Olvasókör oktatásról, társadalomról és Európáról - Arató Gergely blogja

Népiskola

Népiskola

Álmok útján: kötelező óvoda 3 éves kortól

2011. február 22. - Tanbácsi

Szép álom, hogy minden gyerek járjon 3 éves kortól óvodába, csak éppen a feltételei hiányoznak. Az államtitkárságnak persze kedvenc szava a kötelező, és azt hiszi, hogy a törvényszöveg mindent elbír, de erőből nem fog menni. Előbb az óvodaépítés, utána a törvénykezés.

Azzal dicsekedett egy uniós fórumon az államtitkár, hogy az új törvény kötelezővé teszi három éves kortól az óvodát. Ennek sok előnye lenne, például segítené a nők munkavállalását, és megfelelő módszerekkel nagyon jót tenne a  hátrányos helyzetű diákok szocializációjának és felzárkózásának is. 

A lelkesedés azonban csak addig tart, amíg emlékezetünkbe nem idézzük, hogy a kormány épp az ellenkezőjét teszi, mint amiről beszél.

Az ötlet ugyanis nem új. Magyarországon ma nem az alapvető probléma, hogy mindenáron kötelezni kellene a gyereket az ovira. Inkább az, hogy nincs elég férőhely pont azokon a részein az országnak, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, tehát magas a munkanélküliség és sok a hátrányos helyzetű gyerek. Nagyjából százezer férőhely hiányzik, akkor is, ha más városokban esetleg többlet van. Ezért az előző kormány három döntést hozott: uniós forrásokat csoportosított át óvodaépítésre, külön támogatással ösztönözte, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek valóban járjanak oviba, és az önkormányzatokat kötelezte arra, hogy az igénylő hároméves gyerekeket számára 2011-től biztosítson férőhelyet. A lényeg a lehetőség megteremtése volt.

Miközben kormány-jekyll kötelező óvodáztatást akar, kormány-hyde épp ezt a lehetőséget szűkítette. Idén decemberben eltolták egy évvel az a szabályt, hogy minden gyereket fel kell venni az oviba, az idei költségvetésben kevesebb pénz jut óvodáztatási támogatásra, és a Széchenyi tervből óvodaépítésre ígért forrás se látszik. Éppen nem a kisgyerekkori ellátások kiterjesztésének irányába mutat a bölcsődei térítési díj tervezett bevezetése semTegyük hozzá, ennek enyhébb formáját tavaly a Fidesz még hevesen ellenezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://nepiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr772681653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.02.24. 20:32:59

Kötelező???
Még másfél lépés, és a Gellért-hegyet átnevezzük Taigetoszra, a kölköt meg hat éves korában elviszik katonának. Mondjuk a közszolgálati egyetem általános iskolás utánpótlás csapatába... ehh...
süti beállítások módosítása