú???

Aznap nyugdíjba ment, mert a t9rvény szerint neki az JÁRT!!!

Nyissunk személyeskedő vitát a Hszt. egyes szakaszainak igazságáról, külön az utóbbi idők polgári megítélése szemszögéből???

Az nem lenne olyan angolosan nyárspolgári???

Mindezt csak azért írom, mert MI, akik érintettek voltunk, eddig mindössze odáig jutottunk, hogy "hohát", meg "deha", illetve bárkivel összefogunk, ha az nem liberális-zsidó-cigány, vagy ezek tagadója, netán ellentettje, semmiféle poligráf nem igazolta GyF-vel való viszonyát és menlevele van, ha az mégis ilyennel állnak elő...

Esetleg bárki másnak valami baromság???

Sir Galahad 2013.01.22. 22:55:22

@Vu, de ja vu: Nos, rendben, ha nincsenek igazságtalan előjogok, támogatom, hogy a rendvédelmisek menjenek korkedvezménnyel nyugdíjba. Egy feltételem van: hogy én is mehessek. Aztán én is tojok mindenre és mindenkire magasról, mint te.

Vu, de ja vu 2013.01.23. 08:52:31

@Sir Galahad: Nem tojok magasról semmire és senkire, ha kicsit visszaolvasol, arra próbálok utalni, hogy ugyanaz történt a pedagógusokkal, rokisokkal, és másokkal, mint a rendvédelmisekkel. Azért mondom, hogy nincsenek előjogok, mert amit most a diákoktól vonnak meg, az sem előjog: joga és kötelessége legjobb tudása szerint képeznie magát (miután még nincs képesítése vagy túl fiatal a munkához), neki AZ A MUNKÁJA!!!

Nem kérhetnek pénzt azért, mert a jövő generációja tudást akar felhalmozni. Limitet húzhatnak, keretszámot adhatnak meg, egy valamit nem tehetnek: hogy a pénz döntse el, ki tanulhat és ki nem!

A Fidesz megosztásból kiváló, így sikerült korábbi koalíciós partnereit, sőt az ellenzékét is maga alá gyűrnie és akit tudott, elnyelnie.

Akivel eddig afférja volt, annak szakszervezeteit egymás ellen fordította, meg a nép előtt lejáratta, így SENKINEK nem voltak szövetségesei vagy aktív szimpatizánsai...

Tehát miért is csodálkoznak a diákok??? Mert működik a Fidesz-daráló???

Sir Galahad 2013.01.23. 09:09:28

@Vu, de ja vu: Szerintem te valamit félreértesz. Nem azt vontam kétségbe, hogy a diákoknak joguk van tanulni. Ez nem előjog, pláne nem igazságtalan. Az viszont az lenne, ha megengednék, hogy miután az adófizetők pénzén diplomát szereztek, kimenjenek gazdagabb országokba dolgozni jobb pénzért, és nagy ívben letojják azokat, akiknek a pénzén mondjuk orvos lett. A tanulmányi szerződés ennek vet gátat. Ami nem röghöz kötés: senki sem köteles aláírni, megvan a joga ahhoz, hogy a saját pénzén tanuljon, aztán a diplomájával oda menjen, ahová jól esik. Érthető már?

Vu, de ja vu 2013.01.24. 22:00:38

z@Sir Galahad: Elkezdtem írni egy sztorit az automatikus röghözkötés ellen, amiben rögöt adnak, de munkát nemigen...

Furi módon nem csak a hsz, de a többi hsz nagy része is eltűnt, pl. az is, amire most válaszolok (Sir Galahad)...

Szóval értem én, hogy az ország szeretne profitálni az általa kiképezett tudásanyagból, de egyrészt szerintem dőreség azt hinni, hogy ez a pátosz vezet a kormányzásban bárkit is: ez 'büntetés':-(((

Másrészt feltételek garmadája hiányzik ahhoz is, hogy valaki állami támogatással tanuljon és annak is, hogy költségtérítéssel...

Az állami támogatott képzés egy dolgot nem garantál: a munkát és a tisztes megélhetést.

A költségtérítéses meg azt, hogy a befizetett pénzemért minőségi képzést kapok.

Elveszett hosszú bevezetőm része volt, hogy én pártállami időkben szereztem műszaki diplomát és 1 hónapot sem dolgoztam a szakmámban - noha azt folyton a fejemhez verték, hogy mennyibe kerültem az MNK-nak, beosztás, munka az nem volt. Már akkor se!!!

Még két év volt, amíg másik felsőfokú végzettséget szereztem: azzal egy évig foglalkoztattak, azután ott is lepattintottak - adminisztratíve, nem azért mert rossz munkát végeztem vagy nem lett volna értelme:-(

Ennyi év tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy nagyobb kárt okoznak ezzel az országnak, mint a full ingyenes, de létszámkeretes képzéssel (mármint akinek garantálják is a suli után a munkát).

Régen volt a pályaválasztási tanácsadó... látszólag értelme nem volt. De ha most lenne ilyen, meg lehetne kérdezni, hogy tes'mondani, hova próbálkozzak, ahol majd hasznomat is veszik, de a véremet nem???

Akinek meg nem tudnak mit mondani, hagyják, hagy tanuljon saját feje után: nem vállalnak garanciát arra, hogy tudnak munkát adni, cserébe nem is várnak el lojalitást: szerintem ez az igazi fair ajánlat, nem a 'Rabszolgasors'...
süti beállítások módosítása